Skocz do zawartości

Asrock spalił mi ,,chyba'' cpu i nie wiem co robić. Asrock B850 Pro RS + r5 7500f

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem dotyczący procesora i płyty z powodu że chyba spaliła mi procesor ale nie jestem pewien.

jak go budowałem to włączył się za pierwszym razem , (pierwszy raz w życiu pc budowałem) to było okolicie kwietnia od tego czasu działał idelanie 0 blue screnów nic nagle 28 stycznia 2026 (miesiąc temu) po włożeniu rtx 4070 (wcześniej był rx 480) odpalił normlanie. ledy się zaświeciły, wentylatory zaczeły sie kręcić. ale obrazu brak. najpierw myślałem że to coś z kablem hdmi kablem to przepiołem na inny i nic.
Więc otworzyłem obudowe sprawdziłem połaczenia kabla od gpu ,wszystko było podpięte, jedynie ledy czerowna i żołta na płycie się świeciła więc wyłaczyłem. sprawdziłem ram. wszystko dobrze wpięte. więc wyciagnełem jedną kostke ram a tą co została testowałem w każdym slocie czyli 4 razy ją przekładałem  i przy każdym przełożeniu tak samo co wcześniej.
w tym momęncie co mi zostało to reseto comos i flash biosu. włozyłem ram spowrotem do b1 i b2. wyciagnełem karte i comos . odpiołem kabel od zasilacza i rozłądowałem kondesatory. zostawiłem tak pc na około 2 godziny by mieć pewność że reset sięna pewno zrobi. Jak wróciłem włarzyłem spowrotem. ale bez gpu dalej te same diody. zpytałem się groka i polecił mi zrobić flash biosa. to chiałem zrobić próbowałem na każdym porcie usb i nic a robiłem tak jak asrcok mówił
Ściagnełem chłodzenie z cpu i jak sięgo właczy (komputer) robi się lekko gorący na tyle że palca można trzymać długo na nim gdzie dysk m2 jest za to gorący że w palec patrzy po 5 sec trzymania na nim. sekacjia zasilania podobnie ciepła do procesora. a ram coś między procesorem a dyskiem.

w tym momencie dałem se już spokój z tą płytą i dałem ją do karotnu i płyta leżała do 20 stycznia kiedzy uwidziałem że na reddicie był post że dokładnie ta sama ale bez wifi spaliła komuś procesor oczywiście mocniejszy niż mój. weszłem do reddita asrock  i  tam tego była masa napsiałem tam post o mojej sytacji i jedna osoba powiedziała mi bym przyszedł tutaj.

a i odrazu mówie port tam gdzie procesor jest czysty. nie ma nic spalonego żądnych pinów wyłamaych

pisałem z asrockiem i karzą mi wysłać płyte na mój koszt do holandi. obecnie nie mam żadnych pieniędzy bo wydałem 2150 na karte. a nie mam pracy bo mam tylko 14lat.
na reklamacjie mi się nie opłąca bo za połowe ceny  wylicytowałem tą płyte z outletu więc mi zwrócą tylko połowe czyli 400zł a za to nic dobrego nie kupie.
obecnie myśle nad zgłoszeniem tego do uokkik za łamanie praw kosnumenta bo sprzęt asrocka niszczy mienie użytkownia a reddit to kopalnia dowodów. 
obecnie próbuje coś negocjować z asrockiem ale mają mnie w du... 

jak można weście coś doradcie co można zrobić w mojej obecnej sytuacji . może jakiś pozwe zbiorowy nwm

Opublikowano

Nie masz jakiegoś kolegi co ma zestaw na AM5 aby sprawdzić procka? Skoro nie widzisz wizualnie jakichś śladów na nim, od tego bym zaczął.
Płyty ASRocka znane są z ubijania ryzenów ale informacji aby komuś na nich zdechł 7500F jest jak na lekarstwo, stąd sprawdziłbym jak wyżej.

Opublikowano

Możecie mi wyjaśnić co wasza kłótnia ma wspólnego z tematem ?

@Pentium D szczególnie tobie się kop należy, bo wlazłeś do tematu i od razu zacząłeś od pitolenia jaki to ten procesor nie jest słaby co kompletnie nie ma w tym wątku żadnego znaczenia.

Temat został wyczyszczony ze zbędnych informacji.

Proszę się trzymać meritum i pomoc chłopakowi w miarę możliwości.

• Like 2
  • Upvote 1
  • Kadajo zablokował(a) i odblokował(a) ten temat
Opublikowano
10 godzin temu, PriXy napisał(a):

włozyłem ram spowrotem do b1 i b2

błąd, ma być a2 i b2 , zawsze drugi i czwarty od procesora

10 godzin temu, PriXy napisał(a):

zrobić flash biosa. to chiałem zrobić próbowałem na każdym porcie usb i nic a robiłem tak jak asrcok mówił

bład, słuzy do tego tylko jeden wyznaczony port, wg instrukcji

poza tym jak cały czas działął, przestał po obsadzeniu nową kartą, z tego co zrozumiełem z tego bełkotu w pierwszym poście, to trzeba było włozyć z powrotem starą karte a nie kombinować

jakieś takie to wymyślone..

bios flash asrock.jpg

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Powody mogą być różne, procek też mógł paść, natomiast to już musiałby być mega zbieg okoliczności jak zaraz w momencie włożenia nowego GPU. Może bios się posypał, może mobo.

Czytając opis sytuacji to kolega chyba nie do końca wie co robi.

11 godzin temu, PriXy napisał(a):

co mi zostało to reseto comos i flash biosu. włozyłem ram spowrotem do b1 i b2. wyciagnełem karte i comos . odpiołem kabel od zasilacza i rozłądowałem kondesatory. zostawiłem tak pc na około 2 godziny by mieć pewność że reset sięna pewno zrobi.

