Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szkoda, że w Tiggo 9 nie zrobili napędu pod wzgl. prostoty jak w Tiggo 4 HEV. Mogli by tylko wstawić większy silnik spalinowy (np. 3 litry V6, wolnossący MPI) i mocniejszy silnik elektryczny niż w Tiggo 4, no i oczywiście większy aku trakcyjny niż 1,83 kWh (np. 5,5 kWh). Bo tak, to obawiam się tej komplikacji w tym Tiggo 9 jak już będzie po upływie gw.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Bazuje on na 1.5-litrowej turbodoładowanej jednostce R4 1.5 T-GDI o mocy 143 KM...Baterie mają aż 34,46 kWh pojemności i zapewniają według producenta aż 146 km zasięgu w trybie elektrycznym.

fakt, 143KM dla takiego kloca, to faktycznie malo, ale tutaj chodzi o ladowanie baterii. bo tylko wtedy plugin ma sens, a >34kWh, to wiecej niz maja niektore BEV ;)

Opublikowano
3 godziny temu, rzymo napisał(a):

Nie chcesz jechać powyżej 120-125, nie to że spalanie, tylko że robi się glośno, bo silnik kręci się niepotrzebnie wysoko...

To jest pokłosie że w Chinach max limit na autostradzie to 120, bywa 100-110 zależnie od regionu, średnio w EU to 130, ale Hiszpania 120. Tylko w Polsce rozpusta i max limit 140, najwięcej w całej EU. Niemcy zalecane 130, wiele ograniczeń 120, 100, realnie no limit tylko kawałkami. 

• Upvote 1
Opublikowano

Mamy jedne z najlepszych dróg w Europie, nie widzę problemu z limitami. Prawdę mówiąc takie 140-150 to dobra prędkość przelotowa na autobanie, dobry stosunek czasu do kosztów przejazdu. W nowych autach właśnie podoba mi się to że jest 6-7 biegów i można lecieć sobie półtorej paczki przy obrotach poniżej 3tyś. Jest cicho i komfortowo, dla porównania moja stara Octavia w najdłuższej benzynowej skrzyni kręci 3750 przy 150 :/ Kupując kolejne auto na daily to będzie jeden z decydujących argumentów. 

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Totek napisał(a):

Mamy jedne z najlepszych dróg w Europie, nie widzę problemu z limitami. Prawdę mówiąc takie 140-150 to dobra prędkość przelotowa na autobanie, dobry stosunek czasu do kosztów przejazdu. W nowych autach właśnie podoba mi się to że jest 6-7 biegów i można lecieć sobie półtorej paczki przy obrotach poniżej 3tyś. Jest cicho i komfortowo, dla porównania moja stara Octavia w najdłuższej benzynowej skrzyni kręci 3750 przy 150 :/ Kupując kolejne auto na daily to będzie jeden z decydujących argumentów. 

A liczyłeś koszt do czasu czy to takie „wydaje mnie się”? :) 

Opublikowano

Chery Tiggo 7:

Tomasz Kobyłecki

tdreposSon6a46g619af7uz7ggf3073h93u0o6.310atgii9600 5hl7h21d  ·

Witam, chciałbym zapytać się użytkowników tiggo 7 w wersjach essential i comfort o ładowność tego modelu. Czy rzeczywiście wynosi ona 337 kilo czy jest to jakaś pomyłka w broszurach?

/Ciekawe czy ktokolwiek, wybierając samochód, spojrzy na taki parametr/

Opublikowano (edytowane)

Te 337 kg to wartość  bliższa dwuosobowym samochodom. Już malutkie Picanto miało od 385 w górę. 

RAV4*:

Plug-In:

Minimalna masa własna pojazdu (bez obciążenia)

1910 kg

Maksymalna masa całkowita pojazdu (w pełni obciążonego)

2510 kg

600kg

Polift:

1645 kg

2225 kg

580kg

Hybryda:

1700 kg

2270 kg

570kg

Ja + młody 17 lat + moja + młoda 7 lat i zostaje 60kg ładowności - to niby jest pięcioosobowy samochód? Jak młoda podrośnie to, może być problem z wożeniem większego psa.

Tigo 7 jest dłuższe od mojego Shreka - a w nim 

1475 kg

1955 kg

480kg.

*Według Autocentrum, bo na stronie Toyoty ani w instrukcji ani slowa, a tabliczki znamionowej nie mogę namiezyć. Najniższe wartości podaje Autodata - ale to wciąż od 450kg do 600.

Edytowane przez bergercs
  • Upvote 1