Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Nawe napisał(a):

Panowie powiedzcie mi czy jest sens dopłacać 2tys zł do wersji Ti? 

Jako były posiadacz m.in. 2 kart 5070 Ti powiem Ci, że moim zdaniem nie są warte tych cen.
Prędzej wolałbym wziąć z promocji albo od kogoś z forum RTX 5080 za ok. 4,5K, jak dać 4K+ za 5070 Ti.
5070 Ti konkuruje z 9070 XT, z tym, że dobry model 9070 XT kupisz za 2700-2800zł, a dobry 5070 Ti to przynajmniej 4000zł czyli różnica 1200-1300zł.
Kompletnie bez sensu.

Najlepsze opcje jakie masz:
- kupno wspomnianego RTX 5070 za 2400zł
- kupno RX 9070 XT za 2800zł
- kupno RTX 5080 za ok. 4,5K czekając na promocję lub wzięcie np. lekkiej używki z papierami.

Ja na Twoim miejscu bym tak zrobił, bo dopłata "premium" 1200-1300zł do 5070 Ti jest po prostu głupie pod każdym względem.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, Nawe napisał(a):

Panowie powiedzcie mi czy jest sens dopłacać 2tys zł do wersji Ti? 

Albo 5070 jakiś tańszy albo 9070xt, wszystko wyżej to parodia cenowa

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Kadajo napisał(a):

RTX 5080 za 4,5K to będzie jakiś najgorszy pazdzież a nie karta.

Jeden kolega z forum ma PNY Epic-X w tej cenie ale ja spasowałem bo mi nie wejdzie do budy z AiO.
Na allegrolokalnie za tyle były Zotac Solid w wersji białej/czarnej z gwarką.
5,5K za takie karty bym za cholerę nie dał. Za mały przyrost względem 5070 Ti (który jest i tak drogi na dzień dzisiejszy).

31 minut temu, galakty napisał(a):

Niech bierze 9070XT albo 5070 jeśli mu zależy na DLSS i FG. I tyle. 

19 minut temu, kubon napisał(a):

Albo 5070 jakiś tańszy albo 9070xt, wszystko wyżej to parodia cenowa

Tak jak piszecie. Te dwie karty są najbardziej racjonalne i okazyjne 5080 jako przeciwwaga do 5070 Ti w tych chorych cenach.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, galakty napisał(a):

Dobry 5080 to jakieś 5500 zł wyjdzie. Niestety. I dostajemy 16GB VRAM. 

Niech bierze 9070XT albo 5070 jeśli mu zależy na DLSS i FG. I tyle. 

Jakbys mial za 5500zl w promce jakiegos Suprima, albo np TUFa w okolicach 5000zł z grą to wtedy mozna powiedziec, że jest dobry deal. 4500zł (mimo że nie ma takich cen obecnie, najtansze 4900) za Ventusa to jest pewien niedosyt, nawet jak gre dodadza. 

Karty typu Suprim, Astral, TUF, Aorus, Noctua to jest topka, potem jest Expert, iCHILL, ZOTAC Solid OC, Gigabyte gaming OC mozna powiedziec, że przyzwoite karty. I te karty w zeszlym roku byly w cenach mocno ponizej 5000zł, natomiast ta topka nigdy, były blizej 6000zł

Chociaz ktos wrzucil. W RTX blackwell watku. 

Teraz jest na promocji ten model. To to nie wątpliwie jest jedna z najładniejszych kart graficznych jakie wyszly ostatnimi laty czyli model 5080 TUF.

https://www.x-kom.pl/p/1309148-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-rtx-5080-tuf-gaming-oc-16gb-gddr7-dlss4.html?sm=portal-ppe za 5500zl z gra i zwrotem 200zl na bliku wychodzi okolice 5000zl, tej karty nawet w zeszle wakacje nie szlo tak tanio kupic. Wiec to mozna powiedziec jest dobry deal za tą wersje karty. Powiem wiecej, sam chcialbym taka miec :D 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
Opublikowano

A ja pamietam 5700XT, cenowo rywalizowal z RTX 2070, najczesciej okolice 2000zl, podczas gdy cena RTXa spadla dopiero z czasem, glownie po premierze 2070Super, i to tez byly okolice wtedy 1900zl do wyboru RTX 2070 za 2k lub 5700XT. Ogólem pamietam jak mocna to karta byla (5700) i tak dziwnie patrzec teraz jak mocno odstaje od nowych GPU :P 

Opublikowano (edytowane)

Ja pitole. 6 stron dalej wciąż dysputa i budżet rośnie wykładniczo xD zaraz dobijemy do RTXów PRO za 30k :D 

5070Ti jest świetnym wyborem w cenie ca. 3.5k za poprawny model - typu asus prime. Za 4k i wyżej faktycznie nie ma co nówki brać, chyba że ktoś ma nóż na gardle, musi mieć RTX a nie stać go dokładać kolejne 1,5k do 5080. I mówię to ja, posiadacz 5070Ti kupionego w normalnych czasach, w bdb wersji za 3,7k. 

