Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Henryk Nowak ja mimo wszystko myślę, że na szczęście wciąż to są incydentalne przypadki... Choć rzeczywiście problem narasta... Należy tylko apelować do samych Ukraińców aby się nie bali i zgłaszali każdy jeden przypadek agresji werbalnej i fizycznej. Ale @Winter też ma dużo racji, że korpo niszczą wszystkich etanolem i to jest gigantyczny problem. Ostatnio jak byłem w Kauflandzie wywalili 2 alejki z odżywkami dla dzieci i w to miejsce wstawili alkohol. 

• Odpowiedzi 387
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
31 minut temu, Winter napisał(a):

Większość tych ataków to osoby pod wpływem. Miej pretensje do Biedronki i podobnych, że rozpijają towarzystwo robiąc nonstop, jakieś promocje na alkohol. Przy okazji wypadałoby z twojej strony wspomnieć o dzisiejszym ataku młodego Ukraińca na Polaka. O tym coś często zapominasz.

A w kwestii Polaków za granicą. Jesteś teraz poważny? Pytasz bota o informacje? Łomatko z kim ja piszę. Jak mi auto porysowali, potem drzwi z napisem "weg naar Polen" i rzucali worki ze śmieciami pod okno to poszedłem to zgłosić na policję i do gminy. Reakcja kobiety z gminy, że to absolutnie nie jest atak ksenofobiczny. Policja nic nie zrobiła. Zatem widzisz, że te statystyki to nie odzwierciedlają niczego.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Meldpunt_Midden_en_Oost_Europeanen

O tym szanowny pan słyszał? Nie? To zgłęb temat i skończ płakać nad losem Ukraińców.

Idź być naziolem gdzie indziej. 

Tak, pytam bota bo może znaleźć statystyki, których mi się nie chce szukać. 

To, że gdzieś ludzie zachowują się jak ostatnie śmiecie i to, że ktoś coś tobie zrobił nie znaczy, że ja chcę, żeby ludzie w Polsce byli takimi samymi śmieciami. 

Zgłosiłeś to na policji, czyli widziałeś w tym problem. Teraz to samo dzieje się w Polsce, ale zamiast stwierdzić, że jest problem to ty twierdzisz, że skoro tak jest np w Holandii to w Polsce też może tak być. Ja uważam, że możemy być lepsi i że nie musimy się tak zachowywać. Nie płaczę nad losem Ukraińców tylko nad zbydlęceniem Polaków. 

Dzisiejszy atak Ukraińca na Polaka nie usprawiedliwia ataku na dzieciaka z Ukrainy i na emeryta, któremu się ten atak nie podobał. 

Zrzucanie winy na biedronkę, bo ta sprzedaje alkohol to już totalny debilizm. Alkohol nie powoduje ksenofobii i nikomu nie każe nikogo atakować. Jeśli jakiś człowiek staje się agresywny po alkoholu i dopuszcza się wtedy przestępstw to to jest wina tylko i wyłącznie tej osoby. 

Po tym co piszesz widzę dlaczego musiałeś wyjechać i nie poradziłeś sobie w Polsce, no i cieszę się, że ciebie tutaj nie ma. 

13 minut temu, hubio napisał(a):

@Henryk Nowak korpo niszczą wszystkich etanolem i to jest gigantyczny problem. Ostatnio jak byłem w Kauflandzie wywalili 2 alejki z odżywkami dla dzieci i w to miejsce wstawili alkohol. 

Ludzie sami się niszczą. Ja jestem abstynentem i jakoś żadne korpo nie sprawi, że wypiję alkohol. 

Opublikowano
29 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Idź być naziolem gdzie indziej. 

Tak, pytam bota bo może znaleźć statystyki, których mi się nie chce szukać. 

To, że gdzieś ludzie zachowują się jak ostatnie śmiecie i to, że ktoś coś tobie zrobił nie znaczy, że ja chcę, żeby ludzie w Polsce byli takimi samymi śmieciami. 

