Skocz do zawartości

!PILNA prośba o pomoc - nie działa RTX od Gigabyte.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, damyan123 napisał(a):

Jeśli trafiłeś to umrę ze śmiechu 🤣

Dalej obstawiam, że się wypiął lub poluzowały przewody od zasilania gpu jak wyciągali gąbik/pianki/tentegi wsadzone do środka kompa na czas transportu i coś tam teraz jest źle popodpinane po tych wszystkich montażach/demontażach ale mogę się mylić ;)

Edytowane przez wallec
  • Like 1
Opublikowano

A GPU nie będzie działać w Idle na samym zasilaniu z PCIe? Musi być wpięty kabel z zasilacza? Jak tak to docisnąć z obu stron i może zaskoczy. Coś cisza od autora po Twoim wpisie to może jednak miałeś rację 🤔

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, eNeSik napisał(a):

Moment - od kiedy Ryzen 7700 ma integre?

Od początku? Chłop co pod kamieniem leżał 3 lata :E 

Co do problemu to może wystarczy wyjąć kartę, przetrzeć styki i włożyć ponownie. Palców w dłoniach brakuje aby zliczyć przypadki, że a to brak obrazu, ucięte linie lub brak pełnej prędkości złącza.

Aha, to już było.

Cytat

Wyciągałem baterię, nic to nie dało. Wyciągałem RAM DDR5, grafikę, od nowa montowałem, zero życia. Wentylatory od grafiki kręcą się. Kabel wyciągany od zasilania grafiki i ponownie podłączony. Dalej cisza.

To może przed uruchomieniem spróbuj ją podeprzeć w tych miejscach lub odpal kompa gdy leży na boku. Jak zadziała to karta na gwarancję a jeśli nie to też na gwarancję :E

IMG20251130025033.jpg.a7258d13f8d54d3fa66dc59151f6dfb1.thumb.jpg.ac6aa43673c4aceb1699e2407fe1d5a9.jpg

Edytowane przez Pentium D
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Krueger napisał(a):

Producenci kart graficznych Geforce 5000 nie dają w pudełku podpórek tylko trzeba kombinować?

W tych droższych powinny być w zestawie, typu TUF, Suprim czy Gaming. W Palicie PLUS była. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Krueger napisał(a):

Producenci kart graficznych Geforce 5000 nie dają w pudełku podpórek tylko trzeba kombinować?

Ale geforce FX 5000 czy RTX 5000? Bo FX to nie, tam nie było takiej potrzeby. Do RTXów tych cięższych i większych niż szerokość śledzia to tak, dają różnego typu podpórki.

Tryb hybrydowy GPU dotyczy obecnie również stacjonarek. Można to zrobić ale czasami jest nieopłacalne.

Nie trzeba teraz żadnych kalkulatorów. Są i zasilacze które podają na wyświetlaczu np. ile W ciągnie komp, są mierniki wpinane w gniazdko, HWINFO też potrafi z grubsza sprawnie podawać informacje o zużytym prądzie.

Tabliczki znamionowe na zasilaczach podają raczej precyzyjne info, zasilacze tzw. markowe i nie z czarnej listy mają obciążalność na poziomie co najmniej 90% tego co podawane jest w nazwie. Tj. 650W ma min 585W, a często więcej. Dość powiedzieć, że obciąża się je np. 2x mocy po to, żeby sprawdzić czy są stabilne przy chwilowych skokach obciążenia (seria RTX2 i 3 potrafiła momentami wrzucać np 2x swojego obciążenia przez kilka s). Zasilacz słabej klasy się zrestartuje. Markowy nawet nie zauważy takiego skoku.

Czasy FEELa i 550W ale tylko 300W na 12v minęły na szczęście bezpowrotnie.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, error1983 napisał(a):

Na dniach jak znajdę czas

czekajcie dalej, na pewno udowodnicie że to w transporcie się stało..

zgłosiliście chociaz potencjalne problemy do konsultanta sprzedawcy ? 

za chwilę nei będzie zwrotu tylko wasze uszkodzenie mechaniczne, bęc

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, miro napisał(a):

czekajcie dalej, na pewno udowodnicie że to w transporcie się stało..

zgłosiliście chociaz potencjalne problemy do konsultanta sprzedawcy ? 

