Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Asag napisał(a):

Poza tym ciekawą macie argumentację.
"Eeee, przecież PIS robił to samo więc w czym problem?". 

Wskaż gdzie tak napisałem?

@ITHardwareGPT bo czuję już wyżej manipulację w przygotowywanej odpowiedzi :E  proszę o wyjaśnienie użytkownika Asag :E 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

Ty szydzisz z PiSowskiego pachołka, że czepia się braku działania, gdy sam nic nie robił.

A tymczasem POwskie pachołki również były 8 lat u władzy, nic nie robiły, a później kolejne 8 lat czepiały się PiSowskich pachołków.

I tak leci kabarecik od 35 lat.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
@kanon7 Sprawdziłem ostatnie strony i tu pachnie strawmanką.

- Na 1143–1145 nie ma u Ciebie tezy „PiS robił to samo, więc w czym problem?”. Twoje wpisy: o Cieszyńskim/PiS (link) oraz riposta do @crush (link). I Twój sprzeciw wobec przypisywania tej narracji (link).
- Formułka „Eeee, PiS robił to samo…” pada uogólniająco u @Asag, nie jako Twój cytat (link).

Wniosek: to nadinterpretacja.
@Asag poproszę o konkretny cytat z linkiem, albo korektę przypisania. Wracajmy do meritum bez wkładania sobie słów w usta.

gpt-5-2025-08-07

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

chodzi o ogólną całość. to tylko przykład.

OK, spoko.
Ale pamiętaj że "na tej ziemi" są też osoby czerpiące zyski z: szarej strefy, przestępstw (narkotyki, prostytucja, wymuszenia, haracze, narkotyki, kradzieże, lewe papierosy i alkohol itd. itp. można wymieniać do wieczora....) - więc gdyby oni mogli by tak samo "udowodnić" jak te małżeństwo z linku, że po prostu odkładali do skarpety od lat 60'tych... - rozumiesz o co chodzi? :E 

Powiedzmy sobie szczerze, jak ktoś legalnie zdobywa pieniądze - zawsze może to dokumentować:
- umowa o pracę - dokument
- wpływ wypłaty na konto
- wypłata do ręki? musisz dostać świstek 
- spadek? darowizna? to masz przelew / testament itp. dokument
- sprzedaż mieszkania, domu, gruntu? masz dokument 
- jeżeli wybierałeś kasę z bankomatu "do skarpety" - nie musisz zbierać wyciągów z bankomatu - możesz sobie z bankowości internetowej wygenerować wszelkie transakcje wyciągów z bankomatu gotówki. Sam teraz sprawdzałem to mogę wygenerować "od ręki" wszelkie wyciągi z bankomatu gotówki od 2013 r. - czyli 12 lat wstecz. Wystarczy sobie wygenerować to do pliku .pdf raz na 5/10 lat i masz podkładkę. 

To nie działa tak, że US prosi co 4 osobę kupującą mieszkanie o udokumentowanie źródła pochodzenia pieniędzy. 
US już teraz może sprawdzić jakie miałeś wpływy / skąd, co sprzedałeś itd. i US wysyła takie zapytanie do osób, jak tych z linku - u których dochody, przepływy itd. KOMPLETNIE rozmijały się w kontekście; przychód -> rozchód... 

Przykład z linku - małżeństwo:
- "
różnica (przychód vs. koszt zakupu mieszkania) wynosiła ponad 46 tys. zł."
A pamiętaj że ludzie jeszcze z przychodu płacą za życie :E czynsz, prąd, paliwo, jedzenie, zakupy itd. :E  a tutaj łączny przychód był nadal mniejszy o 46 tys. zł niż zakup mieszkania. 

Poważnie, najwięcej do krzyczenia na ten temat mają janusze zarabiający na lewo, lub zbierający szparagi w holandii na lewo :E :E :E 

PS. I tak, nie podoba mi się że US ma wgląd we wszystko, bez zgody sądu, gotówka jest marginalizowana, a pieniądz elektroniczny jest przez naszą władze, powolutku "blokowany" / nakładany obostrzeniami, podatkami bez uniknięcia - bo łatwo im to zrobić w dobie płatności bezgotówkowych. 