Zgłosiłeś to na policji, czyli widziałeś w tym problem. Teraz to samo dzieje się w Polsce, ale zamiast stwierdzić, że jest problem to ty twierdzisz, że skoro tak jest np w Holandii to w Polsce też może tak być. Ja uważam, że możemy być lepsi i że nie musimy się tak zachowywać. Nie płaczę nad losem Ukraińców tylko nad zbydlęceniem Polaków. 

Dzisiejszy atak Ukraińca na Polaka nie usprawiedliwia ataku na dzieciaka z Ukrainy i na emeryta, któremu się ten atak nie podobał. 

Zrzucanie winy na biedronkę, bo ta sprzedaje alkohol to już totalny debilizm. Alkohol nie powoduje ksenofobii i nikomu nie każe nikogo atakować. Jeśli jakiś człowiek staje się agresywny po alkoholu i dopuszcza się wtedy przestępstw to to jest wina tylko i wyłącznie tej osoby. 

Po tym co piszesz widzę dlaczego musiałeś wyjechać i nie poradziłeś sobie w Polsce, no i cieszę się, że ciebie tutaj nie ma. 

Ludzie sami się niszczą. Ja jestem abstynentem i jakoś żadne korpo nie sprawi, że wypiję alkohol. 

Polacy to, Polacy tamto. Ukraińców traktujesz z osobna, indywidualnie, ale Polaków wrzucasz do jednego wora. Weź panie kolego na wstrzymanie, bo za tego naziola powinieneś dostać czas na ochłonięcie. Ty w ogóle wiesz co to znaczy, czy tylko tak piszesz bez sensu? Ja uważam, że przedawkowałeś fajnopolactwo na całą niedzielę albo to już jakaś choroba.

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Winter napisał(a):

Polacy to, Polacy tamto. Ukraińców traktujesz z osobna, indywidualnie, ale Polaków wrzucasz do jednego wora. Weź panie kolego na wstrzymanie, bo za tego naziola powinieneś dostać czas na ochłonięcie. Ty w ogóle wiesz co to znaczy, czy tylko tak piszesz bez sensu? Ja uważam, że przedawkowałeś fajnopolactwo na całą niedzielę albo to już jakaś choroba.

Odezwał się 🤣

Nie traktuje Ukraińców z osobna. Mam znajomych z Ukrainy, inni Ukraińcy obsługują mnie w sklepach, moje dzieci chodzą z Ukraińcami do szkoły, pracowałem z Ukraińcami i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Proste. Jak będę mieć to powiem o tym głosno. Jakby się zachowywali tak jak czerni imigranci z innych krajów Europy to bym oczekiwał ich deportacji. Nie zachowują się tak, robili u mnie remonty, wożą mi tyłek, wożą mi żarcie, obsługują mnie w sklepach, zajmują się moim psem, ogarniali mnie w szpitalu, chodzę do ukraińskiego dentysty i nie mam żadnych zastrzeżeń, nie moja wina, że umieją się zachować. Teraz spójrz na negrów w Holandii, w której jesteś. To jest przepaść. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)

@Henryk Nowak myślę, że niejeden Holender by powiedział dokładnie to samo co tu o Ukraińcach o tzw. negrach o których piszesz... ;D Idą do nas nagłaśniane przypadki przestępstw od imigrantów, ale oni też zajmują się psami i dziećmi i są stomatologami... :) A nawet w dużej części grają w Reprezentacji Narodowej Holandii... Przy czym oczywiście skala przestępstw wśród holenderskich imigrantów jest prawdopodobnie z 5x wyższa, ale to wciąż 1% "naszych" Ukraińców do ich 10% imigrantów. Tu w kwestii porównawczej warto patrzeć na statystyki, a nie osobiste odczucia bo jeden będzie miał takie, a inny inne. Ja też mogę wyłącznie pisać o Ukraińcach z jakimi miałem przyjemność pracować albo współpracować wyłącznie pozytywnie.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Negry z Niemiec czy UK zasłużyły sobie na to, żeby ich nie lubić i żeby ich nie chcieć. 

