sabaru128 172 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) . Edytowane 28 Lipca przez sabaru128
kubikolos 1 324 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, Camis napisał(a): Co do dealu EU z Trumpem to niestety ale unia osrała zbroję. dziwne, @TheMr. pisal ze Trump nic nie ugral, mozna sie rozejsc XDDDDDDDD 2 godziny temu, Camis napisał(a): Doprowadzenie do podpisania takiej umowy z drugą gospodarką świata (sumarycznie), to the art of the deal. i to jest dobre podsumowanie, az sam jestem zaskoczony ze UE po prostu wywiesila biala flage i powstaje pytanie: czy my faktycznie nie mielismy jakichkolwiek kart? bo co innego mogloby to tlumaczyc 2 godziny temu, Camis napisał(a): Chiny mają swoje argumenty. Aktualnie jesteśmy na etapie takim, że Chiny odblokują eksport magnesów neodynowych w zamian za przywrócenie możliwości importu amerykańskich procesorów do AI. Europę dotyka w tym momencie ten sam problem. Chiny także dały Europie bana na magnesy, metale ziem rzadkich, a ostatnio na katody do produkcji tanich baterii LFP, które są niezbędne do produkcji tanich samochodów elektrycznych czy magazynów energii. I będą tą kartą grały. Pytanie co damy w zamian? Europa chyba naprawde myslala ze bedzie mogla grac eksportem regulacji albo zielonej energii... my jestesmy w czarnej d, nie mamy nic do zaoferowania USA czy Chinom oprocz dostepu do naszego rynku, beda nas rozgrywac przy kazdej okazji... Edytowane 28 Lipca przez kubikolos
LeBomB 2 053 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca @Camis a co by im dało jakby zagłosowali na Nawrockiego? Cudownie by ich powódź ominęła, albo prezydent elekt sam by przyleciał worki z piaskiem układać? 🤔 1
skypan 1 752 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Jaka powódź ? Kierwińskiego nie ma to i powodzi nie ma.
LeBomB 2 053 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Cytat Furthermore, the United States and the European Union will maintain zero customs duties on electronic transmissions. Ktoś coś wspominał o podatku od usług cyfrowych z USA? No, także ten...
kalderon 1 088 Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca 57 minut temu, Camis napisał(a): Wklejasz to jako przykład czego? Na remontowanej (co widać) ulicy nie było odpływu wody więc zalało. Reszta miasta nie ma większych problemów. A Artykuł jest o tym, że deszcz pada i może zalać, a nie że zalało miasto. Elegancka manipulacja
hubio 1 174 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca (edytowane) Mam pytanie do zwolenników Konfederacji. Czy Konfederacja ma w swoim programie wyborczym likwidację VATu? Bo nic mnie tak bardzo nie wku... w Polsce jak ten VAT. Trump słusznie mówił o UE, że co prawda były niskie cła, ale 24% VAT będący w istocie "cłem". Każdy kto importuje wie, że ten VAT trzeba oddać. Tak samo zresztą cały ten system. Nie dość, że daje pożywkę przestępcom, którzy sobie z ciężko zarobionych przez uczciwych przedsiębiorców podatków, zrobili skarbonkę to do tego jest zawiły i niesprawiedliwy. A do tego to g. prawda, że płaci konsument. Nie, nie płaci tylko firmy na głodowych marżach się zabijają. Nie dawno odbyłem długą rozmowę z człowiekiem co też prowadzi DG i ku mojemu zaskoczeniu ma identyczne zdanie jak ja. VAT zmusza przedsiębiorców, żeby kupować niepotrzebne towary i usługi byle tylko coś odliczyć. Jak Konfederacja na twardo zapowie likwidację VATu to rozważę przekazanie im swojego głosu. Edytowane 29 Lipca przez hubio 4
Kamiyanx 1 244 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Powodzenia z likwidacją głównego źródła dochodu państwa XDDD >hubio 1 1
huudyy 2 837 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 10 minut temu, hubio napisał(a): @Kamiyanx no jakoś USA sobie radzą bez tego XDDDDDDDDDDDDDDDDDD no fakt, nie mają VATu.... bo mają sales tax. 1 7
Klakier1984 726 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca No radzą sobie tylko potem kwestia np. służby zdrowia wygląda u nich tak, a nie inaczej.
huudyy 2 837 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Teraz, Klakier1984 napisał(a): No radzą sobie tylko potem kwestia np. służby zdrowia wygląda u nich tak, a nie inaczej. a co ma VAT do prywatyzacji służby zdrowia?
