Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

jak w temacie, poszukuję suva dla 7 osobowej rodziny. 

Priorytet to bezpieczeństwo, zwłaszcza pasażerów. Poza tym odpadają eko skóry, nie pogardzę cichą jazdą. 

Póki co skłaniam się ku Toyocie highlander lub XC90 ale motoryzacja nigdy nie była moim konikiem, dlatego poproszę o rady. 

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze pytanie - potrzebujesz tego dodatkowego rzędu siedzeń do jazdy na co dzień? Czy okazjonalnie? Od tego dużo zależy - sam mam 7 miejsc, ale trzeci rząd używam bardzo rzadko - czasem jak kogoś wiozę. 

Na początek - KIA Sorento 2.2 CRDi :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Pierwsze pytanie - potrzebujesz tego dodatkowego rzędu siedzeń do jazdy na co dzień? Czy okazjonalnie? Od tego dużo zależy - sam mam 7 miejsc, ale trzeci rząd używam bardzo rzadko - czasem jak kogoś wiozę. 

Na początek - KIA Sorento 2.2 CRDi :) 

Na co dzień nie, ale kilkanaście razy w roku się przyda w tym również podczas dłuższych wyjazdów. 

Zależy mi na możliwie jak najbezpieczniejszym aucie w tym budżecie. 

3 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Jeśli cicha jazda to nie Highlander, ceny tych aut są oderwane od rzeczywistości a popyt na rynku wtórnym znikomy.

Dlaczego oderwane od rzeczywistości? Jak wypadają pod kątem bezpieczeństwa? 

Opublikowano

Wydaje mi się, że zarówno RX jak i Durango są dla osób, które w jakimś stopniu są zainteresowane motoryzacją.

Ja to odczytuję tak, że Henryk chciałby jednak jakiegoś bezpiecznego popula, którego łatwo będzie naprawić i osbługiwać. V6 się z tym nie kojarzy ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wydaje mi się, że zarówno RX jak i Durango są dla osób, które w jakimś stopniu są zainteresowane motoryzacją.

Durango zdecydowanie, RX już niekoniecznie. W końcu to "tylko" ulepszona Toyota. Z drugiej strony w US Durango to nic specjalnego, taki odpowiednik Ravki u nas jeśli chodzi o "status".

Opublikowano (edytowane)

wiekszosc tych 6-7 osobowych suvów to ma miejsca z tyłu dla małych skrzatów a nie dla osób normalnych rozmiarów, wiec tutaj tez trzeba sie zastanowic czy to ma byc auto pseudo 7 osobowe czy realnie 7 osobowe

druga sprawa jesli autor wątku nie jezdził duzo taką wielką lochą to warto kupic auto z czujnikami z przodu i z tyłu i w miare działającą kamerą 360

Edytowane przez Oldman
Opublikowano (edytowane)

Jak tym ma realnie 6-7 osób podróżować a nie 1-2x w roku awaryjnie to nie suv tylko vana trzeba szukać...
czymś takim w USA jeździliśmy 2 tygodnie, 6 osób + 6 walizek sie zmieściło, 30mil w jedną strone bez problemu, nawet starszy jegomość 1.85m z tyłu nie narzekał ;) fotele środek i tył można schować w podłoge, silnik  V6 pentastar znany i lubiany, gaz przyjmuje.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/chrysler-pacifica-ID6I8ltJ.html?_gl=1*ba2m8i*_gcl_au*MjAxNzU4OTI3LjE3ODIwMjgxMTk.*_ga*MTg5NDMzOTkxMS4xNzY2NDI2ODc2*_ga_1MNBX75RRH*czE3ODI3MzM4NjEkbzI5NSRnMCR0MTc4MjczMzg2MSRqNjAkbDAkaDA.
Widze że można znaleźć tapicerke materiałową, ekoskóre i prawdziwą zależnie od auta.

Edytowane przez kubon
Opublikowano
11 minut temu, kubon napisał(a):

Jak tym ma realnie 6-7 osób podróżować a nie 1-2x w roku awaryjnie to nie suv tylko vana trzeba szukać...
czymś takim w USA jeździliśmy 2 tygodnie, 6 osób + 6 walizek sie zmieściło, 30mil w jedną strone bez problemu, nawet starszy jegomość 1.85m z tyłu nie narzekał ;) fotele środek i tył można schować w podłoge, silnik  V6 pentastar znany i lubiany, gaz przyjmuje.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/chrysler-pacifica-ID6I8ltJ.html?_gl=1*ba2m8i*_gcl_au*MjAxNzU4OTI3LjE3ODIwMjgxMTk.*_ga*MTg5NDMzOTkxMS4xNzY2NDI2ODc2*_ga_1MNBX75RRH*czE3ODI3MzM4NjEkbzI5NSRnMCR0MTc4MjczMzg2MSRqNjAkbDAkaDA.
Widze że można znaleźć tapicerke materiałową, ekoskóre i prawdziwą zależnie od auta.

