Skocz do zawartości

Grzybowóz do ~300k, priorytet komfort, cisza, wyposażenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

dziwne, czy nie, takie czasy, ze coraz wiecej z autem sie "gada" ;) a jezeli UI nie do konca sie sprawdza, mysle, ze jednak szybciej bezie powiedziec " hej audi, ustaw temp na 22st/zwieksz/zmniejsz nawiew itd itp" , niz odrywac wzrok i szukac po menu

To jest zwykła oszczędność producenta, ekran i tak jest a wiązki, przyciski - można oszczędzić. Zabija nas efekt skali. Oszczędność 2-3$ na aucie kosztującym 80k$ wydaje się śmieszna i pomijalna ale jak się pomnoży 3$ x ilość produkowanych aut x ilość modeli x ilość takich miejsc gdzie można dokonać cięć to wychodzą z tego dziesiątki albo i setki milionów oszczędności dla producenta. Więc będą ciąć i ciąć ile się da, nie ma sensu bronić producentów w tej kwestii i mówić, że no takie czasy. Producenci by nas oskubali do gołego z kasy a my się cieszymy, że można to samo co wcześniej zrobić 3x wolniej i mniej wygodnie.

Czasami upór konsumentów ma sens, na przykładzie tego auta po masie zażaleń od klientów, od roku modelowego 2026 Audi przywróciło fizyczne rolki na kierownicy zamiast idiotycznych gładzików, poprawiło jakość montażu i np. dodało dywanik/wyściółkę filcową pod podłogą bagażnika bo 2025 rocznik miał gołą blachę na wierzchu. Więc warto wyrażać swoje negatywne nastawienie a nie "a takie czasy, można przywyknąć".

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 3
Opublikowano

ale piszemy o przypadkch, gdzie cos nie dziala tak jak powinno, zostalo zle zaimplementowane. to czy dana funkcje wlaczymy z ekranu, przycisku, gladzika, czy "wypowiemy", nie ma tutaj wiekszego znaczenia- kazda z tych metod ma dac oczekiwany efekt przy zachowniu odpwiedniej ergonomii. tak jak pisalem - jedni implementuja to lepiej inni gorzej. i nie dotyczy to tylko obslugi z ekranu, ale ogolnie. dla mnie nie jest akceprowalne szukanie ikonek na malym ekranie, aby cos kliknac. tak jak nie jest akceptowalna klawiatura z przyciskow fizycznych, gdzie tez musisz patrzec, ktory chcesz nacisnac. i koszty w sumie nie maja tutaj wiekszego znaczenia, bo jedno i drugie rozwiazanie nie dziala tak jak powinno. a to, ze przyzwyczajnie wypracowane przez dekady trudno zmienic, to zupelnie inna kwstia - mi obecnie po latach korzystania z ekranu i min ilosci  "manipulatorow" trudno juz sie odnalezc w "klasycznych" rozwiazanich. to co kiedys wydawalo sie intuicyjne, po tylu latach juz takie nie jest. 

Opublikowano

Klima i muzyka muszą być sterowane pokrętłem/przyciskiem i koniec. To jest kwestia bezpieczeństwa na drodze, dziwne że pozwolili producentom na to.

Za najlepsze uważam rozwiązanie jakie mam obecnie, pokrętło i temperatura w środku. Ładnie, schludnie, praktycznie. Gorsze są przyciski ale i tak zdecydowanie lepsze od klikania na ekranie.

Telefonik w łapie nie, ale 10" tablet już spoko... 

Opublikowano
W dniu 22.06.2026 o 08:26, galakty napisał(a):

Klima i muzyka muszą być sterowane pokrętłem/przyciskiem i koniec. To jest kwestia bezpieczeństwa na drodze, dziwne że pozwolili producentom na to.

