Skocz do zawartości

Grzybowóz do ~300k, priorytet komfort, cisza, wyposażenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam :) 

W nissanie też mam coś takiego, ale nie mam pewności czy działa to tak samo od strony technologicznej. Natomiast generalnie jedynym zadaniem kierowcy może być trzymanie rąk na kierownicy - akurat te to wczoraj testowałem na A4 i działa dobrze nawet na tych choernych remontach (Kato-KRK). 

Jechalem w nocy, więc dało radę trzymać stałą prędkość bo za dnia na tej drodze to można zapomnieć.

A najlepsze to jest w korkach :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Noo gdyby nie fakt, że co kilka/naście sekund wymaga położenia rąk na kierownicy to można by założyć ręce na głowę, wyciągnąć poduszeczkę i spać :E Wiadomo, trzeba to ciągle kontrolować bo to tylko automat ale kurczę, 270 km dziś zrobione i ani razu nie miał żadnej wpadki, jechał jak po sznurku.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, bleidd napisał(a):

Zrobiłem pierwszą dłuższą trasę Q5. Predykcyjny tempomat to złoto. W A3 miałem adaptacyjny i działał tak, że trzymał zadaną prędkość no i dystans przed poprzedzającym pojazdem, ale jak auta przed nami nie było a miało się ustawione 100 km/h i był zakręt to auto wchodziło na pełnej w zakręt ze 100 km/h :D Q5 jak jest zakręt to nie jedzie na pałę 100 km/h tylko trzyma rozsądną prędkość w trakcie pokonywania zakrętu a jak wyjedzie na prostą to przyspiesza do zadanej prędkości. Tak samo przyhamowuje przed rondem, skrętem (jeśli ma włączona nawigację i "wie", że będzie skręcał) a przed stopem albo czerwonym świetłem sam zahamuje. Można ustawić też aby sam trzymał się ograniczeń prędkości albo wymagał potwierdzenia po zczytaniu ze znaku nowego ograniczenia (np. mamy ustawione 90, wjedziemy w zabudowany i albo sam ustawi 50 albo wyświetli że jest ograniczenie przyciskiem OK można je zaakceptować).

Jeśli się nie mylę, to można nawet ustawić czy ta redukcja prędkości w zakrętach ma być mocna, średnia czy niska :)

Ustawienia do ograniczeń prędkości raczej wyłączam, bo jednak częstotliwość błędnych wskazań jest wciąż w Polsce bardzo duza. Za to w takich Niemczech a nawet w Czechach działa to bardzo dobrze.

• Upvote 2
Opublikowano
26 minut temu, galakty napisał(a):

Pokładową, czy AA też wspiera?

Auto bazuje na Android Automotive więc pokładowa to w zasadzie Google maps. Ale ja używam i tak AA i z nią też działa, wskazówki nawigacji z AA wyświetlają się na head-upie, a mapa na ekranie kierowcy. Tutaj jest tip-top.

10 godzin temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Jeśli się nie mylę, to można nawet ustawić czy ta redukcja prędkości w zakrętach ma być mocna, średnia czy niska :)

Ustawienia do ograniczeń prędkości raczej wyłączam, bo jednak częstotliwość błędnych wskazań jest wciąż w Polsce bardzo duza. Za to w takich Niemczech a nawet w Czechach działa to bardzo dobrze.

Prawda, da się ustawić :) Nawet nie wiedziałem, zacząłem dziś szukać. Zapewne to Średnio jest i tak najlepsze ale potestuje jeszcze :P

20260727-085025.jpg

• Upvote 1
Opublikowano
31 minut temu, bleidd napisał(a):

Auto bazuje na Android Automotive więc pokładowa to w zasadzie Google maps. Ale ja używam i tak AA i z nią też działa, wskazówki nawigacji z AA wyświetlają się na head-upie, a mapa na ekranie kierowcy. Tutaj jest tip-top.

W takim razie petarda, dużo bardziej od dostosowywania prędkości do auta z przodu (i tak trzeba czuwać przy ruchu drogowym) wolałbym dohamowywanie przed zakrętami na pustych drogach krajowych :D