Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro za wcześniejsze podpalenia u nas i w innych krajach (Niemcy) odpowiadały ruskie służby, to teraz no nie wiem nie wiem...

bo jeszcze mnie od antyruskich paranoików zwyzywają ;)

Gorąco jest. Debili i przestępców nie brakuje. Ale jakoś mimo wszystko pierwsze co mi przychodzi do głowy to "znowu ruscy"

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Karro napisał(a):

ta ruskie sluzby podpalaja.

Podpalaja wszyscy ktorzy maja intres plus wypadki i pschole

Tak samo dokładnie pisali ostatnio tutaj i w komentach na wykopie. (w 2024r) A potem wyszło info, że jednak brały udział w tym ruskie służby.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Ze śmieciami to nie wiem. Nie mam wiedzy specjalistycznej aby móc analizować co mogłoby to im dać.

Ale hala - ta o której pożarze było głośno w 2024r. - jednak się okazało, że nie, nie podpalili sobie sami dla ubezpieczenia, tylko po prostu ruscy wpadli, zapłacili i kazali podpalić. 

Oni tam swoim pchają propagandę, że zachód musi cierpieć jak ichnie magazyny broni obrywają zachodnią bronią używaną przez Ukraińców. Może to nie mieć nawet strategicznego sensu, choć niestety ten też jest. W magazynach w Niemczech oberwał obiekt związany ze zbrojeniówką :(

Opublikowano
23 minuty temu, Camis napisał(a):

Coś sporo tych pożarów w ciągu ostatnich dni / tygodni...

czyżby niedopałkof? :hmm:

https://wiadomosci.onet.pl/opole/plonie-hala-magazynowa-w-kedzierzynie-kozlu-z-ogniem-walczy-ponad-100-strazakow-rcb/q7pmk3b

W roku 2018 mieliśmy w Polsce ponad 140 tysięcy pożarów. 409 pożarów dziennie. Ponad 3500 pożarów obiektów komercyjnych w ciągu roku, czyli prawie 10 dziennie. Około 28 tysięcy pożarów budynków mieszkalnych w ciągu roku. 75 pożarów mieszkalnych dziennie. 

W 2024 mieliśmy niecałe 100 tysięcy pożarów. 272 pożary dziennie. Niecałe 3100 pożarów obiektów komercyjnych w ciągu roku. Prawie 30 tysięcy pożarów budynków mieszkalnych. 81 pożarów mieszkalnych dziennie. 

Jak widać ilość pożarów w Polsce co roku maleje poza pozarami mieszkań. Zapewne ma to związek z budową coraz to nowych budynków mieszkalnych, lipnymi adaptacjami poddaszy, starzejącymi sie instalacjami elektrycznymi, które są coraz bardziej obciazane. Do tego fotowoltaika po taniości, chińskie rowery i hulajnogi elektryczne. 

Pożarów jest coraz mniej. Dlaczego dopiero teraz się i tym pisze? Zawsze płonęło około 80 budynków mieszkalnych dziennie. 10 komercyjnych. Dlaczego teraz media piszą o 1-2 przypadkach dziennie, a wcześniej nie pisały? 

Bo teraz mowa nienawiści sprawiła, że temat jest klikalny, a kliknięcia to wyświetlenia reklam, czyli pieniądze. 

Zaznajomcie się z typową ilością pożarów danych obiektów na przestrzeni lat. 99,9% zostawało Bez echa, bo mieliśmy to gdzieś. 

Opublikowano
22 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ok, przyjmę ten zakład. 

Raczej nikt mnie o sympatie do PiS nie podejrzewa, ale ten zakład przyjmę. Żadnego referendum nie będzie. :) 

O co chciałbyś się założyć? :) 

O wy naiwni

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mar_s napisał(a):

nie wierzysz że facet z Homokomando jako zupełnie niezależny obywatel zgłosił projekt tęczy na Zbawixie, i równie zupełnym przypadkiem ten projekt został wybrany?  ;D is 

Ty mieszkasz gdzieś na Podlasiu, że nie wiesz co to jest budżet obywatelski oraz jak działa? 