Do muzyki wystarczą przyciski w kierownicy, w VW działa to bardzo dobrze. Po za tymi piano mazakami w r-kach.:E

Opublikowano
20 minut temu, Cappucino napisał(a):

Do muzyki wystarczą przyciski w kierownicy, w VW działa to bardzo dobrze. Po za tymi piano mazakami w r-kach.:E

Ja lubię pokrętło bo jak chcę szybko zmienić to jest wygodniej niż trzymać/klikać kilkukrotnie :P 

Opublikowano

Ja ostatnio byłem się przejechać nowa Mazda Cx5 i jak myślałem o kupnie to już mi przeszło.Niedosyc że materiały w stosunku do poprzedniej wersji która posiadam to tragedia,to jeszcze właśnie brak fizycznej przycisków.Bardzo niepraktyczne dla nie.Wielki tablet na środku i przycisk tylko od świateł awaryjnych 

Opublikowano

Większość obsługuje się z kierownicy, a jak czegoś nie ma pod kciukiem, to wystarczy powiedzieć co się chce. Serio, obsługa głosowa daje rade. Jak jest mi za gorąco, to mówię "jest mi za gorąco" - co słyszę z głośników? "ok, zmniejszę temperaturę do xx". Można sobie pogadać i auto doprowadzi do knajpy z takim jedzeniem jakie lubicie i nie trzeba odrywać rak od kierownicy. To co jest bezpieczniejsze? Pokrętła, gdzie trzeba spojrzeć jaką wartość się ustawia, czy może tabletoza i sterowanie głosowe? 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Klima napisał(a):

To co jest bezpieczniejsze? Pokrętła, gdzie trzeba spojrzeć jaką wartość się ustawia, czy może tabletoza i sterowanie głosowe? 

niestety, ale to tak jakbys pytal w erze lamp gazowych, o oswietlenie elektryczne. to nie ten poziom technologiczny. podejrzewam, ze czesc nawet nie wie o co pytasz. :hmm:

ale fakt. dobrze zrobione sterowanie , czy to z tabletu , czy glosowe,  niczym nie ustepuje sterowniu "konserwatywnemu", a  moze byc nawet lepsze np. w nowy Zeekr 7GT glosowe swietnie rozwiazali

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Klima napisał(a):

Pokrętła, gdzie trzeba spojrzeć jaką wartość się ustawia

Nie trzeba - jak ktoś zna swoje auto, to nie trzeba odrywać oczu z drogi by zmniejszyć czy siłę nawiewu temperaturę. 

7 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

to nie ten poziom technologiczny. podejrzewam, ze czesc nawet nie wie o co pytasz. :hmm:

Ale zacietrzewienie, bo ktoś ma czelność mieć preferencje XD 

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano

Dobrze, że jeszcze kierownica jest analogowa :E Przecież wygodniej byłoby powiedzieć "Hej Audi, skręć teraz łagodnie w prawo". Nie trzeba by rąk męczyć i nie szpeciłoby ascetycznego wnętrza takie okrągłe prehistoryczne coś przed kierowcą. Producenci aut wciąż zbyt konserwatywni :/ 

• Like 1
  • Haha 5
Opublikowano
58 minut temu, huudyy napisał(a):

Nie trzeba - jak ktoś zna swoje auto, to nie trzeba odrywać oczu z drogi by zmniejszyć czy siłę nawiewu temperaturę. 

to teraz sobie wyobrac, ze oprocz nie odrywania wzroku, mozna tez nie odrywac rak od kierownicy, aby zrobic to samo i wiecej

58 minut temu, huudyy napisał(a):

Ale zacietrzewienie, bo ktoś ma czelność mieć preferencje XD 

tylko dlaczego te preferencje maja byc "wlasnie te i tylko te"? wiec nazywaj to jak chcesz. dla mnie to stwierdzenie faktu. polemika z ignorantami w pewnych kwestiach, to jak gadanie o smaku/zapachu potraw na podstawie filmikow z ich przyrzadzania. strata energii. 

btw. przypomne tylko, ze "mialem czelnosc" wyrazic swoja opinie odnosnie faktu, ze nie kazde rozwiazenie tabletowe/glosowe dziala zle, ale oczywsice nie, nie moglem, bo j.w.

• Haha 4
Opublikowano

Nigdy trafienie w dotykowy ekran nie będzie tak szybkie i bezpieczne jak pokrętło.