Biosu nie przywracasz do ustawień fabrycznych tylko odłączając z prądu zasilacz. Do tego jest zworka na płycie, gdzie trzeba zewrzeć piny, jest w instrukcji obsługi, druga sprawa na płycie jest bateria warto ją też wyjąć przy resecie na kilka minut dla pewności.

11 godzin temu, PriXy napisał(a):

zpytałem się groka i polecił mi zrobić flash biosa. to chiałem zrobić próbowałem na każdym porcie usb i nic a robiłem tak jak asrcok mówił

Flashback biosu nie robisz wkładając USB do każdego portu, masz wszystko opisane w instrukcji płyty głównej, jak przygotować bios na USB i do którego konkretnie portu go włożyć, cała procedura jest opisana wraz z tym jak dioda ma migać podczas tego procesu itd.

@miro Właśnie to samo mu klepałem z biosem :E 

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, miro napisał(a):

błąd, ma być a2 i b2 , zawsze drugi i czwarty od procesora

obecnie bez znaczenia skoro testował z jedną kością we wszystkich slotach i nic to nie zmieniło.

Miałem kiedyś 5950X który też był lekko ciepły, ale komp nie startował. Poszedł na licytacji od 1 zeta za 400 zł :E W tym przypadku polecam to samo jeśli już wyczerpią się wszystkie opcje.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Pentium D napisał(a):

obecnie

obecnie..

obecnie to prawdopodobnie sam uwalił płytę przez nieumiejętne flaszowanie biosu

11 minut temu, lukadd napisał(a):

procek też mógł paść,

pewnie, ale dopoki nie sprawdzi albo płyty z innym procesorem, albo procesora na innej płycie to wróżenie 

zakup procka na allegro pay ze zwrotem wiele by wyjaśnił, do testu

11 minut temu, lukadd napisał(a):

Biosu nie przywracasz do ustawień fabrycznych tylko odłączając z prądu zasilacz.

to jest chyba ten wspomniany kilkukrotnie comos zamiast cmos ;)

Edytowane przez miro
Opublikowano

W każdym razie padło zaraz po włożeniu nowego "używanego" GPU, trzeba to zdiagnozować odpowiednio i tyle, może GPU uwalone było, może sam użytkownik coś namieszał podczas podłączania. Upewnić się czy bios jest faktycznie przywrócony za pomocą flashback. Przyczyn może być więcej niż popularne procek padł na Asrocku.

Opublikowano

ja bym rozłozyl wszystko i na stół, pająk

wgrał prawidłowo bios przez flashback jak asrock przykazał, sama goła płyta, bez procesora, bez pamięci

potem dopiero procesor i pamięci, stara grafika tyle i próbować odpalić

nie mogę pojąć, skoro działał, a nie ruszył z nowa grafiką to po co było z kompem kombinować zamiast wsadzić starą grafikę a tą próbować testować u kolegi

to samo co i my na rededit pisali 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Otóż to. Namieszane tu jak w kotle.

Teraz pasuje Ci oddać to wszystko komuś kto wie co robi niech Ci sprawdzi.

UOKIK Cię smiechem zabije, bo obsadzenie slotu PCIEx uszkodzą inną grafiką mogło ubić wszystko po kolei, proc mógł być tzw. collateral damage, i nie masz się tutaj co pultać.

Generalnie Zen4 na Asrockach ma się dobrze.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

@bourne2008 Wiedziałem, że skądś kojarzę ten dywam. Wiem, że dywanu jednego nie wyprodukowali, ale.

https://www.vinted.pl/member/146905985

Daj spokój masa ludzi ma tą wiejską podkładkę.

https://www.x-kom.pl/p/702125-podkladka-pod-mysz-krux-space-carpet-dywan-xxl.html|

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, bourne2008 napisał(a):

podkładkę

Ja serio myślałem, że to dywam na podłogę :E Skoro to podkładka to nie było tematu.

44 minuty temu, PriXy napisał(a):

nwm spróbuje jeszcze raz ten flash biosu zrobić

Jak chcesz to mogę Ci sprawdzić procka i ram bo została mi płyta na AM5. DPD ma teraz promocję na lekką paczkę za 5 zł więc 10 zł by to kosztowało.

O lol, gpu z olx i nie udało się sprawdzić w 48h :mad:

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

zrobiłeś tak jak ci pisałem ?

goła płyta bez niczego, tylko zasilanie, wtedy flash

potem włożyć procek, jedną pamięć i starą grafikę, odpalić, cierpliwie poczekać kilka minut czy zabootuje i wejdzie do bios

jeśłi nie, to skorzystaj z pomocy, chęci kolegi pentiumD i mu to wyślij, bo nic nie wywrózysz bez gratów na podmianę

Opublikowano
20 minut temu, Amp napisał(a):

Tak z ciekawości...po co Ci rufus do aktualizacji biosu. Pena formatujesz na fat i wklejasz wypakowany plik biosu. Reszta według instrukcji.

Bardzo często też bywa, że peny powyżej 32gb nie "zadziałają" przy flashbacku

Opublikowano
35 minut temu, miro napisał(a):

zrobiłeś tak jak ci pisałem ?

goła płyta bez niczego, tylko zasilanie, wtedy flash

potem włożyć procek, jedną pamięć i starą grafikę, odpalić, cierpliwie poczekać kilka minut czy zabootuje i wejdzie do bios

jeśłi nie, to skorzystaj z pomocy, chęci kolegi pentiumD i mu to wyślij, bo nic nie wywrózysz bez gratów na podmianę

bez postu nie ma boota. a na co mi stara grafika jeśli przy każdym właczeniu jest tak samo .
a jest tylko cpu i kable a płycie . bez ram ,bez dysku , bez grafiki