Wkleiłem jakiś czas temu statystyki dot przestępstw popełnianych przez Ukraińców, wypadają bardzo dobrze. Problem jest taki, że niechęć do nich się nasila, wystarczy poczytać x czy Facebooka. Nawet pod artykułem mówiącym o tym, że 15 letni Ukrainiec utonął w jeziorze było mnóstwo komentarzy wyrażających zadowolenie. W sprawie tej dziewczynki w autobusie mnóstwo totalnych idiotów próbowało jakoś usprawiedliwiać zachowanie tego dziada, jakby cokolwiek mogło usprawiedliwiać nazywanie dziecka kurwą. 

Ukraińcy pracują i prawie nie popełniają przestępstw i to jest fakt. Negry w Europie ciągną zasiłki i popełniają dużo przestępstw i to też jest fakt. 

Anegdotycznie - mam w rodzinie nauczycielke szkoły podstawowej. Nie tak dawno nam mówiła, że Ukraińcy i Białorusini integrują się najlepiej a ich dzieci urodzone w Polsce po prostu czują się Polakami. Od małego mówią po polsku, mają polskich kolegów i koleżanki i śpiewają Polski hymn. Oni czują się Polakami i nie chcą czuć się Ukraińcami. Poza tym jest też dużo rodzin mieszanych gdzie dzieci od urodzenia mówią w domu po polsku i rosyjskiego w ogóle nie znają. 

Negry się nie integrują więc nie ma porównania. 

Opublikowano

Wszystko pięknie, ale niejaki Mirosław Skórka, urodzony w zachodniej Polsce 1963 roku (akcja Wisła się kłania prawdopodobnie), mówiący po polsku jak najbardziej, no jakoś nie za bardzo czuje się Polakiem mam wrażenie. Wystarczy posłuchać jego wywiadu z niejaką Panczenko.  :E 

Więc to co mówisz to jest wszystko super, tylko niestety za x lat może się okazać że mamy w Polsce 10 milionów ludzi którzy pięknie mówią po polsku, ale niestety nie są i nie czują się Polakami.  ;)

Tylko całkowite zerwanie ich więzi z Ukrainą zrobiłoby z nich Polaków, ale to nie nastąpi. 

Opublikowano
Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Odezwał się 🤣

Nie traktuje Ukraińców z osobna. Mam znajomych z Ukrainy, inni Ukraińcy obsługują mnie w sklepach, moje dzieci chodzą z Ukraińcami do szkoły, pracowałem z Ukraińcami i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Proste. Jak będę mieć to powiem o tym głosno. Jakby się zachowywali tak jak czerni imigranci z innych krajów Europy to bym oczekiwał ich deportacji. Nie zachowują się tak, robili u mnie remonty, wożą mi tyłek, wożą mi żarcie, obsługują mnie w sklepach, zajmują się moim psem, ogarniali mnie w szpitalu, chodzę do ukraińskiego dentysty i nie mam żadnych zastrzeżeń, nie moja wina, że umieją się zachować. Teraz spójrz na negrów w Holandii, w której jesteś. To jest przepaść. 

Tak, tak. Po co w Polsce Polacy, jak przecież są Ukraińcy. Niesamowita ojkofobia. Oczywiście wprost tego nie przyznasz, ale domyślam się, że albo ktoś w rodzince to Ukrainiec albo żona to Ukrainka.

P.S: W Niemczech zaledwie 20% Ukraińców pracuje według oficjalnych danych. Tyle z tych bajek o wspaniałych Ukraińcach.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Winter napisał(a):

Tak, tak. Po co w Polsce Polacy, jak przecież są Ukraińcy. Niesamowita ojkofobia. Oczywiście wprost tego nie przyznasz, ale domyślam się, że albo ktoś w rodzince to Ukrainiec albo żona to Ukrainka.