Jak uważasz inaczej, to jesteś nieobiektywnym fanatykiem, tak wiemy, Tesla najlepsza pod słońcem, a za miesiąc sprzedaż BEV urośnie o 100%... Nie ten temat ;) 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, SuLac0 napisał(a):

mozna tez nie odrywac rak od kierownicy, aby zrobic to samo i wiecej

"Hej tesla, podrap mnie po czole"

Oderwanie wzroku (już widze jak sie przeklikujesz przez kilka ustawień bez patrzenia) ma dużo większy wpływ na jazde niż chwilowe prowadzenie jedną ręką... A o skrzyni manualnej kiedyś słyszałeś?

• Upvote 2
Opublikowano

Twierdzenie, że trafienie w przycisk i kliknięcie w ekran to to samo, ignoruje zasady motoryki ludzkiego ciała i propriocepcji (czucia głębokiego).

Fizyczny przycisk to trójwymiarowy kształ - ma fakutrę, krawędzie i daje feeback (klknięcie) - mózg natychmiast wie, że akcja została wykonana. Ekran to jednolita tafla szkła, nie daje feedbacku - nawet przy włączonym haptycznym sprzężeniu zwrotnym, musisz spojrzeć, czy system zarejestrował dotyk, czy po prostu trafiłeś palcem milimetr obok ikony - zwłaszcza jeśli nie jedziesz po idealnie równej drodze i trafienie w ikonkę na ekranie wymaga zaangażowania wzroku centralnego i precyzyjnej koordynacji oko-ręka.

Asystenci głosowi jeśli chodzi o sterowanie najprostszymi funkcjami - binarnymi (włącz/wyłącz - np. grzane siedzenia, wentylację itp) - padają ofiarą niedopasowania narzędzia do problemu i wprowadzają zbędny narzut czasowy. Dodatkowo wywołanie asystenta wymaga ściszenia muzki, przerwania rozmowy z pasażerem - tego problemu nie mają fizyczne przyciski.

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Nigdy trafienie w dotykowy ekran nie będzie tak szybkie i bezpieczne jak pokrętło.

Ostatnio jeździłem Focusem i jednak miałem problem by ustawiać sobie temperaturę pokrętłem. O ile zlokalizowanie pokrętła bez odrywania oczu od drogi jest możliwe o tyle ustawienie konkretnej temperatury wymaga spojrzenia na dedykowany ekran dokładnie w centrum deski rozdzielczej. 
Pokrętło od głośności działa tak samo jak rolka od głośności w Tesli w kierownicy z zasadniczą różnicą. W Tesli nie odrywam rąk od kierownicy by szybko, wygodnie zmniejszyć/zwiekszyć poziom głośności. Jak to napisałeś nieco wyżej - to jest kwestia bezpieczeństwa. 
Zapewne nie wiesz ale w Tesli masz programowalne przyciski, rolki na kierownicy i temperaturę możesz zmienić bez odrywania rąk. Generalnie z poziomu kierownicy możesz sterować wszystkim! Do tego bardzo dobrze działające sterowanie głosowe no i najważniejsze autopilot. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie masz problemu z klikaniem na ekranie, ale masz problem ustawić temperaturę pokrętłem... Tego nie grali jeszcze. 

A po co Ci widzieć ile jest stopni na pokrętle? To tylko referencja, jest za zimno to obracasz np. 2 kliknięcia i zmniejsza to temperaturę o 1 stopień. Zresztą zerknięcie ile jest stopni i tak jest szybsze oraz lepsze niż gapienie się żeby najpierw poprawnie kliknąć, a potem zweryfikować jaka jest temperatura na ekranie.

Ja wysiadam, Teślarze to sekta. 

