Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Suchy211 napisał(a):

Rozkręciła poprzez przesunięcie w miejsce, gdzie zostały one od razu zużyte na konsumpcję, a mogły być przecież zainwestowane, na przykład w beton. 

To jest nieprawidłowe myślenie które PIS zaszczepił w ludziach , to nie jest realne rozkręcenie gospodarki , to tak jak z tym importem i eksportem , tylko import jest ważny bo człowiek potrzebuje produktu a nie potrzebuje pieniędzy , pieniądze są potrzebne tylko żeby kupić produkty , wiec jakbyś mial tylko pieniądze to nic z tym nie zrobisz a jak masz towary to pieniądze nie są ci potrzebne , oczywiście to w uproszczeniu wyjaśnione , na studiach uczą odwrotnie niestety wiem bo byłem i zrezygnowałem

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, hubio napisał(a):

i przegrać z noname "kibolem" i "alfonsem" 

Na razie alfons wygląda na kłamstwo, a kibol który wyszedł na człowieka jest ciekawą historią. Choć ciężko mi uwierzyć, żeby był dobrodusznym politykiem, sciągającym kolegów ze złej drogi, ale przynajmniej ich nie pchał do złego. :E 
Swego czasu nie ciągnął sprawy Jedwabnego i Popiełuszki, bo obawiał się wywalenia z IPN. Ciekawe czy coś ruszy będąc prezydentem, skoro nie mogą go wywalić z takiego urzędu. 

7 minut temu, hubio napisał(a):

To taki śmiech przez łzy bo Nawrocki, zobaczycie, że będzie najgorszym Prezydentem Polski. Obstawiam, że jak się wszystko uspokoi to za 2-3 miesiące będą ułaskawienia różnych gangusów. To będzie pierwsze

Mam nadzieję, że jak będzie inaczej to zaczniesz patrzeć innym okiem na politykę.  ;) 

9 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Ty chyba nie wiesz jak to działa. Te 95% ustaw to są rzeczy życia codziennego, które podpisałby każdy prezydent. Istotne jest właśnie te kilka procent które dany prezydent podpisze, a inny nie. 

No to zobaczymy jaką to "dobrą ustawę" zablokuje ;) 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
9 minut temu, voltq napisał(a):

co to znaczy kluczowe sprawy? dla ciebie kluczową sprawą jest jedno a dla mnie kluczową sprawą była kwota wolna od podatku , konfederacja złożyła projekt koalicji obywatelskiej PIS go poparł a koalicja obywatelska , polska2050 i lewica go odrzuciły

Co ci da tak kwota wolna? Rozumiesz co to jest budżet? Kasę w ten czy inny sposób i tak z ciebie ściągną. Dostaniesz kwotę wolną, zapłacisz więcej w innych podatkach. Zmianę może dopiero przynieść systemowa obniżka podatków. Jednak do tego państwo musiałoby się wycofać ze spraw które są finansowane z podatków. Co wcale nie znaczy ze dla ciebie będzie taniej. Po prostu zamiast państwu podatek, zapłacisz jakiejś firmie za usługę. Jeśli organizacyjnie będzie zrobione to lepiej, możliwe ze będzie taniej. Jeśli nie, albo ta firma zorientuje się, że może swobodnie ustawiać swoją marżę, bo i tak zapłacisz (na przykład służba zdrowia w stylu amerykańskim), to... no cóż, i tak zapłacisz. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

I teraz wyobraźcie sobie, jak będzie wyglądało pierwsze spotkanie Prezydenta z Premierem, po tym wszystkim co się stało w ostatnich tygodniach. 

Tusk dostanie oklep :rotfl2:

Albo na fame mma sie zmierzą tusk już nawet powoływał sie na murańskiego

Edytowane przez SM_M4E5TRO
Opublikowano

@musichunter1x to będzie najgorszy Prezydent - to ty zobaczysz i on jest nawet poza kontrolą PiS :) Być może Kaczyński specjalnie go wystawił bo miał te haki na przeszłość. Tzn. myślał, ze miał, ale dziennikarze szybciej do tego dotarli i już haków nie ma. 

Dlaczego uważam, że najgorszy? Ponieważ brakuje mu cech personalnych. Do tego ma zapędy autorytarne. Czeka nas ogrom problemów. Z tej trójki: Lech Kaczyński, Duda i on to w ciemno biorę tych 2 pierwszych. Obym się mylił, ale nie sądzę.

Opublikowano

Jednak do tego państwo musiałoby się wycofać ze spraw które są finansowane z podatków. Co wcale nie znaczy ze dla ciebie będzie taniej. Po prostu zamiast państwu podatek, zapłacisz jakiejś firmie za usługę. 

