Pentium D 1 463 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia 7 minut temu, bourne2008 napisał(a): A jaki związek ma czas uruchamiania systemu z "Drugi Ryzen 7 9800X3D padł" ? Pewnie taki, że asrock długo startuje i najwięcej procków na nich pada. To już chyba 5 sztuka Ryzena na forum.
VRman 3 078 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Gdzie Wy w ogóle to sprawdzacie? Zapytałem GPTa, podał trzy metody dla W10 komenda: Get-WinEvent -FilterHashtable @{LogName='Microsoft-Windows-Diagnostics-Performance/Operational'; ID=100} -MaxEvents 1 | Format-List nie działa W EventViewer nie mam w tym miejscu nic z tego roku, a tu mam trochę mało Edytowane 20 Stycznia przez VRman
Slayer 283 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia 13 minut temu, Pentium D napisał(a): Pewnie taki, że asrock długo startuje i najwięcej procków na nich pada. To już chyba 5 sztuka Ryzena na forum. Mówimy o contest restore enabled czy disabled? Bo mam enabled na asrocku i szybciutko się odpala, jak platforma wystartowała to właśnie Asrock był jednym z najszybciej startujących, na pewno było szybciej niż na MSI na początku bo na reddicie często o tym pisano.
Pentium D 1 463 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia 10 minut temu, VRman napisał(a): mam trochę mało Na pirackich się buguje 4 minuty temu, Slayer napisał(a): enabled tak 1
bourne2008 1 452 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) Ten parametr jest kompletnie niemiarodajny. Sprawdziłem na lapku, pokazuje 6s a rzeczywisty był ze 4x dłuższy. Edytowane 20 Stycznia przez bourne2008
Send1N 5 205 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia 30 minut temu, Pentium D napisał(a): Na pirackich się buguje Nie
Qrdello 1 017 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia 26 minut temu, bourne2008 napisał(a): Ten parametr jest kompletnie niemiarodajny. Sprawdziłem na lapku, pokazuje 6s a rzeczywisty był ze 4x dłuższy. Bo to system tak długo się podnosi uefi wystartowało w te 4s od wciśnięcia przycisku, reszta to OS.
pawelsake 79 Opublikowano Środa o 07:11 Opublikowano Środa o 07:11 18 godzin temu, bourne2008 napisał(a): A jaki związek ma czas uruchamiania systemu z "Drugi Ryzen 7 9800X3D padł" ? żadnego mierzą długości jak to przy pisuarach 18 godzin temu, VRman napisał(a): @czarka89 A jak z tropem sugerującym związek z problemami z usypianiem? Rok temu pojawiły się sygnały, od tego czasu na miejscu posiadaczy "Zagrożonych" sprzętów bym nie usypiał kompa wcale i poustawiał to, co redditowiec sugerował w swoim wątku (nie mam linka, wrzucałem gdzieś tak na wiosnę 2025 chyba) A Twój? Usypiał się kiedykolwiek? mój 9700x z płytą padł po podłączeniu HDMI do płyty tu ewidentnie coś jest ze skokami napięcia i obciążenia procków w płytach Asrock co oznacza ze całą seria b850 i x Asrocków jest do wyrzucenia chyba że procesory tak skopali.
SuLac0 524 Opublikowano Środa o 07:29 Opublikowano Środa o 07:29 15 minut temu, pawelsake napisał(a): ... chyba że procesory tak skopali. i krzemomagicznie sie okaze, ze np. 9850x3d problemow juz nie ma
czarka89 9 Opublikowano Środa o 08:58 Autor Opublikowano Środa o 08:58 Ale temat się rozrósł 😆 mój PC nie był usypiany, za pierwszym razem zawiesił się podczas gry, a za drugim razem następnego dnia pierwsze włączenie komputera i już nie działał. Był wyłączany a nie usypiany na noc. Będę zmieniać płytę główną, zostaje przy tym procu. Jaka płytę wziąć? Gigabyte czy MSI? B850 czy x870, czy chipset nie ma takiego znaczenia?
Send1N 5 205 Opublikowano Środa o 09:18 Opublikowano Środa o 09:18 Nie ma znaczenia jeżeli nie będziesz korzystał z więcej niż 3 dysków m2, śmiało możesz wziąć jakąś b850 bez dopłacania do x870.
janek25 233 Opublikowano Środa o 10:01 Opublikowano Środa o 10:01 https://www.telepolis.pl/tech/sprzet/procesory-wada-awaria-intel-raptor-lake-amd-ryzen-7000
lukadd 3 276 Opublikowano Środa o 10:02 Opublikowano Środa o 10:02 Ja jakbym zmieniał płytę to chyba jedynie MSI, nie wiadomo jaki to ma związek, ale na MSI chyba najmniej przypadków upalonych proców i chyba najmniej wpadek i mniejsze mieli ostatnimi czasy w mobasach. 1
Grolshek 801 Opublikowano Środa o 10:57 Opublikowano Środa o 10:57 53 minuty temu, lukadd napisał(a): Ja jakbym zmieniał płytę to chyba jedynie MSI, nie wiadomo jaki to ma związek, ale na MSI chyba najmniej przypadków upalonych proców i chyba najmniej wpadek i mniejsze mieli ostatnimi czasy w mobasach. Ja z Tomahawka jestem przezadowolony i polecam każdemu. 1 1
Devils1100 44 Opublikowano Środa o 11:04 Opublikowano Środa o 11:04 6 minut temu, Grolshek napisał(a): Ja z Tomahawka jestem przezadowolony i polecam każdemu. Ja równiez😉
Qrdello 1 017 Opublikowano Środa o 11:45 Opublikowano Środa o 11:45 U mnie obecnie lecą z97 gaming, B450m-a, b550 MPG, X670E - wszystkie od MSI, wszystkie praktycznie bezproblemowe. Także MSI
wrobel_krk 888 Opublikowano Środa o 12:02 Opublikowano Środa o 12:02 2 godziny temu, janek25 napisał(a): https://www.telepolis.pl/tech/sprzet/procesory-wada-awaria-intel-raptor-lake-amd-ryzen-7000 Artykuł z sierpnia 2024: https://www.pugetsystems.com/blog/2024/08/02/puget-systems-perspective-on-intel-cpu-instability-issues/ Pytanie jak teraz to wyglada
Send1N 5 205 Opublikowano Środa o 12:11 Opublikowano Środa o 12:11 (edytowane) 26 minut temu, Qrdello napisał(a): U mnie obecnie lecą z97 gaming, B450m-a, b550 MPG, X670E - wszystkie od MSI, wszystkie praktycznie bezproblemowe. Także MSI Przypomnij sobie czasy jak msi odwaliło w przypadku Zen2 na płytach b450 3 miesiące usypiałem PC po wpakowanie r5 3600 zamiast całkowicie wyłączać zanim wydali pierwszy ogarnięty bios bo inaczej była loteria czy pc wstanie za 20 czy za 100 razem, także msi z czasów b450 swoje za uszami ma Edytowane Środa o 12:11 przez Send1N
VRman 3 078 Opublikowano Środa o 12:14 Opublikowano Środa o 12:14 5 godzin temu, pawelsake napisał(a): żadnego mierzą długości jak to przy pisuarach mój 9700x z płytą padł po podłączeniu HDMI do płyty tu ewidentnie coś jest ze skokami napięcia i obciążenia procków w płytach Asrock co oznacza ze całą seria b850 i x Asrocków jest do wyrzucenia chyba że procesory tak skopali. Teraz ponoć masowo padają Asusy. DAWNO temu Asrock to była marka powiązana z Asusem. Ten sam właściciel chyba czy coś w ten deseń. Teraz nie wiem. Ja bym obstawiał jakieś wady po stronie AMD, bo problem zdarza się na płytach różnych marek, a było wystarczająco czasu, żeby w B850 to poprawić. A nadal padają. Boję się czy nie jest jakiś problem z kontrolerem, którego rozwiązaniem jest pogorszenie wydajności, co sugerują raporty z używania nowych BIOSów, gdzie albo się sypie, albo coś zwolniło. To jednak informacje szczątkowe, mgliste, mało pewne i podlane Domysłosem.
