Skocz do zawartości

DDR5 venom 6000 cl30 nie stabilny Asrock b850

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak w temacie expo w BF6 jest nie stabilne 5800 cl30 nie stabilne, 5800 cl30 1.4V nie stabilne dopiero podstawowe 4800 wydaje się stabilne w BF6. Co teraz zrobić jak to ugryść ? Kupno nowego remu w tej chwili to jakiś absurd jak ram wyślę na gwarancję to pewnie oddają mi pieniądze bo dla nich tak będzie w tym czasie najlepsze a ja będe w czarnej .... 

Jakie macie pomysły ? 

IMG20251127200023.jpg

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Moduły siedzą w 2 i 4 slocie? jakie napięcie SOC płyta ustawia po wbiciu profilu expo? bios najnowszy :hmm:

Bios 3.26 a jest już  3.50 ale wątpię żeby to coś zmieniło ramy i procek już leciwe to nic nie zmienia w biosie, raczej dodają obsługę nowości. Tak w 2 i 4 soc 1.19v sam się tak ustawia nie zmieniałem.

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano (edytowane)

Z tego co piszesz to wszystko jest tak jak być powinno,  problemy z tymi memkami na mobo asrocka to niestety dość popularny temat :/ jak to się stało że nie masz możliwości zwrotu tego zestawu pamięci? czyżbyś kupował "na raty" po jednym podzespole w odstępach czasowych? :E chyba że po prostu zmieniłeś płytę ostatnio a wcześniej normalnie wszystko działało?

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
25 minut temu, Send1N napisał(a):

czyżbyś kupował "na raty" po jednym podzespole w odstępach czasowych? :E 

Nie no, to jest najgorsza porażka zakupów sprzętu. 
Człowiek zawsze o tym zapomina i potrafi powtórzyć błąd wielokrotnie xD 

W moich innych hobby też to się zdarza. :boink:
Potem tylko problemy...

Tak jak @Radio Tirana napisałeś - lepiej zacząć od GPU - wywalić stery DDU i zainstalować najnowsze.
Jeżeli to jednak problem z RAMem - odpalić kompa na integrze, zarzucić ram testami typu memtest i zobaczyć czy sypie błędami.
Jak sypnie to wkładać po jednej kości i zobaczyć, którą "boli". 
Ciekawe czy da się z kita 2x wysłać na gwarę tylko 1x (ten zepsuty), a dobry zostawić na przeczekanie. W sumie nigdy tak nie robiłem/pytałem.

• Upvote 1