Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

warhammer-40-000-dawn-of-war-iv-pc-steam

Producent: KING Art

(Iron Harvest)

Zakładam wątek, bo widzę tylko luźne wzmianki w offtopie. Przyznam, że nie grałem w poprzednie odsłony (w tym nielubianą „trójkę”), a od strategii miałem długą przerwę - ostatnio competitive gralem w BFME 1 i 2,  dziesiecolecia temu. Teraz na rozgrzewke wrzucam troche RTSowych zaleglosci (CoH 3, Iron Harvest), no i po ograniu klimatycznego Space Marine 2 mocno nakręciłem się na uniwersum Warhammera.

Z tego, co wyczytałem w wywiadach i zapowiedziach, DoW 4 ma odciąć się od błędów poprzedniczki. Zapowiada się odejście od mechanik MOBA na rzecz klasycznych rozwiązań znanych z kultowej „jedynki”.

Pytanie do forumowych wyjadaczy: są tu jeszcze fani strategii czekający na ten tytuł? Czy po chłodno przyjętej trzeciej części podchodzicie do zapowiedzi z dystansem?

Opublikowano (edytowane)

DOW:IV nie ma od czego odchodzić, bo to inne studio. ;) Ludzie od Iron Harvest nie rozumieli paru rzeczy i m.in. "animacje" przeszkadzały w zarządzaniu armią. Są fanami DOW 1 i rozbudowali system sync kills na sync fights. Iron Harvest było ich pierwszy RTSem, więc powinni wyciągnąć wiele wniosków. 

Polecam Ci nie grać w COH3, bo AI dalej jest żałosne, nie ogarniając mechanik gry, a multiplayer miał już tak kiepski balans i metę, że po aktualizacjach nawet ludzie grający tylko 1v1, poszli w mecze drużynowe, bo meta była nie do zniesienia. Grałem na dość wysokim poziomie głównie DAK, mogąc konkurować z top 11-100. Projektantant tej armii opuścił studio na rzecz z Battlefield i przepadła wizja na tą frakcję.

Sam nie będę grał w DOW:IV, bo za dużo czasu na to stracę. W COH3 mam niezdrową ilość godzin. :E Choć znając życie pewnie sprawdzę.

DOW:IV wygląda na pierwszą kontynuację DOW 1, ponieważ każda odsłona była gruntownie inna, nigdy nie rozwijając pomysłu pierwszej, ale i tak chyba mocno odchodzi od projektu oryginału.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Na grę czekam, ale jej jakoś specjalnie nie wyglądam. Jedynka była świetna, dwójka również, choć zaoferowała inny styl rozgrywki, oparty o squad management kosztem base building, co wiele osób rozczarowało. Cieszy więc powrót do mechanik z jedynki i pozostaje mieć nadzieję, że studio wyciągnęło wnioski po średnio udanym Iron Harvest.

Opublikowano
12 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Polecam Ci nie grać w COH3

Jednak w jakis sposob trzeba odrdzewic palce ;)
Zwlaszcza ze nie mam nabitych tych setek/tysiecy godzin w RTS na przestrzeni ostatnich 20 lat.

Pogralem dzisiaj troche, i narazie walcze z bindami bardziej niz z AI, wiec rozruch wskazany. 
Jako ze jeszcze nie siedze mocno w lore w40k, macie rozeznanie jak bardzo hard balanas/frakcje sie zmienia np w stosunku do dow1? W sensie czy jest sens sobie ogarniac papier kamien nozyce na podstawie dow1, czy to wszystko raczej bedzie do gory nogami. ;)

Opublikowano
40 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Jako ze jeszcze nie siedze mocno w lore w40k, macie rozeznanie jak bardzo hard balanas/frakcje sie zmienia np w stosunku do dow1? W sensie czy jest sens sobie ogarniac papier kamien nozyce na podstawie dow1, czy to wszystko raczej bedzie do gory nogami. ;)

IMO sensu nie ma. To jest inny developer, gry dzieli ponad 20 lat. Zrób sobie przetarcie w jakichś RTS'ach, żeby odświeżyć APM i będzie o dobrze. ;)

10 minut temu, Dresiq napisał(a):

Kto pamięta jakim failem był dawn of war 3 ? DObrze że tą grę miałem w humble bundle, i cenowo się "obroniła".

Kto nie pamięta. :E Jedyna naprawdę dobra rzecz w DoW3 to fantastyczny cinematic trailer do gry.

Opublikowano
40 minut temu, Vulc napisał(a):

IMO sensu nie ma. To jest inny developer, gry dzieli ponad 20 lat. Zrób sobie przetarcie w jakichś RTS'ach, żeby odświeżyć APM i będzie o dobrze. ;)

Ja tam wole wolniej, ale z glowa ;)

Bardziej chcialem sie do lore w sumie przygotowac, zeby wiedziec ze jednostka1 to typ A we frakcji B i z defaultu powinien kontorwac jednostke2 z frakcji C itp. No ale w sumie to chyba nie ma sensu, nie bede przeciez od dnia 1 gral o zlote kalesony.