Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, huudyy napisał(a):

Dasz info jakie zakłady? 

Meblarskie, tapicerskie. Nie będę wymieniał nazw. Oczywiście jest to wpisane w ryzyko tej branży, często to zwykłe wypadki/zaniedbania. Aczkolwiek siedzę w tym kilkanaście lat i coś zauważalnie się zmieniło na gorsze

Edytowane przez Seyren
  • Odpowiedzi 388
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Info legitne czy z grupek z FB?

Bo jak u nas nożownik szarżował to pierw cały FB płonął, że to porachunki Ukrów, później, że Ukr zaatakował Polaka. Finalnie chory psychicznie syn policjanta (Polak) zaatakował bez powodów innych Polaków.

Opublikowano
5 minut temu, trepek napisał(a):

Info legitne czy z grupek z FB?

Bo jak u nas nożownik szarżował to pierw cały FB płonął, że to porachunki Ukrów, później, że Ukr zaatakował Polaka. Finalnie chory psychicznie syn policjanta (Polak) zaatakował bez powodów innych Polaków.

Które dokładnie? Jeśli chodzi o pożary to jest to moja obserwacja i też analiza statystyk z poprzednich lat. A Co do reszty to np:

https://www.facebook.com/radiosudkepno/posts/szokujące-sceny-z-centrum-kępna️19-letni-obywatel-ukrainy-dotkliwie-pobił-53-let/1556637435631253/

Opublikowano
1 minutę temu, trepek napisał(a):

Spoko, tak tylko pytam :)

Ostatnimi dniami była tutaj taka osoba, która podawała, że to oficjalne info a to był tylko czyjś komentarz.

Miasto jest małe, także nawet drobne sprawy się szybko rozchodzą. Jakby nie działo się to na ulicy przez którą często przejeżdżam, to bym nie wrzucał. ;)

Z własnych obserwacji mogę dodać, że dilerka również rozkwitła. Ile w tym udziału obcokrajowców? Nie wiem.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, ChudyXp napisał(a):

No właśnie nie jak kretynów tylko normalnie jakoś jak byś mieszkał w w UK , USA , Kanadzie  od 4 lat musiał by się nauczyć angielskiego no chyba ze specjalnie dla ciebie musiała by być osoba w każdym urzędzie czy sklepie która rozmawia po Polsku . Nikt się nigdzie nie musi stawiać w UK językiem urzędowym jest Angielski a nie Polski tak samo w Polsce językiem urzędowym jest Polski a nie Ukraiński . Idąc twoim tokiem myślenia o stawianiu się to za nie długo będziemy rozmawiać po Ukrainsku

A jak dla mnie tam jest za duży miks wszystkiego Hindusi Azjaci Pakistańczycy Rosjanie Węgrzy Słowacy Litwini i inni a u nas tylko Ukraina może dlatego bo jak by w UK przyznali do obsługi klienta polaka to zaraz inni by się odezwali że dany bank czy firma jest rasistowska i też chcą być obsługiwani w swoim języku i pozwy by się posypały pewnie a za nimi kary finansowe . Dlatego zostali przy swoim urzędowym 

Bredzisz, rubelki za to dostajesz? 

Polacy w UK i w USA słyną z tego, że nie znają języka. 

Swego czasu pracowalem jako konsultant dla firmy language line solutions. Współpracowałem przy tworzeniu procedur dla tłumaczy polsko-angielskich. 

Jak to działa? W Polsce jest armia tłumaczy i łączą się przez telefon z klientem, którym jest Brytyjczyk lub Amerykanin, który ma klienta/pacjenta/przestępcę z Polski. 

Zarówno angielskie jak i amerykańskie banki, urzędy, szpitale, komisariaty policji, operatorzy GSM i dostawcy internetu, pomoc społeczna, izby wytrzeźwień, duże sieci handlowe i wiele innych podmiotów korzystają z usług LLS. 

Wygląda to tak - np do city bank albo do salonu T-Mobile przychodzi Polak, nie może się dogadać, oni dzwonią do lls, proszą o tłumacza i Polak na odległość tłumaczy rozmowę. Do wyboru są tłumaczenia audio only oraz Video. 

W Polsce zatrudniają kilkuset tłumaczy, którzy są dostępni całą dobę. Tak Polacy znają angielski na wyspach czy w USA. 

Pisałem również procedury dotyczące rozmów z pomocą społeczną w UK bo jak się okazuje mnóstwo Polaków pobiera universal credit, czyli zasiłek dla bezrobotnych.

