Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, lukadd napisał(a):

Tylko, że na 4090 nic się sensownie nie kopało :E Chyba pomyliłeś z 3090.

A parę miesięcy przed premierą 5090 było już wiadome, że nvidia kończy produkcję 4090 a 5090 specem nie porywa, 5080 szczególnie słabo się zapowiada jak na nową gen i nie będzie znacznego odskoku więc 4090 dalej trzymały cenę :E 

Nie no były takie GPU. A to że były używane do kopania to tak bylo w ogloszeniu. Na ebayu z 20 sztuk chyba. Rozeszly sie szybko. Wiec w sumie nie wiem o co Ci chodzi. Ja Ci mowie jak wygaldala rzeczywistosc, a Ty mi że nie nie to nie mozliwe bo to jest 4090 i wiesz ono jest takie super fajnie, ze zawsze takie bylo no matter what. 

No po prostu koles sprzedawal do czegos tam uzywal, napisal pokoparkowe, whatever. Dał taka cene rownowartosc okolo 4400zl i tyle. Sporo ludzi 4090tki sprzedawala za 5000-6000zł przed jeszcze premierą RTX 5000, wiec nic nadzwyczajnego

Opublikowano

Kto tam wie ile chlop tego sprzedał. W kazdym badz razie od mniej wiecej pazdziernika do grudnia 4090tki mozna bylo kupic w miare dobrych pieniadzach, te uzywki. Głownie poprzez plotki na temat 5080tek, na poczatku mialybyc 10% szybsze, potem podobna wydajnosc, a potem ze juz 10% wolniejsze, sie okazalo 20%. I tak wlasnie gotuje sie żabe w wodzie. No i jeszcze okrasa 16GB vram

Opublikowano (edytowane)

Był świetny czas na zakup, to było jak słońce w lecie stało wysoko i dolar zleciał nisko :E Wtedy jeszcze nie było wiadomo, że już niedługo nvidia zaprzestanie produkcji tych kart, w sklepach przez pewien okres można było kupić za nawet ~7k niektóre modele. A używki, czasami się trafiał jakiś desperat co oddał za pół darmo. Jak to bywa z wszystkim. 

Ale długo to nie trwało. 5090 też był okres, że nawet TUFa można było wyrwać poniżej 10k :E czyli ~9k

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Witam

Z reguły nie wypowiadam się na forach, a tym bardziej nie rejestruje żeby napisać jednego posta (stary już chyba trochę jestem, i mi się nie chce) ale z racji tego że kiedyś miałem identyczny problem, też na topowym sprzęcie (Radeon 9800XT) i szlag mnie mało nie trafił, bo za cholere nie można było przewidzieć kiedy wystąpi problem, i w żaden sposób tego udokumentować, nie wysyłałem karty na gwarancje bo wiedziałem że to nie ma sensu, i wróci z opisem "usterki nie stwierdzono".

Byłem ciekawy co wyniknie z Twojej wysyłki na gwarancje, ale byłem niemal pewny że wróci jako sprawna. 90% ludzi na serwisach nie ma pojęcia o działaniu komputera, potrafią lutować, wymieniać komponenty i to wszystko. Cała ich wiedza opiera sie na sztywnych wytycznych typu, zmierz napięcia, jeżeli problem ich przerasta zaczyna się wymiana najczęściej psujących sie części (kondensatory itp.) zero jakiegokolwiek innego myślenia, żadnego indywidualnego podejścia do tematu, i jak w Twoim przypadku na koniec włączenie furmarka na kilkadziesiąt  godzin na sprawdzenie czy karta jest stabilna, programu który nadaje sie co najwyżej do bezsensownego katowania sprzętu, a nie do sprawdzenia stabilności, nie nadaje sie nawet do testowania chłodzenia. Program narzuca absurdalne obciążenie karcie, którego nie osiągniesz w żadnym normalnym użytkowaniu, skatujesz co najwyżej karte, i tyle. Potem włączysz jakąś starą gierke i zdziwko bo komp sie wysypał, ale dlaczego, przecież furmark działał 2 dni i wszystko było "stabilne jak skała". Testowanie stabilności kompa, to nie bezsensowne dowalenie obciążenia "pod korek", to nic nie mówi. To samo zresztą o podobnych programach typu OCCT, PRIME do procesora i ramu, niczego nie od nich nie dowiecie, a tylko zajedziecie sprzęt. Na szczęście część producentów wprowadziła zabezpieczenia dławiące tego typu programy.

Programy typu OCCT, Prime, Furmark i ostatnio "modny" ten do testowania pamięci na vulkanie nie wskażą Wam czy sprzęt jest stabilny, owszem wstępnie możesz określić podstawę do dalszego testowania, ale włączanie na dobę lub dwie tego typu oprogramowania to strata czasu, prądu, i sprzętu. Na drugi dzień youtube Ci kompa zawiesi, bo jest niestabilny, mimo że 2 doby działał PRIME lub inne gówno programy, które obciążają kompa w sposób stały, bez żadnych skoków obciążenia które to właśnie testują stabilność.

Dobra, tyle bo nie dojdziemy do końca.

Jeżeli wyeliminowałeś wszystkie inne potencjalne przyczyny:

Nowy zasilacz, też pierwsze co zrobiłem.

Zero obniżania napięć/overclockingu, nawet producenta, który podniósł zegary domyślne nawet 30-40 mhz na rdzeniu lub pamięciach, jeśli jest jakiekolwiek zejdź do domyślnych NVIDII nawet jeśli kiedyś działało.

Zero OC procka, RAMu, nie istotne że działało z kartą którą podmieniłeś, wszystko na default.

Wykluczyłeś przegrzewanie, jakieś zabrudzone styki itd to problem jest tylko jeden, i jest to wtyczka na karcie, to samo co było problemem u mnie. Nie zagłębiałem sie co się z nią porobiło, bo co może sie zepsuć we wtyczce, nic, problem jest prawdopodobnie ze stykiem na pinach, jakieś zaśniedzenie lub coś co zaburza połączenie, z resztą pisałeś że przy awarii przez chwile miga dioda przy wtyczce na czerwono. Jest to dioda sygnalizująca brak zasilania. Żeby nie było znowu że nowa wtyczka chujowa, to nie wina nowego standardu, ja miałem to samo na molexie, nie na darmo te wtyczki mają limit wpięć/wypięć po których tracą prawidłowy styk.

U mnie po wymianie wtyczki,  a raczej socketu karta działała bezproblemowo jeszcze długi czas.

Nie radze wysyłać kolejny raz na gwarancje z opisem uszkodzona wtyczka, bo nikt nie będzie sie nad tym rozwodził, wsadzą karte do kompa, zmasakrują Ci ją 2 doby i odeślą jako sprawną.

Poszukaj jakąś firme lub kogoś kto potrafi lutować i zleć wymiane tego socketu, to bardzo prosta operacja, najlepiej zdejmij chłodzenie i zanieś samą karte żeby ci czegoś nie uszkodzili przy demontażu. Sama wtyczka to groszowe sprawy, a cała operacja dla kogoś z podstawowymi umiejętnościami to max 5 minut.

Jeśli ładnie to wykona, nie przegrzeje płytki itp. będzie nie do wykrycia dla serwisu w razie gwarancji.

Powodzenia.

Edytowane przez dawno i nieprawda
  • Thanks 1
Opublikowano

@dawno i nieprawda Dzięki za obszerny post. W sumie mam znajomka co zajmuje się takimi naprawami (tv, karty, laptopy etc) od wielu lat. Odezwę się do niego z Twoją sugestią wymiany tej wtyczki i tak nic lepszego nie wymyślę. Pewnie poradzi sobie z tym bez większych problemów.

