LYCONE 221 Opublikowano Piątek o 14:23 Opublikowano Piątek o 14:23 45 minut temu, Kyle napisał(a): Przy używce przede wszystkim nie wiesz jak kto "dbał". Jak oglądałem przed zakupem ~4 letnie używki, to były miejscami w gorszym stanie, niż mój stary kilkunasto-letni samochód x-P Nie wiem, co ludzie w tych autach robią. W jednym, to podłokietnik drzwi, przy kierowcy, był po prostu przetarty (rozmawiamy o autach z przebiegiem kilkanaście-kilkadziesiąt tys. kilometrów). W innym jakieś wytarte pokrętła od klimy, czy tam radia (przypominam: auta z niskim przebiegiem !!!). Jeszcze inny w różnych miejscach kabiny zarysowania. ... a jeszcze nie dotarliśmy do analizy części technicznej. Te byłem dzisiaj oglądać. Jest zadbane, do tego wnęki klamek, progi, próg bagażnika, elementy piano black wewnątrz i na zewnątrz oklejone folią. Więc samochód dobrze zabezpieczony w tych newralgicznych miejscach. Dostaje też w cenie GAP na 5 lat (utrzymanie wartości fakturowej na 227k zł) oraz zimowe Continentale. Wstępnie je zaklepałem. Pasuje mi też podatkowo ta forma cesji, bo jest duże odstępne i sobie wrzucę wszystko naraz w firmę Tak, że chyba nie będzie nówki Chłodna kalkulacja wygrywa.
galakty 5 169 Opublikowano Piątek o 14:39 Opublikowano Piątek o 14:39 Godzinę temu, bleidd napisał(a): To 7 lat to takie z gwiazdką bo co roku z puli elementów objętych gwarancja odpadają kolejne elmemety i niektóre rzeczy podlegają 2 lub 3 lat gwarancji. Dokładnie, 7 lat jest chyba na blachę A tak to znacznie krócej lub limit kilometrów, no i trzeba robić serwis na czas, bo się spóźnisz 1 dzień i nie ma.
kubikolos 1 410 Opublikowano Piątek o 14:45 Opublikowano Piątek o 14:45 (edytowane) nie, kia ma 7 lat gwarancji podstawowej, cos co u vaga bedzie mialo ze 2 lata blacha to ma jeszcze dluzsza gwarancje, 12 lat i wcale sie nie reklamuja gwarancja 12 letnia tylko wlasnie 7, podstawowa skrocona jest na akumulator (2 lata), system audio (3 lata), lakier (5 lat), nie wiem czy ktos ma lepsza gwarancje Edytowane Piątek o 14:47 przez kubikolos
freshcie 13 Opublikowano Piątek o 15:29 Autor Opublikowano Piątek o 15:29 Ja chyba koniec końców będę celować tak jak @bleidd w Q5. Kusi mnie, że niewiele dopłacając można wyrwać BMW X3 40d z trzylitrowym Dieslem ale te plastikowe wnętrze chyba nie przeboleję
LYCONE 221 Opublikowano Piątek o 16:42 Opublikowano Piątek o 16:42 2 godziny temu, galakty napisał(a): Dokładnie, 7 lat jest chyba na blachę A tak to znacznie krócej lub limit kilometrów, no i trzeba robić serwis na czas, bo się spóźnisz 1 dzień i nie ma. A nie wiem nawet, ale wywalone w tą gwarancję. Z tego co czytałem raczej nie ma co się tam psuć Wyjdzie w praniu. W każdym razie pojeżdżę z 5 lat i opchnę. Kolejny będzie już pełny elektryk.
galakty 5 169 Opublikowano Piątek o 16:48 Opublikowano Piątek o 16:48 2 godziny temu, kubikolos napisał(a): nie, kia ma 7 lat gwarancji podstawowej, cos co u vaga bedzie mialo ze 2 lata A widziałeś książkę serwisową? 5 minut temu, LYCONE napisał(a): A nie wiem nawet, ale wywalone w tą gwarancję. Z tego co czytałem raczej nie ma co się tam psuć Wyjdzie w praniu. W każdym razie pojeżdżę z 5 lat i opchnę. Kolejny będzie już pełny elektryk. Oj psuć się to jest trochę, także spokojnie.
