Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko Multivan i V to już pełnoprawne VANy, nie minivan jak Pacifica, Oddysey czy Sienna. Czy słowo "mini" tutaj jest odpowiednie to inna sprawa :D Ale w przybliżeniu - V czy Multivan to bardziej dostawczak przerobiony na osobówkę, nie od początku do końca osobówka jak wspomniana trójca. No i niestety przykro, ale ciężko o konkurencję w tym segmencie nie z USA. Segment minivanów wymarł. Jeszcze można Tourana dorwać z dosyć młodych ale jednak gabarytowo jest mniejszy i tutaj 7 miejsc = brak bagażnika, tak jak w Zafirze C. Obecna Zafira to ten sam casus co Multivan czy V.

• Thanks 1
Opublikowano

O to chodziło, dziękuję bardzo za pomoc ;) Widzę, że multivan i Mercedes V są bardzo zbliżone pod względem bezpieczeństwa. Który z tych dwóch jest lepszy pod innymi względami? Mi subiektywnie bardziej podoba się Mercedes, sama bryła multivana wydaje się nie mieć charakteru ale są jeszcze inne aspekty poza wyglądem. 

Opublikowano
14 godzin temu, dan254 napisał(a):

Jeśli mozna wiedzieć który rok masz Volvo ? I koszty utrzymania duże ?

2022

Koszty utrzymania nie są duże, ubezpieczenie OC i ac płacę około 4,5 tys. zł rocznie. Serwis i bieżąca eksploatacja to kilka tysięcy zł rocznie. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, dan254 napisał(a):

4.5 to dosyć dużo.Ja za Mazdę CX5 23r 2800.Jaka wartość auta ?

AC drugiemu AC nierówne. Można mieć naprawę w ASO tylko na oryginałach, a może być dopiszalne użycie zamienników, różnic się może okres zapewnienia auta zastępczego, szacowana wartość samego auta, czasami w AC jest też częściowy udział w kosztach naprawy. Generalnie zmiennych jest bardzo dużo. Ja na Q5 2026 miałem oferty od 4300 do 6000 zł.

Opublikowano
W dniu 30.06.2026 o 21:15, dan254 napisał(a):

Wiem dlatego pytałem o wartość samochodu.Mi wycenili mazdę na 135 tys.

Ale to nadal nie ma znaczenia zbytnio. Na wycenę ubezpieczenia wpływa coś koło 130-140 czynników.