Skocz do zawartości

Auto dla rodziców (koniecznie skrzynia manualna) do jazdy wokół komina, do 60 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rodzice zmieniają auto, poprzednio był OPEL Corsa (kupno było przypadkiem niz swiadomym wyborem czy gustem), ale juz lat mu przybyło. 

Chcą kupić "nowsze" auto, w cenie do 60tys. Tata nie chce hybrydy , jest przyzwyczajony do tradycyjnych aut starego typu i manualnej skrzyni i nie chce sie na nowo uczyć (wiec nie bede z tym polemizował i go na siłe namawiał)

Podstawowe rzeczy:

- auto głównie do miasta (czasami trasa ale rzadko)
- jak juz wspomniałem skrzynia manual
- raczej benzyna
- przyspieszenie nie jest ważne (oni nie bedą z nikim mierzyć penisów na światłach).
- ma być jak najmniej awaryjne (to priorytet) i tanie w ewentualnych naprawach.
- nie musi to być duzy samochód.

Ja już mam swoją propozycje ale chce znać wasze zdanie.

Edytowane przez Oldman
Opublikowano (edytowane)

Duster. Młode auto dostanie, wygodnie do niego wsiąść dla starszych osób, śmiesznie tanie w naprawach i praktycznie każdy konował to naprawi.

Albo dołożyć i Kuga za 140k.

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dziekuje Panowie za propozycje, przeanalizuję je sobie na spokojnie pod kątem awaryjnosci i cos sie wybierze (i tak nie ja decyduję ale postaram sie zeby rodzicie nie wtopili z wyborem kierując sie np wyłącznie wyglądem itp)

2 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

sandero nowke z salonu. nic wiecej im do szczescia nie jest potrzbene, a nowe, to zswsze nowe :cool:

nie wiedzialem ze nówka niesmigana z salonu kosztuje tak mało, biorąc pod uwage zastosowanie tego samochodu oraz fakt ze za taką kwote kupiloby sie calkiem nowe auto i nie bylby to chińczyk jest to calkiem ciekawa opcja. I tak juz pomijając nawet cene to smieszne ale w tej grupie cenowej to jedno z ładniejszych aut (wersja stepway mi sie nawet podoba)

dY2GcNL.jpeg

Edytowane przez Oldman
Opublikowano (edytowane)

Może fabrycznie nowy z salonu Opel Corsa za 72 900zł? (już podobno są na łańcuchu, więc nic nie powinno się rozmakać)

... w sumie ta Dacia (też nowa) za 61 300zł ciekawa.

Coś mi się wydaje, że zapowiada się Tobie tournee po salonach ;) 

ps. jakaś Dacia - całkiem dobrze oceniana:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Może fabrycznie nowy z salonu Opel Corsa za 72 900zł? (już podobno są na łańcuchu, więc nic nie powinno się rozmakać)

Taaa, szczególnie, że największym problemem pjurzdechów to tak naprawdę był nadmierny pobór oleju - spowodowany nagarem. Nagar zawalał odmę, pierścienie, GPF, zbiera się na tłokach (w efekcie spalanie stukowe-->w najgorszym przypadku ropierdzielenie silnika).

Więc wstrzymałbym się z entuzjazmem w salonach ścierwontalisa - bo może być powtorka z napinaczami z THP.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Wracając do Clio:

- roczne 34k km gwarancja

- to samo tylko 18k km i LPG

- Captur - wygodniejsze wsiadanie 2020

26 minut temu, Gang napisał(a):

Honda Jazz. 

Niezniszczalne, małe zewnątrz, wielkie w środku. Silnik bezawaryjny, skrzynia nieśmiertelna. 

Jedno z najmniej awaryjnych aut na świecie.

Problem ze znalezieniem - po 2017, manual, bezwypadkowy do 65k zł: 14 egzemplarzy na Otomoto.

Jeszcze kwestia wyglądu-te do 2020 ładne, ale powyżej to już mocno dyskusyjna ta uroda..

Opublikowano
2 godziny temu, bergercs napisał(a):

Wracając do Clio:

- roczne 34k km gwarancja

- to samo tylko 18k km i LPG

- Captur - wygodniejsze wsiadanie 2020

Jedno z najmniej awaryjnych aut na świecie.

Problem ze znalezieniem - po 2017, manual, bezwypadkowy do 65k zł: 14 egzemplarzy na Otomoto.

Jeszcze kwestia wyglądu-te do 2020 ładne, ale powyżej to już mocno dyskusyjna ta uroda..

Taka uroda marki. 

Jak kiedyś kupowałem Accorda to na OtoMoto były 3 sztuki ;)

Opublikowano (edytowane)

sporo tych propozycji dziekuje bardzo za komentarze, teraz bede miał sporo materiałów do analizy i porównań :P

na razie waham sie miedzy 2 kategoriami

- auto nowe prosto z salonu co w tym budzecie lub zbliżonym przełozy sie między innymi na mały silnik

- auto uzywane nieco starsze ale za to z lepszą jednostą napędową

Edytowane przez Oldman
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Oldman napisał(a):

Dziekuje Panowie za propozycje, przeanalizuję je sobie na spokojnie pod kątem awaryjnosci i cos sie wybierze (i tak nie ja decyduję ale postaram sie zeby rodzicie nie wtopili z wyborem kierując sie np wyłącznie wyglądem itp)

nie wiedzialem ze nówka niesmigana z salonu kosztuje tak mało, biorąc pod uwage zastosowanie tego samochodu oraz fakt ze za taką kwote kupiloby sie calkiem nowe auto i nie bylby to chińczyk jest to calkiem ciekawa opcja. I tak juz pomijając nawet cene to smieszne ale w tej grupie cenowej to jedno z ładniejszych aut (wersja stepway mi sie nawet podoba)

dY2GcNL.jpeg

Sprawdź osobiście w salonie. Targuj się, coś zawsze wyrwiesz od sprzedawcy. 

Mając taki budżet przy takich wymaganiach to tylko nowe lub jakieś roczne demo na pełnej gwarancji z dobrym upustem/wyposażeniem.

Edit

Aygo X od 63tys PLN

https://www.toyota.pl/nowe-samochody/aygo-x#pricelist

Edytowane przez Petru23
  • Upvote 1