Skocz do zawartości

Samochody

Igrz

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie by było tyle ze koles z  pierwszego auta skonczył na wózku tylko dlatego ze panienka myslała ze zdazy go wyprzedzic .A na tym odcinku drogi umarło za ostatnich 5 lat 11 osób .

Co wcisniesz na link to inna rozjebunda https://www.google.cz/search?q=bouracka+rybna+nad+zdobnici+vamberk&rlz=1C1ASRM_enCZ677CZ677&espv=2&ei=PRUTV7HCN4HiUaGavLAE&start=10&sa=N&biw=1680&bih=925 ta droga jest przekleta :D

Edytowane przez Dziarson

Czemu najwięcej o automacie do powiedzenia mają ludzie którzy nigdy nie prowadzili samochodu z taką skrzynią ? 

Jeszcze gość który prawka niema ... 

Cytat

Nie wiem, ja nie mam żadnych problemów z obsługą sprzęgła i zmiany biegów. Ba, to nieodłączna część frajdy z jazdy samochodem 

Zwłaszcza ta frajda jest w punto. Małym,miejskim gównie. 

Popatrz jakie skrzynie sa montowane w ferrari,lambo,astonach,pagani itd ? Dziwne co ?

Cytat

Manual daje 100% kontroli nad autem, gdy chcę w tym i koniecznie tym momencie zmienić bieg to mogę i zajmuje to ułamek tego co w automacie z opcją sekwencyjnej zmiany biegów

Co Ty chrzanisz ?

A wiem co mówię, bo wiem jak się sprawuje DSG a jak typowy manual w typowym aucie.

Co do supesamochodów to tam automat ma sens bo to są automaty zdecydowanie szybsze od człowieka a o to chodzi w autach o topowych osiągach ale automaty w autach nie koniecznie bijących rekordy nie są szybsze a jeśli już to nie bardzo. 

43 minuty temu, Prezes Biznes napisał:

A wiem co mówię, bo wiem jak się sprawuje DSG a jak typowy manual w typowym aucie.

Co do supesamochodów to tam automat ma sens bo to są automaty zdecydowanie szybsze od człowieka a o to chodzi w autach o topowych osiągach ale automaty w autach nie koniecznie bijących rekordy nie są szybsze a jeśli już to nie bardzo. 

Skad sie o tym dowiediziałes bo to głupota jest zaden manual nie zniesie rdukcji z 4 na 2 iznowu przez 2 biegi do przodu co np moje 740 robiło na bierzaco do tego taka redukcja na 4 przy 210 km/h w manualu nawet bys o tym nie pomyslał .

5 godzin temu, michi93 napisał:

Zwłaszcza ta frajda jest w punto. Małym,miejskim gównie. 

Popatrz jakie skrzynie sa montowane w ferrari,lambo,astonach,pagani itd ? Dziwne co ?

Argument z kategorii "a zobacz, w F1 to majo sekwencyjno i łopatki"... może jeszcze diody sygnalizujące zmianę biegów w każdym aucie dać?
Frajda jest nawet we Fiacie 126p, ale niektórzy nie mają auta bo lubią jeździć, tylko bo lubią szpanować...
No ale sprowadzasz mnie do swojego poziomu i zaraz pokonasz doświadczeniem, więc dosyć.

Nie jestem odosobniony w tej opinii, moja siostra też tak twierdzi, jeździła różnymi autami, z manualem i automatem, aspekt widzenia ma szeroki bo nawet ma moto 600.

Automat + adaptacyjny tempomat + asystent pasa ruchu = jesteś pasażerem za kierownicą, a nie kierowcą.
Jedyne 'za' automatem z mojej strony, to korki - kiedy pełzasz 2 auta/15s i stoisz, wtedy sprzęgło cierpi i noga.

Edytowane przez majkel

• 3 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Fajnie się prezentuje. Też planuję coś takiego sobie kiedyś zakupić.

Wprawdzie teraz jeżdżę manualną skrzynią biegów, ale zastanawiam się nad automatem w przyszłości. Że podobno taki wygodny jest...

Jak to u was wygląda? Lubicie ręcznie zmieniać biegi czy wolicie aby to automat za was wykonał?

• 3 lata później...
  • 4 lata później...

Wiem, że teraz zostanę nagrodzony nagrodą łopaty roku, albo i dekady, jednakże mam pewną kwestię o którą chciałbym się was spytać.

Jak wygląda jazda autem z tył napędem? Jest trudniejsza/bardziej niebezpieczna od FWD?

Powoli zbieram na nowe auto i nie wiem, czy się motywować do oszczędzania Mazdą 6, czy BWM e90...

1 godzinę temu, ampere1 napisał(a):

Jak wygląda jazda autem z tył napędem? Jest trudniejsza/bardziej niebezpieczna od FWD?

Jeśli nigdy nie jeździłeś autem tylnonapędowym, to w zimie, jak będzie śnieg na drogach możesz mieć problemy. Jak masz w okolicy ciężkie warunki drogowe w zimie to odradzałbym tylny napęd. 

Znajdz kolege ktory ma, przejedz sie i ocen. Roznica jest spora ale tez nie ma co dramatyzowac, do wszystkiego da sie przyzwyczaic i nauczyc. Teoretycznie w zimie mozna latwiej wpasc w poslizg, szczegolnie jak auto bedzie mialo sporo mocy a ty male doswiadczenie.

Ocen co ci sie fajniej prowadzi.

Dla 99% kierowców tył będzie bardziej problematyczny, zaczynając od nadsterowności po tak prozaiczne sprawy jak problemy przy wyjeździe z zaśnieżonego miejsca parkingowego (napędzana jest mniej obciążona oś).

Te 1% zostaje na osoby które faktycznie będą mieć umiejętności żeby wykorzystać coś z możliwości tylnego napędu. 

11 minut temu, Boldwyn napisał(a):

Dla 99% kierowców tył będzie bardziej problematyczny, zaczynając od nadsterowności po tak prozaiczne sprawy jak problemy przy wyjeździe z zaśnieżonego miejsca parkingowego (napędzana jest mniej obciążona oś).

Te 1% zostaje na osoby które faktycznie będą mieć umiejętności żeby wykorzystać coś z możliwości tylnego napędu. 

A jakie możliwości daje tył napęd?