Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, DjXbeat napisał(a):

20tys km rocznie w tym 3 trasy w ciągu roku po 700km. Elektrykiem na każdej trasie stracisz 25-35min czyli na trasach względem spalinowego stracisz 35x3 =105 min.

Pozostałe 17.9 tys km. robisz wokół komina ale nadal się tankujesz na stacji benzynowej. 

Trochę krótkie te trasy, spalinowym bez dodatkowego tankowania gdzie liczy się czas. No i błędnie zakładasz, że jadąc w trasę masz zagwarantowaną przy trasie bez dodatkowego zjazdu szybka ładowarkę, o czym wcześniej wspominałem. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

i pisze to ktos, kto nawet 1km nie zrobil BEV autostrada :hahaha:typowy przypadek "nie wiem, ale sie wypowiem"

Wystarczy spojrzeć na mapę z ładowarkami, to proste. Jeszcze jakieś dziecinne uwagi?

Czas chyba dodać do ignora jak koledzy zrobili bo słabo się to czyta.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Cappucino napisał(a):

Trochę krótkie te trasy, spalinowym bez dodatkowego tankowania gdzie liczy się czas. No i błędnie zakładasz, że jadąc w trasę masz zagwarantowaną przy trasie bez dodatkowego zjazdu szybka ładowarkę, o czym wcześniej wspominałem. 

Sprawdź jaki jest średni dystans pokonywany w Polsce na długich trasach ;) 

Jeżeli chodzi o ładowarki to na przestrzeni ostatnich 6 lat i 235tys km jakie zrobiłem 3 autami tylko raz 5min czekałem na ładowarkę w Lublinie. 
O ile jeszcze 3 lata temu ładowanie w trasie wymagało różnych kombinacji tak dzisiaj ładowarek jest od groma!

33 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Wystarczy spojrzeć na mapę z ładowarkami, to proste. Jeszcze jakieś dziecinne uwagi?

No właśnie- trzeba spojrzeć na mapę 

IMG_6711.thumb.png.fbf7e25c58fe7a1963bfaec5771aa4da.png

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DjXbeat napisał(a):

No właśnie- trzeba spojrzeć na mapę 

No właśnie, ile masz punktów z szybkimi ładowarkami  przy A1 bez potrzeby zjeżdżania z trasy?  To samo np. S3 czy S6. Nigdy nie masz gwarancji, że będzie wolna lub naładujesz z pełna mocą. W przypadku paliw płynnych nie interesuje Cię to. Bo przez Polskę przejedziesz z prędkością autostradową albo bez dodatkowego tankowania ewentualne dotankujesz tuż przed celem. 

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 1
Opublikowano
44 minuty temu, Cappucino napisał(a):

No właśnie, ile masz punktów z szybkimi ładowarkami  przy A1 bez potrzeby zjeżdżania z trasy? 

Na całej trasie A1 masz 10 punktów ładowania DC powyżej 180kW. Jeden 180kW, dwa po 200kW, jeden 220kW, jeden 250kW a pozostałe powyżej 300kW. Na każdym punkcie kilka-kilkanaście stanowisk. Wszystko bezpośrednio przy trasie po za jednym, który znajduje się 800m od trasy - Piotrków Trybunalskiego. Na całą trasę A1 moja TM3 potrzebuje 2 punktów po 17min ładowania jadąc te 140km/h i oczywiście na końcu jest spory zapas energii w baterii.

Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

To samo np. S3 

Ma 3 punkty ładowań przy trasie. Jeden 180kW, drugi 200kW i trzeci 350kW. 
Całą trasę przejadę z wizytą na jednym punkcie i ładowanie 12min 

Prędkość 120km/h i spory zapas na miejscu docelowym. 

S6.

Tu jest gorzej bo jest jeden punkt bezpośrednio przy trasie 350kW i kolejne 2 ale trzeba zjechać. Całą trasę robiłem na strzała od Gdańska do Świnoujścia i zostaje 25%  baterii. 

Nigdy nie masz gwarancji

235 tys km za mną w ciągu 6 lat i jeden 5 minutowy korek do ładowarki w Lublinie. 
Nie miałem gwarancji :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

A S5?