kubikolos 1 410 Opublikowano Piątek o 18:15 Opublikowano Piątek o 18:15 Godzinę temu, galakty napisał(a): A widziałeś książkę serwisową? ale co mam tam ogladac? no na przeglady trzeba jezdzic jak chcesz utrzymac gwarancje
kubon 209 Opublikowano Piątek o 19:09 Opublikowano Piątek o 19:09 3 godziny temu, freshcie napisał(a): Ja chyba koniec końców będę celować tak jak @bleidd w Q5. Kusi mnie, że niewiele dopłacając można wyrwać BMW X3 40d z trzylitrowym Dieslem ale te plastikowe wnętrze chyba nie przeboleję diesel w 2026 roku? czy ktoś z rodziny jeździ ciężarówką?
Grolshek 1 272 Opublikowano Piątek o 19:12 Opublikowano Piątek o 19:12 2 minuty temu, kubon napisał(a): diesel w 2026 roku? czy ktoś z rodziny jeździ ciężarówką? Silniki diesla BMW i Mazdy to totalna topka w tej chwili.
kubon 209 Opublikowano Piątek o 19:31 Opublikowano Piątek o 19:31 co nie zmienia faktu że stopień spi... upośledzenia ekologii w dieslu skutecznie by mnie zniechęcił, nowoczesne benzyny palą na tyle mało że nie widze sensu chyba że auto tylko na trase
Grolshek 1 272 Opublikowano Piątek o 19:33 Opublikowano Piątek o 19:33 Teraz, kubon napisał(a): co nie zmienia faktu że stopień spi... upośledzenia ekologii w dieslu skutecznie by mnie zniechęcił, nowoczesne benzyny palą na tyle mało że nie widze sensu chyba że auto tylko na trase Miałeś okazję jeździć którymkolwiek z tych które wymieniłem? 3.0 BMW lub 3.3 Mazdy? Można się zakochać ponownie w motoryzacji...
kubon 209 Opublikowano Piątek o 19:36 Opublikowano Piątek o 19:36 (edytowane) ale o czym teraz mówisz? kultura pracy, dźwięk, osiągi? benzynowy odpowiednik tego 3.0 ma wszystko lepsze oprócz spalania gdzie i tak przepaści nie ma Edytowane Piątek o 19:36 przez kubon 1
freshcie 13 Opublikowano Piątek o 21:14 Autor Opublikowano Piątek o 21:14 No tak, tylko na 3.0 benzynę mnie nie stać (X3 M50) A jeśli chodzi o plusy 40d to tak jak wymieniłeś - kultura pracy, dźwięk i osiągi są lepsze niż 2 litrowego benzyniaka 1
LYCONE 221 Opublikowano wczoraj o 05:18 Opublikowano wczoraj o 05:18 12 godzin temu, galakty napisał(a): Oj psuć się to jest trochę, także spokojnie. Coś więcej?
