Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@musichunter1x to będzie najgorszy Prezydent - to ty zobaczysz i on jest nawet poza kontrolą PiS :) Być może Kaczyński specjalnie go wystawił bo miał te haki na przeszłość. Tzn. myślał, ze miał, ale dziennikarze szybciej do tego dotarli i już haków nie ma. 

Dlaczego uważam, że najgorszy? Ponieważ brakuje mu cech personalnych. Do tego ma zapędy autorytarne. Czeka nas ogrom problemów. Z tej trójki: Lech Kaczyński, Duda i on to w ciemno biorę tych 2 pierwszych. Obym się mylił, ale nie sądzę.

• Confused 1
Opublikowano
Teraz, Suchy211 napisał(a):

Jednak do tego państwo musiałoby się wycofać ze spraw które są finansowane z podatków. Co wcale nie znaczy ze dla ciebie będzie taniej. Po prostu zamiast państwu podatek, zapłacisz jakiejś firmie za usługę. 

A to mało jest rzeczy do usprawnienia, ograniczenia korupcji, bzdetnych wydatków i przepisów? Nie trzeba zaczynać od nie wiadomo jakiej likwidacji. ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, lokiju napisał(a):

Bo Nawrocki to nic z Pisem wspólnego nie ma :D

To nie jest tak, że młodzi są za PiS. Po prostu sporo młodych to są ostatnio wyborcy Mentzena oraz Brauna, gdzie teraz głosowali na Nawrockiego, podbijając Nawrockiemu wynik wśród grupy ludzi młodych (18-29 oraz 30-39), głosując teraz przeciwko Trzaskowskiemu, a przede wszystkim Tuskowi i to wypacza kompletnie obraz.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Zdzisiu napisał(a):

A ile z tych otwieranych to rzeczywiście firmy a ile B2B?

Nie wiem czy tam są takie dane, w GUS by trzeba grzebnąć

Jest za to taka tabela

image.png.6283669907e3a23168520dc80ca979d5.png

Z tym że jednoosobowe działalności to nie zawsze typowe B2B. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Co ci da tak kwota wolna? Rozumiesz co to jest budżet? Kasę w ten czy inny sposób i tak z ciebie ściągną. Dostaniesz kwotę wolną, zapłacisz więcej w innych podatkach. Zmianę może dopiero przynieść systemowa obniżka podatków. Jednak do tego państwo musiałoby się wycofać ze spraw które są finansowane z podatków. Co wcale nie znaczy ze dla ciebie będzie taniej. Po prostu zamiast państwu podatek, zapłacisz jakiejś firmie za usługę. Jeśli organizacyjnie będzie zrobione to lepiej, możliwe ze będzie taniej. Jeśli nie, albo ta firma zorientuje się, że może swobodnie ustawiać swoją marżę, bo i tak zapłacisz (na przykład służba zdrowia w stylu amerykańskim), to... no cóż, i tak zapłacisz. 

Rozumiem że to jest bardziej skomplikowane ale wystarczy wyznaczyć kierunek i można spokojnie realizować plan , kierunek polepszamy pracownikom i pracodawcą, pogarszamy dla tych którzy biorą zasiłki, socjal albo są kryminalistami 

Opublikowano
8 minut temu, voltq napisał(a):

To jest nieprawidłowe myślenie które PIS zaszczepił w ludziach , to nie jest realne rozkręcenie gospodarki , to tak jak z tym importem i eksportem , tylko import jest ważny bo człowiek potrzebuje produktu a nie potrzebuje pieniędzy , pieniądze są potrzebne tylko żeby kupić produkty , wiec jakbyś mial tylko pieniądze to nic z tym nie zrobisz a jak masz towary to pieniądze nie są ci potrzebne , oczywiście to w uproszczeniu wyjaśnione , na studiach uczą odwrotnie niestety wiem bo byłem i zrezygnowałem

Na dłuższą metę nie, jako krótkotrwały impuls, tak. Czasami to wystarczy aby przetrwać okres stagnacji. A co do towarów i pieniędzy, jedno i drugie jest potrzebne. Nikt ci nic nie odda  za nic, choćby miał to wywalić do lasu. 

• Confused 1
Opublikowano

1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

To nie były wybory GŁOSUJĘ NA NAWROCKIEGO.

