Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, VRman napisał(a):

Teraz dostali wymówkę

wymówkę? Grożenie komuś aneksją to dla Ciebie wymówka? :E

USA samo pchnęło swojego najbliższego/największego sojusznika w objęcia największego wroga.

• Upvote 3
Opublikowano

Nie USA tylko Trump. Pytanie co pchnęło Trumpa... ;)

No ale konkluzja zostaje trafna. To bardzo źle dla całego zachodniego świata, że Chiny się teraz przedstawiają jako alternatywa dla USA. 

Chiny to większe zło niż nawet Trumpowskie USA. Kanada powinna się kierować na Europę, Japonię i Australię, a nie na Chiny, ale czego się spodziewać po rządzie z ludźmi jak Justin, którzy otwarcie zachwycają się wszystkim co robi Puchatek w Chinach. Łącznie z zamordyzmem. W ogóle w towarzystwie Puchatka zachowuje się jak skarcony kundelek. 

Kanadzie potrzeba było jak natychmiast ukrócić chińskie wpływy, a tu wpada taki Trump i mamy co mamy :(

Opublikowano
Cytat

Szef Pentagonu o obronie Europy. "Ten czas dobiegł końca"

— Czas, gdy Stany Zjednoczone były jedynym gwarantem bezpieczeństwa Europy, dobiegł końca — oświadczył szef Pentagonu Pete Hegseth poczas wystąpienia na uczelni wojskowej w Pensylwanii. Sekretarz obrony USA wspomniał także o Polsce, nazywając nasz kraj "wzorowym sojusznikiem". — Uzyskaliśmy zobowiązanie, że będzie wydawać 5 proc. PKB na obronność — zwrócił uwagę.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/usa-nie-beda-bronic-europy-szef-pentagonu-ten-czas-dobiegl-konca/nmd3fgp

Opublikowano
1 godzinę temu, CajraX napisał(a):

Jakich afer? Osoby głosujące na PiS nie wierzą w żadne afery i nie uwierzą, choćby dostały dowody do ręki. Jest to rodzaj fanatyzmu, pełnego oddania dla partii. Ważne, że pieniążki dali, a reszta nie ma znaczenia. No i przecież na zdrajcę Tuska nie będą głosować, więc już nie mają na kogo, bo nawet nie wiedzą, że inne partie istnieją.

Tak samo fanatycznie zachowują się zwolennicy PO/KO tacy jak @Badalamann @Badalaman @LeBomB @TheMr. @Radziuwilk

Opublikowano
Cytat

No bulwa mać! Mają rację. Po trzech latach wojny nadal mamy minimalną produkcję Scalpów i zerową Taurusów! Europa Zachodnia ma w dupie Polskę czy taką Łotwę. Im nic nie grozi, wolą więc siedzieć cichutko i udawać, że ich nie ma. Europa woli wycofywać Eurofightery, niż je przekazywać Ukrainie. My sami zresztą kisimy nadal Su-22 czy Migi-29. No ludzie! Polska w 2020 zrezygnowała z zakupu 64 samolotów F-35. Kupiliśmy tylko 32, bo po co więcej, no nie?! W 2020!!! Przez 15 lat nie można było kupić następców Tarpana Honkera! Tak poważnie do obronności podchodziła Polska - kraj frontowy! A inni podchodzili podobnie.

Hagseth ma pełną rację, ze Europa cwaniakowała. 2.2022 jest pokłosiem rejterady Europejczyków po agresji z 2014. Był czas od 2014 by się zbroić i zbroić Ukrainę. Nikogo to nie interesowało. Nas zresztą także nie. Wydatki na obronność takiej Hiszpanii, Niemiec czy Belgii to jest nadal żart! Wystarczy przypomnieć krwawą jatkę w Jugosławii by sobie zdać sprawę jak w Europie lekceważono bezpieczeństwo.
Oddaliśmy USA inicjatywę całkowicie. A teraz płacz, ze Ameryka zła i nas opuszcza. No bulwa mać!

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-ameryki-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie.1476941/post-192975150

1745443200974-png.9124106

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Politico: Witkoff chce zniesienia sankcji na Nord Stream 2
W Białym Domu trwa debata na temat zniesienia sankcji na rosyjską energetykę, w tym gazociąg Nord Stream 2 - pisze w środę Politico. Zwolennikiem zniesienia sankcji ma być prezydencki wysłannik i przyjaciel Donalda Trumpa Steve Witkoff.

https://www.wnp.pl/energia/energetyka/politico-witkoff-chce-zniesienia-sankcji-na-nord-stream-2,937461.html

Jego żona:

1745485790705-jpeg.9126256

zrzut-ekranu-2025-04-24-094331-png.91259

Ładnie Chiny ograły pomarańczowego debila :rotfl2:

Cytat

Najlepiej wydane pieniądze przez ruskich w ekipę pomarańczowego ,oczywiscie Brexit i inne wspierane skrajne, antydemokratyczne ruchy mające podważyć istniejący porządek.

