Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Suchy211 napisał(a):

U nas nie u nas to bez znaczenia. Mieszkania, domy nie powinny być instrumentem finansowym do manipulacji i lokowania środków. Nie obłożone mieszkania lokatorami powinny być obciążone bardzo wysokimi podatkami całkowicie zjadajacymi zarobki ze wzrostu ich wartości. Patologia jest kiedy mnóstwo mieszkań stoi pustych, a jednocześnie nieustannie ich brakuje. Wysoki kataster od drugiego albo trzeciego mieszkania i tyle. Jak to komuś to neo pasuje to niech nie buduje, niech ich nie skupuje. Wtedy okaże się ile naprawdę powinien kosztować dach nad głową. 

@Winter restartuje elektrownie węglowe.

To, co powinno być czymś, a nie powinno być czymś innym zależy wyłącznie od punktu widzenia.

Osoba, która mieszkania nie posiada, będzie biadolić, że mieszkania są za drogie.

Osoba, która mieszkanie spłaca, nie chce mocnego spadku wartości, bo trochę "głupio" jest spłacać raty za coś, co jest mniej warte teraz, niż było w momencie ustalenia rat.

Osoba, która ogólnie posiada mieszkanie/-a też będzie ogólnie chcieć wzrostu wartości. Kto chce obniżki wartości posiadanej nieruchomości? Nie róbmy z ludzi idiotów.

Wszystko, co ma zmienną cenę, może służyć do lokowania środków finansowych. Taki świat. 

Myślę że każde tego typu pomysły na obciążanie podatkami dodatkowych mieszkań rozbiją się o rzeczywistość. Wyobraźmy sobie że mam 3 mieszkania. Chcesz mi dowalić podatku od powiedzmy dwóch? Ależ dlaczego? Przecież w jednym mieszkam ja, w drugim żona a w trzecim córka! A przepraszam, córki nie mam, ale na szczęście mama jeszcze żyje i ufam jej wystarczająco...

To, co jednak można (a może to też by padło) zrobić w temacie lokowania gotówki na poziomie powiedzmy strategicznym to: regulacje dotyczące procentu lokali używanych do wynajmu krótkotrwałego. Nie wiem jak jest obecnie w Polsce, ale na Zachodzie airbnb skutecznie ubija szanse lokalsów na zakup lokalnego mieszkania. Inna opcja to może to, co rozpaczliwie próbuje zrobić rząd Hiszpanii: wysoki podatek (ich propozycja: 100%) przy zakupie przez obcokrajowca. 

Kolejna to już coś nie do zobaczenia w większości krajów: skuteczne i strategiczne inwestycje w nowe osiedla PLUS nową infrastrukturę wokół nich. Nie wszystkie mieszkania są przecież drogie. Drogie są jedynie w tych miejscach, w których warto mieszkać :) 

Edytowane przez jagular
Opublikowano
2 minuty temu, jagular napisał(a):

Myślę że każde tego typu pomysły na obciążanie podatkami dodatkowych mieszkań rozbiją się o rzeczywistość. Wyobraźmy sobie że mam 3 mieszkania. Chcesz mi dowalić podatku od powiedzmy dwóch? Ależ dlaczego? Przecież w jednym mieszkam ja, w drugim żona a w trzecim córka! A przepraszam, córki nie mam, ale na szczęście mama jeszcze żyje i ufam jej wystarczająco...

Jeżeli mieszkania są faktycznie obłożone, nie ma problemu, nie ma podatku.

Co do pozostałych argumentów, mam mieszkanie, ale wolę taniej sprzedać i taniej kupić nowe, niż drożej sprzedać i drożej kupić nowe.

Obecnie dyskutujemy o trudnościach pozyskania mieszkania w faktycznych celach mieszkaniowych, a nie jego zbycia. Ważniejsze jest rozwiązać problem który istnieje i który rodzi szereg innych problemów niż zamartwiać się problemem, który tylko potencjalnie możne wystąpić.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Jeżeli mieszkania są faktycznie obłożone, nie ma problemu, nie ma podatku.

Co do pozostałych argumentów, mam mieszkanie, ale wolę taniej sprzedać i taniej kupić nowe, niż drożej sprzedać i drożej kupić nowe.

Obecnie dyskutujemy o trudnościach pozyskania mieszkania w faktycznych celach mieszkaniowych, a nie jego zbycia. Ważniejsze jest rozwiązać problem który istnieje i który rodzi szereg innych problemów niż zamartwiać się problemem, który tylko potencjalnie możne wystąpić.

W jaki sposób sprawdzisz czy są faktycznie obłożone? 