Na wylocie z Poznania 350kW. Później Kostrzyn przy zjeździe 180kW i Gniezno 180kW ale tu już zjazd 1km od trasy.  
Poznań-Toruń po S5 dystans 185km czyli TM3 trasa w obydwie strony bez ładowania. Powrót do Poznania na 15-25% i jak ktoś miał by obawy że za mało to podładowania 5min na 350kW i w Poznaniu masz ponad 35%. 

W przyszły weekend wybieram się z żoną i synem do Zamościa. Trasa w obydwie strony 630km - jeden postój na ładowanie w drodze powrotnej - 25min i do domu wjeżdżam na 20%. Ewentualnie w Zamościu ładowanie przed wyjazdem i trasa powrotna bez postoju na ładowanie 

Mógłbym wybrać hotel z ładowarką i mieć za free ładowanie bez potrzeby szukania ładowarki przed trasą ale priorytetem był hotel z łóżeczkiem dla niemowlaka ;) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
19 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Poznań-Toruń po S5 dystans 185km czyli TM3 trasa w obydwie strony bez ładowania. Powrót do Poznania na 15-25% i jak ktoś miał by obawy że za mało to podładowania 5min na 350kW i w Poznaniu masz ponad 35%. 

Hmm wpisałem Teslę 3 SR przy 90% i wychodzi tak

image.png.493b3438709ac0c09f86af73ebbb5d3d.png

Opublikowano (edytowane)

Tylko to jest wersja SR z baterią 60kWh.
Tesla 3 LR AWD ma baterie 78-82kWh i przy 120km/h zużywa ~17.5kWh/100km więc łatwo wyliczyć, że zużyje ~80% baterii na 360km trasy w obydwie strony. Ja zawsze uwzględniam +/- 5% dlatego podałem wartość 15-25% po powrocie. 
Dodatkowo nowa wersja 3 Highland ma nową baterię 82-84kW i nieco mniejsze zużycie energii bo poprawiono aerodynamikę i przy 120km/h można zejść do 16.5kWh/100km. 

Najwiekszy zasięg ma 3 Highland LR RWD o mocy 320KM i z nową baterią LG 82-84kWh. 
To auto potrafi zejść do 15kWh/100km przy 120km/h. Nowa bateria, poprawiona aerodynamika, lżejszy bo jeden silnik. 
Ja mam baterię 78kWh z degradacją 2.5% przy 73tys km. Realnie do dyspozycji 76kWh. 

W trasy bez problemu można ładować do 100%. Zakres 80-20 można utrzymywać do jazdy wokół komina. Jest to w 100% bezpieczne dla baterii. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
17 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

.Na całą trasę A1 moja TM3 potrzebuje 2 punktów po 17min ładowania jadąc te 140km/h i oczywiście na końcu jest spory zapas energii w baterii.

Super, tylko dlaczego jak jadę autostradą to nigdy nie widzę elektryka pędzącego te 140km/h ?:E A jeżdżę od wielu lat kilka razy w roku.

Opublikowano

Z tego samochodu powodu dla którego nie wszystkie auta spalinowe jadą 140km/h - ekonomia. 
Na pewno czarnej Tesli 3 LR na rejestracji WGM0339E nie zobaczysz by jechała wolniej niż 140km/h na pustej autostradzie ;) 

Opublikowano
13 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Tylko to jest wersja SR z baterią 60kWh.
Tesla 3 LR AWD ma baterie 78-82kWh i przy 120km/h zużywa ~17.5kWh/100km

No i dochodzimy do tego co mówiłem kiedyś, trzeba brać najdroższe wersje żeby to miało sens.

CLA 250+ z baterią 85kWh widzę że też zrobi taką trasę i z 90% zostanie 15%, ale jest info że max prędkość to 100 km/h :E :E :E 

Zwykły 250 już 15 minutowe ładowanie musi mieć w Żninie żeby dojechać. No i brakuje mi opcji żeby ustalić max prędkość, bo jechać 100 km/h na S5 nie mam zamiaru lol

Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

No i dochodzimy do tego co mówiłem kiedyś, trzeba brać najdroższe wersje żeby to miało sens.

