janek25 395 Opublikowano 18 Czerwca Opublikowano 18 Czerwca Weź na próbę przełącz sobie to złącze na pcie 3.0
userKAMIL 1 256 Opublikowano 18 Czerwca Autor Opublikowano 18 Czerwca (edytowane) Podajcie proszę płytę do 500-700 euro najlepiej. Zakupie i przełożę/instaluje wszystko i zobaczymy. Sytuacja jest absurdalna w tym momencie. Edytowane 18 Czerwca przez userKAMIL
sideband 3 101 Opublikowano 18 Czerwca Opublikowano 18 Czerwca 7 minut temu, userKAMIL napisał(a): Nie chciałbym się bawić dalej w takie akcje. Ma to wszystko latać po wyjęciu z pudełka za tą kasę. Czyli co kolejny ruch zmiana płyty głównej? (naprawdę dochodzimy do momentu, że to nie karta?) Jaką płytę w sensownych pieniądzach polecacie do mojego zestawu? TO samo pytanie zadałem 2 lata temu i kupiłem tą co polecaliście. Ale popatrz nawet zmiana zasilacza zapewne była bezzasadna nie został pomierzony przed wymianą Serwis ma możliwości podmiany wszystkich flaków od ręki i nie muszą zgadywać. Chcesz się bawić w podmianę kolejnych podzespołów w ciemno?
userKAMIL 1 256 Opublikowano 18 Czerwca Autor Opublikowano 18 Czerwca (edytowane) 10 minut temu, sideband napisał(a): Serwis ma możliwości podmiany wszystkich flaków od ręki i nie muszą zgadywać. Musieliby to przez miesiąc jak nie dłużej testować. Przypomnę, że nagle z dupy po zmianie zasilacza prawie 3 tygodnie było bez problemów i komp chodził NON STOP. Karta wróciła i tydzień spokój etc... 26 minut temu, lukadd napisał(a): Nowe mobo, czysty system i testujesz grając, nawet i 3 tygodnie czy miesiąc kompa ciśniesz. Jakie to ma znaczenie skoro takie sytuacje zdarzały się po 5 minutach na pulpicie czy pół godzinie po wyjściu z gry przeglądając neta? Przypomnę, że w tle mamy ponad 90h dojeżdżania karty non stop na RMA. Argument typu ''przetestuj kartę w innym kompie'' został zrealizowany na RMA. Edytowane 18 Czerwca przez userKAMIL
sideband 3 101 Opublikowano 18 Czerwca Opublikowano 18 Czerwca Skoro chcesz sam to zrobić to powiem tak. Rozbebesz całego kompa. Wyjmij płytę wyczyścić elegancko(łącznie z gniazdami pci-express oraz RAM), wyciągnij procka sprawdź w jakim jest stanie pady od spodu oraz sprawdź socket - nadpalenia lub zabrudzenia/kurz etc. To samo z ramem. Do tego aktualizuj bios na płycie. Zapewne nie masz takiej możliwości, ale najlepiej by było sprawdzić kompa dłużej na pająka. Do tego sprawdź czy aby na pewno nie jest wygięta lub obudowa krzywa po odkręceniu wszystkich śrubek płyta musi idealnie leżeć na wszystkich kołkach dystansowych nie może być w powietrzu, ponieważ przy dokręcaniu dochodzi do konkretnych naprężeń. Jeżeli tak było to mogło dość do uszkodzenia płyty Najpierw zrobiłbym to zanim bym inwestował w kolejne komponenty.
userKAMIL 1 256 Opublikowano 18 Czerwca Autor Opublikowano 18 Czerwca (edytowane) Moim głównym pytaniem w tym momencie jest czy: Jeżeli po tej akcji z czarnym ekranem i wentylami komputer po 5 minutach sam się zresetował i odzyskał pełną stabilność. To dalej idziemy tropem karty graficznej? P.S. Kolejne 4h grania\internet i zero problemów. Edytowane 18 Czerwca przez userKAMIL
Doamdor 2 947 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca @userKAMIL Sprawdziłbym kartę w innym komputerze, bo coś jest nie tak z twoim komputerem.
userKAMIL 1 256 Opublikowano 19 Czerwca Autor Opublikowano 19 Czerwca (edytowane) 7 minut temu, Doamdor napisał(a): Sprawdziłbym kartę w innym komputerze, bo coś jest nie tak z twoim komputerem. Było to robione. Co za różnica czy dam kartę do znajomka na 3 dni aby pograł i akurat nie wyskoczy ten problem. A dam na RMA na 5 tygodni i też nie wyskoczy? Sam miałem przez miesiąc inna kartę i zero problemów. Finalnie karta i tak na RMA by wylądowała. Edytowane 19 Czerwca przez userKAMIL
Doamdor 2 947 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca @userKAMIL Potestuj dłużej, jak nic nie wyskoczy, to szukaj problemu w swoim komputerze.