Ceny pozyskania (dla uściślenia: także zakup pierwszego mieszkania w życiu) będą zależne od ceny zbytu. Przecież ktoś sprzedaje żeby ktoś kupił. Oczywiście w przypadku kupowania mieszkania nowego, mamy do czynienia z problemem marży deweloperskiej. Czy da się ją ubić do niższego, niż obecny, poziomu? Nie wierzę żeby to było możliwe odgórnie. Nawet nie sądzę żeby to było możliwe w ogóle, innymi kanałami - może poza przejściem na gospodarkę komunistyczną, w której pan urzędnik z Warszawy będzie ustalał maksymalne ceny za m2 w Katowicach...

Edytowane przez jagular
Opublikowano (edytowane)

Marża na jaką możne sobie pozwolić deweloper również zależny od ceny mieszkań na rynku.

Na razie jest na twoje. Mam nadzieję, że w końcu do władzy dojdzie ktoś, kto będzie robił na moje.

Różnimy się podejściem do tematu i oczekiwaniami w tej sprawie. Mamy inne priorytety i cenimy inne wartości. Tu żaden z nas nie przekona drugiej strony. Dalsza dyskusja faktycznie nie ma sensu. Przynajmniej nie na ten konkretny temat.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
Cytat

Porażka sztandarowego projektu Polski 2050. Przeciw zagłosowali koalicjanci

Zgłoszony przez Polskę 2050 projekt ustawy mającej ograniczyć upartyjnienie spółek Skarbu Państwa poniósł dotkliwą porażkę w sejmowych komisjach. W środę wieczorem poparło go zaledwie czterech posłów. Przeciw było aż 19 parlamentarzystów KO i PSL. — Gdyby nasi koalicjanci również się wstrzymali, ta ustawa by przeszła — nie krył rozgoryczenia po głosowaniu poseł Rafał Komarewicz z Polski 2050.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/porazka-projektu-polski-2050-koalicjanci-odrzucili-go-w-sejmowej-komisji/hv0rt66

Opublikowano
23 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Zdecydowanie gorsza.

Tam za poród dziecka dostajesz rachunek na od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy dolarów. Och, marzenie :) 

Zaciekawiło mnie to, bo poród to nie jest jakaś wybitnie skomplikowana procedura. Grubo ponad 90% porodów przebiega bez istotnych komplikacji. Nawet jak są komplikacje to średnio ogarnięta położna zazwyczaj ma szansę dać radę. Ciekawi mnie zatem jak tam to rynek reguluje. Chyba nie ma obowiązku rodzenia w jakichś licencjonowanych miejscach. Nie ma jakiegoś prywatnego rynku tańszych usług? 20k dolarów za obsługę porodu brzmi dość abstrakcyjnie.

Opublikowano
16 minut temu, adashi napisał(a):

Zaciekawiło mnie to, bo poród to nie jest jakaś wybitnie skomplikowana procedura. Grubo ponad 90% porodów przebiega bez istotnych komplikacji. Nawet jak są komplikacje to średnio ogarnięta położna zazwyczaj ma szansę dać radę. Ciekawi mnie zatem jak tam to rynek reguluje. Chyba nie ma obowiązku rodzenia w jakichś licencjonowanych miejscach. Nie ma jakiegoś prywatnego rynku tańszych usług? 20k dolarów za obsługę porodu brzmi dość abstrakcyjnie.

Rynek reguluje :E 

Fajny żart :)

Popatrz tu:

image.png.11e56a13dc475d4ab75bbc4114faa994.png

https://wise.com/us/blog/cost-of-having-a-baby-in-united-states

To są średnie koszty dla porodów bez komplikacji.

Co do alternatyw - oczywiście, że są i porody domowe są corac popularniejsze. Szerzej temat znajdziesz tutaj:

https://www.nationalgeographic.com/science/article/home-births-growing

Opublikowano

Tusk kłamie jak zawsze przed wyborami. W takie same tony anty-zielonego ładu uderzał w grudniu 2023. No ale wyborcy mają krótką pamięć to można ich robić w bambuko non stop na ten sam temat :E 

Opublikowano (edytowane)

Trump ułaskawił twórcę Silk Road.

Cytat

Ross Ulbricht dostał dwa dożywocia i 40 lat więzienia. Trump: zadzwoniłem do jego mamy, że jest wolny

Po 11 latach w więzieniu Ross Ulbricht odzyskał wolność. Donald Trump ułaskawił twórcę pierwszej na świecie platformy online w dark webie, gdzie można było kupować m.in. narkotyki i płacić za nie kryptowalutami.

https://businessinsider.com.pl/technologie/nowe-technologie/ross-ulbricht-dostal-dwa-dozywocia-i-40-lat-wiezienia-trump-zadzwonilem-do-jego-mamy/02vvwtz

Cytat

Facet stworzył największą platformę dla nielegalnego handlu w darknecie, a gdy urósł w siłę to zaczął płacić za egzekucje swoich wrogów (do których nie doszło, gdyż był oszukiwany). Tą ciemną stronę Rossa jego zwolennicy ignorują albo zakłamują. Tylko jemu udało się stworzyć image nieśmiałego studenta, któremu nie zależało na władzy i pieniądzach, lecz na libertariańskiej wizji świata gdzie handel odbywa się bez kontroli rządu.

Nad zamknięciem SilkRoad pracowały dziesiątki agentów FBI, DEA, Homeland Security oraz IRS. Teraz zostali nazwani "scums" przez swojego prezydenta, który zamiast tego wypuszcza bandytę z więzienia.

Jeśli kogoś interesuje historia SilkRoad i podobnych platform, a także historia tego jak złamano anonimowość krypto, to polecam świetną książkę Tracers in the Dark. Bardziej szczegółowo historię Rossa oraz SilkRoad omawia książka American Kingpin.

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie.1476941/post-191784957

3X53Jix.png

Edytowane przez Camis
Opublikowano
3 minuty temu, hwdp43 napisał(a):

te collegium balticum to cos jak collegium tumanum ? :E

Takie twory jak Collegium Balticum to powstawały jak grzyby po deszczu w czasach poboru. Ja pamiętam, że jak wyleciało się ze studiów po pierwszym semestrze to dziekanat robił donos do WKU. Wtedy człowiek mógł zapisać się w trakcie roku, bo często w takich uczelniach były kierunki 1,5 roczne (pomaturalne). To była dobra alternatywa dla tych co unikali pójścia w kamasze. Teraz to ciężko powiedzieć. Pewnie nie odbiegają znacznie od i tak słabego poziomu "renomowanych" uczelni wyższych.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, cichy45 napisał(a):

Tusk kłamie jak zawsze przed wyborami. W takie same tony anty-zielonego ładu uderzał w grudniu 2023. No ale wyborcy mają krótką pamięć to można ich robić w bambuko non stop na ten sam temat :E 

Wyborcy pisokonfederacji szybciutko zapomnieli że to PIS popierał i nawet brał udział w tworzeniu zielonego ładu.

• Upvote 1
Opublikowano

Pisowski czop Stanowski nadaje:

Cytat

1737558823869-png.8604912

Ciekawe czy Stanowski i Mazurek skonfrontują Wielguckiego vel Matkę Kurkę z trudnymi pytaniami?

Matka Kurka pisał od lat o WOŚP. Z jego pisania o rzekomych oszustwach nie wynikło ani jedno śledztwo, nawet za czasów Ziobry i cenzurowania WOŚP/Owsiaka. Jednocześnie MK pozywał Owsiaka i sam był pozywany za oszczerstwa, przegrał wszystkie procesy i nie był w stanie nic udowodnić sądownie; chyba tylko raz Owsiak przegrał obrazę gdy określił go kilkoma epitetami i musiał przeprosić.
A teraz Stanowski da mu mikrofon, pozwoli gadać i powtarzać to wszystko czego nie był w stanie udowodnić w sądzie. Ciekawe czy będzie to wywiad w jakikolwiek sposób "trudny" dla Wielguckiego.

To jest taki styl "dziennikarstwa" podcastowego który przyszedł z USA (Joe Rogan, Lex Fridman) - zapraszasz kontrowersyjnego gościa, który się będzie dobrze klikał i pozwalasz mu mówić co chce. Nie zadajesz trudnych pytań, nie konfrontujesz gościa, nie domagasz się dowodów na nawet najbardziej szalone oskarżenia, nie prostujesz nieprawdziwych informacji. Dzięki temu:
przychodzą kolejni kontrowersyjni goście, gdyż mają platformę i wiedzą że będą mogli szerzyć swoje bzdury,
ty jako "dziennikarz" nie musisz przygotowywać się do wywiadu.
Win-win.

Nie będę zaskoczony, jeśli w Kanale Zero będziemy mieć wysyp takich ludzi. Pewnie wkrótce o spiskach klimatycznych będzie tam opowiadać Warzecha z Pogodą. A wszystko pod hasłem "wolności słowa" rozumianej jako dawanie platformy medialnej największym szurom, krętaczom, oszustom i muppetom w całej Polsce.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-rusza-oficjalnie-sowa-2-0-w-polsce.2410635/post-191792478

Tymczasem 5 lat temu:

Gh622GhWIAAHm0-?format=jpg&name=small

ON tylko żartował!!1!

1000154646-jpg.8605622

MEMcen osrał zbroję:

1000154647-jpg.8605621

• Haha 1
Opublikowano

Dziwne, że Stanowski zaprosił Wielguckiego. Latami Wielgucki mu dopieprzał na Twitterze i był spory konflikt między nimi. No ale czego Ksysiu nie robi dla klików.

Opublikowano
1 godzinę temu, cichy45 napisał(a):

republika za mocno weszła? xd