Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Znajomi mają stacjonarkę. Dosyć leciwą, ale na ich potrzeby wystarczającą. O ile pamiętam to Core i5 4-tej generacji, 16GB w DDR3, płyta Gigabyte'a (ale zabijcie nie pamiętam modelu, wrzucam zdjęcie z wnętrza obudowy niżej), MX500 256GB jako systemowy + 2HDD na dane (2TB Toshiba + 750GB Samsung), o ile pamiętam jakiś GeForce 7400. W każdym razie - wzięło i padło. Jestem na 99,99% pewien, że zasilacz, gdyż objawy były następujące:

• ruszał wiatrakami na kilka sekund i zamierał, czynność powtarzał;
  • jak miał odpięte oba HDD, to potrafił nawet piknąć (raz na kilka razy) i wejść do BIOS, w którym spędzić szło co najwyżej 3-5 sekund i komp się wyłączał;
  • obecnie nawet już wiatrakami nie zakręca.

Sprawdziłem kilka możliwości, ale może macie jakieś inne modele do podpowiedzenia. Ma być cicho, solidnie, efektywnie energetycznie, nie potrzeba nie wiadomo jakich mocy, gamingowa konfiguracja na nim nie będzie nigdy składana. Wybrałem na chwilę obecną:

1. Cooler Master MWE GOLD 550V3 ATX 3.1 Non Modular (Cooler Master MWE GOLD 550V3 ATX 3.1 Non Modular - Zasilacz do komputera - najlepsze ceny, tysiące opinii w x-kom.pl) za 249 PLN

2. be quiet! System Power 11 550W 80 Plus Bronze (be quiet! System Power 11 550W 80 Plus Bronze - Zasilacz do komputera - najlepsze ceny, tysiące opinii w x-kom.pl) 249 PLN

3. Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze (Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze - Zasilacz do komputera - najlepsze ceny, tysiące opinii w x-kom.pl) za 299 PLN

4. be quiet! Pure Power 13 M 550W 80 Plus Gold (be quiet! Pure Power 13 M 550W 80 Plus Gold - Zasilacz do komputera - najlepsze ceny, tysiące opinii w x-kom.pl) za 399 PLN

I teraz moje pytania:

1. zgadzacie się z moją diagnozą?
  2. który z tych modeli byście proponowali? Nie ukrywam, że cena gra również swoją rolę.
  3. macie inne propozycje? Jeżeli tak, to jakie?

IMG_20260825_232823.jpg

Opublikowano

Sprawdzałeś na swoim zasilaczu czy daje oznaki życia ?? , masz multimetr gdzieś w domu jak tak to trzeba zobaczyć zasilacz czy podaje jakieś napięcie na sucho na linie od 3 V do 12 V , zobacz kondensatory na płycie czy nie są spuchnięte  . Co tam w nim jeszcze ciekawego grzebałeś już kilku takich pacjentów miałem co myśleli że zasilacz . Co tam siedzi bo nie widać i nie czuć od niego spalonej elektroniki ?? 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ChudyXp napisał(a):

Sprawdzałeś na swoim zasilaczu czy daje oznaki życia ?? , masz multimetr gdzieś w domu jak tak to trzeba zobaczyć zasilacz czy podaje jakieś napięcie na sucho na linie od 3 V do 12 V , zobacz kondensatory na płycie czy nie są spuchnięte  . Co tam w nim jeszcze ciekawego grzebałeś już kilku takich pacjentów miałem co myśleli że zasilacz . Co tam siedzi bo nie widać i nie czuć od niego spalonej elektroniki ?? 

1. Multimetra żadnego nie mam niestety.
  2. Kondensatory na płycie są w porządku.
  3. FSP (Forton/Secure) ATX-300PNF.
    IMG_20260826_035742.thumb.jpg.98751e65d575cc9854f3b26fc48b9403.jpg
  4. Śmierdzieć nie śmierdzi.
Edytowane przez PrzemekRyk
Opublikowano
22 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Szczerze do takiego antyka to ja bym nowego zasilacza nie dawał, w dziale sprzedam poszukaj a pewnie coś znajdziesz w granicach 50 czy 100 zł. 

Wiesz - przestanie się wyrabiać z Chrome i ścierwozbukiem, to pewnie jakąś używkę ze starszym Ryzenem czy Intelem - ja wiem - 9-tej generacji tam się wrzuci. Ale to mniejsza z tym. Bardziej mi chodzi o to, że jeżeli już szukać, to czy jakieś konkretne modele polecasz? A jeżeli by było, że znajomi używki absolutnie nie, to z tych podanych modeli - który?