Edytowane przez huudyy
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

Pisanie że byłem rozemocjonowany nie sprawi że tak było, no ale zagramy po twojemu. Przestań bić dziecko i nadużywać alkoholu, już wystarczająco nisko upadłeś.

Henryku, pisząc tak żenujące teksty nie prowadzisz do zakończenia sporu. Podam Ci prosty przykład. Jak mnie ktoś pisze, że popełniłem błąd w jakimś artykule, to go poprawiam, a nie piszę tej osobie, że jest pieniaczem, trollem, spamerem i hipokrytą. Tak to powinno wyglądać, nikt nie jest nieomylny. W Twoim przypadku jest jednak, jak jest. Twoja logika (przypominając) jest taka, że masz prawo napisać marną prowokację, a administrator nie ma prawa się słowem na to odezwać, czyli morda w kubeł, bo Henryk Nowak to napisał i jakim prawem śmiem się nie zgodzić. To tak na marginesie odnośnie tego, kto tu ma naprawdę problem z ego, co mnie zarzuciłeś.

To ty powinieneś zamilknąć bo owszem, sprowokowałem ciebie ale jedynie po to, żeby pokazać, że jesteś trolem i spamerem

Guzik prawda, napisałeś to, co napisałeś, bo kompletnie źle zinterpretowałeś moją wiadomość, a teorię o tym, że od początku chciałeś "pokazać, że jestem trolem i spamerem", którą wymyśliłeś na poczekwaniu, zachowaj dla siebie, bo jej wiarygodność jest zerowa. Dwie rzeczy Henryku są tu kluczowe. Po 1., cała gównoburza zaczęła się wyłącznie przez Ciebie. Po 2., jeżeli tak, jak tego (jak mniemam) oczekiwałeś, miałbym tę gównburzę zakończyć regulaminowo i natychmiastowo, to musiałbym to zrobić poprzez danie Tobie zpp. Bo od samego początku było bardziej niż oczywiste, że byłeś nastawiony nie na wygaszenie sporu, lecz wyłącznie na jego eskalację oraz pełne zwarcie i ten kurs, który od razu obrałeś, kontynuujesz do teraz.

Generalnie wygląda to tak, że uzurpujesz sobie prawo nie tylko do bezkarnego rozpoczęcia gównoburzy marną prowokacją, jak i do tego, że sam masz decydować, kiedy ona się zakończy, jak już doszedłeś do wniosku, że Twój jedyny argument jest taki, że "administrator to spamer i hipokryta". Co więcej, chcesz ten spór zakończyć postem w takim samym tonie jak ten, którym go zacząłeś. To tak nie działa i bardzo mnie dziwi, że z jakiegoś powodu wydaje Ci się, że to tak ma działać. Powtórzę na koniec jeszcze to, co pisałem wcześniej. Jeżeli myślisz, że możesz wyskoczyć z marną prowokacją i ja mam siedzieć cicho, bo to Henryk Nowak ją wyklepał na klawiaturze, to oczekujesz rzeczy nierealnych.

Po prostu zdziwiłem się, że ktoś taki jak ty poucza innych użytkowników, przecież często zachowujesz się znacznie gorzej niż taki winter. 

Bardziej dziwne jest to, że próbuje mnie w tym temacie pouczać osoba pisząca o "nadużywaniu alkoholu" i "biciu dzieci". Absolutna żenada.

Opublikowano
19 minut temu, tomcug napisał(a):

(...)

Bardziej dziwne jest to, że próbuje mnie w tym temacie pouczać osoba pisząca o "nadużywaniu alkoholu" i "biciu dzieci". Absolutna żenada.

