Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Dlatego najprostszym rozwiązaniem jest diagnoza włącznika zasilania w obudowie komputera, bo to on może stanowić moim zdaniem problem i żadne noszenie do kolegi czy serwisu do tego nie jest potrzebne. 

I to jest prawdziwy EKSPERT! :D Zawsze najlepsze są najprostsze rozwiązania! Zawsze się tym kierowałem a teraz jak głupi poszedłem w drugą stronę i byłem o krok od kupna nowych kości Ram. OBUDOWA a dokładniej jej zasilanie jest winne to był ostatni wspólny element. Ja pierdziele to była jazda. Samo uszkodzenie któregokolwiek z tych podzespołów wydawało mi się mało realne, bo to sprzęt z bardzo wysokiej półki no ale dobra pomyślałem. Pierwszy procesor, potem zasilacz, teraz płyta główna. Na szczęście otrzymałem zwrot z procesora i zasilacza. Płytę sobie zostawię, bo udało mi się ją kupić w bardzo okazyjnej cenie w stanie jak nowa i jest lepsza od mojej. Dzięki za pomoc LeBomB dobra robota! Dzięki również wszystkim innym za zaangażowanie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pierwsza w takich dziwnych sytuacjach jest zawsze opcja wyrzucenia podstawki poza obudowę, która może zwierać, może gdzieś coś dotykać metalu czy kołków i powodować restarty czy bsody. Jeżeli na stole, odpalony na krótko - zestaw działa, to diagnoza jest oczywista. Buda i jej elementy metalowe, przyciski, także czasami np. złącza usb czy faudio.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Hehe Ale wszyscy wiedzą o co chodzi. ;D Dobrze się złożyło, bo i tak nachodziło mnie na nową obudowę i właśnie kupiłem FD North XL. A tą swoją Nanoxie spróbuje naprawić i pewnie ją opchnę dalej.

Opublikowano

Czyli co problem był z samym włącznikiem? pewnie jakaś wilgoć się pod niego dostała i zwiera, jest szansa że po dostaniu się do płyki z włącznikiem, przeczyszczeniu izopropanolem i wysuszeniu będzie ok. Wystarczyło po włączeniu pc szybko wypiąć kabelek pwr on od płyty bądź wcale go nie podpinać i odpalić kompa poprzez zwarcie pinów jak wszystko siedziało w obudowie bez wyciągania ;) 

Opublikowano

Taaa teraz wszyscy mądrzy. :D Jeszcze nie wiem w czym dokładnie był problem, może to nie tylko włącznik a cała elektronika wokół włącznika. Co prawda sam włącznik od czasu do czasu sprawiał kłopoty, bo pomimo jego naciśnięcia czasem łapał czasem nie. Zrobiłem też sporo upgradów i wywaliłem też sporo kabli z niej. No ale cholera to działało przez 2 lata. Nie oszukujmy się to ekstremalnie rzadki i super nieprzewidywalny przypadek. A jak super nieprzewidywalny to musielibyście to widzieć na własne oczy. Jestem informatykiem i siedzę w kompach od lat, śmiało mogę powiedzieć o sobie, że jestem ekspertem, ale nigdy czegoś podobnego nie widziałem, ani nawet przez myśl mi nie przeszło, aby dokładnie sprawdzić obudowę. No i jest jak zwykle, że ZAWSZE najprostsze rozwiązania są tymi najlepszymi.

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, DQH7 napisał(a):

śmiało mogę powiedzieć o sobie, że jestem ekspertem

Ha ha żebyś był ekspertem sam byś doszedł co było a nie pytał takich szaraków jak my z forum😊BrycecordDiscordGIF.gif.13554ed3d64ac8105696e22689fc7aa4.gif

Ale tak na serio, zawsze najprostsze rzeczy są najtrudniejsze do zdiagnozowania🤔

• Haha 1
Opublikowano

Obudowę nową kupiłem będę ją miał może w poniedziałek. Na razie odpiąłem wszystkie kable z obudowy i odpaliłem kompa przyciskiem start z płyty głównej, bajer z Asusa ;). Na razie do przyjścia nowej obudowy nie będę wyciągał podzespołów ze starej i nie będę próbował jej naprawiać. Sprawdzę w przyszłym tygodniu co może być nie tak i ewentualnie się podzielę informacją co znalazłem. 

• Upvote 1