Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, lokiju napisał(a):

Ciekawe jakiej wysokości jest prowizja na takim aliexpress. Za pewne dużo mniejsza. Niech allegro zejdzie trochę z oplat to będą bardziej konkurencyjni. 

Ale oni nie muszą być konkurencyjni, bo są Monopolistami.

Opublikowano
12 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

W wielu branżach większe podmioty DOJĄ mniejsze na prowizjach. Allegro dobija już do 30%. Podobnie robi Uber.

Dodajmy do tego jeszcze koszty ZUS, VAT, NFZ, księgowości, lokalu, gazu z prądem czy mediów – nie ma lekko.

Witamy w kapitalizmie. Te giganty muszą ciągle się rozwijać i zwiększać marże, bo akcjonariusze chcą więcej :E 

Ja mam wrażenie, że ten stereotyp przedsiębiorcy zarabiającego krocie to jest mocno nieaktualny. Teraz, owszem, ale zarabiają na tobie korporacje.

Zresztą sam nie jestem lepszy, bo doję sporo na doradztwie, choć 3/4 swojej pracy już automatyzuję w AI. Łącznie z generowaniem grafik w GPT %-)

A prowizje mam drakońskie. Takie czasy, że prywaciarza się doi z każdej strony.

To na serio zalezy od branży. Moje wrażenie jest takie, że trudno zarobić na handlu produktami podstawowymi - produkty premium jeszcze pozwalają na dobry zarobek.

• Upvote 1
Opublikowano

Dlatego trzeba wprowadzić cło od każdej kwoty od przesyłek z Chin by takie allegro mogło doić jeszcze wiecej. Idealny plan 🤣

12 minut temu, Szambo napisał(a):

Ale oni nie muszą być konkurencyjni, bo są Monopolistami.

Przecież ponoć allegro traci na rzecz aliexpress i temu. 

Opublikowano

Jeśli Uber ich kasuje 30%, to zaczynam się zastanawiać gdzie znajduje się opłacalność własnego transportu/dostawy. Uber jest łatwiejszy bo zapewnia wszystko - reklamę, transport, rozpoznanie, i inne dogodności. 30% każdego zamówienia? Jakoś nie chce mi się wierzyć że klient zamawiający puszkę Lemon Sody za 12-15 zł nie jest wstanie pokryć kosztów restauracji która kupuje to po 2.7 zł :E 

Ostatnio policzyłem składniki wykonania jednego dania to wyszło mi 11 zł (razem z czasem pracy kucharza i gazem) - cena 50 zł w karcie. Biedni Ci restauratorzy, na drugie Porsche im nie starcza. 

Opublikowano
7 minut temu, Camis napisał(a):

Czekamy na fikołki:

z tego twitta się dowiedziałem z komentarzy, że jest nowy trailer gta6 xD niby forum komputerowe, ale jakoś na dzial gry nie zaglądam za czesto i się o tym dowiaduje z politycznego. Czas coś zmienić :boink: 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kubikolos napisał(a):

dokladnie tak was, okopanych, widze

totalnie odkjeni w nienawisci do normalnych rodzin wychowani ;)

Nie widzę na tym obrazku rodzin, a dużo mężczyzn w jednym miejscu i do tego rozebranych. Hm. Dziwne...

Ty też kibol? Myślę, że oni nie mają kont w necie, bo są na tyle męscy by w swoim środowisku gangsterki działać. a Ty ich bronisz całując po stopach. Cóż, normalna rodzina kibol i gadzina.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Jeśli Uber ich kasuje 30%, to zaczynam się zastanawiać gdzie znajduje się opłacalność własnego transportu/dostawy. Uber jest łatwiejszy bo zapewnia wszystko - reklamę, transport, rozpoznanie, i inne dogodności. 30% każdego zamówienia? Jakoś nie chce mi się wierzyć że klient zamawiający puszkę Lemon Sody za 12-15 zł nie jest wstanie pokryć kosztów restauracji która kupuje to po 2.7 zł :E 

Ostatnio policzyłem składniki wykonania jednego dania to wyszło mi 11 zł (razem z czasem pracy kucharza i gazem) - cena 50 zł w karcie. Biedni Ci restauratorzy, na drugie Porsche im nie starcza. 

Bicz plz, takie wyliczenia to wiesz xD

W restauracji to ci prąd i gaz ciągnie cały czas (fajne ceny – bez żadnych tarcz), do tego lokal też nie jest za darmo. Same składniki pewnie drogie, bo ja się za głowę łapię, ile płacę chociażby za ziemniaki %-)

Naprawdę sugerowałbym liczyć to dla branży, dla której się orientujesz. Na Allegro np. zysk rzędu 5 zł na przedmiocie za 20 zł zaczyna się w cenie sprzedaży około 60 zł (serio).