To były wybory #ByleNieTrzaskowski

Ale wytyczyły linie, będę zdziwiony jak KO zrobi w następnych wyborach więcej niż 20%.  PiS ma teraz prostą drogę do powrotu do władzy i to z mocnym poparciem oraz swoim prezydentem. 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano

@Pan Mateoo o to Ci chodziło?

Cytat

Karol Nawrocki zwyciężył wśród wyborców z niższym wykształceniem:

podstawowe: Nawrocki 73,4 proc., Trzaskowski 26,6 proc.,
zawodowe: Nawrocki 68,3 proc., Trzaskowski 31,7 proc.,
średnie: Nawrocki 51,6 proc., Trzaskowski 48,4 proc.
Z kolei Rafał Trzaskowski przekonał do siebie większość osób z wykształceniem wyższym – zdobył 62,6 proc. głosów w tej grupie, a Nawrocki 37,4 proc.

https://www.money.pl/gospodarka/wyniki-exit-poll-tak-glosowano-ze-wzgledu-na-wyksztalcenie-7163109831326400a.html

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

A to mało jest rzeczy do usprawnienia, ograniczenia korupcji, bzdetnych wydatków i przepisów? Nie trzeba zaczynać od nie wiadomo jakiej likwidacji. ;) 

Tak i prezydent to zrobi.

Szczególnie taki z partii która nakradła jak nikt wcześniej. xD

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

To nie były wybory GŁOSUJĘ NA NAWROCKIEGO.

To były wybory #ByleNieTrzaskowski

Przecież ja tym forumowym odklejkom nie raz nie dwa to sugerowalem

To przecież zostałem PISIOREM :balon:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Suchy211 napisał(a):

Na dłuższą metę nie, jako krótkotrwały impuls, tak. Czasami to wystarczy aby przetrwać okres stagnacji. A co do towarów i pieniędzy, jedno i drugie jest potrzebne. Nikt ci nic nie odda  za nic, choćby miał to wywalić do lasu. 

Pisałem że to jest uproszczenie , oczywiście że da na dłuższą metę i to bardzo obniżanie podatków, likwidacja biurokracji , pogarszanie bytu patologii społecznej i bandytów na krótką metę podniesie się wrzask ale potem zostanie opanowany i będziemy się rozwijać 

To jest możliwe wystarczy chcieć 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, hubio napisał(a):

Dlaczego uważam, że najgorszy? Ponieważ brakuje mu cech personalnych. Do tego ma zapędy autorytarne. Czeka nas ogrom problemów. Z tej trójki: Lech Kaczyński, Duda i on to w ciemno biorę tych 2 pierwszych. Obym się mylił, ale nie sądzę.

Na razie mówisz tylko o kwestiach wizerunkowych, a te są kreowane, a zapędy autorytarne to już nie wiem skąd wziąłeś. :magik:
Dla mnie obydwa partie to szuje, różniące się oddaniem steru innym wpływom, ale doszukuję się wyjątków, a mam od groma dystansu do propagandy postkomunistów. Zobaczymy na ile wyszedł ze środowiska młodych lat. Bardziej nie podoba mi się przeszłość i realizowane interesy tych drugich.

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

A Trzaskowskiego przemówienie to przejdzie do historii internetu - 1 dama, ponad podziałami, będę łączył nie dzielił itd.

Trochę mi go nawet żal, będą mu każde słowo wypominali przez lata. 

A mi nie. To notoryczny kłamca

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Bo trzeba. Na te bzdetne wydatki i bzdurne przepisy ktoś zgłosił zapotrzebowanie. Co z jednego punktu widzenia wydaje się bzdetne i niepotrzebne z innego już nie musi. A korupcja? Pewnie trzeba to ograniczyć, ale w żadnym razie nie jest to domena tylko sektora publicznego. Wręcz przeciwnie, w sektorze prywatnym nawet nikt tego nie sprawdza a jest obecna jak najbardziej, tylko bywa inaczej nazywana. 

• Confused 1
Opublikowano
Teraz, Spl97 napisał(a):

Teraz w cząstkowych wynikach z komisji Trzaskowski zaczyna odrabiać straty. Można zakładać, że jest za późno na odkręcenie wyniku na swoją stronę.

Teraz wg mapy liczą tam gdzie trzaskowskiego ma większe poparcie na zachodzie ale to jest to o czym pisałem wcześniej on ma 60 do 40 a Nawrocki 80 do 20 , Polska "B" cała na Nawrockiego natomiast Polska "A" się podzieliła stąd ta różnica