To ty zacząłeś od wymyślania bajek. Ja odpuszczam, bo zgodnie z powiedzeniem masz większe doświadczenie i próbujesz sprowadzić mnie do swojego poziomu. Tak nie będzie. Poza tym co mi grozisz zpp? To jest kolejny problem na tym forum, można prowokować gównoburze, można się rzucać na lewo i prawo a o bana wciąż bardzo trudno. Na innych forach jest porządek bo są zasady, tu jest chlew a ty stoisz na jego czele i jeszcze jesteś z niego dumny, to jest dopiero żenada. 

Ja już dawno bym dał sobie bana i to jest kolejna rzecz którą próbowałem udowodnić, wam ten burdel pasuje. Ty powiesz, że wymyślam to na poczekaniu a ja ci powiem - wróć do mojego pierwszego posta z wczoraj, już tam pisałem o banie. Mnie to forum już nie obchodzi, jeśli dasz mi bana to się tym nie przejmę nawet na sekundę bo tacy ludzie jak ty sprawili, że mamy tu wylęgarnie troli. W sumie czego wymagać od typa, który jest trolem a trochę bardziej skomplikowaną intrygę nazywa wyssana z palca bo jest ona dla niego zbyt mądra. Banuj, zrobisz mi przysługę. 

Opublikowano
3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

To ty zacząłeś od wymyślania bajek.

Niby jakich? :)

4 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ja odpuszczam, bo zgodnie z powiedzeniem masz większe doświadczenie i próbujesz sprowadzić mnie do swojego poziomu. Tak nie będzie.

Henryku, drobna podpowiedź. W tej naszej dyskusji to z Twojej strony każdy jeden, bez wyjątku, post jest próbą obrażania mnie w coraz mniej wyszukany sposób (zabrakło pomysłów na bardziej gustowne epitety?). Znamienne jest także to, że cały czas odnosisz się bardzo selektywnie do moich tłumaczeń całej sytuacji, które piszę dla Ciebie, ignorując wszystko to, co dla Ciebie niewygodne.

6 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Poza tym co mi grozisz zpp?

Ja Ci niczym nie grożę. Napisałem jedynie, że jakbym miał błyskawicznie uciąć tę gównoburzę to byłby to jedyny sposób, żeby to osiągnąć, bo z Twojej strony podejście to jest full konfrontacja, zero chęci wygaszenia sporu. Nie pisałem natomiast, że mnie korciło, żeby takie środki zastosować :)

8 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

W sumie czego wymagać od typa, który jest trolem a trochę bardziej skomplikowaną intrygę nazywa wyssana z palca bo jest ona dla niego zbyt mądra.

Henryku, nie ma i nie było żadnej intrygi. Odpaliłeś się zupełnie błędnie interpretując znaczenie mojego postu i nie masz zamiaru przyznać się do błędu, ani tak naprawdę nie masz zamiaru odpuścić. Jak pisałem wyżej, pełna konfrontacja z Twojej strony.

Opublikowano (edytowane)

No dobra, trzeba przyznać że robi kawał dobrej roboty jeśli chodzi o jechanie z deweloperami. 

PS czepianie się jej córki jest żenujące - chyba nawet tutaj na forum zdecydowaliśmy przy akcji z córką Nawrockiego że obrażanie czyichś dzieci powinno być jakoś karane? a może mi się przywidziało... 

Polityków powinniśmy oceniać Na podstawie ich działań, a nie sukcesów porażek wychowawczych.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, huudyy napisał(a):

chyba nawet tutaj na forum zdecydowaliśmy przy akcji z córką Nawrockiego że obrażanie czyichś dzieci powinno być jakoś karane? a może mi się przywidziało... 

Małych dzieci nie. Nastoletnich i dorosłych imbecyli zachowujących się jak 🤡 w społecznościówkach trzeba tępić.

Opublikowano
3 minuty temu, crush napisał(a):

Małych dzieci nie. Nastoletnich i dorosłych imbecyli zachowujących się jak 🤡 w społecznościówkach trzeba tępić.

Żeby kończyły jak syn pani Filiks? Weź proszę rozbieg I zrób baranka w ścianę, może coś trafi do ciebie. 