Opublikowano (edytowane)

@PrzemekRyk nie ma sensu kombinować i przepłacać z nowym zasilaczem. Wejdź na alledrogo czy inne olx-y i poszukać używanego zasilacza, bez problemu znajdziesz dobra jednostkę za 80-130zł. Masz tu pierwszy lepszy zasilacz KLIK lub KLIK. Coś takiego kupisz i masz po problemie.

Edit: a jak znajomy będzie chciał nowy i tylko nowy, to jedna z tańszych opcji, nowa: KLIK.

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano
11 minut temu, CryptTM napisał(a):

@PrzemekRyk nie ma sensu kombinować i przepłacać z nowym zasilaczem. Wejdź na alledrogo czy inne olx-y i poszukać używanego zasilacza, bez problemu znajdziesz dobra jednostkę za 80-130zł. Masz tu pierwszy lepszy zasilacz KLIK lub KLIK. Coś takiego kupisz i masz po problemie.

Edit: a jak znajomy będzie chciał nowy i tylko nowy, to jedna z tańszych opcji, nowa: KLIK.

Pogadam, czy się zdecydują na używkę, dzięki za linki (choć przy tym Vero opis zaczyna się od „Nic nie wiadomo czy działa”). Dzięki też za linka do nowego w X-komie.

• Upvote 1
Opublikowano

@PrzemekRyk faktycznie opis jest dwuznaczny przy tym Vero, bo raz pisze, że nie wiadomo, a raz, że jest ok. W każdym razie, w takich pieniądzach spokojnie kupisz używkę, lub niewiele więcej nówkę. Nie ma co iść w zasilacze droższe niż cała platforma ;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Za 159zł jest Asrock, 5 lat gwarki. https://www.x-kom.pl/p/1318565-zasilacz-do-komputera-asrock-challenger-550w-80-plus-bronze.html

Nie ma co kupować śmieci starych, chyba że ma się coś pewnego około 100zł.

Vero L5 500W za 149zł https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-endorfy-vero-l5-500w-bronze

Elementum nowego bym nie brał bo to złom, dwie półki niżej od propozycji wyżej, a cena podobna. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano

Ja bym najpierw sprawdził na innym zasilaczu czy da jakieś oznaki życia a jak znajomym ten komputer wystarcza do po co mają wydawać kasę na nowy spokojnie na mój też mówią antyk (sygnaturka) ale po co mam wydawać kasę skoro na moje potrzeby wystarcza lepiej  chyba wydać 50-100 zł na zasilacz niż 4-5 tyś zł na nowy komputer . Ja mam zasilacz do sprzedania . Sprawdź na innym zasilaczu od swojego nawet jak masz taka możliwość 

Opublikowano

Mam sztukę z dobrym glutem, bo do lutego tego roku pracowała na B85 bez OC więc nie dostała tak po pupie. 4.5GHz robi na 1.35V, niezbyt wybitnie ale dobrze śmiga, 4.4 pewnei zrobi na ~1.3, bedę musiał zobaczyć, na razie bawię się 2600K %-)

Opublikowano
14 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

@ChudyXp 4770K dalej dobry proc, jak się na 4.5GHz puści to śmiga aż miło, sam go mam w 2 kompie, właśnie na 4.5GHz z GTX 1070 tworzy dobry duet :P

Nie bawię się na nim w OC bawiłem się na E8400 i starczy dla mnie starczy taki sprzęt jaki mam ale dużo użytkowników tego forum tego nie rozumie bo musi być min 2K i 60 FPS ale dla takiego niedzielnego gracza jak ja wystarcza FHD i 30 FPS 

11 minut temu, sideband napisał(a):

ale tak czy inaczej te procki to grzałki w 22nm.

Widać kolega nie widział jeszcze procesora grzałki AMD FX :) . Dobra koniec tego OOF TOPU 

Opublikowano
6 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Mam sztukę z dobrym glutem, bo do lutego tego roku pracowała na B85 bez OC więc nie dostała tak po pupie. 4.5GHz robi na 1.35V, niezbyt wybitnie ale dobrze śmiga, 4.4 pewnei zrobi na ~1.3, bedę musiał zobaczyć, na razie bawię się 2600K %-)

Zamiast gry odpal coś na AVX2 i patrz jak płonie :hihot: Albo odpal coś nowszego niech zacznie robić shadery i będzie zgon :E

Nie ma czegoś takiego jak dobry glut nawet na nowym procku była tragedia.