Wielu jest naiwnych, niektórzy pazerni na kasę,ale dobrze dla wszystkich to się nie skończy.

A co do tego agresora to z jednej strony Hitler i aneksja Czechosłowacji w Monachium, ale tam chociaż kraje zachodnie miały jakaś siłę, teraz Trump obciąga ruskim i leci tekstem napisanym przez oficera prowadzącego.

Teraz oddając część Ukrainy konsekwencje będą dużo poważniejsze też i dla USA -Tajwan bo czy w wątku o wojnie pisano, że "partnerzy" azjatyccy obawiają się czytaj Tajwan drży bo Chińczycy zobaczą, że USA olewają swoich i można z innymi krajami też wszczynać konflikty , uwalić się krwią, ale i tak świat zachodni nie ma jaj, no więc w czym problem?W kwestii ceł USA wymieklo a jak się okazało, że są ograniczenia w eksporcie do Chin, wywozie surowców czy wielu innych sprawach to Chińczycy bez wystrzału obnażyli słabość USA.

Zobaczymy co będzie ostatecznie z Ukrainą, po pomarańczowym ruskim agencie nie ma oczekiwać nic dobrego, Europa wie, że będzie miała kolejna wojnę za jakiś czas a ruscy czy to w Afryce czy na Bałkanach będą podpalać świat by było więcej wojen, więcej uchodźców(jakby było już teraz mało ). Przecież ci ludzie ni uciekną do Rosji a dj Europy. Bo to nakręci spirale poparcia dla partii skrajnych jak AfD czy Le Pen i o to Kremlowi chodzi.

W trakcyjnym konflikcie są bez szans, po co więc wydawać aż tyle miliardów na wojsko (też trzeba by zająć taka słaba Ukrainę)jak za garść orzeszków można osłabić świat zachodni a jeszcze pożyteczni idioci klaszczą?

Dlatego koszt braku dalszego wspierania Ukrainy będzie dużo większy niż poparcie a ruscy będą chcieli przeczekać jakiś czas by czy w Europie takie AfD doszło do władzy czy inne sługusy rosji a wtedy bez pomocy z zewnątrz Ukrainę mają na talerzu osamotniona.Na ich miejscu już bym rozwijał broń atomową(a na pewno balistyki , rakiety itd.)-to o czym mówiliśmy 3 lata temu, że byl kraj,który się rozbroił z atomu i marnie skończył.Ba , Libia za Kadafiego zrezygnowała z atomu, Hussajn też i wiemy co z nimi było.I ktoś się dziwi Iranowi,że chce mieć spokój jak Kim? No więc określając tutaj budują kraje atomowe argumenty za tym, żeby rozwijać własne programy.Ciekawe kiedy Tajwan ogarnie się, że na USA nie ma co liczyć i trzeba na własną rękę i Korea podobnie. Ja rozumiem, że to inna sytuacja,ale okazując słabość w jednej części świata USA zapłaci prędzej czy później swoją krwią (tak jak za brak jaj i olewanie Europy w latach 30. kilka lat później Amerykanie ginęli).

A na podważeniu USA jako sojusznika ucierpi też i USA i pozycja $.

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-ameryki-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie.1476941/post-192994483

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, sadent napisał(a):

Co przemawia przez ludzi, że decydują się na PIS przy takiej liczbie afer i tam kosmicznym zadłużeniu państwa?

Nie wiem ale obecne sondaże pokazują raczej niechęć i rezygnacje z głosowania na partie rządzące a nie popieranie pisu. Osoba która głosowała na KO nie pójdzie na wybory i tyle.

Jak rządzący dalej będą tak robić jak robią to PIS i Konfa będą mieli większość konstytucyjną a po wyborach zaczną się niepopularne ustawy.

Edytowane przez Dimazz
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co mają hejterzy Wolskiego do niego, ale jak chodzi o sprawy militarno-wojenne to zawsze mówi z sensem. Niestety, co jest wręcz przerażające, dokładnie to samo mówią inne osoby mające jakąś wiedzę i kontakty z wojskiem i branżą zbrojeniową.

Jedyne czego nie lubię w filmikach czy wypowiedziach Wolskiego to to, że zazwyczaj mnie szlag trafia jak się dowiaduję jak źle do tematów obronności krają podchodzi nasza władza i cały ten skorumpowany syf towarzyszący wszelkim próbom naprawy sytuacji. 