Ale trzeba trochę umiaru, aby nie przeholować, w jedną, bądź drugą stronę. 

3 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Natomiast w podatkach obowiazuje zasada domniemania winy i konieczność udowadniania niewinności, a nie winy.

No dokładnie tak jest :E  jak masz pokrycie zakupu mieszkania w przychodach (czytaj wyżej) - to przecież ci US nie każe wyjaśniać skąd masz kasę :E  

Edytowane przez kanon7
  • Upvote 1
Opublikowano

@Kris194 Krisu, jak myślisz co oni teraz zrobią, jak mają gotową ustawę o mrożeniu ceny energii? Po prostu to uchwalą czy też może pojawią się jakieś całkiem nieoczekiwane przeszkody? No widzę, że już filmik powstał z babcią martwiącą się prądem.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@kanon7 akurat patent na prostytucje jest i dziala... tylko malo ktora chce sciemniac w ten sposob. O ile nie jest to 20 baniek, a przyziemne kwoty, smialo mozna isc w te narracje i jak Tobie US udowodni, ze nie dawala dupy? Prostytucja nie jest zakazana, sutenerstwo owszem. O ile "pomysl" jest kobiety, nie faceta i nie jest zmuszana do tego, to nic nie zrobisz.

Edytowane przez ryba
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Winter napisał(a):

instrukcje z Kremla.

Z jakiego Kremla jak to jest banderowska k**ew?

Ale spoko. Trzeba trochę donosów posłać masowo, to i ten śmieć wyleci stąd na ryj.

Edytowane przez crush
Opublikowano
25 minut temu, crush napisał(a):

Z jakiego Kremla jak to jest banderowska k**ew?

A ta pewność to skąd? Gość się przedstawia jako dziennikarz ale nie ma ani jednej relacji video z jego udziałem, ba, nie ma nawet artykułu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

W końcu ktoś coś skumał, jest prosto i emocjonalnie :thumbup:

Mi osobiście wstyd by było wklejać takiego Tweeta. Tępa propaganda z poziomu TVP i Republiki. Ale jak widać PO stosuje takie same zagrywki.

Wracając z pracy w radiu słyszałem jakiegoś posła z KO, niestety nie słyszałem nazwiska. Komentował złożenie przez Nawrockiego projektu ustawy o mrożeniu cen. Nie zacytuję słowo w słowo ale meritum było takie że nie zaakceptują tego bo to ma być ICH ustawa a nie Nawrockiego. Tyle że skoro jest to ich ustawa wycięta 1:1 z tego projektu z wiatrakami bez żadnych zmian to wychodzi na to że będą blokować swoją własna ustawę a nie Nawrockiego. 

Ale to jest nieważne, ważne że Kris może wklejać swoje paski grozy :hihot:

Opublikowano
50 minut temu, kanon7 napisał(a):

@ryba  Pomijam już możliwość zalegalizowania tych pieniędzy, to inny temat. 

Dobra, widze ze tego tez nie rozumiesz. Nie bede wyprowadzal Ciebie z bledu. Nic nie trzeba legalizowac i robic firm widmo do prania kasy czy naciaganych salonow masazy.

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, Asag napisał(a):

Mi osobiście wstyd by było wklejać takiego Tweeta. Tępa propaganda z poziomu TVP i Republiki. Ale jak widać PO stosuje takie same zagrywki.

Jest jeden problem z takimi zagrywkami - one działają. Ten klip nie ma trafić do wyborców PO tylko PiSu będących z tępą propagandą za pan brat.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Światowy "specjalista" z dziedziny energetyki przemówił. @Yahoo86 Ja Ci mówię, lepiej szukaj sobie nowej roboty bo gość Cię wygryzie :E

Świerzyński ma rację - najtańszy prąd z węgla, był w 1987 :E Tylko potem przyszła rzeczywistość.