P.S: W Niemczech zaledwie 20% Ukraińców pracuje według oficjalnych danych. Tyle z tych bajek o wspaniałych Ukraińcach.

Stwierdzasz, że mam w rodzinie Ukraińca albo że moja żona jest Ukrainką, bo nie podoba mi się hejt skierowany w ich stronę? To co piszesz nie jest głupie, to jest kretynskie do potęgi. 

Gdzie ja stwierdzam, że Polacy są Polsce niepotrzebni? Mamy niż demograficzny i w wielu zawodach brakuje rąk do pracy. Fajnie, że są Ukraińcy a nie negrowie. 

Co mnie obchodzi jaki% Ukraińców w Niemczech pracuje? I nie jest to 20%, kłamco. https://statistik.arbeitsagentur.de/DE/Statischer-Content/Statistiken/Themen-im-Fokus/Migration/Personen-nach-Staatsangehoerigkeiten/Fokus-Arbeitsmarkt/Arbeitsmarktpartizipation-von-Staatsangehoerigen-der-Asylherkunftslaender.html%3Bjsessionid%3D8C96929E595EF159EDA1B6DC80255DBD?nn=25122

Mnie obchodzi, że pracuje ci którzy są w Polsce. 

https://www.pap.pl/aktualnosci/jak-pracuja-ukraincy-w-polsce-i-ile-pkb-wytwarzaja-jest-raport

I nigdy nie twierdziłem, że Ukraińcy są wspaniali. Są lepsi od negrów. Dużo lepsi. 

Naprawdę nie dziwi mnie, że ktoś tak mało lotny jak ty nie poradził sobie w Polsce i musiał jechać za chlebem na zachód. Dlaczego? Bo:

- wyciągasz niewłaściwe wnioski i robisz to pochopnie

- nie potrafisz logicznie myśleć

- manipulujesz i robisz to nieumiejętnie

- nie umiesz nawet podać/wkleić poprawnych danych i to takich, które są mierzalne

Czytając to co piszesz naprawdę się cieszę, że do nas do Polski przyjeżdżają Ukraińcy a Polacy tacy jak ty wyjeżdżają na zachód. Można założyć, że jesteś minimum 500km ode mnie i jestem z tego całkowicie zadowolony 😉

Opublikowano (edytowane)

"Negrzy". I kto tu jest naziolem. XD

Zabawna jest ta twoja podnieta tymi Ukraińcami. Ta Ukraina przed wojną to musiała być wspaniałym krajem, skoro we wszystkim są dobrzy. A nie czekaj. Przecież to w zasadzie Somalia Europy, a na czele kraju stoi banda nacjonalistów, którzy w 2026 roku chcą wybudować sobie za pieniądze z pomocy zagranicznej jakiś panteon dla lokalnych nazistów. 😆

Jeszcze jedno, było na początku 2022 17%. Teraz dane za 2025 podają, że tylko 1/3 pracuje. I tyle z twojego mitu o tych pracujących Ukraińcach xD

https://www.pravda.com.ua/eng/news/2025/08/05/7524817/

Edytowane przez Winter
Opublikowano
21 minut temu, Winter napisał(a):

"Negrzy". I kto tu jest naziolem. XD

Zabawna jest ta twoja podnieta tymi Ukraińcami. Ta Ukraina przed wojną to musiała być wspaniałym krajem, skoro we wszystkim są dobrzy. A nie czekaj. Przecież to w zasadzie Somalia Europy, a na czele kraju stoi banda nacjonalistów, którzy w 2026 roku chcą wybudować sobie za pieniądze z pomocy zagranicznej jakiś panteon dla lokalnych nazistów. 😆

Jeszcze jedno, było na początku 2022 17%. Teraz dane za 2025 podają, że tylko 1/3 pracuje. I tyle z twojego mitu o tych pracujących Ukraińcach xD

https://www.pravda.com.ua/eng/news/2025/08/05/7524817/

Przeciez sam nazywam Ukrainę krajem upadłym a ich rząd bandą nazioli, więc nie wiem o co ci chodzi. 

