Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, bleidd napisał(a):

Może NX? W promocjach teraz powinien być spokojnie do wyrwania. Ale osiągi mogą być przeciętne - 8.1s do setki. Za to w mieście spali malutko

Zabawne jak 8.1 do setki jest dzisiaj przeciętne, a Golfami z SDI się wyprzedzało TIRy kiedyś :D 

• Upvote 2
Opublikowano

Nową Kugę 4x4 można wyrwać doposażoną pod korek za 175 tys. Większe to od Karoqa i dosyć ciche.

Za 200 tys z fajnym wypasem to Hyundaiu Tucson (nawet z matrycowymi lampami się dostanie).

Nowe NXy startują poniżej 200 tys ale bądźmy szczerzy - Lexus z ceratą na fotelach to nie Lexus, to Toyota. Jak Lexus to musi być przynajmniej w pakiecie Prestige z dodatkami albo Omotenashi. Piszę to z autopsji.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Zabawne jak 8.1 do setki jest dzisiaj przeciętne, a Golfami z SDI się wyprzedzało TIRy kiedyś :D 

Niebawem jak przeciętne auto (np. rodzinny SUV) nie będzie robić 0-100 w max 6s, to "bieeeda, Panie ... to nie jeeedzie" :hihot:

ps. ale weź pod uwagę, że TIR'y coraz szybciej jeżdżą :hihot:

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Kyle napisał(a):

Niebawem jak przeciętne auto (np. rodzinny SUV) nie będzie robić 0-100 w max 6s, to "bieeeda, Panie ... to nie jeeedzie" :hihot:

Myslę że upowszechnienie elektryków zrobi zamieszanie, bo łatwo dać mocne silniki, a brak dźwięku i biegów powoduje zwracie zwojów mózgowych że "coś jest nie tak". 

Moje poprzednie auto robiło setkę w niecałe 10s, może 10s bo diesel i biegi krótkie, teraz mam katologow 8.9 ale po Stage 1 na pewno jest dużo niżej (30KM doszło) i uznaję to za optimum w trasę. A przydałoby się więcej. 

32 minuty temu, bleidd napisał(a):

NX Prestige 4x4 jest obecnie za 238k

To ja bym się zastanowił, przy tych Skodach i Kia to nie ma co porównywać :E 

Opublikowano

Ale i tak powalone czasy. Liczy się tylko kto ma większego na lewym pasie / pod galerią.

majac juz jednego suva nareszcie jest moment żeby dać go żonie dziecku wnukowi a sobie kupić fun cara i przypomnieć sobie co to radość 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, bleidd napisał(a):

NX Prestige 4x4 jest obecnie za 238k

I do tego pakiet Premium za 15 tys aby mieć wentylowane stołki i prawdziwą skórę :) Jeździłem kilkanaście dni Lexusami z tapicerką Tahara (derma) bez wentylacji i to naprawdę jest dramat. Gdyby chociaż przez środek fotela dawali alcantarę...

Edytowane przez trepek
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, freshcie napisał(a):

@bleidd Q5 ze Stocku coś takiego można znaleźć: https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/audi-q5-ID6HVTB7.html

Fajne wyposażenie ale 1) rok modelowy 2025 więc spore ryzyko błędów i problemów z asystentami, czujnikami, kamerami i generalnie wszystkim 2) fotele ze sztucznej skóry - powodzenia w lecie :D 3) w Skodzie/VW/Hundayu w tej cenie dostaniesz jeszcze grzaną kierownice, tylne siedzenia, head-up, prawdziwe skóry, może nawet masaże - pytanie na ile to dla Ciebie ważne aby mieć lepsze wyciszenie kosztem tego wyposażenia.

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
Opublikowano

Meh, szkoda, że nie ma złotego środka. Dzięki za info @bleidd, że trzeba uważać na rok modelowy 2025 - cenna podpowiedź. Dla mnie najważniejsze będzie żeby nie schodzić z wyposażenia niżej niż to co mam. Przykładowo headup w tym momencie nie mam i pewnie przeżyję bez tego dopóki nie spróbuję :)  Chociaż jest jedna rzecz której mi brakuje w moim aucie - elektrycznych foteli z pamięcią, irytuje mnie jak moja lepsza połowa ustawi pod siebie fotel i potem muszę ustawiać na nowo :D 

Opublikowano (edytowane)

Roku modelowego 2026 z placu na razie raczej nie dostaniesz albo pojedyncze egzemplarze u wybranych dealerów. Ale jeśli nie spieszy Ci się bardzo to możesz obserwować i szukać, Q5 jak najbardziej polecam o ile jest dobrze skonfigurowane no i jest to MY2026. Z markami premium branymi z placu jest ten problem, że nawet jak bierzesz jakiś "wypas" za 300k to ktoś mógł nie doklikać jakiejś podstawowej rzeczy i masz drogie auto bez podstawowej funkcji jakie mają inne auta za połowę tej ceny, typu właśnie pamięć lusterek/foteli. W Q5 to jest opcja i możesz sobie skonfigurować auto z wszelkimi bajerami, skórami, lakierem exclusive, panoramą, pneumatyką, felgą 21, matrixami, headupem, masażami za 400k i nie dobrać tego :E Więc biorąc auto z placu trzeba dobrze wszystko przeanalizować.