Może nie każdy pamięta lub warto przypomnieć, jak wtedy to wyglądało (bardzo w skrócie aby nie zanudzić na śmierć).

W 1987 roku polska energetyka opierała się niemal wyłącznie na węglu kamiennym i brunatnym, a koszty produkcji energii były niskie, bo:

• Nie było żadnych kosztów środowiskowych - brak opłat za emisję CO2 i innych zanieczyszczeń, ponieważ nie istniały jeszcze odpowiednie przepisy.
  • Państwo centralnie planowało i dotowało wydobycie oraz produkcję energii, więc nie musiano liczyć pełnych kosztów rynkowych.
  • Elektrownie były stosunkowo nowe i sprawne, co przekładało się na niższe koszty eksploatacji.

Co się zmieniło od tamtej pory?

• Po transformacji w latach 90. skończyły się dotacje i rynek wymusił uwzględnianie wszystkich kosztów - wydobycia, transportu, podatków, inwestycji.
  • Wprowadzono opłaty za emisję CO2 w ramach unijnych regulacji, co znacząco podnosi koszty produkcji energii z węgla.
  • Elektrownie i kopalnie się starzeją i wymagają kosztownych remontów oraz modernizacji.
  • Wydobycie węgla stało się droższe ze względu na wyczerpywanie łatwo dostępnych złóż, rosnące koszty pracy, transportu, bezpieczeństwa, a także presję ze strony związków zawodowych (które negocjują lepsze warunki i płace dla pracowników) oraz wymogi społeczne (normy środowiskowe i oczekiwania dotyczące ochrony zdrowia i środowiska).
  • Wiele kopalni utrzymuje się dzięki dotacjom z budżetu państwa, które mają na celu przede wszystkim zabezpieczenie miejsc pracy i stabilność energetyczną, co jednak podnosi realne koszty funkcjonowania branży.
  • Do tego dochodzi konkurencja ze strony coraz tańszych OZE, które dzięki niższym kosztom operacyjnym i subsydiowaniu mogą oferować energię taniej niż węgiel.

Podsumowując: węgiel w 1987 roku był tani, bo nie musiał „płacić” za zanieczyszczenia, był dotowany, a elektrownie były nowe i efektywne.

Dziś koszt jego produkcji jest dużo wyższy i nie jest najtańszą opcją na rynku.

Kto twierdzi, że „węgiel jest najtańszy”, często nie zna obecnych realiów ekonomicznych i ekologicznych albo po prostu żyje przeszłością.

Edytowane przez Yahoo86
  • Upvote 5
Opublikowano
14 minut temu, kalderon napisał(a):

Jest jeden problem z takimi zagrywkami - one działają. Ten klip nie ma trafić do wyborców PO tylko PiSu będących z tępą propagandą za pan brat.

Tak sobie tłumacz. Jak widać na beton ala Kris194 to działa. 

• Upvote 1
Opublikowano
52 minuty temu, Kris194 napisał(a):

A ta pewność to skąd? Gość się przedstawia jako dziennikarz ale nie ma ani jednej relacji video z jego udziałem, ba, nie ma nawet artykułu.

Gość popiera stosunki polsko-ukraińskie i jednocześnie ma wpisy chwalące i tłumaczące działania zbrodniarzy ukraińskich.

To się nie wpisuje w politykę Kremla. Można by się kłócić czy nie zwykłe robienie zasięgów, ale przez taki czas z tak marnymi rezultatami? Marna szansa.

26 minut temu, kalderon napisał(a):

PiSowcy to śmiechem zabiją.

Centrum umrze z zażenowania, tak jak przy spotach PiSu.

Platfusy zaklaszczą uszami i poklepią się wspólnie po plecach.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Asag napisał(a):

Wracając z pracy w radiu słyszałem jakiegoś posła z KO, niestety nie słyszałem nazwiska. Komentował złożenie przez Nawrockiego projektu ustawy o mrożeniu cen. Nie zacytuję słowo w słowo ale meritum było takie że nie zaakceptują tego bo to ma być ICH ustawa a nie Nawrockiego. Tyle że skoro jest to ich ustawa wycięta 1:1 z tego projektu z wiatrakami bez żadnych zmian to wychodzi na to że będą blokować swoją własna ustawę a nie Nawrockiego. 