Pytanko czy macie może jakiś link do takie ''wtyczki'' aby zamówić? Nie chciałbym chyba jakiś badziewnych zamienników tylko konkretnie pod ten model karty?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, userKAMIL napisał(a):

Jedyne co robiłem to programy wyżej wspomniane do testowania...

znajdz sobie 1 gre która mocno siedzi na cpu a na gpu nie i na odwrót

wentylatory na 100 procent to nie to gpu

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, janek25 napisał(a):

Ale co to ma za znaczenie? Takie akcje dzieją się losowo pod czas gry jak i przeglądania internetu czy nawet nic nie robienia na pulpicie. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano
2 godziny temu, janek25 napisał(a):

Nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz bladego pojęcia, a tak musiałbyś przestać klepać posty :hihot:

Właśnie czarny ekran i pełne obroty to 100% problem karty. Zostaje odcięte zasilanie od rdzenia i znika sygnał PWM, który jest generowany bezpośrednio bez GPU = wentylatory pracujące na maxa panie specjalisto :hihot:

Pomijając stricte potencjalny drobny problem z lutami GPU/MEM może być też problem gdzieś na poziomie jakieś bramki/tranzystora, który puszcza "pomocnicze" napięcie i wystarczy, że nawet to napięcie ciut za niskie to będzie dokładnie taki objaw.

Te pomocnicze napięcia biorą udział w procedurze startowej karty i do realizacji zabezpieczeń. A potencjalnych powodów jest znacznie więcej typu niestabilna praca sekcji zasilania itp. dlatego bez dokładniejszej diagnostyki nie dojdzie się gdzie jest problem.

Ale serwisy producenta z reguły są mało fachowe oni nawet tej karty nie pomierzyli.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, sideband napisał(a):

Właśnie czarny ekran i pełne obroty to 100% problem karty.

I tak dalej, i tak dalej

Taki specjalista jak ty od sterowników, a o tym nie wie?...

Czarny ekran i pełne obroty to klasyczny objaw odcięcia komunikacji między systemem a GPU, bardzo często wywołany błędem sterownika

"Błędy w zarządzaniu energią lub kontroli wentylatorów (PWM) w sterownikach Nvidia mogą wywołać procedurę bezpieczeństwa. Karta traci wtedy sygnał wideo, a kontroler wentylatorów z automatu ustawia 100% obrotów, aby ratować rdzeń przed domniemanym przegrzaniem"

Uszkodzony kabel sygnałowy, od zasilacza - dają dokładnie takie same objawy.

Więc stwierdzeniem że na 100% to zawsze wina GPU "trochę" strzeliłeś sobie w stopę...

Edytowane przez X360
Opublikowano
8 minut temu, sideband napisał(a):

Chłopcze malinowy to nie ma nic wspólnego ze sterownikami :hihot:

Nie czytasz tematu :hihot:

Narcyzie może w jego przypadku nie, ale ogólnie czarny ekran plus wentylatory na max mają bardzo dużo wspólnego ze sterownikami Nv.

Opublikowano
3 godziny temu, userKAMIL napisał(a):

Ale co to ma za znaczenie? Takie akcje dzieją się losowo pod czas gry jak i przeglądania internetu czy nawet nic nie robienia na pulpicie. 

Moja propozycja jest taka, weź jakaś dobra 5080tke na promocji ostatnio był TUF za 5200 + gra jakos tak wychodzilo. Jak bedzie działało wszystko poprawnie to ja zostaw a swoja oddaj na serwis i potem na aukcje. Jeśli problem bedzie taki sam, to zrób zwrot tej 5080tki i oddaj kompa do serwisu z 4090tka.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, X360 napisał(a):

Narcyzie może w jego przypadku nie, ale ogólnie czarny ekran plus wentylatory na max mają bardzo dużo wspólnego ze sterownikami Nv.

Przestań pitolić jak nie masz pojęcia :hihot: Przy braku sterownika wentylatory nie kręcą się nawet 50% obrotów, a przy resecie sterownika nawet do niczego takiego nie dochodzi szpecu.

By wchodziły pełne obroty karta w zasadzie przestaje działać i nie jest winny zasilacz, a inna reszta sprzętu. Wystarczy prześledzić temat. 

Już pokazałeś w innym temacie swoją niesamowitą wiedzą, ale musisz mi tego udowadniać kolejny raz :hihot:

@X360

Forum nie służy do wylewaniu swoich frustracji :hihot: Dalej nie dyskutuje :lol2:

@userKAMIL

Spróbuj przez jakiś używać kompa w pozycji poziomej to też może coś wykazać ;) To zmniejszy naprężenia na karcie i w slocie pci-express.

Edytowane przez sideband
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...