W USA Polonia jest większa i działa tam znacznie więcej takich firm, np Pacific interpreters. Polacy generalnie niechętnie uczą się angielskiego zarówno na wyspach jak i w USA, dlatego takie firmy zarabiają majątek. 

https://www.languageline.com/

https://youtu.be/LQoCRen--M4?is=oQjCYeF6yN0nOvXS

Polak w USA, Kanadzie czy w UK może założyć konto z pomocą tłumacza. Wiem, bo sam pisałem skrypt dla tłumaczy dla Citi Bank i dla Royal Bank of Canada. 

Niektórzy Polacy mieszkają tam od lat 90 i nie umieją się płynnie komunikować po angielsku bo obracają się wśród Polaków, pracują z Polakami a w urzędach itp mają tłumacza od ręki. 

Nie mówiąc już o tym, że sam nie raz natrafiłem w UK na pracowników obsługi, którzy znali również język polski. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Seyren napisał(a):

Faktycznie jest coraz gorzej w Polsce 

https://x.com/OskarB4k/status/2077741830309810413

Nic tylko czekać na pogromy jak za starych, brunatnych czasów. 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

Bardzo smutne... Niestety braun i jego fanatycy podkręcają tą spiralę. Każdy sfrustrowany, podpity człowieczek nazywający się Polakiem choć nie zasługujący na to miano będzie się wywyższał na tle obcokrajowców lub stosował agresję werbalną. To już kwestia czasu jak przerodzi się niestety w coś gorszego.

@Henryk Nowak zakładam, że napisałeś to ironicznie, ale wierz mi, że część ludzi co to przeczyta może uznać, że na serio... Więc lepiej dodaj jakąś emotionkę na koniec :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Winter napisał(a):

Już bez przesady z tymi pogromami. Nazjeżdżało się w krótkim czasie mnóstwo obcych ludzi to i pojawiają się konflikty.

Pobicie polaka w Łodzi przez polaka, bo agresor myślał że ofiara jest Ukraińcem to też przez konflikt na tle narodowym, co nie? XDD 

Co ta kwiaciarka zrobiła typowi, że nazywasz to konfliktem w ogóle? 

Teraz robisz sobie żarty albo mówisz 'nic takiego', a ta chora, brunatna atmosfera się tylko rozkręca. 

W sumie jak to jest ze te wszystkie brunatno-brauniarsko-patriotyczne cioty zaczepiają kobiety i dzieci, a do pierwszego lepszego Ukra nawet się nie odezwą (chyba że w drastycznej przewadze liczebnej)? 

Oj, brakowało mi ciebie :E 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
7 minut temu, huudyy napisał(a):

Pobicie polaka w Łodzi przez polaka, bo agresor myślał że ofiara jest Ukraińcem to też przez konflikt na tle narodowym, co nie? XDD 

Co ta kwiaciarka zrobiła typowi, że nazywasz to konfliktem w ogóle? 

Teraz robisz sobie żarty albo mówisz 'nic takiego', a ta chora, brunatna atmosfera się tylko rozkręca. 

W sumie jak to jest ze te wszystkie brunatno-brauniarsko-patriotyczne cioty zaczepiają kobiety i dzieci, a do pierwszego lepszego Ukra nawet się nie odezwą (chyba że w drastycznej przewadze liczebnej)? 

Oj, brakowało mi ciebie :E 

Ostatnio trzech Ukraińców Polaka zabiło w Bytowie, więc daruj sobie.

Wszystko to co się teraz dzieje to konsekwrncje decyzji za czasów PiSu.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Winter napisał(a):

Ostatnio trzech Ukraińców Polaka zabiło w Bytowie, więc daruj sobie.

Ale co mam sobie darować? Że jest coraz niebezpieczniej, że prześladowania ze względu na kraj pochodzenia są coraz częstsze? Czy jak w końcu zatłuką jakiegoś ukrainca/białorusina będzie można zwracać uwagę na postępującą patologię? 

4 minuty temu, Seyren napisał(a):

Słychać o jakichś represjach wobec Białorusinów w Polsce, czy tylko pojedynczy atak na kwiaciarkę?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Represje_wobec_Polaków_na_Białorusi_po_2020_roku

Whataboutism na pełnej, Białoruś jest nam krajem wrogim, agresywnym, opozycja tam nie istnieje, sama notatka na wiki zaczyna się od "Represje wobec Polaków na Białorusi – element represji politycznych prowadzonych przez reżim" więc przez to teraz możemy sami eskalować przemoc na przybyszach? 