Opublikowano
24 minuty temu, bleidd napisał(a):

Fizyczny przycisk to trójwymiarowy kształ - ma fakutrę, krawędzie i daje feeback (klknięcie) - mózg natychmiast wie, że akcja została wykonana.

dotyk to nie jedyny zmysl potwierdzajacy jakies dzialnie.  od lat sobie radzimy z tabletami i innymi ekranami, wiec nic nie stoi na przeszkodzie, aby byly one tez w autach. a impelentacja danego rozwiazania, to zupelnie inna kwestia o czym caly czas pisze

24 minuty temu, bleidd napisał(a):

Asystenci głosowi jeśli chodzi o sterowanie najprostszymi funkcjami - binarnymi (włącz/wyłącz - np. grzane siedzenia, wentylację itp) - padają ofiarą niedopasowania narzędzia do problemu i wprowadzają zbędny narzut czasowy. Dodatkowo wywołanie asystenta wymaga ściszenia muzki, przerwania rozmowy z pasażerem - tego problemu nie mają fizyczne przyciski.

rownie dobrze to samo mozna napisac o wbudowanych systemach glosnomowiacych. tez "padly ofiara niedopasownia narzedzia do problemu"? i pewien jestem, ze korzystamy z tego czesciej niz z ustawien np. klimy. 

problem jak zwykle urasta do "zyciowego" . piszemy o czyms co robi sie sporadycznie, wrecz powinno to dzialac w trybie "set and forget" , a podchodzi sie do tego, jak do obslugi jakiegos skomplikowanego urzadzenia :hmm: przyklad zmiany biegow reczny-automat, bedzie tutaj bardzo na miejscu. stad tez moje stwierdzenie o "zacofaniu technologicznym". ktos "utknal" na manualu i nie ma szans, aby dotarlo do niego, ze od lat juz sa automaty. ba. napisze wiecej.  nie ma juz skrzyni biegow. EOT 

Opublikowano (edytowane)

30 minut temu, galakty napisał(a):

Nie masz problemu z klikaniem na ekranie, ale masz problem ustawić temperaturę pokrętłem... Tego nie grali jeszcze.

Może zacznijmy od najważniejszego o czym jak widać nie masz zielonego pojęcia - ja nie muszę klikać w ekran i na niego spoglądać by sterować radiem, głośnością, temperaturą, światłami, wycieraczkami. Sterowanie mam w rolkach na kierownicy! 

A po co Ci widzieć ile jest stopni na pokrętle? To tylko referencja, jest za zimno to obracasz np. 2 kliknięcia i zmniejsza to temperaturę o 1 stopień.  

Ja to samo robię z poziomu kierownicy za pomocą lewej rolki. 
Obrót rolki w dół 1C mniej/ obrót w górę 1C więcej. Nie odrywam rąk by zmienić temperaturę! Jak się do tęgo odniesiesz ? :Up_to_s:

Ja wysiadam, Teślarze to sekta 

Próbujesz faworyzować jedno rozwiązanie nie mając kompletnie zielonego pojęcia jak w praktyce działa to drugie. Wysiadaj! 

EDIT

Nie będę tu kreował wyższości ekranów nad fizycznymi przyciskami ale trzeba zwrócić uwagę na fakt, że indywidualne rozwiązania poszczególnych producentów sprawiają że można obsługiwać auto tylko z ekranem tak samo bezpiecznie jak auto ze zwykłymi przyciskami! 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, SuLac0 napisał(a):

rownie dobrze to samo mozna napisac o wbudowanych systemach glosnomowiacych. tez "padly ofiara niedopasownia narzedzia do problemu"? i pewien jestem, ze korzystamy z tego czesciej niz z ustawien np. klimy. 

Nie padły bo są dobrze dopasowane do swojego zadania w przeciwieństwie do komend głosowych do najprostszych czynności.

15 minut temu, SuLac0 napisał(a):

dotyk to nie jedyny zmysl potwierdzajacy jakies dzialnie.  od lat sobie radzimy z tabletami i innymi ekranami, wiec nic nie stoi na przeszkodzie, aby byly one tez w autach. a impelentacja danego rozwiazania, to zupelnie inna kwestia o czym caly czas pisze

To że coś sprawdza się w jednym miejscu nie musi oznaczać, że sprawdzi się w innym. Nie widzę tutaj żadnego argumentu na poparcie tej tezy.

• Upvote 3