Skocz do zawartości

Jakość wykończenia wnętrza dzisiejszych aut premium (i nie tylko)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, zdunzdun napisał(a):

Mało odkrywczy temat. Dzisiejsza motoryzacja jest jaka jest.

Dużo marketingowego bełkotu, widzisz te reklamy w tv i dostajesz raka od tych napakowanych frazesami tekstów.

Spadek jakości bardzo widać przede wszystkim po tapicerkach.

Bardzo daleko jakościowo to wszytko stoi w porównaniu do niegdysiejszych welurów, czy nawet materiałowych foteli. Skóra w obecnych autach to w ogóle jest temat godny pożałowania. 

Dzisiaj nawet gdzieś mi przelotem mignęło na fb jak ludzie skarżą się na niby skórę na kierownicy w Kia. Pęka to w niewyobrażalnie szybkim czasie. 

Kiedyś np taka Alfa 156 w skórzanych stołkach to był kawał fajnej jakości, weź dzisiaj porównaj Giulie i jej skóropodobny szajs. Mówimy o alfie, nie o czymś wyżej pozycjonowanym, a na przestrzeni lat polecieli z tym tak do dołu (mimo, że marka niby coraz bardziej sremium, tzn tak chce być postrzegana) że szkoda gadać. 

Ostatnio w styczniu miałem okazję przejechać się trochę starym A4B6. Stary grzmot, ale to auto jakościowo bije dzisiaj niejedno (a tfuu) premium. 

Kiedyś takim jechałem jako taxi. Ta kanapa była przesadnie wygodna. To jest auto z 1994 roku...

FB_IMG_1771566940168.thumb.jpg.3e0e7ff8f210b2960b9d602c4fd95126.jpg

FB_IMG_1771566933413.thumb.jpg.26491c8cf51e6a291c29665aa9058644.jpg

https://www.facebook.com/share/1Ajc3scv4K/

FB_IMG_1771566926150.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

to sie fachowo nazywa stosowanie sie do norm uni europejskiej

wszystko musi byc z przetworzonych materialow, ktore sa slabszej jakosci i inne blabla

UE nie ma nic wspólnego z tym, no może poza tym że koszty produkcji i energii rosną. Firmy powypychały produkcję do Chin, oszczędzają żeby na marży zarobić. 

Dlaczego chinole są tanie? Bo mają dopłaty i sprzedają na marży bodajże poniżej 1%. Ot cała tajemnica, przejmowanie agresywne rynku. Gdyby mieli zarabiać bez dopłat to by nie były tak atrakcyjne i pewnie droższe od VW. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, zdunzdun napisał(a):

Bardzo daleko jakościowo to wszytko stoi w porównaniu do niegdysiejszych welurów, czy nawet materiałowych foteli. Skóra w obecnych autach to w ogóle jest temat godny pożałowania. 

Dzisiaj nawet gdzieś mi przelotem mignęło na fb jak ludzie skarżą się na niby skórę na kierownicy w Kia. Pęka to w niewyobrażalnie szybkim czasie. 

Problemem jest też unifikacja wyposażenia aby było jak najmniej opcji. Kiedyś do skóry dopłacało się konkretną gotówkę i dostawałeś kawał dobrego, naturalnego materiału. Np taka skóra kosztowała te 20 lat temu jakieś 6-8 tys zł co na dzisiejsze byłoby ok 20 tys zł albo i więcej. Obecnie każdy producent chwali się "skórzaną" tapicerką a to ma ze skórą tyle wspólnego co nic. Tak samo ze skóra na kierownicy. Nie dziwi, że każdy samochód to ma? Kiedyś płaciło się za to konkretny pieniądz, czyżby producenci stali się dobroduszni? E gdzie tam, po prostu ładnie to wygląda a obszywają najpodlejszą mielonką ze skórzanych odpadów.

Z resztą na polskim FB jest kilku dobrych tapicerów samochodowych, wystarczy zapytać się ich ile kosztuje dobrej jakości skóra na obszycie foteli i boczków. Za sam materiał wchodzimy w 5 cyfrowe kwoty a obszycie środka skórą to i 50-60 klocków (ostatnio na FB mi mignął temat, gdzie było obszywane zieloną skórą nowe Volvo i w komentarzach padła kwota pod 60 tys zł, pakiet gruby bo siedzenia, boczki, deska, slupki).

Edytowane przez trepek
  • Like 1
Opublikowano

Bo to nie jest skóra, tylko "skóra" :E 

Z jednej strony winę ponoszą kupujący. Większość ma gdzieś co auto posiada i w jakiej jakości, ma być ładne i budzić zazdrość u sąsiada/kolegi. Tyle z wymagań. No i mało palić, wiadomo. 

Dla mnie czy spali 6 litrów czy 10 to żadna różnica, chcę dobre auto które się nie psuje, tylko rynek to zweryfikował i ludzie wolą jednak awaryjne auta które mniej palą. 

Nawet wątek niżej jest dylemat czy brać 340i czy 340d, bo diesel mniej pali... I tak to jest. 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

ma być ładne i budzić zazdrość u sąsiada/kolegi.

Dokładnie. Ładnie wygląda w salonie? Pozycja w cenniku jest? Jest.