Jak chcesz porównywać reżimowe podejście do Polaków vs normalnego typa z ulicy co atakuje ludzi za inny język? 

PS Czyim zapasem jesteś? 🤔 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

Na razie to Ukraińcy sami się u nas zabijają, ewentualnie mordują Polaków, nie słyszałem żeby ktoś zabił Ukraińca za bycie tym kim jest. Więc chyba nadal wygrywają w zabójstwach i atakach z użyciem niebezpiecznego narzędzia.

Opublikowano
1 minutę temu, Mar_s napisał(a):

Na razie to Ukraińcy sami się u nas zabijają, ewentualnie mordują Polaków, nie słyszałem żeby ktoś zabił Ukraińca za bycie tym kim jest. Więc chyba nadal wygrywają w zabójstwach i atakach z użyciem niebezpiecznego narzędzia.

Moje małe miasteczko <3

https://wiadomosci.onet.pl/poznan/tragedia-w-kepnie-24-latek-udusil-14-latke-nowe-informacje-o-sprawcy/r74vc3x

Opublikowano
6 minut temu, Mar_s napisał(a):

czyli można się rozejść, nie ma problemu XD 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, huudyy napisał(a):

Ale co mam sobie darować? Że jest coraz niebezpieczniej, że prześladowania ze względu na kraj pochodzenia są coraz częstsze? Czy jak w końcu zatłuką jakiegoś ukrainca/białorusina będzie można zwracać uwagę na postępującą patologię? 

Whataboutism na pełnej, Białoruś jest nam krajem wrogim, agresywnym, opozycja tam nie istnieje, sama notatka na wiki zaczyna się od "Represje wobec Polaków na Białorusi – element represji politycznych prowadzonych przez reżim" więc przez to teraz możemy sami eskalować przemoc na przybyszach? 

Jak chcesz porównywać reżimowe podejście do Polaków vs normalnego typa z ulicy co atakuje ludzi za inny język? 

Nie słyszałem o jakichś specjalnych napaściach, czy represjach wobec Białorusinów w Polsce, mimo tego że są nam "krajem wrogim".

Zwyzywanym (w najlepszym wypadku) możesz zostać w tramwaju przez łysego pana Polaka za to, że się krzywo na niego spojrzałeś. Bo debili nie brakuje.

Cytat

Czy mnie chcesz obrazić?

Edytowane przez Seyren
Opublikowano
17 minut temu, huudyy napisał(a):

Bronicie tych Ukraińców ciąhle zapominając, że to wschodni mental. Ostatnio Ukrainka próbowała oligarchę wysadzić, ale to ją w Kijowie odstrzelono. Jesteście naiwni, jak dzieci. W tej grupie miliona uchodźców pewnie jest mnóstwo zorganizowanej przestępczości. Nie dziw się, że ludzie się wkurzają, skoro rozbijają się drogimi autami w Warszawie, żeby pokazać Polakom, gdzie ich miejsce.

Opublikowano
13 minut temu, Mar_s napisał(a):

To są jednostki natomiast wrogie nastawienie do Ukraińców staje się powszechne. Ok, nikt nikomu nie każe lubić Ukraińców ale ataki na tle narodowościowym stają się codziennością. Tego nie da się nijak usprawiedliwiać bo to są przestępstwa. Wkleiłem wczoraj statystykę dotyczącą ilości popełnianych przestępstw, Ukraińcy jako ogół wypadają świetnie i to jest fakt. 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Seyren napisał(a):

Nie słyszałem o jakichś specjalnych napaściach, czy represjach wobec Białorusinów w Polsce, mimo tego że są nam "krajem wrogim".

Czy ty chcesz naprawdę porównywać demokratyczny kraj, z demokratycznie wybranymi władzami DO REŻIMU? 

Jakie fikoly tutaj widzę. 

15 minut temu, Seyren napisał(a):

Zwyzywanym (w najlepszym wypadku) możesz zostać w tramwaju przez łysego pana Polaka za to, że się krzywo na niego spojrzałeś. Bo debili nie brakuje.

A link z panią kwiaciarką już pokazuje, że zwyczajnie bredzisz. Akty przemocy będą coraz częściej na ulicach I to już teraz widać. 

I tak, zgadzam się, niestety debili nie brakuje - tylko czemu w zdecydowanej większości są to prawicowe głąby? 