3 minuty temu, ChudyXp napisał(a):

Widać kolega nie widział jeszcze procesora grzałki AMD FX :) . Dobra koniec tego OOF TOPU 

Miałem 8350 ;)

Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Miałem 8350 ;)

No właśnie to były grzałki można było na nich wodę gotować a tam moja i7 z tym chłodzeniem i w tej obudowie ma chłodno . Dobra starczy bo nam się temat zmienia , autor niech zobaczy najpierw czy na innym zasilaczu ten komputer da oznaki życia jak tak to zasilacz a jak nie to trzeba pacjenta wyznaczyć na inne badania 

Opublikowano (edytowane)

Masz gluta pod czapą chłodzenie jest chłodne i 90stopni na rdzeniach :hihot:

Stricte jeżeli chodzi o wydzielanie ciepła Haswell dużo cieplejszy od Ivy ten sam proces + masz FIVR rdzeniu wydajność na wat w zasadzie nie wzrosła dlatego wydajność nie wzięła się z powietrza.

8350 były lutowane to dużo efektywniej oddawało ciepło do chłodzenia to i było cieplej w budzie. Zrobisz skalpa na HSW będzie 20-25stopni mniej na rdzeniu wzrośnie oc spadnie zapotrzebowanie na napięcie, ale chłodzenie i w budzie cieplej ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, sideband napisał(a):

Zamiast gry odpal coś na AVX2 i patrz jak płonie :hihot: Albo odpal coś nowszego niech zacznie robić shadery i będzie zgon :E

Nie ma czegoś takiego jak dobry glut nawet na nowym procku była tragedia.

W AVX to zawsze będzie ogień, ale na "normalne" użytkowanie rzadko kiedy do 80 stopni się zbliża, ale to taki komp for fun z tym prockiem, czasami w coś starszego sobie pogram albo coś w nim pudłubie.

Też miałem FX 8300, po OC dobre jako grzejnik, ale nawet i7 2600K go zjada na śniadanie.

41 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Nie bawię się na nim w OC bawiłem się na E8400 i starczy dla mnie starczy taki sprzęt jaki mam ale dużo użytkowników tego forum tego nie rozumie bo musi być min 2K i 60 FPS ale dla takiego niedzielnego gracza jak ja wystarcza FHD i 30 FPS 

4GHz all core zrobi bez podnoszenia napięcia, zawsze dodatkowa darmowa wydajność ;)

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano

Ale nowsze gry bardziej dociskają CPU i wykorzystują nawet AVX2. 

Tak naprawdę do 8gen Intela skalp jest obowiązkowy gdzie był glucik ;)

Poza tym masz ustawionego stabilnie procka, który działa stabilnie niezależnie co odpalisz lub masz pseudo stabilność ;)

Opublikowano

Czekam na decyzję znajomych. Choć widzę już, że nie są zbyt chętni na zakup używki. Więc padnie pewnie na Vero, przy czym zakup przez internet, żeby w razie czego móc w 14 dni zwrócić (jak by się okazało, że padło jednak co innego). Niestety - sam stacjonarki nie mam, a pożyczyć skąd zasilacza też nie mam.

W każdym razie - dzięki wszystkim za podpowiedzi, jak temat ruszy dalej (a pewnie dzisiaj/jutro tak będzie) to jeszcze coś dopiszę. :)

2 godziny temu, sideband napisał(a):

4770K na 4.5hz?

Tylko po skalpie z bardzo dobrym chłodzeniem i to nie każda sztuka. 4790K uzyskuje wyższe zegarki, ale tak czy inaczej te procki to grzałki w 22nm.

Egh… Kombatanckie czasy. :) Z Inteli to:

• pierwszy mój kręcony - Pentium II 350 MHz na płycie z chipsetem BX poleciał na 462 MHz.
  • Pentium IV 1,8 GHz (Northwood) na 2,4 GHz (i to na boksowym chłodzeniu… ;D).
  • E8400 - no ten się kręcił niczym popierdzielony, dobiłem nim (na DFI LanParty P45-T2RS) do 4,1 GHz, acz odpuściłem mu 200MHz, bo u mnie sprzęt miał działać stabilnie jak skała 24/7. Przy 4,0 GHz potrafił okazyjnie załapać wywałkę. Miał na sobie Scythe Mugena 2.
  • i5-460K - na Asrocku Z87 Extreme 6 dobiłem nim do 4,4 GHz (na wszystkich rdzeniach oczywiście). Też działał 24/7 bez żadnego zająknięcia, a chłodzony był Mugenem 4.