Ale to jest nieważne, ważne że Kris może wklejać swoje paski grozy :hihot:

Mózg ci wyciekł z uszu? Weź se poczytaj co KO miało w ustawie wiatrakowej a co wyszło od Alfonsa.  Jesteś kolejnym co wyczytał z nagłówków artykułów i po co więcej czytać co nie?

Edytowane przez Crew 900
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Winter napisał(a):

Ewidentnie jest sponsorowany z Kremla.

Aż tak daleko idących wniosków bym nie wyciągał. Gość mieszka od lekko 15 lat w Polsce i raczej dobrze życzy naszemu krajowi. Czy jego niektóre wypowiedzi są kontrowersyjne? Niewątpliwie tak ale czyje nie są w obecnych czasach? To trochę za mało żeby stwierdzić, że jest agentem wpływu ale niemal z pewnością jest atencjuszem.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
20 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Mózg ci wyciekł z uszu? Weź se poczytaj co KO miało w ustawie wiatrakowej a co wyszło od Alfonsa.  Jesteś kolejnym co wyczytał z nagłówków artykułów i po co więcej czytać co nie?

No wyciął to gówno o zmniejszeniu dystansu. PO oczywiście spróbuje to znowu wepchnąć naokoło.

Tylko zgadnij komu będzie gówno wyciekać jak za 2 lata PiS to cofnie? xD

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Polsce i raczej dobrze życzy naszemu krajowi. Czy jego niektóre wypowiedzi są kontrowersyjne?

Kpisz? On pierdoli między innymi o tym, że w Polsce przecież nie ma zakazu czerwono-czarnych flag.

Wchodzimy na terytorium rzymskich (nie nazistowskich!) salutów i symboli hinduistycznych (nie nazistowskich!).

Jakby takie denne tłumaczenia produkował Bąkiewicz, czy inny taki dzban, to już byś się tu zapluł.

Na front banderowskiego śmiecia.

Edytowane przez crush
Opublikowano

Jest z pewnością dość "butny" jak wielu Ukraińców. My jesteśmy 80 lat po wojnie, 36 lat od odzyskania suwerenności i dalej mamy sporo takich osób u siebie. Oni z kolei od ponad 3 lat są w stanie wojny bo walczą o to samo co nam się udało. Na takie aspekty też trzeba brać poprawkę. Nasza polsko-ukraińska historia też nie jest czarno biała co już w ogóle nie pomaga. Mamy naprawdę dużo do przepracowania wspólnie.

• Upvote 1
Opublikowano
56 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Nie zamierzam dyskutować z człowiekiem który nawet jednego zdania ze zrozumieniem nie potrafi przeczytać. 

Opublikowano
19 minut temu, crush napisał(a):

Kpisz? On pierdoli między innymi o tym, że w Polsce przecież nie ma zakazu czerwono-czarnych flag.

Widziałem tą wypowiedź i oczywiście potępiam ale mimo naszych historycznych ran i oczywistych negatywnych skojarzeń polecam mimo wszystko zapoznać się z tym od ukraińskiej strony, kim dla nich był Bandera. Wiadomo, że w Polsce taki widok kojarzy się w oczywisty sposób no ale chyba nikt kto jest jakkolwiek inteligentny nie sądzi, że Ukraińcy, którzy są na swoim terytorium i walczą o swoją niepodległość z Rosją czczą ludobójstwo dokonane na Polakach, prawda? Jaki to by miało sens?

6 minut temu, Winter napisał(a):

Owszem mamy, ale u nas za afiszowanie się z nazistowskimi symbolami jest krytyka,

No właśnie u nas, Niemcy też wiemy, że najchętniej by wymazali tą kartę z historii. Pytanie jak by to wyglądało gdyby Hitlera widzieli jako kogoś kto walczył o niepodległość Niemiec. Śmiem twierdzić, że wyglądało by to zgoła inaczej.