W końcu po co się starać - zamiast wydać senownie 100 miliardów, lepiej wziąć kredyt na 300 miliardów i 90% przepierd(dzie)lić bez sensu, bo najważniejsze to żeby przed wyborami móc do kamer powiedzieć "zobaczcie ile postanowiliśmy wydać na obronność! Ależ jesteśmy zajebiści!" :sciana:

Fajnie, że wszystkie te osoby, które alarmują o tym jak źle "góra" (politycy) podchodzi do tematu, zawsze zaznaczają, że było tragicznie i za PO i za PISu.

Wiadomo - jakby tego nie zrobili, to zaraz propagandyści jednej lub drugiej części POPISu gadaliby, że to "takie gadanie hejtera PO/PIS"

Edytowane przez VRman
Opublikowano
6 godzin temu, voltq napisał(a):

Tak samo fanatycznie zachowują się zwolennicy PO/KO tacy jak @Badalamann @Badalaman @LeBomB @TheMr. @Radziuwilk

Usuń konto. 

6 godzin temu, Camis napisał(a):

Chyba jeden z najsłabszych postów na tamtym forum. Zero pojęcia o militariach i tego co się dzieje w Europie. 

5 minut temu, VRman napisał(a):

Fajnie, że wszystkie te osoby, które alarmują o tym jak źle "góra" (politycy) podchodzi do tematu, zawsze zaznaczają, że było tragicznie i za PO i za PISu.

Wiadomo - jakby tego nie zrobili, to zaraz propagandyści jednej lub drugiej części POPISu gadaliby, że to "takie gadanie hejtera PO/PIS"

Tylko to nie jest złe prowadzenie tej czy innej partii. Wojsko to swego rodzaju kasta, i jedna osoba potrafi zablokować cały projekt, bo ma większą "władzę" niż sama góra. Tam dalej mentalnie jest ciężki PRL/wschód. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Dimazz napisał(a):

Osoba która głosowała na KO nie pójdzie na wybory i tyle.

U mnie w otoczeniu jest sporo takich ludzi, jeszcze po glosowaniu w sprawie składki utracili kolejnych. 

aocJWzs.png

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-wybory-wygrywa-się-w-końskich.2410635/post-192993825

Cytat

Ale to jest niewątpliwie niezły wyczyn. W dwa lata tak rozpieprzyć całą przewagę. Ewidentnie widać koniec cierpliwości wyborców i to już może być punkt przełamania.

To już jest ostatni dzwonek, jeśli zamierzają słuchać dalej pochlebców i silniczki, to gratuluję. Poziom 20% będzie sukcesem.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-wybory-wygrywa-się-w-końskich.2410635/post-192994138

Cytat

jako zawiedziony wyborca (jednak zagłosuje na Trzaskowskiego w I i II turze) i obserwator domyślam co jest nie tak

słabe rozliczenia afer Pisowców (jakieś tam komisje co mało dają) mało PISowców siedzi w areszcie
brak reakcji na zagrożenia ze strony Konfiarzy (powinny wziąć się służby i zacząć ścigać ruskie onuce, pewnie coś się znajdzie(
brak reakcji na to co wyprawia TV Republika (gadzinówka ta ma widownie jak TVpis i wygląda jak by żadnych hamulców by nie było(
wszystkie ustawy światopoglądowe są zamrożone jak ZP, Aborcja itp (wiem że Duda uwali jak z ustawą o Mowie Nienawiści, jednak warto było je przepchać by pokazać że im zależy).
Akceptacja to co wyprawia Paszyk i PSL (przepychanie dopłat dla deweloperów z uporem maniaka jest żenujące, powinien zostać zdymisjonowany i temat dopłat ucięty)
Brak kroków by zerwać z Kościołem, gdzie zerwanie finansowania i religią w szkolę
Naiwnie słuchanie konfederacji pracodawców w sprawie zalania rynku pracy imigrantami z całego świata kosztem bezpieczeństwa społeczeństwa
Mało co się robi w sprawie uzdrowienia rynku pracy i mieszkań (zbyt dużo niestabilnych umów, drogie ceny najmu i mieszkań)
Nie wiele dzieje się w sprawie nadchodzącej katastrofy demograficznej
Zbyt szybko i gwałtownie porzucono działania osłonowe wobec wystarczających kosztów energii przez co inflacja jest nadal wysoka (dobrze widzę po swoich rachunkach za prąd i ogrzewanie)
Generalnie poczucie że jest znowu okres ,,ciepłej wody w kranie" w rządzeniu nie jest to wada ale w okresie wystających populizmów na zachodzie jest to działanie nieodpowiednie
Jeśli chodzi o wojnie na Ukrainie, to widać dobrze że za brakło im inwencji by w tej sprawie stać się liderem regionu jeśli chodzi o dzialalania dyplomatyczne i wojskowe, tylko oczekiwanie co zdecydują Niemcy, Francja i UK