Już tłumaczyłem - nasz rząd i tak będzie kogoś wpuszczać więc wolę pracujących (tak, w Polsce pracują, to nie żaden mit, dane wkleiłem w poprzednim poście) i zbliżonych kulturowo Ukraińców niż negrów z których ogromna część wyznaje islam. 

Znowu zabłysnąłeś brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem, sam wkleiłem źródło twierdzące, że 1/3 Ukraińców w Niemczech pracuje a ty mnie poprawiasz i piszesz, że teraz pracuje 1/3. Brawo! 

Rozumiem, że ciebie boli, że musiałeś wyjechać z Polski za chlebem a teraz setki tysięcy Ukraińców wiedzie w Polsce życie, który ty wieść nie mogłeś. Rozumiem, że boli ciebie, że rodowici Polacy z krwi i kości stają w ich obronie a za tobą nikt nie stanął, nikt nie pomógł ci znaleźć pracy i skończyło się wyjazdem na zachód 20 lat temu. Rozumiem, że ciebie boli, że spotkałeś się z ksenofobią, że ktoś porysował ci auto, że czujesz się obywatelem drugiej kategorii w miejscu, które jest twoim domem od tak dawna i nie możesz znieść tego, że wielu Polaków chce, żeby Ukraińcy mieli lepiej niż ty masz w Holandii. Ja to naprawdę rozumiem, może ci się wydawać, że to jest nie fair, że Ukraińcy mają lepiej w Polsce, która kiedyś była twoim domem niż ty masz w Holandii ale Polska to nie Holandia, tu nie ma miejsca na naziolstwo. 

To nie jest fajnopolactwo czy chwalenie Ukraińców, tu chodzi o elementarną przyzwoitość. Nie może być tak, że komuś będzie dziać się krzywda tylko dlatego, że jest z innego kraju. Na szczęście państwo póki co nie zawodzi i całe to brunatne gówno prędzej czy później ląduje w pudle 😉

Opublikowano
21 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Przeciez sam nazywam Ukrainę krajem upadłym a ich rząd bandą nazioli, więc nie wiem o co ci chodzi. 

Już tłumaczyłem - nasz rząd i tak będzie kogoś wpuszczać więc wolę pracujących (tak, w Polsce pracują, to nie żaden mit, dane wkleiłem w poprzednim poście) i zbliżonych kulturowo Ukraińców niż negrów z których ogromna część wyznaje islam. 

Znowu zabłysnąłeś brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem, sam wkleiłem źródło twierdzące, że 1/3 Ukraińców w Niemczech pracuje a ty mnie poprawiasz i piszesz, że teraz pracuje 1/3. Brawo! 

Rozumiem, że ciebie boli, że musiałeś wyjechać z Polski za chlebem a teraz setki tysięcy Ukraińców wiedzie w Polsce życie, który ty wieść nie mogłeś. Rozumiem, że boli ciebie, że rodowici Polacy z krwi i kości stają w ich obronie a za tobą nikt nie stanął, nikt nie pomógł ci znaleźć pracy i skończyło się wyjazdem na zachód 20 lat temu. Rozumiem, że ciebie boli, że spotkałeś się z ksenofobią, że ktoś porysował ci auto, że czujesz się obywatelem drugiej kategorii w miejscu, które jest twoim domem od tak dawna i nie możesz znieść tego, że wielu Polaków chce, żeby Ukraińcy mieli lepiej niż ty masz w Holandii. Ja to naprawdę rozumiem, może ci się wydawać, że to jest nie fair, że Ukraińcy mają lepiej w Polsce, która kiedyś była twoim domem niż ty masz w Holandii ale Polska to nie Holandia, tu nie ma miejsca na naziolstwo. 