userKAMIL 1 256 Opublikowano 19 Czerwca Autor Opublikowano 19 Czerwca (edytowane) 14 minut temu, Doamdor napisał(a): Potestuj dłużej, jak nic nie wyskoczy, to szukaj problemu w swoim komputerze. Widzisz datę założenia tego tematu? Sorry panowie ale sugestie typu ''potestuj kartę w innym komputerze'' nie mają dla mnie już racji bytu. Była testowana na RMA jak i inna karta u mnie w budzie przez miesiąc. Pytanie zasadne brzmi: Czy ten samodzielny reset i powrót stabilnego systemu po 5 min dalej może wskazywać na kartę czy raczej coś innego? Wcześniej od razu na twardo wyłączałem kompa bo myślałem, że samo już nie wróci. @ITHardwareGPT Jakieś nowe pomysły w dobie obecnych wydarzeń? Edytowane 19 Czerwca przez userKAMIL
ITHardwareGPT 1 183 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca @userKAMIL tak — ten samoczynny reset po ~5 minutach dalej może wskazywać na kartę, ale już nie w tym prostym wariancie „GPU wentyle 100% = karta umiera”. Teraz bardziej wygląda to na zawieszenie/utracenie komunikacji z GPU/PCIe, po którym Windows albo płyta robią watchdog/reset. Czyli: RTX 4090 nadal jest triggerem, ale winny może być też slot PCIe / płyta / BIOS / RAM-IMC / sterownik. Najważniejsze: skoro wcześniej od razu robiłeś twardy reset, to mogłeś kasować najlepszy dowód. Teraz, jak komp sam się zresetował, mogą być logi/dumpy. To jest aktualnie najcenniejszy trop, a nie kolejne „potestuj u szwagra przez weekend”. Spoiler Co ten nowy objaw zmienia? Do tej pory myśleliśmy głównie: > czarny ekran + wentyle GPU 100% = karta wpada w failsafe. Ale skoro nagrałeś/sprawdziłeś, że wentylatory RTX 4090 nie lecą na 100%, tylko wyje raczej reszta budy, to obraz się zmienia. Teraz bardziej pasuje: 1. GPU/sterownik/PCIe się zawiesza Windows próbuje odzyskać sterownik, nie daje rady, po czasie robi reset. 2. Płyta/BIOS/Super I/O traci kontrolę nad wentylatorami Przy hard hang/system crash często wentyle obudowy/CPU idą na profil awaryjny. 3. PCIe link / slot / sygnał / naprężenia / ReBAR / Gen4 RTX 4090 jest dużo większym testem dla platformy niż RTX 2060: - masa karty, - pobór, - transjenty, - 12VHPWR, - PCIe Gen4, - ReBAR, - zmiany stanów energetycznych. 4. Systemowy crash, nie „czarny ekran od kabla HDMI” Skoro wypięcie/wpięcie HDMI nic nie dało, to nie jest zwykły problem handshaku obrazu. --- Czy to wyklucza RTX 4090? Nie. Absolutnie nie. GPU nadal jest mocnym podejrzanym, bo: - z RTX 4090 problem wraca, - RTX 2060 siedział miesiąc i było zero akcji, - RMA/FurMark 90h nie musi złapać losowego problemu, - problem pojawia się też po przejściach load/idle, a nie tylko pod pałowaniem. Ale teraz powiedziałbym to inaczej: Nie szukamy już tylko “czy karta jest uszkodzona”. Szukamy, dlaczego zestaw z RTX 4090 traci stabilność. To może być: - sama 4090, - PCIe/slot/płyta, - BIOS/ustawienia PCIe, - sterownik/TDR, - RAM/IMC, ale jako dalszy trop, - PSU już raczej niżej, bo wymieniony. --- Co bym zrobił teraz — bez kupowania płyty za 700 euro w ciemno 1. Po kolejnym samoczynnym resecie sprawdzić logi Od razu po uruchomieniu: Monitor niezawodności: - Start → wpisz: `perfmon /rel` Szukaj: - `LiveKernelEvent 141` - `LiveKernelEvent 117` - `LiveKernelEvent 193` - `Windows was not properly shut down` - `Hardware error` - `BlueScreen` Podgląd zdarzeń: - Dzienniki systemu Windows → System Szukaj w okolicy godziny awarii: - `BugCheck` / Event ID 1001 - `Kernel-Power` / Event ID 41 — uwaga, to zwykle skutek, nie przyczyna - `WHEA-Logger` 17/18/19 - `Display` / `nvlddmkm` - `Event ID 4101` Foldery z dumpami: - `C:\Windows\Minidump` - `C:\Windows\LiveKernelReports\WATCHDOG` - `C:\Windows\LiveKernelReports\WHEA` - `C:\Windows\MEMORY.DMP` Jeśli tam coś będzie, to mamy wreszcie konkret, a nie wróżenie z pasty i podpórki pod GPU. --- 2. Wyłączyć automatyczny restart po BSOD Żeby zobaczyć, czy to nie jest ukryty BSOD bez obrazu: - `sysdm.cpl` - Zaawansowane - Uruchamianie i odzyskiwanie - odznacz Automatycznie uruchom ponownie - zapis zrzutu: Mały zrzut pamięci 256 KB Może dalej zobaczysz czarny ekran, ale jeśli Windows wali bugchecka, dump powinien zostać. --- 3. Wymusić PCIe Gen3 na slocie GPU To akurat sugestia z tych sensownych. W BIOS: - PCIe x16 Link Speed: Gen3 - nie Auto, nie Gen4. Strata wydajności na RTX 4090 zwykle będzie pomijalna albo mała, a diagnostycznie to świetny test. Jeśli na Gen3 problem zniknie albo mocno się ograniczy, to mocno rośnie trop: - płyta, - slot PCIe, - sygnał PCIe, - CPU/IMC/PCIe controller, - kontakt karty, - ewentualnie sama karta na linku Gen4. To jest dużo tańsze niż kupowanie mobo na pałę. --- 4. BIOS default + XMP/EXPO OFF Na test, nie na zawsze: - BIOS defaults, - XMP/EXPO wyłączone, - bez PBO/Curve Optimizer/OC, - RAM JEDEC/default. Jeśli problem zostaje — RAM/IMC mocno spadają z listy. Jeśli znika — wtedy dopiero grzebiemy w RAM/IMC. --- 5. HAGS/sterowniki jako szybki soft-test Bez formata na dzień dobry. Wyłączyć: - HAGS: Ustawienia grafiki → Hardware-accelerated GPU scheduling OFF, - G-Sync/VRR testowo OFF, - akcelerację sprzętową w Chrome/Discord testowo OFF. Ewentualnie czysty driver przez DDU, ale format C zostawiłbym jako późniejszy krok. Jak już, to najlepiej czysty Windows na drugim SSD, a nie kasowanie wszystkiego jak barbarzyńca z epoki ATA. --- Mój aktualny ranking podejrzeń po tym nowym objawie 1. RTX 4090 / komunikacja GPU / sterownik / TDR / PCIe link — dalej wysoko. 2. Płyta / slot PCIe / naprężenia / Gen4 — mocno urosło po tym, że GPU-fany nie są na 100%. 3. BIOS / ustawienia PCIe / ReBAR / HAGS / stany zasilania — realny trop. 4. RAM/CPU/IMC — możliwe, ale RTX 2060 przez miesiąc bez problemu mocno to osłabia. 5. PSU — niżej, bo wymieniony. 6. Pasta/PTM/chłodzenie — praktycznie poza głównym podejrzeniem. --- Odpowiedź na Twoje główne pytanie: > Czy samodzielny reset i powrót stabilnego systemu po 5 min dalej może wskazywać na kartę? Tak, może. GPU może się zawiesić tak, że system przez jakiś czas próbuje odzyskać sterownik/urządzenie, potem wali watchdog/bugcheck/reset i po restarcie wszystko działa normalnie. Ale ten objaw bardziej niż wcześniej otwiera trop płyty/PCIe/platformy, bo nie mamy już twardego „GPU wentyle 100%”. Teraz to wygląda na crash całego systemu wywoływany obecnością/obciążeniem RTX 4090. Najlepszy ruch teraz: nie kupować jeszcze mobo. Najpierw złapać log po tym samoczynnym resecie + wymusić PCIe Gen3 + BIOS default/XMP OFF. To są trzy rzeczy, które mogą wreszcie przesunąć temat z poziomu „komputerowy egzorcysta” na normalną diagnostykę. gpt-5.5-2026-04-23
userKAMIL 1 256 Opublikowano 19 Czerwca Autor Opublikowano 19 Czerwca 12 minut temu, ODIN85 napisał(a): Format c i obserwuj. Od tego chyba faktycznie teraz zacznę.