Możliwe że po wygranej Trzaskowskiego, coś się ruszy w tych tematach, jednak jeśli będzie tak jak jest to będzie porażka w 2027

Mam nadzieje że Razem albo połknie Lewice albo się połączą, że Czarzasty odejdzie i się ogarną
Polska 2050 odetnie się od PSL a tamci stoczą się w polityczny niebyt bo dla nich nie ma już żadnej nadziei.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-wybory-wygrywa-się-w-końskich.2410635/post-192994405

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

Tak powracając jeszcze do zakazu fotografowania. Ta ustawa to jeszcze większy bubel niż się może wydawać. Nie tyle co przez to może mieć problemy zwykły obywatel ale i zagraniczny turysta. Kto będzie latał dookoła każdego budynku czy innego obiektu i sprawdzał czy może go fotografować.

Jakby się tak zastanowić to policja będzie mieć teraz pełne ręce roboty. Szczególnie w mieście i w myśl tej ustawy powinna każdemu sprawdzać telefony czy robi lub robił zdjęcia takim obiektom.

https://www.o2.pl/turystyka/niemcy-ostrzegaja-przed-podroza-do-polski-wszystko-przez-nowy-zakaz-7149585012841056a

Ochrona.

Ochrona: "Zagraniczny turysto, tu nie wolno fotografować. Informuje o tym ta tabliczka"

Zagraniczny turysta: "OK"

Sprawiedliwość dziejowa: "Problem rozwiązany"

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Camis napisał(a):

Te wybory i tak na 90% są przegrane, i nie jestem pewny czy trzeba będzie czekać te 2,5 roku %-)

A wtedy PiS nam pokaże (jeśli prezydentem będzie Trzaskowski) jak skutecznie można ominąć prezydenta. po prostu ustawy będzie podpisywać Izba Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych i wszyscy będą mogli cmoknąć pis w pompkę %-)

8 godzin temu, sadent napisał(a):

Co przemawia przez ludzi, że decydują się na PIS przy takiej liczbie afer i tam kosmicznym zadłużeniu państwa?

Dla wielu ludzi jednak bardziej liczy się co władza, choćby rzekoma, daje, niż to co tym razem realnie kradnie.

Pis potrafi lepiej w internet i mowę populistyczną

Pis potrafi lepiej dać choćby fałszywą namiastkę dumy niż KO.

6 godzin temu, Camis napisał(a):

Ładnie Chiny ograły pomarańczowego debila :rotfl2:

A ograły? Jednak Chińczycy, choć stawiają warunki, chcą usiąść do stołu.

• Like 1
Opublikowano

Do tego stołu którego nie ma, bo wymyślił sobie go Trump a Chiny otwarcie mówią że żadnych rozmów z USA nie prowadzą? :E Tak samo jak te kilkanaście państw co rozmawiały na temat cła, a nikt tak naprawdę nie rozmawiał z Trumpem bo sobie to wymyślili na potrzeby wewnętrznej kampanii? :E Przecież Republikanie już są zaorani na świecie, i to w 3 miesiące. 

• Upvote 1
Opublikowano

Trump stoi niżej w hierarchii w stosunku do Puchatka i Putina. Oni będą go rozgrywać bez większych problemów. Ciekawe kiedy to Pomarańczowy zrozumie. Szczególnie Putin nie może sobie pozwolić na żadne ustępstwa, u kacapów takie coś może skończyć się przypadkowym wypadnięciem z okna.

• Upvote 3
Opublikowano

1745582704661-png.9132537

1745582685778-png.9132533

1745582572606-png.9132523

Cytat

W II turze Trzaskowski mógłby liczyć na niemal stuprocentowe poparcie swoich wyborców z I tury wyborów (99 proc.), zagłosowałoby też na niego 71 proc. wyborców kandydata Partii Razem Adriana Zandberga z I tury, 68 proc. wyborców kandydata Trzeciej Drogi Szymona Hołowni z I tury oraz 13 proc. elektoratu Sławomira Mentzena z I tury wyborów.

Nawrocki z kolei mógłby liczyć w II turze na poparcie 96 proc. swoich wyborców z I tury, a także 60 proc. zdeklarowanych wyborców Mentzena, 11 proc. wyborców Zandberga oraz 8 proc. - Hołowni.

wajda.jpg

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
43 minuty temu, Camis napisał(a):

1745582704661-png.9132537

1745582685778-png.9132533

1745582572606-png.9132523

wajda.jpg

Już Komorowski wierzył w sondaże i przegrał z Andrzejem Duda który miał 10% poparcia a Komorowski 70% , Kukiz na tydzień przed wyborami miał 1% a dostał 20% ,  nie wiadomo co się stanie może być różnie