galakty 5 169 Opublikowano wczoraj o 05:35 Opublikowano wczoraj o 05:35 10 minut temu, LYCONE napisał(a): Coś więcej? Nowoczesna benzyna, ma się co psuć, poczytaj. I nie mówię że to złe auto czy silnik, ale czasy "o panie tu się nic nie psuje" się skończyły i Toyoty też trafiają do warsztatów Na pewno trzeba uważać na poziom benzyny w oleju, ale to jak każdy benzyniak z wtryskiem bezpośrednim (krótkie odcinki to powodują). Warto po 100k sprawdzić pompę wysokiego ciśnienia bo lubi puszczać paliwo. GPF w mieście jak jest zamulany też może się przytkać (ale wtedy wystarczy wyjechać za miasto). Nie wiem czy planujesz automat ale DCT nie daje rady w mieście (chyba że hybryda to tam jest hydrokinetyk). No i nagar ale to też jak w każdym benzyniaku. Ze "specjalnych" awarii to właśnie pompa paliwa lubi puszczać paliwo i rozrzedzać olej, a tak to raczej spokój. 11 godzin temu, kubikolos napisał(a): ale co mam tam ogladac? no na przeglady trzeba jezdzic jak chcesz utrzymac gwarancje Bo gadasz głupoty? 7 lat albo 150k i nie na wszystko, tylko wady fabryczne i montażowe silnika/skrzyni. Układ kierowniczy już masz 3 lata i też z limitem kilometrów. 8 godzin temu, freshcie napisał(a): kultura pracy, dźwięk (...) są lepsze niż 2 litrowego benzyniaka Skisłem 1
Grolshek 1 272 Opublikowano wczoraj o 06:48 Opublikowano wczoraj o 06:48 Godzinę temu, galakty napisał(a): Skisłem Serio są.
freshcie 13 Opublikowano wczoraj o 07:09 Autor Opublikowano wczoraj o 07:09 1 godzinę temu, galakty napisał(a): Skisłem Jestem w lekkim szoku, że obiektywnie ktoś uważa 2.0 R4 benzynę za silnik o lepszej kulturze niż 3.0 R6 diesel 1
LYCONE 221 Opublikowano wczoraj o 07:33 Opublikowano wczoraj o 07:33 1 godzinę temu, galakty napisał(a): Nowoczesna benzyna, ma się co psuć, poczytaj. I nie mówię że to złe auto czy silnik, ale czasy "o panie tu się nic nie psuje" się skończyły i Toyoty też trafiają do warsztatów Na pewno trzeba uważać na poziom benzyny w oleju, ale to jak każdy benzyniak z wtryskiem bezpośrednim (krótkie odcinki to powodują). Warto po 100k sprawdzić pompę wysokiego ciśnienia bo lubi puszczać paliwo. GPF w mieście jak jest zamulany też może się przytkać (ale wtedy wystarczy wyjechać za miasto). Nie wiem czy planujesz automat ale DCT nie daje rady w mieście (chyba że hybryda to tam jest hydrokinetyk). No i nagar ale to też jak w każdym benzyniaku. Ze "specjalnych" awarii to właśnie pompa paliwa lubi puszczać paliwo i rozrzedzać olej, a tak to raczej spokój. Bo gadasz głupoty? 7 lat albo 150k i nie na wszystko, tylko wady fabryczne i montażowe silnika/skrzyni. Układ kierowniczy już masz 3 lata i też z limitem kilometrów. Skisłem Czytałem, że w hybrydzie nie ma już problemów z nagarem, skrzynia to pancerny hydrokinetyk. Ogólnie jestem dobrej myśli, że te 5 lat wytrzyma
Kyle 541 Opublikowano wczoraj o 08:06 Opublikowano wczoraj o 08:06 31 minut temu, LYCONE napisał(a): Czytałem, że w hybrydzie nie ma już problemów z nagarem, O jakim aucie mowa?