janek25 233 Opublikowano Środa o 12:39 Opublikowano Środa o 12:39 35 minut temu, wrobel_krk napisał(a): Pytanie jak teraz to wyglada na purepc który jest martwy w ciagu 2 tygodni były 4 przypadki wiec nie potrzebowałem tego artykułu? Jak? pewnie podobnie,czesciowo uszkodzone ryzeny zdarzaja sie
Qrdello 1 017 Opublikowano Środa o 14:14 Opublikowano Środa o 14:14 2 godziny temu, Send1N napisał(a): Przypomnij sobie czasy jak msi odwaliło w przypadku Zen2 na płytach b450 3 miesiące usypiałem PC po wpakowanie r5 3600 zamiast całkowicie wyłączać zanim wydali pierwszy ogarnięty bios bo inaczej była loteria czy pc wstanie za 20 czy za 100 razem, także msi z czasów b450 swoje za uszami ma Miałem wtedy przez dłuższy czas 2700x na b450 gaming max bodajże - z prockiem,ramem i płytą samą zero problemów. Fakt, ram (ballistixy) nie chciał pójść wyżej niż 3200 stabilnie, no ale Zen+ niestety taki był/jest. Później miałem na tej płycie krótko włąśnie 3600 i było ok. Widocznie musiałem trafić na moment, gdzie AGESA juz była stabilna. Wiesz, ja nie twierdzę że nie mają nic za uszami - sekcja na tym b450m-a to jakaś tragedia, przy 90W robi szpagat i nie wstaje, pracuje cały czas na granicy throttlingu - ale uceglić mi się nigdy tych płyt nie udało. 1
Send1N 5 205 Opublikowano Środa o 14:19 Opublikowano Środa o 14:19 (edytowane) Tak po czasie już było ogarnięte to trwało jakieś 3-4 miesiące po premierze, płyty wsparcie miały ale ma msi nie chciało to działać z drugim zenem na pokładzie jak należy, w sieci masz pełno tematów z tamtych lat o tym gdyby cie to interesowało po 2 tygodniach posiadania r5 3600 na b450 tomahawk i mordowania się stojąc przy przycisku czasami i 10 minut za nim zaskoczy wpadłem na genialny pomysł że jak już się odpali to następnym razem go uśpię zamiast wyłączać i tak usypiałem 3 miesiące, dałem nawet info o tym pro tipie na labie i kilka osób też usypiało Edytowane Środa o 14:19 przez Send1N 1
Pentium D 1 463 Opublikowano Środa o 14:19 Opublikowano Środa o 14:19 4 godziny temu, Send1N napisał(a): nie będziesz korzystał Raczej korzystała bo to dziewczyna. Wiem, rzadkie w przyrodzie 1
Qrdello 1 017 Opublikowano Środa o 14:20 Opublikowano Środa o 14:20 Teraz, Send1N napisał(a): Tak po czasie już było ogarnięte to trwało jakieś 3-4 miesiące po premierze, płyty wsparcie maiły ale ma msi nie chciało to działać z drugim zenem na pokładzie jak należy, w sieci masz pełno tematów z tamtych lat o tym gdyby cie to interesowało po 2 tygodniach posiadania r5 3600 na b450 tomahawk i mordowania się stojąc przy przycisku czasami i 10 minut za nim zaskoczy wpadłem na genialny pomysł że jak już się odpali to następnym razem go uśpię zamiast wyłączać i tak usypiałem 3 miesiące, dałem nawet info o tym pro tipie na labie i kilka osób też usypiało Coś mi smyra z tyłu potylicy. Może dlatego, że ja relatywnie późno w ryża poszedłem. Zenka ominąłem zupełnie siedząc na i7 Haswell, Zenka+ prawie zupełnie, i jakoś z pół roku po premierze Zen2 złożyłem zestaw z Zen+ na start. Jakoś w 2019?
Send1N 5 205 Opublikowano Środa o 14:25 Opublikowano Środa o 14:25 4 minuty temu, Pentium D napisał(a): Raczej korzystała bo to dziewczyna. Wiem, rzadkie w przyrodzie Różnie bywa https://web.archive.org/web/20180925210536/https://forum.pclab.pl/topic/417318-PrzeniesionyKarolina-Aka-Pussik-Nigdy-Nie-Istniała/ 1
Rekomendowane odpowiedzi