7 minut temu, Winter napisał(a):

Ty tak na serio?

Ujawnienie cen ofertowych, zablokowanie darmowych kredytów to mało? 

• Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, huudyy napisał(a):

Żeby kończyły jak syn pani Filiks? Weź proszę rozbieg I zrób baranka w ścianę, może coś trafi do ciebie. 

A syn Filiks pajacował w internecie? Nie? To nieporównywalna sprawa.

A w ścianę to mogą walić TikTokerzy.

Opublikowano
1 minutę temu, Karro napisał(a):

Zablokowanie darmowych kredytów powiadasz. To już jakiś wyższy lewel w tej rozkmince xD stworzyć problem i dać rozwiązanie %-) Polska jest tak słabym krajem że nawet okna bez pozwolenia nie można zmniejszyć albo wykuć pod parterem a gdzie tu do deweloperki xD

Co zrobisz, że jak raz rozplenisz socjalizm wśród Polaków, to już nigdy nie będą chcieli z tego zrezygnować, nawet jeśli będzie ich to kosztować dużo, dużo więcej? Jak było z 500+, 800+, trzynastkami, cztsrnastkami? 

KO razem z koalicjantami to nie jest jednolita masa bez możliwości wyrażania zdania czy wykładania pomysłów, każdy z koalicjantow ma własny program wg którego kroi ten swój tort. Cieszę się, że udało się chociaż tutaj zablokować ten debilny program, bo realnie do reszty by zniszczył rynek mieszkaniowy. 

2 minuty temu, crush napisał(a):

A syn Filiks pajacował w internecie? Nie? To nieporównywalna sprawa.

Wg Twoich, ściśle dobranych standardów moralnych i kategorii :E dla mnie to takie same obrzydlistwo jak Twoje nastawienie.

3 minuty temu, crush napisał(a):

A w ścianę to mogą walić TikTokerzy.

jednak Tobie też sugeruję.

Opublikowano
17 godzin temu, VRman napisał(a):

To nie powinno być potrzebne, bo politycy powinni sami mądrze wydawać kasę bez potrzeby pomocy ze strony obywateli.

Urzędnicy decydują o budżecie - źle, bo nie wiedzą czego chcą mieszkańcy, robią inwestycje wbrew mieszkańcom.
Mieszkańcy decydują na co wydać kasę - źle, urzędnicy powinni doskonale wiedzieć na co wydawać.

:E

Trochę śmiesznie, trochę przykro się czyta jak oddawanie części władzy, w sumie odpowiedzialności w ręce mieszkańców jest krytykowane.

17 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Edit: problem jest przede wszystkim z frekwencją w głosowaniu.

Niska frekwencja jest wynikiem głównych problemów BO.

Na przykładzie Gdańska:

- przekłamania, przewały przy głosowaniu

- wycieki danych głosujących

- wlekące się realizacje, obcinanie zakresów

Ludzie przestali głosować, bo się zniechęcili widząc jak to "działa".

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano
25 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Urzędnicy decydują o budżecie - źle, bo nie wiedzą czego chcą mieszkańcy, robią inwestycje wbrew mieszkańcom.
Mieszkańcy decydują na co wydać kasę - źle, urzędnicy powinni doskonale wiedzieć na co wydawać.

:E

Trochę śmiesznie, trochę przykro się czyta jak oddawanie części władzy, w sumie odpowiedzialności w ręce mieszkańców jest krytykowane.

Niska frekwencja jest wynikiem głównych problemów BO.

Na przykładzie Gdańska:

- przekłamania, przewały przy głosowaniu

- wycieki danych głosujących

- wlekące się realizacje, obcinanie zakresów

Ludzie przestali głosować, bo się zniechęcili widząc jak to "działa".

Bo Polacy jako ogół nie są nauczeni szanowania demokratycznych wyborów. Średnio też umiemy we "współżycie" z innymi opcjami politycznymi. 