A to mało jest rzeczy do usprawnienia, ograniczenia korupcji, bzdetnych wydatków i przepisów? Nie trzeba zaczynać od nie wiadomo jakiej likwidacji. ;) 

Opublikowano
Teraz, lokiju napisał(a):

Bo Nawrocki to nic z Pisem wspólnego nie ma :D

To nie jest tak, że młodzi są za PiS. Po prostu sporo młodych to są ostatnio wyborcy Mentzena oraz Brauna, gdzie teraz głosowali na Nawrockiego, podbijając Nawrockiemu wynik wśród grupy ludzi młodych (18-29 oraz 30-39), głosując teraz przeciwko Trzaskowskiemu, a przede wszystkim Tuskowi i to wypacza kompletnie obraz.

Opublikowano
3 minuty temu, Zdzisiu napisał(a):

A ile z tych otwieranych to rzeczywiście firmy a ile B2B?

Nie wiem czy tam są takie dane, w GUS by trzeba grzebnąć

Jest za to taka tabela

image.png.6283669907e3a23168520dc80ca979d5.png

Z tym że jednoosobowe działalności to nie zawsze typowe B2B. 

Opublikowano
3 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Co ci da tak kwota wolna? Rozumiesz co to jest budżet? Kasę w ten czy inny sposób i tak z ciebie ściągną. Dostaniesz kwotę wolną, zapłacisz więcej w innych podatkach. Zmianę może dopiero przynieść systemowa obniżka podatków. Jednak do tego państwo musiałoby się wycofać ze spraw które są finansowane z podatków. Co wcale nie znaczy ze dla ciebie będzie taniej. Po prostu zamiast państwu podatek, zapłacisz jakiejś firmie za usługę. Jeśli organizacyjnie będzie zrobione to lepiej, możliwe ze będzie taniej. Jeśli nie, albo ta firma zorientuje się, że może swobodnie ustawiać swoją marżę, bo i tak zapłacisz (na przykład służba zdrowia w stylu amerykańskim), to... no cóż, i tak zapłacisz. 

Rozumiem że to jest bardziej skomplikowane ale wystarczy wyznaczyć kierunek i można spokojnie realizować plan , kierunek polepszamy pracownikom i pracodawcą, pogarszamy dla tych którzy biorą zasiłki, socjal albo są kryminalistami 

Opublikowano
8 minut temu, voltq napisał(a):

To jest nieprawidłowe myślenie które PIS zaszczepił w ludziach , to nie jest realne rozkręcenie gospodarki , to tak jak z tym importem i eksportem , tylko import jest ważny bo człowiek potrzebuje produktu a nie potrzebuje pieniędzy , pieniądze są potrzebne tylko żeby kupić produkty , wiec jakbyś mial tylko pieniądze to nic z tym nie zrobisz a jak masz towary to pieniądze nie są ci potrzebne , oczywiście to w uproszczeniu wyjaśnione , na studiach uczą odwrotnie niestety wiem bo byłem i zrezygnowałem

Na dłuższą metę nie, jako krótkotrwały impuls, tak. Czasami to wystarczy aby przetrwać okres stagnacji. A co do towarów i pieniędzy, jedno i drugie jest potrzebne. Nikt ci nic nie odda  za nic, choćby miał to wywalić do lasu. 

Opublikowano

@Pan Mateoo o to Ci chodziło?

Cytat

Karol Nawrocki zwyciężył wśród wyborców z niższym wykształceniem:

podstawowe: Nawrocki 73,4 proc., Trzaskowski 26,6 proc.,
zawodowe: Nawrocki 68,3 proc., Trzaskowski 31,7 proc.,
średnie: Nawrocki 51,6 proc., Trzaskowski 48,4 proc.
Z kolei Rafał Trzaskowski przekonał do siebie większość osób z wykształceniem wyższym – zdobył 62,6 proc. głosów w tej grupie, a Nawrocki 37,4 proc.

https://www.money.pl/gospodarka/wyniki-exit-poll-tak-glosowano-ze-wzgledu-na-wyksztalcenie-7163109831326400a.html

Opublikowano
3 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

A to mało jest rzeczy do usprawnienia, ograniczenia korupcji, bzdetnych wydatków i przepisów? Nie trzeba zaczynać od nie wiadomo jakiej likwidacji. ;) 

Tak i prezydent to zrobi.

Szczególnie taki z partii która nakradła jak nikt wcześniej. xD

Opublikowano

Na dłuższą metę nie, jako krótkotrwały impuls, tak. Czasami to wystarczy aby przetrwać okres stagnacji. A co do towarów i pieniędzy, jedno i drugie jest potrzebne. Nikt ci nic nie odda  za nic, choćby miał to wywalić do lasu. 

Pisałem że to jest uproszczenie , oczywiście że da na dłuższą metę i to bardzo obniżanie podatków, likwidacja biurokracji , pogarszanie bytu patologii społecznej i bandytów na krótką metę podniesie się wrzask ale potem zostanie opanowany i będziemy się rozwijać 

To jest możliwe wystarczy chcieć