Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

To bez dotacji sprzedaż spadnie. 

Fajna mapa ładowarek Tesli łącznie z planowanymi.  Na tle europy u Nas jest biednie choć i tak trasy można pokonać bez problemu.  Sa miejsca planowanej budowy nowych SuC i tu Mazury muszą poprawić bo tam nic nie ma.

Na zachodzie i na południu Europy to po 1-2 SuC można minąć w trasie bo tyle tego jest 8:E 

https://supercharge.info/map?fbclid=IwdGRjcAQ8Qy1leHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZAo2NjI4NTY4Mzc5AAEe3KAsW_fnWpEi5S9YiC-ys1a003MY9-Vsup2cU_jCUrEGpwjZ67ZAYJoxWBQ_aem_Lht8QTHZBWnuU5TZkXX1Cw

Opublikowano
46 minut temu, galakty napisał(a):

Tesla już spadła z ceny, akurat jak dotacji nie ma, wielkie zdziwienie... ;)

To było wiadomo. W krajach gdzie nie było dotacji cena była niższa o różnicę w dotacji. Nie we wszystkich krajach ale w sporej części ;) 

47 minut temu, galakty napisał(a):

A Tesla na obcych ładowarkach jak się ładuje?

Tak samo jak każda inna marka. Nie ma żadnych różnic. 

59 minut temu, galakty napisał(a):

Lepiej wziąć takiego CLA?

To już indywidualna sprawa. CLA ma 800V a Tesla swoją sieć ładowarek. 
CLA i Tesla 3 RWD LR przejadą podobne ilości km. 
Dla mnie CLA jest za ciasna :/ 

Opublikowano
47 minut temu, galakty napisał(a):

CLA robi robotę dla mnie wyglądem, designem, tym że to wciąż w miarę normalne auto, ale faktycznie sedan niezbyt duży. 

To nowe cla Ci sie podoba? 

Opublikowano
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

To było wiadomo. 

nie dla wszystkich bylo to takie oczywiste :Up_to_s:

https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-nowych-samochodow-osobowych-i-dostawczych-2026-2026

udział nowych elektrycznych samochodów osobowych (BEV) wzrósł natomiast do poziomu 5,3%, co może zwiastować odbicie rynkowe tego segmentu po spadkach w poprzednich miesiącach, związanych z zakończeniem programu „NaszEauto” (w lutym udział ten wyniósł 3,9%).

dotacja, to byl zwrot utraty wartosci, przynajmniej czesciowy, lub mozliwosc zalapania sie na tani "wynajem". teraz dopiero to zaczyna jakos normalniec. wybor modelowy, ceny, uslugi dodatkowe itd. 

w Norwegii 98,4% nowych aut w marcu, to juz tylko BEV..

https://elektromobilni.pl/984elektrykow-norwegia-tesla-w-kroluje/

i co najciekawsze, "budzi "sie tam tez rynek aut uzywanych 

Zmiany coraz mocniej widać również na rynku wtórnym. W marcu odnotowano 45 325 transakcji sprzedaży używanych samochodów osobowych, o 9,4 proc. więcej niż rok wcześniej. Udział aut elektrycznych wzrósł do 32,2 proc. – z 24,4 proc. rok wcześniej.

• Thanks 1
Opublikowano

No cóż, dlatego uwielbiam środek u siebie, jest ekran dotykowy, ale pełno przycisków i pokrętła, uwielbiam je. I fizyczne, żadne haptyczne, dotykowe. FIZYCZNE.

Dzisiaj jakbym poszedł do salonu to szczerze nie wiem... Nie dość że trzeba patrzeć na silnik/napęd to wnętrze w większości modeli odstrasza. 

Opublikowano
3 godziny temu, bleidd napisał(a):

W porównaniu do Tesli to wszystko może się podobać :E  Zaawansowania technologicznego Tesli nie odmówię ale brzydkie są przeokrutnie w środku i na zewnątrz.

Kwestia gustu. 
Ja uwielbiam prostote, minimalizm i Tesla idealnie wpasowuje się w moje gusta ;) 

Opublikowano (edytowane)

Mi najbardziej odpowiada złoty środek, więc narażę się wszystkim, twierdząc że Opel Astra J ma "przyciskozę" (za dużo przycisków) a Tesla "tabletozę" (zbyt wiele wpakowane w tablet). :P

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo, gust jak :dupa:

Ja z kolei lubię tabletozę na którą większość narzeka :hihot: Może nie aż tak jak w nowych Mercach (trzeci ekran w Audi też jest głupi) ale też jeden mały ekranik na środku mnie nie przekonuje.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

dla mnie idealnym wnętrzem jest wnętrze arteona przed liftem :P 

cyfrowe zegary, ekran wkomponowany w deskę i fizyczne pokrętła do klimy, taki trochę oldschool ale nowoczesny :P 

image;s=5120x0;q=100

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Cyfrowe zegary są bez duszu, powinien być wybor w każdym aucie w konfiguratorze, albo fizyczny prędkościomierz i obrotomierz z małym/średnim kolorowym do reszty albo cyfrowe zegary. 

Astra K ma bardzo fajne zegary fizyczne z tym lepszym wyświetlaczem kierowcy.

Opublikowano
6 minut temu, Katystopej napisał(a):

Cyfrowe zegary są bez duszu, powinien być wybor w każdym aucie w konfiguratorze, albo fizyczny prędkościomierz i obrotomierz z małym/średnim kolorowym do reszty albo cyfrowe zegary. 

ja tam lubię, jeszcze te w VAGu mają fajne opcję rozszerzania np. mapy 

• Upvote 2