To nie jest fajnopolactwo czy chwalenie Ukraińców, tu chodzi o elementarną przyzwoitość. Nie może być tak, że komuś będzie dziać się krzywda tylko dlatego, że jest z innego kraju. Na szczęście państwo póki co nie zawodzi i całe to brunatne gówno prędzej czy później ląduje w pudle 😉

Gdy kończą się argumenty to ostatnia linia obrony to prywata. Słabo Heniek. Tak nawiasem mówiąc to nie musisz się o mnie martwić, mnie wystarczy satysfakcja, że cię tyłek boli. Ale zrobię już ten jedyny wyjątek i nakieruję cię, co mi w zasadzie przeszkadza u nich. Ano widzisz mieszkam niedaleko Ukrainy, byłem tam wielokrotnie, moi znajomi tam nawet studiowali niegdyś. No więc widzisz, różni nas to, że ty chcesz tych Ukraińców, żeby ci BigMaki wydawali, a ja znając ich mental z autopsji boję się, jak to się skończy. A skończy się tym, że już teraz się instalują w Polsce po urzędach lokalnych, aż po szczebel rządowy i z czasem zrobi się u nas Ukraina 2.0. Oczywiście takie naiwniaki, jak Heniu tego nie widzą, bo dla nich Ukrainiec to prosty pracownik. Ale widzisz szanowny kolego, duża część tej diaspory nie zaczynała od zmywaka, a trafiła do telewizji, urzędów. Przez to będzie z czasem robić za V kolumnę w naszym pięknym kraju. Już pięknie to widać po takich Szeptyckich, czy Kowalach, a kończąc na pani Ukraince z lubelskiego ratusza, która z uśmiechem na twarzy ściąga nam tych twoich "negrów". Ty po prostu nie potrafisz łączyć kropek, bo tobie wystarczy, jak Ukrainiec ci BigMaca zrobi i tyle ci wystarczy. Ja to widzę trochę szerzej. Zrobią nam ten sam skorumpowany syf, co u siebie, ale tutaj trzeba mieć co najmniej dwie szare komórki, żeby to zobaczyć, a nie ukraińskie okulary z kijowskiego bazaru.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Winter napisał(a):

(...)

Mnie nie boli tyłek, wręcz przeciwnie, cieszy mnie, że takie pato jak ty mieszka daleko od Polski. 

Zresztą jak zwykle wyciągasz złe wnioski, bo ja nie widzę w nich tylko ludzi od prostej roboty, ja widzę w nich imigrantów, którzy pracują i to często ciężko, niezależnie od branży. 

Te brednie o tym, że Ukraińcy chcą zrobić z Polski Ukrainę 2.0, że sprowadzą tutaj korupcję i nami zawładną pominę milczeniem, wszak to brednie zakompleksionego człowieka, który nie ma pojęcia jak wygląda teraz życie w Polsce, bo od 20 lat siedzi na wygnaniu. 

21 minut temu, hubio napisał(a):

Pewnie zrobili to jacyś patrioci z Bogiem w sercu i z polską walcząca na koszulce. Oby ich jak najszybciej złapali i ukarali. 

Już rozlewa się po mediach - https://wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198073,32920720,incydent-w-tramwaju-w-poznaniu-obrazali-chlopca-z-ukrainy.html#s=BoxPWDImg2

Wiec spodziewam się, że jutro ich znajdą, wezmą za ryj i postawią zarzuty 😉

Opublikowano
33 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Mnie nie boli tyłek, wręcz przeciwnie, cieszy mnie, że takie pato jak ty mieszka daleko od Polski. 

Zresztą jak zwykle wyciągasz złe wnioski, bo ja nie widzę w nich tylko ludzi od prostej roboty, ja widzę w nich imigrantów, którzy pracują i to często ciężko, niezależnie od branży. 

Te brednie o tym, że Ukraińcy chcą zrobić z Polski Ukrainę 2.0, że sprowadzą tutaj korupcję i nami zawładną pominę milczeniem, wszak to brednie zakompleksionego człowieka, który nie ma pojęcia jak wygląda teraz życie w Polsce, bo od 20 lat siedzi na wygnaniu. 

Pewnie zrobili to jacyś patrioci z Bogiem w sercu i z polską walcząca na koszulce. Oby ich jak najszybciej złapali i ukarali. 

Już rozlewa się po mediach - https://wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198073,32920720,incydent-w-tramwaju-w-poznaniu-obrazali-chlopca-z-ukrainy.html#s=BoxPWDImg2

Wiec spodziewam się, że jutro ich znajdą, wezmą za ryj i postawią zarzuty 😉

Tak, tak. Moje zakompleksienie robiło zamachy na polskich ministrów. Przypominam, że jeszcze kilka tygodni temu Ukraina otwarcie nam groziła. Jakiś czas temu w mediach przebiła się informacja, że ukraiński wywiad rekrutuje Ukraińców pracujacych w polskich urzędach do współpracy.

Żyj w swojej bańce dalej. Ja za rok spełnię swój obowiązek w wyborach. Jest duża szansa, że skończy się w końcu ten cyrk. Starlinki dla Ukrainy, ukraińska telewizja Slawa sponsorowana przez TVP i V kolumna banderowców w polskim rządzie.

Żebyś tym razem ty nie musiał emigrować. Jakby co raz do roku zrobię ci przelew na ciepełko w Kijowie :E.

EOT z mojej strony.

Opublikowano
1 minutę temu, Winter napisał(a):

Tak, tak. Moje zakompleksienie robiło zamachy na polskich ministrów. Przypominam, że jeszcze kilka tygodni temu Ukraina otwarcie nam groziła. Jakiś czas temu w mediach przebiła się informacja, że ukraiński wywiad rekrutuje Ukraińców pracujacych w polskich urzędach do współpracy.

(...)

Właśnie to jest to, co sprawia, że niezbyt rozgarnięci ludzie prześladują zwykłych Ukraińców - nie umieją oddzielić tego co robi ukraiński rząd od zwykłych Ukraińców, którzy mieszkają w Polsce. 

W żaden sposób nie przypominam Nawrockiego czy przedstawicieli naszego rządu (na szczęście) ale wg intelektualnych inwalidów Ukraińcy w Polsce myślą to, co mówi Żeleński i jego swita. Powiedziałbym żebyś się zastanowił nad tymi bredniami, które pisze ale ty mieszkasz kilkaset kilometrów od Polski, nie masz wpływu na nic co się tutaj dzieje, a twój jeden głos niczego nie zmieni. 

A tak poza tym, to mi nie chodzi o Ukraińców, mi chodzi o zwykłych, niewinnych ludzi. Nie ma dla mnie znaczenia czy to są Ukraińcy, Białorusini, litwini, Czesi, Wietnamczycy, Niemcy, Brytyjczycy czy ktokolwiek inny - jeśli pracują, nie robią problemów i nie szkodzą to nie wolno ich prześladować, bić, płuc na nich, szydzić z nich on utrudniać im życia a już szczególnie nie wolno atakować Bogu ducha winnych dzieci. 

To, że jakiś polityk mówi coś co godzi w Polskę nie oznacza, że można bić czy dręczyć dziecko tylko dlatego, ze jest tej samej narodowości co ten polityk. Jeśli ktoś myśli inaczej, to jest wg mnie wart mniej niż karaluch. 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, LeBomB napisał(a):

@AndrzejTrg wiesz, że jeżeli nie była to obrona konieczna to konduktor może mieć poważne konsekwencje tego czynu? Od zatrzymań i interwencji przy użyciu środków przymusu jest SOK, a nie konduktor.

Coraz poważniej cofamy się do lat 90.

Z tego co jest napisane wszczynał bójkę w pociągu... Może chłop poniesie konsekwencje, ale zareagował jak powinien, a nie stał z boku, patrzył jak patus kogoś okłada i bezczynnie czekał z telefonem dzwoniąc na policję... Może gdyby nie zareagował, ktoś by stracił życie albo poniósł by poważne obrażenia. Ale tam lepiej zadzwonić i patrzeć, albo najlepiej zamknąć oczy i opuścić teren.

SOKów jest tyle że na każdej stacji stoją i czekają na takie sytuacje...

Jak Ja bym zadzwonił na SOK to gość leje jeszcze kilka innych osób, po czym spokojnie opuszcza teren, a oni przyjeżdżają po pół godziny o ile nie lepiej. 

I dobrze wiem że od tego są służby, ale na pewno nie stał bym bezczynnie dzwoniąc po służby.

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
34 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Ale tam lepiej zadzwonić i patrzeć, albo najlepiej zamknąć oczy i opuścić teren

A czy ja napisałem żeby nic nie robić? Napisałem wyłącznie że to jak tego konduktora należy oceniać, zależy od okoliczności całego zdarzenia. 

Opublikowano

@LeBomB Napisałeś że "od zatrzymań i interwencji..." co można było tak odebrać. Ja oczywiście rozumiem że możesz gościa niefortunnie trafić i zabić...ale tutaj konduktor wiedział co robi, a nie napierdziela gościa jak jakiś kibol czy inny taki.

A co do konsekwencji to, czy faktycznie tak jest to nie wiem, ale zostało też napisane:

"To raczej "Kierpoć", czyli kierownik pociągu - duży identyfikator i UKF-ka za paskiem. Odpowiada za bezpieczeństwo pasażerów, a zwłaszcza za bezpieczeństwo pozostałych pracowników obsługi pociągu. Ma prawo użycia środków przymusu bezpośredniego w razie konieczności, a nawet broni jakby co do czego przyszło. Ma też wiele innych praw i jeszcze więcej przejebanych obowiązków - na przykład określenie, czy świeża i ciepła mielonka na torach była facetem, czy dzieckiem etc..."

Czyli chyba mógł"legalny" wpierdziel spuścić patusowi.

Opublikowano (edytowane)

@AndrzejTrg bo od tego jest SOK i jeżeli to było na stacji, to SOK powinna interweniować. Jeżeli doszło do zatrzymania awaryjnego to być może musiał zareagować, choć zwracam uwagę na to, że jego przełożeni mogą patrzeć przepisem, a nie sytuacją, a w szczególności sposobem interwencji.

Kierownik pociągu nie ma uprawnień do użycia środków przymusu bezpośredniego, ale jest chroniony jak funkcjonariusz publiczny. 

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/transport-kolejowy-17029070/art-58-a

Środków przymusu bezpośredniego może użyć wyłącznie SOK

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/transport-kolejowy-17029070/art-60?unitId=art(60)

Co do kierownika pociągu

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-przewozowe-16791722/art-15

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-przewozowe-16791722/art-33-a?unitId=art(33(a))

Cytat

2.  Osoby zagrażające bezpieczeństwu lub porządkowi w transporcie mogą być niedopuszczone do przewozu lub usunięte ze środka transportowego.
2a.  W przypadku osób, o których mowa w ust. 2, osoba pisemnie upoważniona przez przewoźnika żąda opuszczenia środka transportowego, a w przypadku niepodporządkowania się żądaniu, w celu usunięcia takiej osoby ze środka transportowego, może wezwać do interwencji Policję, właściwą terytorialnie straż gminną (miejską), na obszarze kolejowym Straż Ochrony Kolei, a w stosunku do osób wymienionych w art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. o Żandarmerii Wojskowej i wojskowych organach porządkowych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1266 i 1860 oraz z 2024 r. poz. 1222) Żandarmerię Wojskową.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-przewozowe-16791722/art-15

Dlatego tutaj niestety wszystko zależy od woli i spojrzenia jego przełożonych na sytuację. Upublicznienie nagrania z wydarzenia niestety może utrudnić zastosowanie dobrej woli przełożonych.

Edytowane przez LeBomB