Heh, aż mi się przypomniało jak swego czasu kupowałem kanapę do salonu (która sama w sobie tania nie była bo ma dwa miejsca elektrycznie rozkładane), przyszło do wyboru materiału i mówię, że chcę orginalny welur. Pani tak na mnie patrzy i mówi - ale to przynajmniej podwoi cenę kanapy! Odpowiedziałem: no trudno ;-)

Ludzie wybierają jakość z temu i dziwią się, że to nie działa...

BTW.

Znalazłem zdjęcia tego obszytego Volvo! Podobno koszt obszycia 60 tys.

image.thumb.png.ec91b9dbb4f01bb4feeb2cb1764420a3.png image.thumb.png.ad0d0369188dcb722fffb7f4577a258e.png image.thumb.png.69c324ae2347f141d6915d3ccb0112d2.png image.thumb.png.7723c5c9f7c3fe1bee23a4ff519ef771.png image.thumb.png.7bbbf1d84e7bd8f9f2971c5eceafc8e9.png

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, trepek napisał(a):

Obecnie każdy producent chwali się "skórzaną" tapicerką a to ma ze skórą tyle wspólnego co nic. Tak samo ze skóra na kierownicy. Nie dziwi, że każdy samochód to ma?

Tak, ja to wszystko rozumiem, ale problem leży jeszcze w jednym punkcie. Dzisiejsze szmaty niby skórzane (chociaż tak jak mówisz, nie mają z nią wiele wspólnego, albo na całym fotelu jest dosłownie skrawek skóry) mają zwyczajnie słabą jakość. 

Kto pamięta skóry z plastikowej krowy w Koreańskich markach? 

Każda Sonata, Magentis, Coupe, czy Leganza miała coś w tym stylu. Po czasie brzydko się układało na fotelu, zawsze było widać charakterystyczne "wysiedzenie" pod pupą, ale zanim się to przedarło, zniszczyło to trochę czasu upłynąć musiało. 

Dzisiaj źle usiądziesz, gdzieś zahaczysz przy wysiadaniu i ta cienka warstwa odpada jak złuszczony lakier. 

FB_IMG_1763210077237.jpg

Edytowane przez zdunzdun
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, zdunzdun napisał(a):

Dzisiaj źle usiądziesz, gdzieś zahaczysz przy wysiadaniu i ta cienka warstwa odpada jak złuszczony lakier. 

Z jakiego samochodu zdjęcie? Bo to wygląda na ekoskórę. Skóra od spodu jest "włochata" (jak zamsz), nie ma materiałowej wstawki jak na Twoim zdjęciu. Jedynie stosuje się cienką warstwę flizeliny jako przekładkę między gąbkę a skórę ale ta flizelina to raczej przyklejona do gąbki jest.

Od góry skóra, od dołu ekoskóra.

image.png.6d4164ce850686fd4c9bb72ef7512419.png

Jak swego czasu zdejmowałem w Audi A4 B6 tapicerkę skórzaną z foteli to od spodu właśnie taka włochata była jak na zdjęciu wyżej. 

BTW.

W nowej S-Klasie jest możliwość zmiany ekoskóry na materiał:

image.thumb.png.45a661979c2a2766b81a33e2d0daa98e.png

Ciekawe czy kiedyś wróci do łask welur... Nie rozumiem, komu to przeszkadzało. Ciepłe w zimę, przewiewne w lato.

image.thumb.png.4fcae22a6369f2eae742aa1eb4b6ef84.png

Edytowane przez trepek
Opublikowano

To moja ekocerata w A3 się trzyma :E nie widać po 30kkm śladu zużycia ani wgniotek. Ciekaw jestem jak się sprawdza alcantara w dłuższym użytkowaniu, bo to opcja która też czasem występuje jako pokrycie siedzeń.

W Audi jest do wyboru Fine Nappa + Milano, internety twierdzą że trwała. Ciekawe jak faktycznie

Opublikowano
18 minut temu, bleidd napisał(a):

Ciekawe jak faktycznie

Po jakimś czasie kulkuje się :) A jak mocno ją przemoczysz to może się odspoić od materiału, jakim jest podklejona i wtedy ma tendencję do przetarcia.

@GordonLameman

Unikam niezadbanych aut ;-) A tak na poważnie to jak wygląda? Welur bardzo wdzięczny do prania.

Opublikowano

Miałem kiedyś A5 z 2014 czy 2015. Kupiony jako nowy. Po 4 latach sprzedawałem w stanie idealnym. Znalazłem fotki, jakość wnętrza była super, zero skrzypienia. Ogólnie nawet teraz patrząc ns te zdjęcia to wyglądał ten samochód jakoś bardziej premium niż ta A6 z filmu :D

Mam sporadyczny kontakt z gościem co je kupił. Zrobił sobie soft na 260KM+, do tego jakieś big break i zadowolony jeździ do dzisiaj. 

20181026_151759.jpg

20181026_151843.jpg

20181026_151914.jpg

20181026_151920.jpg

20181026_151924.jpg

20181026_151929.jpg

20181026_151934.jpg

20181026_152015.jpg

20181026_151944.jpg

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, trepek napisał(a):

Z jakiego samochodu zdjęcie? Bo to wygląda na ekoskórę

Oczywiście, że to pseudoskóra, bo tam są tylko skrawki materiału w prawdziwej skórze, a reszta to ten syf.

To giulia jest. 

Co do weluru fakt, super materiał na stołki 👍