Skocz do zawartości

Raytracing w grach - Przyszłość rozwoju gier czy tylko kolejna ciekawostka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, MaxaM napisał(a):

Przez lata nastąpił postęp. Optymalizacje sterowników, lepsza integracja silników gier.

FG od pierwszej implementacji dziala dokladnie tak samo ;) Tutaj ww rzeczy nie maja zadnego znaczenia. "Fizyki" nie oszukasz. No ale mozna zyc w oblokach i zaklinac rzeczywistosc ;) 

Opublikowano
8 minut temu, tomcug napisał(a):

Opóźnienie raportowane programowo jest niedokładne, różne cyrki widziałem jak wyższa latencja bez FG z Reflexem w Wukongu niż po włączeniu FG :) Ale generalnie jest to wystarczająco dokładne wskazanie, żeby w przybliżeniu wiedzieć, jak to wygląda. Podstawa to oczywiście to, co widać na ekranie, ale nie skreślałbym całkowicie softu.

FG od NVIDII zawsze, od pierwszej gry z implementacją było w pakiecie z Reflexem, którego nigdy nie dało się wyłączyć, więc nie wiem, o czym w ogóle piszesz.

Jak widzę 90ms, a wygląda jakby było praktycznie 2x niższe to przestaje czegoś takiego używać.

Na myszce wszystko wyczujesz chyba, że jesteś ślepy na jedno ucho :E

Opublikowano
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Opóźnienie raportowane programowo jest niedokładne, różne cyrki widziałem jak wyższa latencja bez FG z Reflexem w Wukongu niż po włączeniu FG

Zauważyłem, bo pogrywam i testuję nowsze wersje MFG, to sprawdzam. To mnie mocno zdziwiło ale zauważyłem lepszy, płynniejszy ruch kamerą np z FG niż bez, gdzie np miałem z 66fps a z FG x2 ok 115-120fps. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

"Fizyki" nie oszukasz. No ale mozna zyc w oblokach i zaklinac rzeczywistosc ;) 

Pewnie, tyle lat, tyle wersji sterowników, tyle lat rozwoju silników... i poprawili nic ;) 

Daje Ci namacalny przykład z Wiedźminem, no ale możesz wierzyć w co chcesz ;) 

9 minut temu, tomcug napisał(a):

w których Reflex kosmicznie zbijał opóźnienie, jak i takie, gdzie Reflex dawał relatywnie niewiele.

O to mi chodzi, że na początku Reflex dawał relatywnie... niewiele ;) 

6 minut temu, sideband napisał(a):

Na myszce wszystko wyczujesz chyba, że jesteś ślepy na jedno ucho :E

U mnie znajomi używają myszki biurowe czy inne magic mouse i mówią, że są spoko.

Ja jak wezmę w rękę magic mouse i poruszam kursorem po pulpicie, to zawsze mam takie wtf jak tego można używać z takim opóźnieniem. Mowa o pulpicie, a co dopiero mówić o grach :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
7 minut temu, MaxaM napisał(a):

Pewnie, tyle lat, tyle wersji sterowników, tyle lat rozwoju silników... i poprawili nic

Nie ma zadnych magicznych optymalizcji w kwesti opznienia, co najwyzej w jakosci i artefaktach i tutaj sie zgodze, ze od premiery FG mocno poprawila sie jakosc obrazu ale nt opoznien nic sie nie zmienilo. 

Uzywam FG od premiery i zadnych twoich przykladow nikt tutaj nie potrzebuje ;)  

Opublikowano
13 minut temu, MaxaM napisał(a):

O to mi chodzi, że na początku Reflex dawał relatywnie... niewiele ;)

Jak już, pisałem, nie jest to prawda.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/sprawdzamy_jak_dziala_nvidia_reflex_test_opoznien_w_fortnite_i_valorant-14462-2.html

W takim Fortnite lata temu Reflex zbijał laga prawie 2x przy niskim FPS. Nawet dzisiaj masz zarówno takie gierki, gdzie Reflex daje dużo, jak i takie, gdzie daje dość mało.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tomcug napisał(a):

W takim Fortnite lata temu Reflex zbijał laga prawie 2x przy niskim FPS. Nawet dzisiaj masz zarówno takie gierki, gdzie Reflex daje dużo, jak i takie, gdzie daje dość mało.

Nie no jasne. Tyle lat minęło i w większości gier mamy już lepszą implementację.

Ciągle będę się opierać na przykładzie Wiedźmina. Pierwotna implementacja reflexa nie jest tą samą co w remasterze ;)

Imho analizowanie gier competitive nastawionych na jak najmniejsze opóźnienie jest raczej złym przykładem ;) 

27 minut temu, Reddzik napisał(a):

To mnie mocno zdziwiło ale zauważyłem lepszy, płynniejszy ruch kamerą np z FG niż bez, gdzie np miałem z 66fps a z FG x2 ok 115-120fps. 

Mówisz o Wukongu?

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
33 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Mówisz o Wukongu?

Tak, bo cytowałem info o Wukongu. Gra przy ok 60fps jest zapchana, taka mozolność w ruchu przy tych ok 60fps i wysokie latency, a gdy odpaliłem FG x2 czy FG x3(z modem) momentalnie ruch kamery, postaci został "naprawiony", poprawiony. Było przyjemniej.  

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Pokaż jakaś otwartą miejscówkę czy las, nie wiem co tam jest ponieważ nie grałem, a nie 4 ściany 🙂.

W lesie działa gorzej oczywiście, zalecane przełączenie na ray tracing . Ale jeśli chcesz zobaczyć wysokie cyferki to nie ma problemu, mogę zrobić że będzie dużo, tylko ma się to nijak do komfortu tak jak kolega który gra w 40FPS na nvidii ;) 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
9 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

No właśnie 🙂 dlatego też napisałem że jak ktoś nie chce iść na żadne kompromisy to NV i xx80 albo wyżej.

To trzeba to powiedzieć jasno :

DO GRANIA Z PATH TRACINGIEM ZALECANY RTX5090 OD BIEDY RTX5080 ;) 

A nie że tylko karty zielonych  (wszystkie) %-)

Opublikowano (edytowane)

Panowie szlachta. Mam coś nie włączone ewidentnie. 3440/1440, dlss wydajność, PT full, bez HW, RHI włączone i naklikane. W lesie z trupami Nilfgardczyków równe 60 klatek/17ms a w takie cuda to nawet ja nie uwierzę. Jest jakiś poradnik jak ustawić RHI? Twarze mam stare w Wieśku więc coś tam zadziałało ale chyba nie wszystko... Neural Rendering i Reshade widzę włączone.edit: dobra mam, nagrzebałem, wszystko zrobiło się jeszcze zajebistsze i mam te 40 klatek/26ms czyli normalnie. Dlss Ultrawydajność 45 klatek. Z FG 80 klatek, żadnego laga który by mi przeszkadzał nie ma tak jak pisałem. Tylko te stare zgorzkniałe twarze jakbym w lustro patrzył... :D

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Mi się wydaje, że szanowne grono powinno odświeżyć swoje informacje bo o ile kiedyś mfg było tylko nic nie znaczącym bajerem tzn. co z tego, że było więcej klatek i obraz wyglądał na płynniejszy jak zauważalnie gorsze odczucia były z powodu laga, tak teraz jest git. Nie wiem kiedy jakaś zmiana nastąpiła bo po testach na początku (początki serii RTX50XX) za używalne uważałem tylko zwykłe FG a samo MFG traktowałem jako ciekawostkę zarezerwowaną dla najszybszych wyświetlaczy. Później kupiłem oleda 280Hz i co? I nawet wysoki FPS z mfgx3 to była lipa w sensie, że nie widziałem korzyści w stosunku do FG.

Teraz gram w Cyberpunka dlss5 z bazowym FPS zdecydowanie poniżej 60 i dla mfgx3 uzyskuje 115-130fps. Teoretycznie powinna być lipa... Obraz nie jest idealny bo zdarzają się jakieś artefakty ale to i tak tryb, który daje najlepsze wrażenia wizualne w tej grze BEZ wyczuwalnego laga. Także polecam potestować

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Tylko te stare zgorzkniałe twarze jakbym w lustro patrzył... :D

Używasz RHI. Ja próbowałem, ale wolę DLSS5 Sweepera.
Tam sobie szybko presety przerzucam dla testu, ale  i tak używam pres3 + cinematic.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jankooo napisał(a):

Mi się wydaje, że szanowne grono powinno odświeżyć swoje informacje bo o ile kiedyś mfg było tylko nic nie znaczącym bajerem tzn. co z tego, że było więcej klatek i obraz wyglądał na płynniejszy jak zauważalnie gorsze odczucia były z powodu laga, tak teraz jest git. Nie wiem kiedy jakaś zmiana nastąpiła bo po testach na początku (początki serii RTX50XX) za używalne uważałem tylko zwykłe FG a samo MFG traktowałem jako ciekawostkę zarezerwowaną dla najszybszych wyświetlaczy. Później kupiłem oleda 280Hz i co? I nawet wysoki FPS z mfgx3 to była lipa w sensie, że nie widziałem korzyści w stosunku do FG.

Teraz gram w Cyberpunka dlss5 z bazowym FPS zdecydowanie poniżej 60 i dla mfgx3 uzyskuje 115-130fps. Teoretycznie powinna być lipa... Obraz nie jest idealny bo zdarzają się jakieś artefakty ale to i tak tryb, który daje najlepsze wrażenia wizualne w tej grze BEZ wyczuwalnego laga. Także polecam potestować

Po prostu się przyzwyczaiłeś i obniżyłeś standardy. Taka prawda.

Pograj sobie trochę bez jakiegokolwiek FG w jedną grę z wysokim FPS-em i potem wróć do tego Cyberpunka, który uważasz, że jest BEZ wyczuwalnego laga.
Zdziwisz się niemiłosernie, jak kosmiczny lag jest z MFG x3 albo wyżej. Nawet z 60 FPS.

Aby lag faktycznie był mniej wyczuwalny, musiałbyś mieć ZAWSZE bazowy FPS 80+.

Pamiętaj, że za każdym razem, gdy zwiększasz mnożnik MFG, to spada ci bazowy FPS. To nie jest tak, że masz stałe, bazowe 60 fps i sobie to tylko "mnożysz" poprzez MFG, chyba że karta ma zapas mocy a ty blokujesz FPS.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

ale  i tak używam pres3 + cinematic

A co daje preset 3?

W pierwszej binarce jeszcze z early access NBA był tylko jeden zestaw wag i pozostałe presety miały fallback do tego pierwszego :D Pewnie nadal nic się nie zmieniło jak nie ma więcej gier z oficjalnym wsparciem.

Za to style dawały różnicę, wejście do modelu + dodatkowo postprocess na końcu.

Edytowane przez Wu70