9070XT - super karta pod warunkiem, że toleruje się RXy i trafi odpowiedni egzemplarz. Cenowo zdecydowanie bardziej opłacalna niż 5070Ti, wydajnościowo to ta sama półka. Jeżeli nie przeszkadza Team Red to w porównaniu ze zwykłym 5070 to no brainer. +20/25% wydajności w rasterze. Jedyny minus to niektóre wersje RXów oraz większe wciąganie papu z gniazdka.

5070 - do 2,5k jeszcze akceptowalny zakup - ale też niezłej wersji. Te najtańsze będą do zapomnienia bardzo szybko :/ powyżej 2,5k to lepiej do 9070XT dozbierać lub szukać używki 4080 z papierami.

5060ti czy 8 czy 16 - śmietnik i bezsens totalny w swoich pułapach cenowych - szczególnie że da się w podobnej kasie kupić używane 4070Ti/Super z gw.

@Lameismyname 5700XT dzisiaj zdycha przez sterowniki i nic więcej - czyli to co w AMD najlepsze. Wieczne wsparcie (dla GPU). Karta, która na papierze powinna poganiać 2070S potrafi chrupać i pracować na pół lub ćwierć gwizdka w produkcjach z czasów Mieszka 1.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Qrdello napisał(a):

5060ti czy 8 czy 16 - śmietnik i bezsens totalny w swoich pułapach cenowych - szczególnie że da się w podobnej kasie kupić używane 4070Ti/Super z gw.

leven zaraz wparuje i powie Ci, że 5060ti 16GB jest lepsze od 5070 bo VRAM xD 
Nie miejscu autora bym się wahał między 5070, a 9070 XT. Powyżej pułapu tych kart, każda dodana złotówka da dużo mniej niż poniżej co wynika z czystej matematyki. 

7 minut temu, Qrdello napisał(a):

5700XT dzisiaj zdycha przez sterowniki i nic więcej - czyli to co w AMD najlepsze. Wieczne wsparcie (dla GPU). Karta, która na papierze powinna poganiać 2070S potrafi chrupać i pracować na pół lub ćwierć gwizdka w produkcjach z czasów Mieszka 1.

Raz fine-wine zadziała, raz nie. Jak ktoś przesypia rozsądny czas na zmiany, to sam sobie jest winien. Optimum, to co dwie pełne generacje przynajmniej zrobić zmianę CPU/GPU, żeby nie zostać z ręką w nocniku.
Takie 5800X3D -> 9800X3D i RTX 4xxx/RX7xxx -> RTX 6xxx/RX10xxx powinno być racjonalnym podejściem. 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
37 minut temu, Qrdello napisał(a):

5700XT dzisiaj zdycha przez sterowniki i nic więcej - czyli to co w AMD najlepsze. Wieczne wsparcie (dla GPU). Karta, która na papierze powinna poganiać 2070S potrafi chrupać i pracować na pół lub ćwierć gwizdka w produkcjach z czasów Mieszka 1.

Nie widzę jakoś tego zdychania:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_radeon_rx_9070_gre_test_recenzja_opinia-51365.html#toc-anchor-6

RX 5600 XT nadal na poziomie RTX 2060, a RX 5700 zbliżoną wydajność do RTX 2060 SUPER ma. Niektóre gry są gorzej zoptymalizowane pod starsze archi i nie ma to nic wspólnego ze sterownikami:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/radeon_rx_6000_test_sterownikow_w_black_ops_7-47542.html

Przynajmniej na razie ta gałąź "konserwacyjna" wciąż dostaje poprawki pod nowe gry.

Opublikowano

Widzisz, a ja widzę bo mam :) gdzie RTXy z tamtej ery jeszcze jako tako sobie radzę tam RXy 5 czy GTXy już zaczynają kuleć i szarpać. Tu nie chodzi o średni FPS tylko np. problemy ze spadkiem obciążenia GPU albo wylewaniem vramu, co powoduje stutter. Średni sobie pozostaje niezły tylko co z tego jeżeli gra jest przez szarpanie niegrywalna.

• Upvote 2
Opublikowano

Czy to nie Ty pisałeś przypadkiem, że RE Requiem ma problemy na Pascalu? Przy okazji robienia nowych testów pograłem trochę na GTX 1080 Ti, żadnych problemów nie było. Być może masz za wysoko ustawione tekstury pod 8 GB VRAM, w takim Residencie trzeba je ustawić na niskie.

Opublikowano
8 minut temu, leven napisał(a):

No i Tomek się pojawił  :uklony:

Tak Vram ma znaczenie i to bardzo mocno.

W przypadku kart tamtej ery z 6GB czy tam 8GB VRAM tak. Jeżeli mówimy o obecnych generacjach średni FPS na 5070 12GB vs 5060Ti 16GB będzie dużo wyższy na 5070, co potwierdzi każde rzetelne źródło. To nie są czary tylko fakty.

Opublikowano
21 minut temu, sideband napisał(a):

Mistrzu RE Engine tak ma od lat i po ścięciu pewnych detali brak zmian w jakości, a użycie pamięci mocno spada.

Na mojej 12gb nie trzeba nic ciac pomimo iz np na filmach z YT z premiery zapychalo 12gb, odaplalem kilka dni temu wszystko na max z PT/DLSS/FG i textury max i bez problemu dzialalo pomimo wskaznikana czeerwono po przekroczeniu vram. Pewnie jakies latki poprawily :D 

• Upvote 1