15 minut temu, Winter napisał(a):

Bronicie tych Ukraińców ciąhle

Ja nie bronię Ukraińców, tylko dobrego imienia naszego narodu na scenie geopolitycznej. Zwyczajnie brzydzi mnie rasizm i ksenofobia. 

Nie dziw się, że ludzie się wkurzają, skoro rozbijają się drogimi autami w Warszawie, żeby pokazać Polakom, gdzie ich miejsce.

Czyli po prostu tutaj Cię boli XD tak jak i większość p0laczków, że jakiś Ukrainiec się dorobił i uciekł przed wojną do bezpiecznego kraju. 

Bo taki uciekinier przed wojną powinien być brudny, głodny i na kolanach prosić o łaskę XDD 

Biedne, zakompleksione istoty. 

Warszawie, żeby pokazać Polakom, gdzie ich miejsce.

To jest chyba mój nowy ulubiony cytat jaki tu zrobiłeś, Ukraińce cię szczują Teslą czy innym BMW XDD 

Swoją drogą czy ty sam nie byłeś emigrantem ekonomicznym w UK? 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
8 minut temu, Winter napisał(a):

Bronicie tych Ukraińców ciąhle zapominając, że to wschodni mental. Ostatnio Ukrainka próbowała oligarchę wysadzić, ale to ją w Kijowie odstrzelono. Jesteście naiwni, jak dzieci. W tej grupie miliona uchodźców pewnie jest mnóstwo zorganizowanej przestępczości. Nie dziw się, że ludzie się wkurzają, skoro rozbijają się drogimi autami w Warszawie, żeby pokazać Polakom, gdzie ich miejsce.

Bredzisz. Polacy to też wschodni mental, przyjedź tutaj to się przekonasz bo zapomniałeś jak wygląda życie w Polsce.

Ten fragment o autach to już totalny odlot. Każdy jeździ tym na co go stać a jeśli niektórzy Ukraińcy mają drogie fury to nie po to by pokazać Polakom gdzie ich miejsce. Ukraińcy wykonują najgorsze prace, których Polacy nie chcą się podejmować, często za okolice minimalnej a ty powtarzasz tutaj kremlowską propagandę na pełnej. 

Ogólnie bawi mnie to jak kremlowsko-naziolską część społeczeństwa piecze zad a za ~10 lat będziecie mijać na ulicach imigrantów z Afryki i opalanych, czarnych facetów w turbanach i będziecie tęsknić za tym kiedy słyszeliście na ulicach język ukraiński 😁 sami sobie to robicie, więc mi was nie żal. 

Teraz narzekacie na Ukraińców i idziecie za braunem czy Bosakiem, za x lat będziecie szli za tymi, co będą obiecywać koniec wpuszczania abdulów i Makumb a zawsze będzie kończyć się tak samo, władza będzie mieć was w dupie i pozostanie wam tylko narzekanie, wieczne narzekanie. 

Opublikowano
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

Czy ty chcesz naprawdę porównywać demokratyczny kraj, z demokratycznie wybranymi władzami DO REŻIMU? 

Jakie fikoly tutaj widzę. 

A link z panią kwiaciarką już pokazuje, że zwyczajnie bredzisz. Akty przemocy będą coraz częściej na ulicach I to już teraz widać. 

I tak, zgadzam się, niestety debili nie brakuje - tylko czemu w zdecydowanej większości są to prawicowe głąby? 

Ja nie bronię Ukraińców, tylko dobrego imienia naszego narodu na scenie geopolitycznej. Zwyczajnie brzydzi mnie rasizm i ksenofobia. 

Czyli po prostu tutaj Cię boli XD tak jak i większość p0laczków, że jakiś Ukrainiec się dorobił i uciekł przed wojną do bezpiecznego kraju. 

Bo taki uciekinier przed wojną powinien być brudny, głodny i na kolanach prosić o łaskę XDD 

Biedne, zakompleksione istoty. 

To jest chyba mój nowy ulubiony cytat jaki tu zrobiłeś, Ukraińce cię szczują Teslą cxy innym BMW XDD 

No i tu się mylisz. Nie mam problemu, że sobie jeżdżą dobrymi furami, ale znając ukraińskie realia domyślam się, że co najmniej połowa tych aut zostala zakupiona z lapówek lub kradzieży.

Kraj z PKB mniejszym od Mazowsza, a byle 20 latek jeździ furą lepszą niż 90% Polsków. Trzeba być naiwnym, żeby wierzyć, że to zarobione poprzez ciężką pracę.