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

mK1N76H.png

Cytat

Część naszych informatorów twierdzi, że stawką Hołowni w negocjacjach z Kaczyńskim był fotel premiera w "rządzie technicznym". Na to jednak — jak słyszymy w kręgach KO zbliżonych do Donalda Tuska — Kaczyński nie chciał się zgodzić. W jego intencji "rząd techniczny" ma być całkowicie zależny od niego, włącznie ze stanowiskiem premiera. Dlatego też obstawał, żeby premierem został wyznaczony przez niego profesor. Dokładnie tak samo, jak za poprzednich rządów Tuska w 2013 r., gdy lansował na "premiera technicznego" prof. Piotra Glińskiego, którego prezentował wówczas jako bezpartyjnego. Dziś Gliński jest jednym z najtwardszych pisowców.

Inni nasi rozmówcy — politycy Polski 2050 — przekonują, że Hołownia miał znacznie mniejsze oczekiwania. Był gotowy obalić rząd Tuska w zamian za gwarancję zachowania fotela marszałka Sejmu do końca kadencji. Wedle umowy koalicyjnej zawartej po przejęciu władzy w 2023 r. przez koalicję 15 października, lider Polski 2050 jest marszałkiem rotacyjnym. W połowie kadencji, a więc jesienią tego roku, ma go zastąpić szef Lewicy Włodzimierz Czarzasty. Hołownia od swej porażki w wyborach prezydenckich staje na głowie, żeby zachować stanowisko. To dla niego najważniejszy element negocjacji dotyczących rekonstrukcji rządu. Szkopuł w tym, że Czarzasty ani myśli rezygnować. Dlatego Hołownia boi się, że pod koniec roku stanie się szeregowym posłem. Jednocześnie nie chce wejść do rządu, bo nie chce się stać jego twarzą — od dłuższego czasu dystansuje się od Tuska i koalicji.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/holownia-chcial-zdradzic-tuska-ujawniamy-kulisy-rozmow-z-kaczynskim/bb7zlxw

Bielan wsypał Hołownie że rozmowy i kolacja miały być tajne ale farbę puścił SOP :rotfl2:

Cytat

Bielan ujawnia kulisy spotkania z Hołownią

– Mogę powiedzieć tylko o jednym spotkaniu, czyli o kolacji, która odbyła się w zeszły czwartek. To nie było żadne nocne spotkanie – oznajmił Adam Bielan w programie "Tłit" Wirtualnej Polski.

Według eurodeputowanego PiS, dziennikarze dowiedzieli się o tym spotkaniu od polityków nadzorujących SOP. – Wskazują na to wydarzenia, które wtedy się odbyły. Kolacja zaczęła się o godzinie 19:00. Wtedy przyjechał między innymi pan prezes Jarosław Kaczyński. Szymon Hołownia był spóźniony. Uprzedzał, że będzie spóźniony ze względu na obowiązki służbowe. Był o 21:30 – relacjonował Bielan. Jak zaznaczył, w mediach pojawiły się jedynie zdjęcia wychodzących z mieszkania gości. – SOP widział mnie, kiedy witałem marszałka Hołownię – dodał.

– To jest smutne, bo pada kolejny standard demokratyczny. Dotąd oficerowie SOP, którzy chronią najważniejszych polityków w państwie, nawet jeżeli komuś raportowali, to mieli pewność, że te informacje nie będą wykorzystywane politycznie – stwierdził europoseł PiS.

Szczury uciekają z okrętu. 

Edytowane przez Camis
  • Upvote 2
Opublikowano

@Camis Tutaj to raczej kapitan kombinuje, jak mimo porażek pozostać kapitanem jakiegoś okrętu. Niekoniecznie tego na którym obecnie płynie, bo ten i tak kieruje się wprost na skały.

Choć reszta załogi jest silnie antypisowska i może pokrzyżować plany Hołowni, nie popierając jego ustaleń podczas głosowań.

• Upvote 2