Dla gastro to wygląda pewnie podobnie, biorąc chociażby poprawkę na gaz i prąd w cenach rynkowych.

Opublikowano
4 minuty temu, Karro napisał(a):

A może wam masują mózgi i te osoby co się znajdują i zeznają różne sprawy na różnych kandydatów to pic na wodę fotomontaż.Ale widać że to wam pasuje  😜

Najlepiej widać, że Tobie nie pasuje prawda na temat gangsterskiego kandydata na prezydenta z ramienia PiS. 

dlatego właśnie zmyślasz bzdury o “picu na wodę”. Ja sobie księgę wieczystą tej nieruchomości oglądałem, bo jestem dociekliwy. 

A Ty - ot, stwierdzisz że to pic i cyk, głos na PiS, pora na obiadek bo mama wola.

• Upvote 7
Opublikowano

Bicz plz, takie wyliczenia to wiesz xD

W restauracji to ci prąd i gaz ciągnie cały czas (fajne ceny – bez żadnych tarcz), do tego lokal też nie jest za darmo. Same składniki pewnie drogie, bo ja się za głowę łapię, ile płacę chociażby za ziemniaki %-)

Naprawdę sugerowałbym liczyć to dla branży, dla której się orientujesz. Na Allegro np. zysk rzędu 5 zł na przedmiocie za 20 zł zaczyna się w cenie sprzedaży około 60 zł (serio).

Dla gastro to wygląda pewnie podobnie, biorąc chociażby poprawkę na gaz i prąd w cenach rynkowych.

Ale jestem w branży która zaopatruje gastro :E Ziemniaki? 1,2k zł/kg :E I to jeszcze jak weźmiesz większe ilości to będzie taniej. Rukola którą lubią wpieprzyć wszędzie - burgery, sałatki, pizza, to dają jej za 30 gr max, bo cała paczka kosztuje 3 zł :E 

Nie mam tarcz za prąd, i pracują u mnie 24/h chłodzenie x2, plus 2 lodówki i podczas zimy ogrzewanie x2 oprócz tego - wszystko na prąd, rachunki po 1.5k zł miesięcznie. I na to muszę zarobić na marży 30% a nie 200-500% jak gastro :E Woda 0.5l 12-16 zł :E Kropla Beskidu, kiedy w hurcie to przecież 2 zł kosztuje :E Naprawdę, nie rozmawiaj o gastro bo tam walą cenami że głowa boli, a przed restauracja Porsche albo inny samochód za milion. Większość gastro i ich właścicieli przecież wdupiło albo na krypto, albo na mieszkaniach albo ETFach albo złych inwestycjach, dlatego padają ale nie z powodu dociskania przez państwo na cenach prądu czy gazu, dajże spokój. Gastro podniosło ceny o 100-200% względem 40% inflacji. 

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, TheMr. napisał(a):

:E Ziemniaki? 1,2k zł/kg :E 

Jadalne chociaż? Bo sry, ale ja w markecie mam ziemniaki w cenie 4-5 zł za kilogram, więc jakoś średnio legitnie mi wygląda twoja cena.

Takie sałatkowe 1,5kg, które zazwyczaj kupuję, kosztują 7 zł w Biedrze. I że niby w hurcie magicznie byłoby dużo taniej, jak supermarkety nie jadą na dużej marży?

I na to muszę zarobić na marży 30% a nie 200-500% jak gastro :E 

Chłopie, przecież ty pojęć nie rozróżniasz. Marża nie może być większa niż 100%. To jest niemożliwe matematycznie. Marża to zysk/cena sprzedaży.

Ty o narzucie mówisz, a to jest kompletnie inna bajka. Moi klienci w e-commerce mają po 5 zł zysku na przedmiocie z narzutem 200% %-)

a przed restauracja Porsche albo inny samochód za milion

Tia, a wszystko jest w jakimś leasing albo kredycie. Nierzadko taki delikwent potem ogłasza upadłość xD

Sry, ale ja za często liczę rentowność w firmach, żeby te twoje wymysły były jakkolwiek legit.

Zresztą o fakturach grozy za prąd w gastro to już było głośno z 2-3 lata temu.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, voltq napisał(a):

Zwyciestwo LEWICY :D

Zarówno PiS jak i Lewica to partie socjalistyczne. Nie ma co się dziwić... Gordon musi się bardzo cieszyć, że Duda jest Prezydentem :) 

A szczerze mówiąc to nie jest wina Dudy tylko KO, która nie ukrywa, że po to to dała póki jest Duda żeby było na niego :) Szkoda słów... 