za chwilę nei będzie zwrotu tylko wasze uszkodzenie mechaniczne, bęc

Sprawa wygląda tak, że kolega jeździ na wózku, ma zanik mięśni, dłonie średnio sprawne, zatem jak kupił, to pewnie ktoś z domowników mu podłączał. Ja mam jeszcze dziś nockę, jutro za to się zabiorę. Dziś sklecę wszystkie dane w formie pisemnej, objawy itp. Jak kolega wysłał screen'a zamówienia, data zakupu to lipiec 2025. On nie miał tego świadomości co i jak. Zatem jutro się dowiem czy karta padła, czy to też wina płyty. Mimo wszelkich zabezpieczeń wysyłanie sprzętu z włożoną kartą jest średnim pomysłem, bo te paczki są przerzucane byle jak, pewnie był do góry płytą nie raz. Jutro się okaże.

Opublikowano
3 minuty temu, error1983 napisał(a):

Sprawa wygląda tak, że kolega jeździ na wózku, ma zanik mięśni, dłonie średnio sprawne, zatem jak kupił, to pewnie ktoś z domowników mu podłączał. Ja mam jeszcze dziś nockę, jutro za to się zabiorę. Dziś sklecę wszystkie dane w formie pisemnej, objawy itp. Jak kolega wysłał screen'a zamówienia, data zakupu to lipiec 2025. On nie miał tego świadomości co i jak. Zatem jutro się dowiem czy karta padła, czy to też wina płyty. Mimo wszelkich zabezpieczeń wysyłanie sprzętu z włożoną kartą jest średnim pomysłem, bo te paczki są przerzucane byle jak, pewnie był do góry płytą nie raz. Jutro się okaże.

OMG. Ty to potrafisz mądrze problem opisać. Brawo. :)

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Sidr napisał(a):

OMG. Ty to potrafisz mądrze problem opisać. Brawo. :)

@SidrNie wiem co masz na myśli, bo jako autystyk i ADHD'owiec często odbieram 1:1, lub wyczuwam ironię, choć sam nie wiem, które jest właściwe. Jestem roztrzepany także w pisaniu, chaotyczny, czasem ciężko nad tym zapanować, więc moje wypowiedzi mogą być niejasne. ;-)

Opublikowano
22 minuty temu, error1983 napisał(a):

data zakupu to lipiec 2025.

z pierwszego postu chyba wszyscy tu mysleli że komputer dopiero co kupiony

to zmienia postać rzeczy, nie musisz się spieszyć i tak to nic nie zmieni

gwarancji na to w przypadku uszkodzenia mechanicznego teraz już nie ma, nie udowodnisz nic

na spokojnie posrawdzać

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, error1983 napisał(a):

@SidrNie wiem co masz na myśli, bo jako autystyk i ADHD'owiec często odbieram 1:1, lub wyczuwam ironię, choć sam nie wiem, które jest właściwe. Jestem roztrzepany także w pisaniu, chaotyczny, czasem ciężko nad tym zapanować, więc moje wypowiedzi mogą być niejasne. ;-)

No tak jak @miro napisał. Źle opisałeś problem, sugerując zakup i defekt nowego zestawu, a nie awarie dopiero po półtora roku.

Opublikowano (edytowane)

No to sklep został oczyszczony z zarzutów, jak komp był kupiony w 2025r. Dalej mało informacji, bo niby komp był przewożony, ale prywatnie samochodem, czy kurierem?
Jak kurierem to można uznać już na luzie, że doszło do uszkodzenia mechanicznego. Na stówę został źle zabezpieczony przez pewnie kogoś bliskiego, co nawet nie miał pojęcia jak to zrobić. 
Liczyć tylko na to, że PCIE na płycie dostało i będzie to mniejszy koszt wymiany, niż uwalone GPU. Jak GPU dostało to modlić się, żeby nie miało uszkodzeń widocznych na pcb/pinach i wtedy serwis powinien przyjąć. 

Podziwiam do dziś ludzi, którzy nie wyciągają kart na transport. :E

Edytowane przez Garru
Opublikowano
11 minut temu, Garru napisał(a):

Liczyć tylko na to, że PCIE na płycie dostało i będzie to mniejszy koszt wymiany, niż uwalone GPU.

no nie wiem, płyta to 500zł, a karta perę tysi, jak będzie uwalona mechanicznie to na gwarancji nie przyjmą, do naprawy też może być średnio

de facto jest jeszcze drugi slot przecież na płycie, od wsadzenia tej grafiki do niego bym zaczął

13 minut temu, Garru napisał(a):

Podziwiam do dziś ludzi, którzy nie wyciągają kart na transport.