CLA 250+ z baterią 85kWh widzę że też zrobi taką trasę i z 90% zostanie 15%, ale jest info że max prędkość to 100 km/h :E :E :E 

Czyli pokazuje głupoty bo CLA 250+ przy prędkościach 120km/h ma zbliżone zużycie do najlepszej pod względem zasięgu Tesli 3 LR RWD. 
CLA 250+ na autostradzie przy prędkościach 130-140km/ zrobi ~ 450km.

Opublikowano
40 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Czyli pokazuje głupoty bo CLA 250+ przy prędkościach 120km/h ma zbliżone zużycie do najlepszej pod względem zasięgu Tesli 3 LR RWD. 
CLA 250+ na autostradzie przy prędkościach 130-140km/ zrobi ~ 450km.

To jest jakaś strona która rzetelnie to przeliczy i pokaże trasę? ABRP?

Opublikowano

Co ogarniesz przez aplikację ? Warunki pogodowe, korki ? 
Algorytm jest wstanie podać wartość ale jest to wartość orientacyjna-przybliżona. Dopiero jadąc w samochodzie widzisz ile energii Ci realnie zużywa. 
CLA 250+ przy 120km/h jest wstanie zejść do 15kWh/100km więc podziel sobie pojemność baterii 85kWh przez zużycie i masz realny zasięg. Oczywiście to jest 100%-0%

Opublikowano
5 minut temu, DjXbeat napisał(a):

i masz realny zasięg. Oczywiście to jest 100%-0%

... ja bym kalkulował ten poziom rozładowania do powiedzmy 20% - to byłoby dla mnie bardziej realne/praktyczne.

Opublikowano
32 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Co ogarniesz przez aplikację ? Warunki pogodowe, korki ? 
Algorytm jest wstanie podać wartość ale jest to wartość orientacyjna-przybliżona. Dopiero jadąc w samochodzie widzisz ile energii Ci realnie zużywa. 
CLA 250+ przy 120km/h jest wstanie zejść do 15kWh/100km więc podziel sobie pojemność baterii 85kWh przez zużycie i masz realny zasięg. Oczywiście to jest 100%-0%

Średnie wartości zawsze dasz radę przyjąć, bez przesady... Jak mi auto pali średnio 7 litrów, to chyba nie oczekuję że w dużym korku spali mi również 7, no nie, będzie 10 litrów. Na S5 spali mi 9 litrów. To nie jest rocket science. 

33 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

CLA 250+ przy 120km/h jest wstanie zejść do 15kWh/100km

No widzisz, czyli się da. I tego oczekuję od ABRP, coś stawiam że bardziej realnie to przedstawia niż w tym wątku jest głoszone.

26 minut temu, Kyle napisał(a):

... ja bym kalkulował ten poziom rozładowania do powiedzmy 20% - to byłoby dla mnie bardziej realne/praktyczne.

15% to absolutne minimum jakie ustawiam w tych kalkulatorach. Musi być zapas na korek/wypadek.

Opublikowano

Poza tym zakładanie że spali 15kWh/100km... Przy jednostajnej jeździe pewnie? A u nas jak się jeździ każdy wie. Dwa pasy i co chwilę ktoś jadący 90/100km/h wjeżdża przed maskę. Albo wyścigi TIRuf. 

Opublikowano
14 minut temu, galakty napisał(a):

No widzisz, czyli się da. 

Ja Ci podałem zużycie z auta, którym jechałem a nie wyliczenia z zewnętrznej aplikacji!  

5 minut temu, galakty napisał(a):

Poza tym zakładanie że spali 15kWh/100km... Przy jednostajnej jeździe pewnie? A u nas jak się jeździ każdy wie. Dwa pasy i co chwilę ktoś jadący 90/100km/h wjeżdża przed maskę. Albo wyścigi TIRuf. 

Dla EV ma to marginalne znaczenie bo przy hamowaniu masz odzysk energii.  Więcej zużyjesz przy stałej, większej prędkości niż przy hamowaniu i przyspieszaniu.