Doamdor 2 947 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca Godzinę temu, userKAMIL napisał(a): Widzisz datę założenia tego tematu? Sorry panowie ale sugestie typu ''potestuj kartę w innym komputerze'' nie mają dla mnie już racji bytu. Była testowana na RMA jak i inna karta u mnie w budzie przez miesiąc. Pytanie zasadne brzmi: Czy ten samodzielny reset i powrót stabilnego systemu po 5 min dalej może wskazywać na kartę czy raczej coś innego? Wcześniej od razu na twardo wyłączałem kompa bo myślałem, że samo już nie wróci. @ITHardwareGPT Jakieś nowe pomysły w dobie obecnych wydarzeń? 17 strona i dalej nie namierzyłeś problemu. Nikt tego za ciebie nie zrobi, bo nikt nie ma dostępu do twojego komputera. Najprościej podzespoły sprawdzić na innym sprzęcie.
maras2574 1 223 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca W dniu 6.06.2026 o 20:02, userKAMIL napisał(a): Dziwna sytuacja dlaczego o tym nie wspomnieli jak pytałem co robili? Kiedyś ktoś mądry na Labie napisał, że żaden serwis Ci nie powie co robili Przekonałem się na własnej skórze, jak MSI mi naprawiło Suprima 3080 21 godzin temu, lukadd napisał(a): Akcesoriów to się nie wysyła i innych kabelków, nawet większość firm pisze u siebie w warunkach, aby ich nie wysyłać w paczce . W końcu reklamuję się kartę, a nie akcesoria. Nawet jak komuś zależy na pudełku i je trzyma jako ozdobę na półce w salonie to nie odsyła się w oryginalnym. A serwis jak to serwis, każdy wie, że praca to kara. Odwalić normę i do domu A widzisz...., mi X-kom kazał przywieźć komplet, tak jak fabryka dała. Sporządzili protokół, porobili zdjęcia i dopiero przyjęli. Mi też kazali zdjęcia porobić. Jak kartę odbierałem, to nie zauważyłem że brakuje jednej zaślepki DP/HDMI, już nie pamiętam. Ja się wtedy cieszyłem, że karta w ogóle wróciła i MSI nie zleciło zwrotu siana. Dałem 3999, a chodziły już po 10 koła bo ich nie było, pamiętacie doskonale tą patologię ! Ale można powiedzieć, że wróciła nie kompletna
maras2574 1 223 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca 14 godzin temu, userKAMIL napisał(a): Pierwszy raz w życiu mam taką akcje z komputerem. XD Złośliwość rzeczy martwych 12 godzin temu, ODIN85 napisał(a): Format c i obserwuj. Sugerowałem to od początku, bo kacapy już od dawna jego kompem zawładnęły
maras2574 1 223 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca 11 godzin temu, Doamdor napisał(a): bo nikt nie ma dostępu do twojego komputera. Ma ma 4 minuty temu, ODIN85 napisał(a): Ja mówiłem żeby zmienił Win11 na 10. Zobaczymy kto wygra
userKAMIL 1 256 Opublikowano 19 Czerwca Autor Opublikowano 19 Czerwca Pojawił się dziś kupiec i od ręki chce wziąć karte za 2000€. Lepszej ceny chyba nie dostanę.
userKAMIL 1 256 Opublikowano 19 Czerwca Autor Opublikowano 19 Czerwca 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): Kupujesz od razu 5090 ? Taki miałbym plan ale raczej po wakacjach i wyjazdach. Musiałbym trochę dozbierac do 5090.
Kadajo 9 968 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca W sumie tez bym tak zrobil bo jesli to karta to bedizesz mial problem z glowy.
Pan Mateoo 780 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca Czekajcie czy te 17 stron jest o tym samym jednym problemie czy tu jest jakas ciekawa fabula? 2
userKAMIL 1 256 Opublikowano 19 Czerwca Autor Opublikowano 19 Czerwca No i ta cena mnie kusi. Nie jest tak łatwo 3 letnią kartę (podałem info ze juz bez gwarancji) sprzedać za 2k. Typ nawet dziś chce odebrać.
lukadd 3 763 Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca (edytowane) 4090tki tak chodzą Takie czasy. Ale jak to wina karty to gościu może ci zrobić zwrocik. Pomyśleć, że ja nową zaraz po premierze za 1999euro kupiłem Edytowane 19 Czerwca przez lukadd
Rekomendowane odpowiedzi