Jak ktoś za parę lat, np. taki Gordo zapyta dlaczego w Polse wygrała Konfederacja to niech się rozpędzi..., pier... mocno o ścianę, a potem przeczyta ten (wtedy już archiwalny) wpis... Chyba, że jak się zmieni Prezydent to KO wróci do tego i może następnym razem wprowadzi OBIECANE w kampanii wyborczej status quo przed polskim ładem.... Setki tysięcy ludzi, w tym ja staliśmy kilka godzin w kolejkach m in. z uwagi na tą właśnie obietnicę wyborczą...

I proszę mi nie pisać o jakiś dopłatach do mikro przedsiębiorców... Chcemy uczciwie? To nie zmuszamy przedsiębiorców do składek... Nie płacisz to nie korzystasz... Hmm... w sumie to już tak jest... Jak przedsiębiorca nie płaci składek to jak tam minie jakiś okres 2 albo 3 miesiące traci prawo do składek... A można pójść jeszcze dalej i dać takie prawo pracownikom...

Tylko, że system jest chory i podobno 80% składek idzie dla 10% ludzi mających ciężkie choroby i drogie zabiegi... Nie wiem czy to do końca fair... Ale wiem jedno: przed polskim ładem dziesiątki lat system był zły i funkcjonował... Wprowadzono polski ład i system nadal jest zły... Kolejki jak były tak są no, ale pielęgniarki zarabiają po 12000zł :) 

Jeb...ć KO, jeb...ć Lewicę, jeb...ć PiS - socjalistyczne g.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano

Polskie gastro jest faktycznie bardzo drogie. Tak w realnym porównaniu do reszty Europy, gdzie choćby koszty pracy są znacznie wyższe.

Z drugiej ceny są tak wysokie bo mogą być - na tyle przybyło ludzi w klasie średniej, że te lokale się utrzymują, bo konsumenci decydują się aż tyle zapłacić.

I wciąż przybywa restauracji jak i "fast foodów", które również nie są jakoś bardzo tanie.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karro napisał(a):

Kamiyanx bo market w latach 90 wykosił konkurencję i teraz cię okrada.U bambra bez problemu kupisz za 1.2 zł 

Ale takie same? Bo na ziemniakach ogólnie jest spory rozstrzał. Najlepiej to mi wchodzą te Żabkowe. Są droższe, ale zdecydowanie lepsze niż te z Biedronki.

Te tanie z rynku to czasem mi się trafiały takie lipne, że szkoda gadać. Nie wiem, czy chciałbym to w knajpie podawać.

3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Tak w realnym porównaniu do reszty Europy, gdzie choćby koszty pracy są znacznie wyższe.

Nie, to w Polsce są wysokie koszty pracy. Sam ZUS kosztuje ponad 2000 zł.

W relacji zyski/koszty to akurat Polska tragicznie wypada. W pracy teraz ciągle skupiam się na redukowaniu kosztów w firmach.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)

No ja bym nie powiedział właśnie. W pewnych punktach mam stabilne ziemniaki (najlepsze w Żabce). Jak kupuję na rynku, to jest straszna loteria.

Ale to wiesz, ja żadnym znawcą nie jestem. Mówię, jak to wygląda u mnie – konsumenta laika. Ziemniaki kupione na rynku mają największe wahania. Czasem straszny syf się trafia. Najstabilniej i najdrożej w Żabce.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
1 minutę temu, Kamiyanx napisał(a):

Jadalne chociaż? Bo sry, ale ja w markecie mam ziemniaki w cenie 4-5 zł za kilogram, więc jakoś średnio legitnie mi wygląda twoja cena.

Takie sałatkowe 1,5kg, które zazwyczaj kupuję, kosztują 7 zł.

A jakie mają być? Dla zwierząt? :E Normalne, jadalne ziemniaki, od rolnika. Jak kupujesz po 4-5 zł, to właśnie odkryłeś ile narzutu jest na ziemniaku :E 

2 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Chłopie, przecież ty pojęć nie rozróżniasz. Marża nie może być większa niż 100%. To jest niemożliwe matematycznie.

Więc 200-500% narzutu mają, ja mam marży 30%. 

4 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Ty o narzucie mówisz, a to jest kompletnie inna bajka. Moi klienci w e-commerce mają po 5 zł na przedmiocie z narzutem 200% %-)

Witamy w e-commerce który bije się o 10 gr żeby tylko taniej było. Większość sklepów już ma w tyłku taką walkę. 5 zł to gastro robi z produktu wartego 50 gr :E.

6 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Sry, ale ja za często liczę rentowność w firmach, żeby te twoje wymysły były jakkolwiek legit.

Ale że ceny rynkowe które Ci podaje to wymysły? :E Ja też słyszałem o jednym PUBie który brał bodajże wszystko od pośrednika, limonki na rynku po 1 zł, pośrednik mu sprzedawał po 4-5 zł za sztukę :E Tak biznesu się nie prowadzi. Restaurację powinny mieć jedną osobę odpowiedzialną za dostawę produktów z hurtowni.

• Confused 1