huudyy 3 445 Opublikowano wczoraj o 09:12 Opublikowano wczoraj o 09:12 2 godziny temu, freshcie napisał(a): Jestem w lekkim szoku, że obiektywnie ktoś uważa 2.0 R4 benzynę za silnik o lepszej kulturze niż 3.0 R6 diesel Nie każdy lubi klekot diesla ¯\_(ツ)_/¯ 2
LYCONE 221 Opublikowano wczoraj o 10:53 Opublikowano wczoraj o 10:53 2 godziny temu, Kyle napisał(a): O jakim aucie mowa? Kia Sportage 239KM HEV
galakty 5 169 Opublikowano wczoraj o 11:00 Opublikowano wczoraj o 11:00 3 godziny temu, LYCONE napisał(a): Czytałem, że w hybrydzie nie ma już problemów z nagarem, skrzynia to pancerny hydrokinetyk. Ogólnie jestem dobrej myśli, że te 5 lat wytrzyma A czemu nie miałoby być problemu? Znaczy może pojawić się później z racji że spalinówka jest rzadziej używana, ale jak nie dodali wtrysku pośredniego to hybryda niewiele zmienia. Skrzynia spoko. Ja mam Ceeda który teraz ma 7 lat i 87k przebiegu i w sumie poza akumulatorem, świecami i cewką i to nic grzebane nie było 1
kubikolos 1 410 Opublikowano wczoraj o 11:08 Opublikowano wczoraj o 11:08 (edytowane) 5 godzin temu, galakty napisał(a): Bo gadasz głupoty? 7 lat albo 150k i nie na wszystko, tylko wady fabryczne i montażowe silnika/skrzyni. Układ kierowniczy już masz 3 lata i też z limitem kilometrów. z tego co widze to ty gadasz glupoty, jak interesuje cie jakakolwiek maksymalna wartosc to powinienes pisac 12 lat bez limitu kilometrow a reszta jest podzielona tak jak pisalem wczesniej: https://www.kia.com/content/dam/kwcms/kme/pl/pl/assets/contents/gwarancja/Kia-KSIAZKA-GWARANCYJNA-CYWILNA-KWIECIEN-druk-z-poprawiona-nazwa-KIA.PDF nawet sa 3 lata gwarancji bez limitu kilometrow na elementy eksploatacyjne, totalny sztos u niektorych marek szybciej potrafi sie skonczyc jakakolwiek gwarancja jak ktos zna marke z lepsza gwarancja to niech da znac 4 godziny temu, freshcie napisał(a): Jestem w lekkim szoku, że obiektywnie ktoś uważa 2.0 R4 benzynę za silnik o lepszej kulturze niż 3.0 R6 diesel ja tez bym wolal benzynke (najlepiej cos z elektrycznym dopalaczem) niz klekota, fuuj Edytowane wczoraj o 11:13 przez kubikolos
Kyle 541 Opublikowano wczoraj o 11:17 Opublikowano wczoraj o 11:17 17 minut temu, LYCONE napisał(a): Kia Sportage 239KM HEV Nagar bierze się głównie z technologii wtrysku bezpośredniego (dolot nie jest "obmywany" paliwem jak przy wtrysku pośrednim), a turbo chyba nawet potrafi przyśpieszyć ten proces, także w jakimś tempie ten nagar będzie się tworzył. Przy hybrydzie z drugiej strony możesz jechać większość czasu po mieście na prądzie (=nagar nie będzie w czasie jazdy na prądzie i wyłączonym spalinowcu powstawał), ale z trzeciej strony hybrydy często jeżdżą na nie do końca dogrzanym silniku (tutaj to może przyśpieszać tworzenie tego nagaru). Na końcu-końców ten nagar obstawiam, że będzie powstawał (przy wtrysku bezpośrednim + turbo), ale nie wiem jak szybko (czy wolniej od zwykłego spalinowca z bezpośrednim wtryskiem, a może szybciej, ewentualnie tak samo szybko). 1
galakty 5 169 Opublikowano wczoraj o 13:01 Opublikowano wczoraj o 13:01 1 godzinę temu, kubikolos napisał(a): nawet sa 3 lata gwarancji bez limitu kilometrow na elementy eksploatacyjne, totalny sztos Ale nie 7 lat na wszystko, ludzie się podniecają że 7 lat, a potem mało kto z tego korzysta bo albo przegapił serwis albo się okazuje że akurat na to nie ma już gwarancji. 1 godzinę temu, Kyle napisał(a): czy wolniej od zwykłego spalinowca z bezpośrednim wtryskiem, a może szybciej, ewentualnie tak samo szybko No właśnie to jest dobre pytanie, bo niby rzadziej będzie odpalany silnik, a z drugiej ciągle będzie mniej wygrzany, a to wtedy nagar się głównie produkuje. Turbo podnosi ciśnienie i temperaturę, więc raczej pomaga niż szkodzi, ale wpływ pewnie i tak jest marginalny. 1
Rekomendowane odpowiedzi