No tylko pytanie czy autor chce zza oceanu targać auto. Coś takiego jak wysłałeś to po wystrzale poduch jest, więc pytanie jak to zrobili. Ostatnio gadałem w robocie z gościem który pochodzi z podkarpacia i mówił, że mają w okolicy takich partaczy że robią byle taniej i ściągają fury z usa i zamiast poduszek to zaślepki są... 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, piwakk napisał(a):

No tylko pytanie czy autor chce zza oceanu targać auto. Coś takiego jak wysłałeś to po wystrzale poduch jest, więc pytanie jak to zrobili. Ostatnio gadałem w robocie z gościem który pochodzi z podkarpacia i mówił, że mają w okolicy takich partaczy że robią byle taniej i ściągają fury z usa i zamiast poduszek to zaślepki są... 

Pacific jeździ tyle tutaj, że jest w czym wybierać. Jedyna różnica jest taka ściągając z juesej, że czekasz 3-4 miesiące na samochód i miesiąc - dwa na naprawę i jesteś 10+ tys na plusie względem tego, co możesz kupić na miejscu. Z Durango taka sama sytuacja. A praktycznie każdy samochód z USA po Vin możesz wyśledzić i znaleźć taki, co nie miał poduszek wystrzelonych 😏

Inna sprawa, że Pacifica fajne auto, pentastar fajny silnik ale widziałem sporo głosów, że Sienna jest fajniejsza i mniej awaryjna.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano

4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ja to odczytuję tak, że Henryk chciałby jednak jakiegoś bezpiecznego popula, którego łatwo będzie naprawić i osbługiwać. V6 się z tym nie kojarzy ;) 

Dokładnie. Nie jestem fanem motoryzacji, moim ulubionym środkiem transportu jest rower, do pracy jeżdżę samochodem tylko wtedy, kiedy pogoda jest fatalna. 

Niemniej rodzina się powiększa, czwarte dziecko jest w drodze i potrzebujemy czegoś większego. 

Oprócz dzieci i żony mieszka z nami moja mama, dość często odwiedzamy rodzinę, czy to teściów czy kogoś z naszej strony. Poza tym kilkanaście razy w roku jeździmy dalej w celach wypoczynkowych, najdalej zdarzyło się nam jechać do Chorwacji. 

Z tego względu zależy mi na maksymalnie bezpiecznym aucie bo nie chcę, żebyśmy skończyli jak mięso na barbecue gdyby kolejny Matczak uderzył nas w zadek. 150k to niby górna granica budżetu ale jeśli znajdzie się coś znacznie bardziej bezpiecznego to mam możliwość trochę dopłacić. 

Póki co padło kilka propozycji ale bez wytłumaczenia dlaczego polecacie owe auta. Wciąż skłaniam się ku XC90 bo wiem, że to jest bezpieczne auto i powinno sprostać naszym potrzebom. Jednak jeśli byście polecieli coś bardziej bezpiecznego i potężnego to byłbym wdzięczny. 

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Pacific jeździ tyle tutaj, że jest w czym wybierać. Jedyna różnica jest taka ściągając z kursem, że czekasz 3-4 miesiące na samochód i miesiąc - dwa na naprawę i jesteś 10+ tys na plusie względem tego, co możesz kupić na miejscu. Z Durango taka sama sytuacja. A praktycznie każdy samochód z USA po Vin możesz wyśledzić i znaleźć taki, co nie miał poduszek wystrzelonych 😏

Inna sprawa, że Pacifica fajne auto, pentastar fajny silnik ale widziałem sporo głosów, że Sienna jest fajniejsza i mniej awaryjna.

No kurs był niski jakiś czas temu, to opłacało się ciągnąć auta. 

No weryfikacja to wiem, kilka lat robiłem w leasingu i weryfikowałem auta, między innymi co jakiś czas trafiało się coś zza oceanu.

Tylko właśnie pytanie jak autor to widzi, bo część osób jak słyszy że auto z usa czy kanady, to od razu jest na nie. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

(...)

SUV to nie jest i nie będzie auto do regularnego robienia tras w 7 osób. XC90 jako klasa wyższa premium może cie nieprzyjemnie zaskoczyć kosztami, tym bardziej że to będzie kilkuletnie auto.
Wspomniana Pacifica jest prostsza konstrukcyjnie, tańsze części, prosty silnik do lpg, z 4x4 też jeśli potrzebujesz, mama+ najmłodszy bąbelek w foteliku w śrdkowym rzędzie żeby mieć na niego oko, dużą walizke mieliśmy między fotelami to wózek pewnie też wejdzie. 

Edytowane przez kubon
Opublikowano

Podejrzewam, że w takiej Pacifice w 7 osób będzie wygodniej niż w czymś pokroju Escalade. 

4 dziecko to dla mnie od razu jest argument, żeby patrzeć w stronę Vana, nie suva bo tam te 2 dodatkowe miejsca są "na zapas", nie do regularnego przemieszczania się. Szybko Ty albo ktoś z rodziny będzie klął za wsiadanie/wkładanie. 

W tej sytuacji głos na Pacifice/Sienne. Sienna podobno ma lepiej przemyślane rozwiązania w środku i ogólnie jest mniej awaryjna, pentastar świetny ale interwały olejowe co 8kkm bo inaczej może HEMI tick dotknąć (to jest nazwa zjawiska jak coś i nie tylko silników HEMI dotyczy)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kubon napisał(a):

SUV to nie jest i nie będzie auto do regularnego robienia tras w 7 osób. XC90 jako klasa wyższa premium może cie nieprzyjemnie zaskoczyć kosztami, tym bardziej że to będzie kilkuletnie auto.
Wspomniana Pacifica jest prostsza konstrukcyjnie, tańsze części, prosty silnik do lpg, z 4x4 też jeśli potrzebujesz, mama+ najmłodszy bąbelek w foteliku w śrdkowym rzędzie żeby mieć na niego oko, dużą walizke mieliśmy między fotelami to wózek pewnie też wejdzie. 

Aktualnie mam XC60 i wiem z jakimi kosztami to się wiąże. 

Rozumiem, że SUV może nie być najlepszym rozwiązaniem. Czy możesz polecić jakiegoś bardzo bezpiecznego Vana w tym budżecie?

Czy to nie będzie lepsze rozwiązanie pod kątem bezpieczeństwa?

https://www.olx.pl/d/oferta/mercedes-benz-klasa-v-CID5-ID1aXrQp.html

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Czy możesz polecić jakiegoś bardzo bezpiecznego Vana w tym budżecie?

3ci raz mam napisać? ;)
Nie wiem co dokładnie rozumiesz przez najbezpieczniejszy. Jedno auto będzie miało więcej systemów zapobiegających kolizji, drugie bedzie miało sztywniejsze nadwozie, trzecie wiecej poduszek itp
Może jeszcze coś takiego ale na francuzach sie nie znam, + taki że nowe z salonu i też 7 pełnoprawnych foteli
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/renault-kangoo-ID6I42q8.html?_gl=1*16dbkrl*_gcl_au*MjAxNzU4OTI3LjE3ODIwMjgxMTk.*_ga*MTg5NDMzOTkxMS4xNzY2NDI2ODc2*_ga_1MNBX75RRH*czE3ODI3NDI5MzEkbzI5NyRnMSR0MTc4Mjc0MzA4NyRqNjAkbDAkaDA.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/renault-kangoo-ID6HUKBx.html

Edytowane przez kubon
Opublikowano

Od siebie głos na espace V z ostatnich roczników. Na VI generację nie starczy funduszy. 

- Duży VAN 7osobowy

- Bezproblemowe silniki benzynowe

- 5 gwiazdek ncap (ale czy w interesujących Cię kwestiach to musisz już Sam ocenić)

• Upvote 1
Opublikowano

Przez bezpieczeństwo mam na myśli przeżywalność pasażerów przy zderzeniach. Tak jak pisałem wcześniej w tym temacie, nie chcę zamienić się w grillowane mięso jeśli kolejny majtczak wjedzie nam w zadek. 

Jak pod tym względem wypada Pacifica, jak Mercedes którego linkowalem a jak inne minivany w tym budżecie? Nigdy nie interesowałem się minivanami stąd moje pytania.