ernig Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Dobra ludziska dziś ostatni apdejt do S2, będzie to taka zbieranina nieopisanych wcześniej wątków. Okablowanie Pokazywałem Wam już że do realizacji okablowania używam złączy od małych ludzików ,a tak wyglądają na gpu. W przypadku mobo używam dwóch połączonych złączek (niestety nie mam fotki) W komputerze wykorzystuję jedynie dyski ssd i m2, aby ograniczyć plątaninę kabli sata postanowiłem 2 dyski umieścić w oryginalnym koszu pod 3,5 calowce. Wersja 1 mocowania Niestety okazało się że jest kolizja między złączami zasilania a ramą obudowy dlatego powstala wersja 2. I na koniec temat frontu. Po przeniesieniu wentylatorów od frontowej chłodnicy na zewnątrz obudowy , nie miały one zbyt dużo wolnej przestrzeni do zasysania zimnego powietrza. Dlatego musiałem wymyślić swój własny front. Na szczęście FD tak zaprojektowała front że można go rozebrać na części pierwsze. Dzięki temu mogłem wykorzystać oryginalną ramę i dorobić do niej jedynie przednią maskownicę. Dodatkowo postanowiłem ,że powinna ona dawać możliwość instalacji wymiennych paneli. Do dzieła rama przygotowana do tego kilka formatek z białego HIPSu Hips jest łatwy w obróbce dlatego zdecydowałem się na ten materiał przy realizacji prototypu frontu. Do pokazanej powyżej podstawy dokleiłem dwa paski o różnych szerokościach, dzięki czemu powstała szczelina do której będzie można coś wsunąć Np coś takiego A na obudowie wygląda tak, wiem biały nie bardzo pasuje. Żeby bardziej dopasować moją część frontu do obudowy zeszlifowałem nieco krawędzie i poddałem element wstępnemu malowaniu. Ze względu na problemy techniczne z cnc zaprojektowałem najprostszy front i puściłem na maszynę licząc że nie zepsuje materiału i oto efekt Dzięki prowadnicą mogę zrobić coś takiego W planie jest wykonanie kilku paneli z otworami o różnych kształtach, jednak na razie została prototypowa wersja Edytowane 30 Czerwca 2020 przez ernig 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Mateoo Opublikowano 30 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Ale te kwiatki się ładnie prezentują przy tej obudowie poza tym świetnie ten front wygląda! 🤩 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EcKo!? Opublikowano 30 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Kurczę, ile zajęło ci wszyatko z przygotowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 (edytowane) 35 minut temu, EcKo!? napisał: Kurczę, ile zajęło ci wszyatko z przygotowaniem? co masz na myśli pisząc "wszystko"? Jeszcze taka informacja, w trakcie tworzenia nowego frontu nie ucierpiała żadna z oryginalnych części. 😉 Edytowane 30 Czerwca 2020 przez ernig 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EcKo!? Opublikowano 30 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Może osobno sam mooding obudowy a osobno przemyślenia i składanie całego kopmnputera od podstaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Przemyślenia jak to zwykle bywa zajęły najdłużej. O powrocie do LC myślałem od chwili podjęcia decyzji ,że z LC kończę czyli coś ok 2018 r. Później przyszedł czas na rozterki związane z właściwą obudową, a gdy już diecezja zapadła to poszło dość szybko jak na moje standardy . Obudowa wylądowała u mnie ok 11 marca 2020 r . i od tamtej pory z mniejszym lub większym zaangażowaniem zajmowałem się jej przebudową. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 30 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Front wyszedł zajebiście! Gratki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EcKo!? Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 13 godzin temu, Buczo napisał: Front wyszedł zajebiście! Gratki! oj tak +1 mi się mega podoba, chyba najbardziej ze wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 no to mały apdejt temperatura deko spadła więc można było powalczyć z kompem ;) wpadł nowy płyn 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Mateoo Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Kox totalny - ile ci to czasu zajeło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) sytuacja jest rozwojowa, front muszę jeszcze zaopatrzyć w prowadnice do wsuwania, tak jak stary no i poprawić malowanie bo tylko jedna warstwa farby jest.( i jeszcze filtr) Czas realizacji frontu od płyty do stanu z fotki to jakieś 1,5 godziny . w przygotowaniu jest też kolejny front..... Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez ernig 2 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Świetnie to wygląda! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 to już chyba ostatni apdejt w temacie S2 Dorobiłem kolejny front na wymianę i mały cover na wtyki 24 pin Wpadły też radiatory na dyski m2, przy okazji możecie zobaczyć ubrane kabelki od gpu i ciemną stronę mocy i na koniec stanowisko bojowe a i jeszcze taki kwiz, który front byście wybrali ??? 1. 2. 3. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kelam Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Nie ma tam żadnego filtra na froncie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Front nr 2, zdecydowanie! A cały zestaw świetny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 wszystkie wykonane przeze mnie panele frontowe mają podklejony materiał filtrujący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Mateoo Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 moim zdaniem nr 2 jest najladniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper2003 Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 skoro temat został odkopany, to chyba znak że czas na projekt 2021 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 @ernigpopieram wniosek kolegi! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Mateoo Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 (edytowane) się nie spodziewałem takiego odzewu ;) żeby nie przedłużać ten rok rozpoczynam od bardziej "pożytecznego" projektu. W związku z tym, że udało mi się okablować całe mieszkanie i wszystkie kompy śmigają w sieci po kabelku, to przyszła pora na drugie podejście do budowy własnego NASa. I jak to zwykle u mnie bywa, sprzęt powinien powstać z elementów walających się po mieszkaniu/loszku. Specyfikacja jeszcze jest dopracowywana. Ale pierwszy prototyp już powstał. Edytowane 22 Stycznia 2021 przez ernig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 O to może być ciekawy projekt! Czekamy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 (edytowane) co do specyfikacji, bo nie mogę się zdecydować itx asrock H110M-DGS + i3 6100 + 8 GB DDR4 asrock H110M-DGS + i5 6600k + 8 GB DDR4 matx msi z170 + i5 6600k + 8 GB DDR4 msi z170 + i3 6100 + 8 GB DDR4 Obsługa do 12 dysków ( tu trzeba będzie dokonać dodatkowego zakupu kontrolera sata ) system: XPEnology (będę się podszywał pod ds3615xs, lub 3617xs) i pytanie czy iść na łatwiznę i wrzucić wszystko do zmodyfikowanej obudowy atx, czy dłubać samemu od podstaw Edytowane 22 Stycznia 2021 przez ernig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi