Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Co z USA i NATO? Biały Dom złożył deklarację
USA zamierzają podtrzymać zobowiązania sojusznicze wobec krajów NATO, pod warunkiem, że państwa Paktu będą przeznaczać odpowiednie środki na obronność - przekazała rzeczniczka Białego Domu Karoline Leavitt. Przypomniała też, że Donald Trump wezwał partnerów do podniesienia nakładów na zbrojenia do 5 proc. PKB.

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-co-z-usa-i-nato-bialy-dom-zlozyl-deklaracje,nId,7901517#crp_state=1

Cytat

Marek Budzisz. Polacy w godzinie „W”. Czy uda się wyjechać i ewakuować rodzinę?

Spotykając się z Polakami, a mamy w Strategy & Future sporo wykładów publicznych, często słyszę następującą opinię: „Nie będę walczył, w sytuacji zagrożenia pakuję się z rodziną do samochodu (samolotu) i wyjeżdżam na Zachód”. Niektórzy nasi rodacy kierowani tego rodzaju motywacją kupili, lub zamierzają kupić, nieruchomości, np. w Hiszpanii. W niemieckich mediach możemy często przeczytać, że obserwowany wzrost liczby domów i apartamentów nabywanych przez naszych rodaków w tym kraju jest związany właśnie z rosnącymi obawami w związku z wojną i wynika z chęci przygotowywania sobie bezpiecznego azylu [1]. Costa Blanca określana jest przez wielu Hiszpanów mianem Costa Polska, ponieważ liczba nieruchomości sprzedawanych w tym rejonie naszym współobywatelom od momentu rozpoczęcia wojny na Ukrainie się potroiła [2].

https://patronite.pl/post/76451/marek-budzisz-polacy-w-godzinie-w-czy-uda-sie-wyjechac-i-ewakuowac-rodzine

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, huudyy napisał(a):

Gordon, ty jesteś prawnikiem, w jaki sposób to jest nielegalne?

bo mi to pasuje tylko pod zagrożenie interesu drugiego przedsiębiorstwa, tyle że ja prawa nie kończyłem,...

Art. 12 ust. 2 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji:

Cytat

2. Czynem nieuczciwej konkurencji jest także nakłanianie klientów przedsiębiorcy lub innych osób do rozwiązania z nim umowy albo niewykonania lub nienależytego wykonania umowy, w celu przysporzenia korzyści sobie lub osobom trzecim albo szkodzenia przedsiębiorcy.

Wszystko się rozbije o ten cel :) 

Wytłuściłem wyżej jak należy czytać przepis w kontekście Owsiaka i Republiki.

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wytłuściłem wyżej jak należy czytać przepis w kontekście Owsiaka i Republiki.

Gdyby całe prawo w naszym kraju było tak jasne :E dzięki

na szczęście rycerze drugiej strony sami się pchają w pozew 

image.png.38ab11e02679ff98ae0ab28af87f67f6.png

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

Przypadkiem ten przepis działa tylko w momencie kiedy obie firmy zajmują się tym samym? WOŚP i Republika to dwa różne światy i biznesy jednak. 

Bojkot Republiki już był i się nie udał, także nie wiem czy coś z tego będzie. 
Chociaż mam nadzieję że ta stacja zamknie się, bo tyle negatywnego przekazu i jadu ile tam jest to szkoda się rozpisywać. 

• Upvote 1
Opublikowano

@GordonLameman

Z tego co do tej pory wyczytałem, to Owsiak wezwał do niepodpisywania nowych umów reklamowych, a wcześniej zawarte mają obowiązywać do czasu wygaśnięcia. Więc tu nie dochodzi do spełnienia warunku rozwiązania umowy. Przynajmniej tak to logicznie rozumuję :)

Opublikowano

To jakiś absurd to co się dzieje wokoło WOŚP.

Bo zamiast być dalej zbiórką pieniędzy stało się jakąś polityczną szopką.

I już sam nie wiem kto bardziej winien... prawaki czy lewaki.

Opublikowano
6 minut temu, Szambo napisał(a):

Dość powiedzieć że Owsiak był spoko, PiS go popierał, dużo osób z prawej strony uważało Owsiaka za spoko gościa. Ale jak WOŚP poszedł w stronę wsparcia KO to nagle kosa w żebra i hejt, hejt, hejt, obłuda i hipokryzja. Niczym Giertych. Niczym Banaś. 

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24350389,dlaczego-prawica-nie-toleruje-wosp-siedem-grzechow-glownych.html - tutaj wyjaśnienie. 

Błazen numer jeden: https://www.bankier.pl/wiadomosc/PiS-alarmuje-ze-WOSP-zagraza-bezpieczenstwu-Polski-Blaszczak-Chca-oprowadzac-po-portach-wojennych-8880869.html

Na szczęście są wyjątki w PiS - "Prof. Kurzępa podkreślił także, że uważa za szkodliwe powielanie narracji "kto za WOŚP, ten przeciw PiS", która "powiększa antagonizmy". - Nie zohydzajmy siebie wzajemnie! Nie niszczmy tego, co weszło w naturalny krwiobieg społeczny, tylko dlatego, że możemy to jakoś wpisać w wojnę polsko-polską - zaapelował."

Oczywiście, strony jak pomagam czy inne fundacje biorą 2.5% prowizji ze zbiórki. Jak robi to Owsiak z ~150 mln to jest według prawicowych głupców "kradzież" :E 

• Upvote 2
Opublikowano

Oni się podniecają tym kto swoje pieniądze wrzuca na jakąś zbiórkę, a nie oburzają gdy Państwo ich łupie i NFZ działa dramatycznie.

Ogólnie jako Obywatele jesteśmy beznadziejni.

Problemów w kraju masa... a największę zainteresowanie jakimiś pierdoletami na linii PO - PiS.

Opublikowano

@Szambo WOSP nadal jest "zbiórką" i to na ogromną jak na Polskę skalę. Jest też akcją społeczną angażującą masy Polaków w organizację, wystawianie aukcji jak i wpłaty bezpośrednio gotówki oraz licytowanie czy zakup różnych wystawionych produktów.

Tegoroczny finał najpewniej będzie rekordowy :)

Natomiast PiS, konfederosja i sympatycy tychże formacji od lat robią co mogą by zaszkodzić WOSP i samemu Owsiakowi. W czasach rządów PiS robił to systemowo. Na szczęście Polacy się postawili i finały mimo przeszkód były organizowane a zbierane kwoty biły rekordy.

Teraz po utracie władzy PiS wykorzystał swoją tubę propagandową do prowadzenia kampanii nienawiści na jeszcze większą skalę. To że KRRIT nie dojechała za to republiki to wynik przejęcia rady przez PiS, inaczej się tego n da wytłumaczyć.

Jednak wreszcie Owsiak odpowiedział "kontratakiem" i deklaruje że firmy będą musiały zdecydować czy chcą współpracować z WOSP czy finansować republikę. Za rok zobaczymy jak wyszło.

• Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, TheMr. napisał(a):

Tylko żaden nasz sąsiad nie ma gorzej :E No chyba że w TV Republika, tam już ogłaszali zapaść Niemiec, i to że Polska ich ratuje, spadek PKB o 0.3% :E 

Jak jestem u Teściowej w odwiedzinach i latam do sklepów, gdzie jakieś 75% produktów taniej niż u nas to też się zastanawiam... czy my mamy lepiej.

Jak gadam z nią o czynszu jaką płaci w miejskiej willi to też tak się zastanawiam... czy my mamy lepiej. (500 ojro za 2 pokoje)

No tak... bezpieczeństwo u nas na pewno wyższe jest. Zdecydowanie.

Ale qrde cała reszta to już jest spore pole do polemiki.

Opublikowano
Godzinę temu, Szambo napisał(a):

Ale szopką stało się tylko i wyłącznie z winy prawaków.

Opublikowano
6 minut temu, blabla123 napisał(a):

Ale szopką stało się tylko i wyłącznie z winy prawaków.

Nie... bądźmy szczerzy.

Możemy określić, że w 75% to wina prawaków, a w 25% lewaków.

Ale każdy ma coś na sumieniu.

Przecież te teksty "jak nie wrzucasz do puszki to nie masz prawa korzystać ze sprzętu z serduszkiem"... to też było głupie.

Opublikowano (edytowane)

Nikomu to przez lata nie wadziło, kto chciał wpłacał, kto nie to nie wpłacał. Komentowali z jednej, z drugiej ale jakoś szło. Ale pissiory i konforuskie + tvzakopiejke nakręciło tylko hejt na wszystko. Tyle.

Teraz to masz gruby hejt z takiej TVR. Tam już dawno powinny jakieś służby im wjechać, zbutować i zamknąć w cholerę. Dawno nie widziałem takich pomyj, szamba i hejtu jaki wylewa się od nich. Nawet w TVP nie było tak choć tam też wylewało się samo gęste.

A z tym komentarzem to pamiętam tylko, że jakaś pissowska ameba hejtowała Owsiaka i potem sama się fotografowała na tle maszyn zakupionych przez fundację i ktoś pocisnął za hipokryzję.

Edytowane przez blabla123
  • Upvote 2