Po drodze jeszcze oczywiście proce od AMD. Choć już dokładnie wszystkich modeli nie pamiętam, ale pamiętam, że Athlona XP na Palomino (chyba 2100+) też udało mi trochę pogonić, później był Athlon 64 3000+ (Venice), który na DFI LanParty NF4 Ultra-D poszedł o ile pamiętam koło 500 MHz w górę, Athlon FX-57 (który miał się w ogóle nie dać podkręcić, a to moje DFI o tym nie wiedziało i jakieś 400 MHz w górę udało się wcisnąć), a potem 64 X2. Ale tu zabijcie, nie pamiętam na którym rdzeniu, a wydusiłem z niego też jakieś - o ile pamiętam - 500 MHz więcej (też na DFI NF4 Ultra D). :)

Opublikowano
45 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

W każdym razie - dzięki wszystkim za podpowiedzi, jak temat ruszy dalej (a pewnie dzisiaj/jutro tak będzie) to jeszcze coś dopiszę. :)

Ja mam coś takiego do sprzedania u mnie działał bez marudzenia Zasilacz Thermaltake Smart SE 530W  mogę wysłać 

48 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

E8400 - no ten się kręcił niczym popierdzielony, dobiłem nim (na DFI LanParty P45-T2RS) do 4,1 GHz, acz odpuściłem mu 200MHz, bo u mnie sprzęt miał działać stabilnie jak skała 24/7. Przy 4,0 GHz potrafił okazyjnie załapać wywałkę. Miał na sobie Scythe Mugena 2.

Pod warunkiem że bym z EO wtedy była na nim fajna zabawa nawet na Box można było dać mu troszkę do pieca nie za dużo tak delikatnie xD , coś czuje że na AIO nowszym  możny by się fajnie na nim bawić 

Opublikowano
8 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Ja mam coś takiego do sprzedania u mnie działał bez marudzenia Zasilacz Thermaltake Smart SE 530W  mogę wysłać 

To już nie ode mnie zależy.

8 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Pod warunkiem że bym z EO wtedy była na nim fajna zabawa nawet na Box można było dać mu troszkę do pieca nie za dużo tak delikatnie xD , coś czuje że na AIO nowszym  możny by się fajnie na nim bawić 

No ja celowo wpakowałem na niego Mugena i celowo E8400 wpakowałem w DFI - wiedziałem, że taka kombinacja pozwala na nim poszaleć. I rzeczywiście - kręcił się jak popierdzielony. :)

Opublikowano
37 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

No ja celowo wpakowałem na niego Mugena i celowo E8400 wpakowałem w DFI - wiedziałem, że taka kombinacja pozwala na nim poszaleć. I rzeczywiście - kręcił się jak popierdzielony. :)

W czasach jak ludzie się nim bawili w OC trudno było o płytę  z bardzo dobrą sekcja zasilania , szybciej padała płyta przy OC niż E8400 xD . Nawet jeszcze gdzieś u mnie spoczywa na płycie Mini -ATX i czeka na mała obudowę bo był plan zrobienia z niego Centrum Multimedialnego do TV ale mam za dużą obudowę za dużo miejsca zajmuje za TV i wymontowałem zasilacz ten który mam na sprzedanie właśnie działał z E8400 

Opublikowano
16 minut temu, ChudyXp napisał(a):

W czasach jak ludzie się nim bawili w OC trudno było o płytę  z bardzo dobrą sekcja zasilania , szybciej padała płyta przy OC niż E8400 xD . Nawet jeszcze gdzieś u mnie spoczywa na płycie Mini -ATX i czeka na mała obudowę bo był plan zrobienia z niego Centrum Multimedialnego do TV ale mam za dużą obudowę za dużo miejsca zajmuje za TV i wymontowałem zasilacz ten który mam na sprzedanie właśnie działał z E8400 

Jedyne płyty, które mnie doprowadziły do szału, to był Ausu Striker Extreme pod Socket 775 na P45. Przywiozłem, powpinałem wszystko na biurku, odpalam testowo - działa. Wpakowałem do obudowy (a nie pierwszy raz w życiu kompa składałem, więc ostrożnie i spokojnie), chcę odpalić - zero reakcji. Zawiozłem do sklepu, wymienili, wracam na kwadrat, montaż na biurku celem sprawdzenia - działa. Władowałem do obudowy - patrz pierwsza płyta.

Dostałem takiego szału, że jeszcze tego samego dnia byłem w sklepie. I wtedy padła propozycja, że może tego Strikera sobie odpuścić na rzecz DFI LanParty P45-T2RS? I to była jedna z najlepszych decyzji ever. Goniony do 3,9 GHz E8400 katowany był przeze mnie ładnych parę lat do czasu, aż przestał wyrabiać przy pracy (skład i przygotowywanie plików do druku). Natomiast w innych zastosowaniach sprawdzał się dalej i jeszcze ładnych kilka lat mi służył. :)