A co do wyposażenia - kamery 360, head-up, monitorowanie martwej strefy i ruchu poprzecznego przód i tył, adaptacyjny tempomat - to jest coś bez czego sobie nie wyobrażam współczesnego auta >= 200-250k. Reszta wedle uznania.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
13 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ostre! Responsywne! Przyspieszanie! Dynamiczne wrażenia z jazdy! :E 

8.2 do setki to zły wynik nie jest, ale na litość boską jakie responsywne i ostre przyspieszanie skoro tam eCVT siedzi.... TAM NIE MA BIEGÓW, co ma być OSTRE? 

• Upvote 1
Opublikowano
26 minut temu, galakty napisał(a):

8.2 do setki to zły wynik nie jest, ale na litość boską jakie responsywne i ostre przyspieszanie skoro tam eCVT siedzi.... TAM NIE MA BIEGÓW, co ma być OSTRE? 

Jak na sportowe coupe? Trochę słabo. Nawet zmierzone 7.0 to mniej niż rodzinny SUV i to nie premium :E 

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Jak na sportowe coupe? Trochę słabo. Nawet zmierzone 7.0 to mniej niż rodzinny SUV i to nie premium :E 

Tyle to pewnie mój Ceed po chipie robi i to w manualu... Ale nie nazwałbym go ostrym i sportowym... 

Wiesz można mieć mnóstwo emocji w MX-5 która demonem prędkości nie jest, osiągi to nie wszystko. Tylko tutaj ani osiągów nie ma, ani emocji. 

• Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Mój Karoq robi dokładnie 7sek do setki %-)

Porzucmy temat tego prelude’a, to i tak nie jest auto dla mnie ze względów gabarytowych :) 

A5 można dostać trochę taniej niż Q5 ale bagażnika i miejsca w środku pewnie ma sporo mniej? Ogólnie te nowe Audi siedzą mi wizualnie z zewnątrz, w środku wiadomo trochę kicha :) 

Nie wiem, może jakiś Superb w Sportline/L&K, wygląda lepiej niż Kodiaq ale pod względem wyglądu 4 liter nie urywa. Poprzednia generacja byla ładniejsza. Kodiaq RS wygląda już „jakoś” ale nadal nie przemawia do mnie zbyt mocno. 

Na ten moment gdyby ułożyć sobie dwie półki finansowe, to w tej niższej(do 200k) póki co najciekawiej wypada chyba Kia Sportage HEV, Honda CR-V, Cupra Terramar 204 KM. Tiguan mi nie podchodzi zarówno w środku jak i na zewnątrz. Kugi nie biorę pod uwagę bo rodzice mają, chciałbym po prostu coś innego :D 

W półce do 250k widzę Q5 i Terramara 265 KM na ten moment. Volvo XC60 i Lex NX350h już są dość wiekowymi konstrukcjami, wolałbym coś świeższego jednak. 

Ta Honda trochę śmierdzi mułem i eCVT trochę odrzuca. Ale jakościowo mogłaby być dobrym wyborem. Sportage w trasie pewnie sporo wypije i się zastanawiam czy w środku będzie jakimkolwiek upgrade’em względem mojego plastikowego Karoqa :D ogólnie wszystkie te auta wydają się mega plastikowe 

Zaczynam się powoli zastanawiać czy nie zwracać też uwagę na jakieś kombiaki/liftbacki ale też nie ma ich za dużo. Póki co zerkam w kierunku A5 i Superba (no nie jest jakiś urodziwy ale w swojej klasie nie ma konkurencji zbytnio). A5 z zewnątrz siedzi mi tak jak Q5, w środku wiadomo…

Żebym koniec końców nie został z kurakiem z powodu braku wyboru :boink:

Opublikowano (edytowane)

Jeśli odrzucisz auta nowe to wybór robi się całkiem spory ;) Np. Jeep Grand Cherokee. No ale tu już brak gwarancji itd. Więc to piszę tak tylko nawiasem, a nóż jakaś myśl wpadnie ;) 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
27 minut temu, freshcie napisał(a):

Ta Honda trochę śmierdzi mułem i eCVT trochę odrzuca. Ale jakościowo mogłaby być dobrym wyborem. Sportage w trasie pewnie sporo wypije i się zastanawiam czy w środku będzie jakimkolwiek upgrade’em względem mojego plastikowego Karoqa :D ogólnie wszystkie te auta wydają się mega plastikowe 

Ojj jak Ty się mylisz co do CRV. Masz napęd elektryczny, czyli reakcja na gaz natychmiastowa, mega płynność jazdy, po mieście auto jeździ sporo na elektryku więc i cicho i dość mało pali. Auto totalnie bezawaryjne. Weź na jazdę testową.

Sportage ? No proszę Cię ... Tutaj nie ma co porównywać. Plastik fantastik, awaryjność x5 w stosunku do Hondy, napęd też szału nie robi. Wizualnie , ha tfuuu ;)

• Upvote 2
Opublikowano
29 minut temu, freshcie napisał(a):

A5 można dostać trochę taniej niż Q5 ale bagażnika i miejsca w środku pewnie ma sporo mniej? Ogólnie te nowe Audi siedzą mi wizualnie z zewnątrz, w środku wiadomo trochę kicha :) 

Zawsze możesz wziąć Avanta i bagażnik będzie duży. A wersja limusine jest liftbackiem więc z bagażnikiem też jest nieźle, litrażowo mniej niż Q5 bo linia dachu niższa ale też całkiem spory jest. W środku miejsca na pewno mniej nie jest, auto jest długie - 4.83m. Pytanie czy z podwyższonego auta chcesz się przesiąść do niskiego? Ja bym nie chciał :D

PS. A5 to ta sama historia co Q5 i warto szukać MY2026.