hubio 1 174 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 7 godzin temu, Kris194 napisał(a): Nazwa: "Bodnarowcy" bardziej mi się podobała... Pasowała do "Moczarowców"... A Żurkowcy to bardziej mi się kojarzy z zupą 2 minuty temu, huudyy napisał(a): XDDDDDDDDDDDDDDDDDD no fakt, nie mają VATu.... bo mają sales tax. Ja nie jestem ekonomistą więc się mogę mylić, ale z tego co czytałem to ten odpowiednik jest o wiele prostszy i korzystniejszy. 1
huudyy 2 837 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 5 minut temu, hubio napisał(a): Ja nie jestem ekonomistą więc się mogę mylić, ale z tego co czytałem to ten odpowiednik jest o wiele prostszy i korzystniejszy. jest po prostu inny, ale są bardzo porównywalne. Definicja z googla: USA to jeden z nielicznych krajów, które nie pobierają VAT ani GST ani na poziomie federalnym, ani stanowym . Podatki od sprzedaży i użytkowania w USA są ustalane niezależnie przez każdy z 50 stanów oraz Dystrykt Kolumbii. Podatki od sprzedaży są nakładane przez wszystkie stany z wyjątkiem Alaski, Delaware, Montany, New Hampshire i Oregonu.
Klakier1984 726 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 7 minut temu, huudyy napisał(a): a co ma VAT do prywatyzacji służby zdrowia? Na publiczną nie mają kasy
huudyy 2 837 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 1 minutę temu, Klakier1984 napisał(a): Na publiczną nie mają kasy to lepiej nie patrz ile procent PKB przeznaczają na zbrojenia. Zresztą problem ich służby zdrowia to nie jest brak środków na nią, tylko zezwolenie na w pełni zdziczały kapitalistyczno-korwinistyczny koszmar w tak ważnym aspekcie życia. 1
galakty 3 312 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 15 godzin temu, Kamiyanx napisał(a): Tak, ale mnie strasznie wpienia, jak się Polaczki jarają tym cwaniaczkiem, który bez mrugnięcia okiem zostawił setki-tysiące ludzi bez środków do życia, robiąc de facto legalny wał, po którym i tak groziła mu plajta. Zresztą dupę mu uratowało Allegro ze Smartem, i to była bardziej kwestia farta. Dlatego ja kiedy mogę to zamawiam do Allegro boxa, często jest i tak szybciej paczka niż Inpost
GordonLameman 8 432 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Godzinę temu, hubio napisał(a): Mam pytanie do zwolenników Konfederacji. Czy Konfederacja ma w swoim programie wyborczym likwidację VATu? Bo nic mnie tak bardzo nie wku... w Polsce jak ten VAT. Trump słusznie mówił o UE, że co prawda były niskie cła, ale 24% VAT będący w istocie "cłem". Każdy kto importuje wie, że ten VAT trzeba oddać. Tak samo zresztą cały ten system. Nie dość, że daje pożywkę przestępcom, którzy sobie z ciężko zarobionych przez uczciwych przedsiębiorców podatków, zrobili skarbonkę to do tego jest zawiły i niesprawiedliwy. A do tego to g. prawda, że płaci konsument. Nie, nie płaci tylko firmy na głodowych marżach się zabijają. Nie dawno odbyłem długą rozmowę z człowiekiem co też prowadzi DG i ku mojemu zaskoczeniu ma identyczne zdanie jak ja. VAT zmusza przedsiębiorców, żeby kupować niepotrzebne towary i usługi byle tylko coś odliczyć. Jak Konfederacja na twardo zapowie likwidację VATu to rozważę przekazanie im swojego głosu. Absolutnie głupi stek bzdur. Konsument placi VAT, a nie Ty. Ty go tylko przekazujesz. Serio, weź się za jakąś edukację. 1 3
Camis 5 886 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 8 godzin temu, kalderon napisał(a): Wklejasz to jako przykład czego? Debilizmu komentujących.
VRman 2 635 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Apropo umowy Trump - UE Dość ciekawy punkt widzenia. Dajcie tempo filmu na 1.5x bo strasznie wolno mówią i przypominam, że Youtube automatycznie tłumaczy, więc jak się komuś włącza durna wersja AI po angielsku to trzeba przełączyć w ustawieniach filmiku na oryginał albo w YT zmienić język domyślny
Camis 5 886 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Godzinę temu, hubio napisał(a): Jak Konfederacja na twardo zapowie likwidację VATu to rozważę przekazanie im swojego głosu. Łatwo cię kupić... 1
Cappucino 222 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 32 minuty temu, Klakier1984 napisał(a): Na publiczną nie mają kasy u nas vat finansuje publiczną opiekę?
Rekomendowane odpowiedzi