Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@DarkeVoja się cały czas biję z myślami czy potrzebuję tego ekranu, akurat do budy mojej pasuje w sumie...arctric :E 

W dniu 5.05.2026 o 17:39, Krzysiak napisał(a):

IMG-20260505-WA0026.jpg

Myślałem jeszcze o light loop 360, tyle że czytam iż pompa ok ale wentyle słabe...choć zawsze można przełożyć p12 argb  

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

light loop 360

Dla mnie to było najlepsze aio na ryzenka i tez dość cicha pompa ale dla mnie na dużo rgb na pompce😂 a wentyle to możesz z arctica podmienić 

Opublikowano

Przez to bardziej mi sie podoba silent loop 3 którego msm nie rozpakowane ale tez jutro pójdzie na zwrot😂 arctica wyrwałem nowego za 270 zeta. Pompa wystarczająca na 30% i cicha to co więcej oczekiwać😂

Opublikowano (edytowane)

To prawda. Raz że solidnie wyglądają, dwa że są bardzo ciche, trzy ARGB wychodzi na nich jakoś tak lepiej niż na konkurencji. 

No i cena, 3 reversy z podwójnymi gniazdkami 3pin/argb za stówkę xD 

Tak trochę z innej beczki - wpadł mi w ręce 3900x z pokrzywionymi pinami na brzegach - tradycyjne upychanie procka odwrotnie w blister.

Po prostowaniu wstał, ale od startu miał problemy z DOCP - nominalne 3600MT nie wchodziło w grę. Podobnie zresztą jak jakiekolwiek manewry w zakresie PBO.

Z czasem problemy się pogłębiły do tego stopnia, że musiałem zjechać do 3000MT i ustawiać IF na sztywno, podnosić SoC do 1.125, dram v na wartości powyżej 1.35v.

Cstate wyłączone, próbowałem już różnych wariantów. Obecnie na TUFie B550m WIFI2 wrzuciłem najświeższe UEFI, bo pierwotnie było z 2025 r., płytka dość długo leżała na półce.

Co jeszcze można z gościem porobić by odzyskał namiastki stabilności ? Wyłączyć chiplet żeby trochę IF odpowietrzyć to zamiast 3900x będzie 3600 xD Piny są na oko proste, ale przy pierwotnym zakrzywieniu i później prostowaniu mogły się nadwyrężyć i teraz przez zwiększony opór powodują odcinki, ale czy mogę to jakoś zniwelować żeby proc jeszcze pożył?

Ktoś miał podobne doświadzczenia ?

LETNIE PORZĄDKI:

20260515_214901.thumb.jpg.fe50ffba0e2448a2140289c184104d5a.jpg

20260515_214927.thumb.jpg.503db33fd2ee0f40c328aff9bff3ff4b.jpg

Dziś w końcu popołudnie wolne więc można było trochę w gabinecie ogarnąć tematy.

1. Zamiana miejscami monitory - MSI ma lepszy antyrefleks od iiyamy więc lepiej się nadaje na odbijanie światło zza okna

2. Półka pod mniejszy config przestała podgrzewać Lubej zieleń i poszła pod okno, mniej też zagraca pokój

3. Główny config na okres letni zdala od okna, pod stół i na kółeczka żeby łatwo jeździł.

4. Kabelkologia tu i ówidzie do poprawy.

5. Pochowanie zbędnego szmelcu który sam się jakoś tak gromadzi.

Edytowane przez Qrdello
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Krzysiak przyszło to aio. Ale tylko rozpakowałem i patrze że ten wyswietlacz duży jak moj telefon😂 to włożyłem telefon do budy i stwierdziłem ze to nie dla mnie, za duże to. Wentyle też mają inna barwę od arctica to też by mi nie pasowało. Np. Biały kolor wchodził jakby w róż a a arcticu biały to biały. Poszło odrazu na zwrot, nawet nie montowałem. Taki wyświetlacz jak na krakenie to jeszcze ok a ten jest dla mnie za duży ale co kto lubi

• Like 1
Opublikowano

@DarkeVo True,to że siadło to na E-ATX Tachyon Ice który ma specyficzny design i ram wrzucony na top mobo

nie koniecznie siada na mobo ATX gdzie ram zasłania.

Wyświetlacz jest wielki a przesuwanie go niewiele pomaga w zgraniu w sensowny sposób z klasycznym układem mobo.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 14.05.2026 o 11:27, j4z napisał(a):

A co to by mnie dało, jak przy takim RE9 karta Gigusia mi kręci 1800-2000?

No jednak różnica jest w rpm wentylatorów. I dla tego ja akurat wolę dopłacić do modelu karty żeby mieć spokój😅

20260517_103040.jpg

• Upvote 2
Opublikowano

Robi tu jeszcze ktoś na forum kable do zasiłek? Potrzebowałbym 2 kable 8pin gpu (nie przedłużki) do A850G, z tym że 1:1 a nie 1:2 jak są fabrycznie dodawane do zasilacza, chyba że ktoś ma wiedzę z jakiego zasilacza można takowe dopasować.

Opublikowano
11 godzin temu, j4z napisał(a):

No ja dopłaciłem do Gaming OC trzy slotowej xd

Też zauważyłem że dużo zależy od gry, mimo że karta na 100% chodzi.  

Pewnie lecisz na biosie P, przełącz sobie na Silent, i zobacz wtedy rpm.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To była ostatnia rzecz, którą zmieniłem, jak walczyłem ze stutterem i od tamtej pory jest git. Ponoć ludzie na necie zgłaszali taką anomalię. Może kiedyś wrócę na silent na test lub ustawie swoją krzywą w AB, ale z tego co pamiętam, jak ustawi się swoją, fun stop nie działa. 

Edit: 

"Różnice w zachowaniu karty i stabilności klatek pomiędzy oboma profilami na dokładnie tym modelu można zaobserwować w bezpośrednich testach porównawczych, takich jak materiał. Pokazuje on, jak zmiana fizycznego przełącznika wpływa na zachowanie karty w testach obciążeniowych (np. 3DMark Port Royal)."

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Nastąpiła zmiana aio z arctica na EK nucleus oraz dodałem uchwyt gpu od lian li😅 a ma dojechać jeszcze mesh front w razie czego jakbym chciał w przyszłości dołożyć jeszcze wentyle na front

20260520_204309.jpg

• Like 5
Opublikowano

@MarcoSimone a no prawda😂 kartę chciałem dać wertykalnie żeby mi dyski i ram chłodziło. Ale arctic z tymi wężami z dołu by mi przeszkadzał. Do tego słyszałem dużo dobrego o aio EK i pierwszy moment no kurde produkt premium🙆 zobaczymy jeszcze jak to będzie z kultura pracy. Narazie pompa na 100% niech przepuści ciecz ale jest ok. Na dniach jeszcze po ustawiam wszystko w kompletnej ciszy😂