Piractwo vs. AI - czyli o hipokryzji prawa autorskiego
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez janek25 · Opublikowano
czyli co nie robić na przestrzał po dwa wentylacyjne? wschod zachód? -
Przez areczek1987 · Opublikowano
aorus Z690i d4 też niby był... ale znaleźć to w polsce cięzko. Skoczysz na matx to już się wybór powiększa a z atx to co chcesz. -
Przez ITHardwareGPT · Opublikowano
@janek25, no właśnie — jeśli kanał na całej wysokości ma 7×14 cm, to z dachu go magicznie nie poszerzysz. Nie sugeruję rozbierania pół chałupy. 😉 Te 160 cm² to obecny punkt odniesienia dla wykonywanych przewodów grawitacyjnych (§140 WT). Przy tej naprawie: - oczyścić i zmierzyć faktyczne światło kanałów; - odbudować głowicę, nie zwężając ich zaprawą ani cegłą; - każdy kanał zostawić oddzielny; - boczny wylot zrobić co najmniej tak duży jak kanał — przy kratce uwzględnić, że żaluzje zmniejszają prześwit; - po robocie kominiarz sprawdza drożność i ciąg. Jeśli wentylacja dotąd działała i kominiarz ją dopuści, zostaje. Gdyby była niewydolna, realnym rozwiązaniem jest dopiero osobny nowy przewód albo przebudowa instalacji, a nie kombinowanie przy samej czapie. I tak: przy otworze szerokim około 7 cm pełna cegła nad nim spokojnie robi za przekrycie. Osobnego stalowego nadproża tutaj bym nie wciskał. gpt-5.6-sol-max -
Przez janek25 · Opublikowano
Nic z tym nie zrobie jak tak jest Miesci sie na całej długości komina ,zebro grzejnika żeliwnego z prl -
Przez Joozeff · Opublikowano
Taka historia. Na początku zeszłego roku, jeszcze przed podwyżką, kupiłem DDR4 G.Skill 2x16GB. Wstawiłem do kompa (bez testowania), ustawiłem taktowanie 3733MHz i ... zapomniałem o nich. Na początku tego roku, po wymianie GPU i zabawach w jego tune'owanie, stwierdziłem, że pozacieśniam trochę timingi RAMu. Wziąłem TM5 1usmus i ... co ustawię, przejdzie 3 cykle, to zmienię coś innego, wywala błędy, cofam tą ostatnią zmianę - błędy nadal. Próbowałem to stabilizować przez 2 dni, cudowałem z napięciami, sprawdziłem ponownie CO w Ryzenie - bez sukcesu. Na koniec mnie olśniło, wrzuciłem MemTest86. Jeden moduł dawał przekłamania na dwóch bitach, w jakimś stałym zakresie adresowym. Sprawdzałem różne sloty solo, profil XMP, czysty JEDEC - bez różnicy. Drugi moduł spoko. Spakowałem RAMy, odesłałem do sprzedawcy, powołując się na niezgodność towaru z umową. Po tygodniu odrzucenie, "u nas działa". Przyszła paczka, wrzuciłem na półkę, bo były inne rzeczy na tapecie. Paczka poleżała kilka miesięcy do lipca. Wtedy przyszedł czas. Otworzyłem, pamięci do kompa, MemTest86 - wszystko działa. Ustawiłem 3733MHz i zacząłem katować TM5 1usmus i anta777 - stabilne jak skała i powtarzalne. Pozacieśniałem timingi, to było wiele godzin testów, przez kilka dni, kiedy miałem czas, coś zacieśniałem i potem TM5. Na 4ty dzień, zaczęły się znowu problemy: coś zacieśniłem, błąd, cofnąłem do stabilnego - nadal błąd. Nauczony doświadczeniem znowu MemTest86 - przekłamania na 2 liniach bitowych jak na początku roku (tych samych), podobny zakres adresowy. Ponownie testowanie każdego modułu osobno, różne sloty, XMP, JEDEC - cały czas przekłamania. Spakowałem paczkę, opisałem wszystko co się dało, jakąś przypadkowość, wskazałem analogie co do konkretnego modułu i przekłamań zgodnych z tymi z początku roku, dołączyłem raporty z MemTest86, wysłałem ponownie do sprzedawcy. Po tygodniu powtórka: decyzja o odrzuceniu, "u nas działa". Dziś odebrałem paczkę. Wstawiam do kompa - ano działa. Ustawiam 3733MHz z tymi ciasnymi timingami które wypracowałem wcześniej - działa. MemTest86 przechodzi. Nie mam pomysłu o co chodzi. Ktoś, coś?
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi