Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 9.05.2026 o 23:28, Krzysiak napisał(a):

Doradzicie coś cichego w kwestii aio co będzie w miarę ciche, a nie będzie kosztować kupę monet?  No kurde odkąd mam "otwartą" na froncie budę pompka arctica mnie chce wykończyć swoim wyciem :E 

Tak, wiem że można obniżyć obroty...ale nie słyszę jej dopiero przy 1500 czy nawet niżej (poniżej 50%) :E  Komp praktycznie "niesłyszalny" gdyby nie ona :P 

Oczywiście białe :D 

Hmmm...powiem tak, zaskoczenie.

To AIO360 Phanteks ma wyjątkowo cichą pompę która na max kręci coś 2K rpm i jest dla mnie akceptowalna

a jestem wyjątkowym marudą w temacie pomp.

Testy na 9950X3D.

20260512_015850.thumb.jpg.51e13d53a03155497b840164d2dbceda.jpg

Blender CPU orka Classroom.

20260512_122511.thumb.jpg.b397cdf524c6e4cf14b31676178d4623.jpg

20260512_122450.thumb.jpg.fe88c395fc6bc33c1322eeef8aab534f.jpg

• Like 4
  • Upvote 2
Opublikowano
8 godzin temu, Elder napisał(a):

To AIO360 Phanteks ma wyjątkowo cichą pompę która na max kręci coś 2K rpm i jest dla mnie akceptowalna

a jestem wyjątkowym marudą w temacie pomp.

Ja widzę w opisie że ma max obroty 3100 rpm i ponoć nie ma regulacji pwm pompy to jak to jest?

Opublikowano

@ket_rab Spokojnie to w takim montażu się mieści

a jak pod pompę a nie nad pompę dać wyjścia węży

to kilka razy więcej miejsca by było.

Samo mocowanie pompy (rozstaw łapek) pozwala na 4 pozycje montażu wężami góra dół lub lewa prawa

wyświetlacz w sofcie ma opcję inverted czy pion intuicyjne przestawianą

możliwość władowania własnych grafik itd.

Nie ma tu się do czego przyczepić...na razie.

Jak komu tanie wentylatory M25 nie pasują może dać coś z wyższej ligi jak Lian Li TL LCD

co dwukrotnie zwiększy koszt AIO 

ale na pewno nie jego osiągi :)

20260513_110721.thumb.jpg.572d79084faefab9f7df440bc84a28ab.jpg

@DarkeVo Sorki ...z wentylatorami Phanteks M25 pomieszałem dane max rpm pracy,

ale dodam że pompę jestem w stanie słyszeć jak...nosem oprę się o wyświetlacz AIO :)

Dla porównania AIO360 EKWB Basic pompę wyraźniej słyszę

nie ważne na 100% mocy ustawioną = 2567 rpm

20260513_113936.thumb.jpg.475c4e07d9f5fc197eccebd84d4e5077.jpg

Czy 85% do pracy daily = 2362 rpm

20260513_114144.thumb.jpg.9de9ca4744d4cb51c95a3f204369c4c7.jpg

Wiem że technicznie i czasowo są to dwa modele AIO odległe od siebie (Basic ma 5 lat)

ale ukłony dla Phanteksa za pompę w tym AIO i jej kulturę pracy.

• Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, DarkeVo napisał(a):

@Elder powiedz mi jeszcze, to pompa ma stałe 3100rpm i nie ma pwm tak? Tyle wyczytałem w opisie

3pin złącze podłączone do PUMP gniazda w mobo.

Jak bym ją słyszał to bym kombinował z wysterowaniem ale...nie słyszę to olewka.

@MarcoSimone czasem miło jest się zaskoczyć

i to w relatywnie tanim AIO jak się je zestawi z innymi modelami co mają duże wyświetlacze

np z Asus Ryujin III/ Ryuio IV 

Tu już ewidentnie Asusowi w dekiel wali.

https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-asus-rog-ryuo-iv-slc-360-argb-hatsune-miku-edition-90rc01p1-b0eay0-15706968/

Albo te TRYX ... 

https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-jetworld-tryx-panorama-360-argb-aio-wasserk-hlung-3d-amoled-display-360mm-wei-14962232/

• Upvote 3
Opublikowano

W ramach cirrus-owej ciekawostki ;)

Nie ma lipy jest miedziuszka :E

Interior.thumb.jpeg.d65d5bc34a07f1418c993e72bba0fd1a.jpeg

Druga, bardziej ciekawa sprawa to taka, że producent dorzuca radiatory na pamięci RAM :lovin:

RAM.thumb.jpeg.7b8ab67dd4237db5b2c0f0aaa6b54713.jpeg

Reasumując - kawał fajnej budy. Zewnętrzne panele są szczotkowane. Wszystko co pomiędzy to surowe amelinium, co dla estety może być lekką udręką, ze względu na brak możliwości rozebrania jej na części pierwsze żeby ogarnąć całość na tip top. To komputer do pracy, więc jakoś muszę przeżyć...

A specka na deser:

- Intel Core Ultra 7 265T

- 32 GB HyperX Fury 5600 MHz

- 1 TB HyperX Renegade NVMe 4.0

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

czyżbyś myślał o tym o czym i ja myślę? :E 

Weź mnie nie podpuszczaj🤭 dziś już czeka zestaw wentyli arctic pro a jutro ma wjechać lian li evo rgb😅 ale nie mówię że troche kusi jak słyszę o ciszy i do tego ma 100%

• Haha 3
Opublikowano

@DarkeVoja na razie wrzuciłem sobie na pepperka żeby wyrzucił mi je gdy będzie jakieś promo 😆

Ale pewnie skończy się jak zawsze, bo chyba niedługo i tak będę potrzebował do jednego z kompów aio i tam jak nic będzie pasował mój Arctic :hihot:

Jego niby ustawiłem tak że przez 90% używania kompa nie słyszę pompki... ale nie przez 100 :rotfl2:

• Upvote 1
Opublikowano

No u mnie żeby było cicho to mam pompe na 30% i to by nawet wystarczyło ale troche też mi przeszkadzają też sztywne węże. No ale dziś moze bede robił przekładkę i zobaczę co finalnie zostanie. 

Mnie wyszło to aio 630 zl ale jak jest faktycznie ciche, 5 lat gwarancji no i wyświetlacz to jeszcze jest możliwa cena 

Opublikowano
4 godziny temu, DarkeVo napisał(a):

No u mnie żeby było cicho to mam pompe na 30% i to by nawet wystarczyło ale troche też mi przeszkadzają też sztywne węże. No ale dziś moze bede robił przekładkę i zobaczę co finalnie zostanie. 

Mnie wyszło to aio 630 zl ale jak jest faktycznie ciche, 5 lat gwarancji no i wyświetlacz to jeszcze jest możliwa cena 

No masz, kolejny ziomuś ze słuchem jak delfin :hihot:

• Haha 1
Opublikowano

Wentyle budy mam ustawione na niskie prędkości, ale jak testowałem tempy karty na wypalarce gpu (Quake RT) to nie było różnicy ani w tempach, ani w obrotach na karcie, czy wenty obudowy były na max czy tak, jak teraz mam. 

Opublikowano
19 minut temu, DarkeVo napisał(a):

@j4z ja bym miał to gpu wyrzucone przez okno🤭😂 u mnie w re9 nie wiem czy sie kręci na 900rpm😂

@MarcoSimone ej nie siedzę przy kompie ze słuchawkami na głowie z 80% głośnością 😂

Ja w ogóle sluchawek nie używam. Mam głośniki. Miałem ALFIII 360 Black i było cicho. Zbiorczy kabelek pod CPU_Fan, predefiniowany w biosie tryn silent i nie wiedziałem, że mam AIO ;-)

Opublikowano

Ja się jeszcze z niesłyszalną pompką nie spotkałem, chyba że była w kartonie 50x50cm, wypełnionym gąbką, i skręcona na minimum D5. Robiąc "ślepy test" nie byłem w stanie stwierdzić czy działa.

Jak pompka jest odsłonięta, czy co gorsza przykręcona na sztywno, tak jak blokompompki, to będzie słychać. Chyba że wymyślą pompy co mogą pracować na 500rpm, jak ciche wentylatory, ale czegoś takiego o ile wiem nie ma.

Opublikowano

Mi albo się trafił wyjątkowo głośny ALFIII (konkretnie pompka) albo akurat mam tak wyczulone uszy na ten dźwięk, bo w trybie silent na luzie może jest w miarę cicho, ale podczas grania etc buczy pompka dość głośno :E Wentyle wszystkie też tylko na silent w biosie i praktycznie ich nie słyszę.

Opublikowano
1 godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Zbiorczy kabelek pod CPU_Fan, predefiniowany w biosie tryn silent i nie wiedziałem, że mam AIO ;-)

To tak. Ja mam rozdzielone i przez to na 30% pompa jest. Na zbiorczym by było tak jak piszesz

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@aerial Pompy przemysłowe D5 gdzieś 2 dekady temu zaadaptowaliśmy do PC CLC

bo wyboru nie było i...zostały.

Laing to obecnie cześć Xylem

a oni współpracowali z Alphacool przy projekcie nowej pompy mini DDCzero 

na której dostępność niecierpliwie czekam aby ją testować. 

Jest kompaktowa i jest nadzieja że jest wystarczająco cicha

aby z custom zabudową była akceptowalna w poziomie generowanego dźwięku i niskich wibracji.

obraz.png.5d0b4ac589af88f7f7ffc4c5166d5251.png

obraz.thumb.png.7b68b61428df14b8b783f5bafc1bd9ef.png

Do tak małej pompy łatwiej dodać masywną grubą nakładkę/zabudowę która ją wyciszy.

Wiążę z nią nadzieje dotyczące redundancji

bo takie maleństwa pracujące w parach są dla mnie bdb opcją pod supersize systemy CLC o wysokiej restrykcji. 

Nie zawalają w PC tyle miejsca co te byki D5

widzę w materiałach z prezentacji dual top do nich i chciałbym to wykorzystać.

obraz.thumb.png.a654cbc302320789cdfbfaaf149a740e.png

Mam dość użerania się z D5

czy DDCzero będzie rozwiązaniem to się dowiemy po testach.

Czy w AIO360 ta pompa będzie stosowana bo jest malutka też się dowiemy.

Pierwsze dostawy DDCzero jakie w Angela wylądują natychmiast znajdą się u mnie

więc cierpliwie czekam.

Edytowane przez Elder