Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedział

Cytat

Chcemy pomóc naszym dzieciom zachować naszą tożsamość, wspierać ich powrót do domu, do Ukrainy, gdy pozwoli na to sytuacja bezpieczeństwa. Jesteśmy za socjalizacją i integracją, ale jasne jest, że nie za asymilacją.

W sumie można go zrozumieć jak stamtąd spieprzyła już połowa ludności, no ale to nie nasz problem tylko ich że ludzie nie chcą tam mieszkać. W PRL też nie chcieli.

Opublikowano
15 minut temu, VRman napisał(a):

Niech się uczą czego chcą, ale za edukację swojego rodzimego języka niech płaci Ukraina.

dokladnie,

finansowanie z naszych srodkow nauki ktora jedynie utrudnia asymilacje to totalna glupota, wystarczy spojrzec jak Polakow uczono na zachodzie,

Polak wyjezdzal do UK i po tygodniu zapominal polskiego XD

Opublikowano
13 minut temu, VRman napisał(a):

No o tym to niech decydują wojskowi, którzy są kompetentni i eksperci od prawa międzynarodowego. Trzeba rozważyć każdy scenariusz i przygotować plan działania, aby było wszystko jasno i klarownie a nie zastanawianie się co teraz "na gorąco". Trzeba jednak myśleć odważnie, jak Turcja, a nie jak jakieś nowoczesne państwewko, które zanim strzeli do czołgu wroga to się pyta czy aby tam czasem obok jakaś zagrożona żabka nie żyje, bo to by było nieekologicznie. To nie są rzeczy dla pani minister od obronności, która z wykształcenia jest kompletnie nikim i nie ma pojęcia o niczym, ale "nie chce eskalacji" więc guzik zrobi bo się boi. Tu trzeba odważnie, twardo, konsekwentnie.

Zgoda - decyzje powinny podejmować wojskowi i eksperci, a nie politycy od kampanii medialnych. Ale właśnie dlatego potrzebne są jasne zasady działania - żeby nie było improwizacji i żeby reagować zdecydowanie, ale z głową.

Turcja? Jasne - zestrzeliła rosyjski samolot, ale nie w chaosie. Miała ustalone procedury, przestrzegała komunikatów i to Rosja wtedy straciła twarz, nie Ankara.

Problem zaczyna się wtedy, gdy „odwaga” zamienia się w chaotyczną pokazówkę. A Rosja tylko czeka na błąd, który potem rozdmucha propagandowo na całą Europę.

Uderzyć trzeba - ale wtedy, gdy nie musimy się potem tłumaczyć.

Opublikowano

W kontekście społecznym asymilacja oznacza przyjmowanie norm i wzorców grupy dominującej, często przez mniejszości, co prowadzi do zmiany lub porzucenia własnej kultury, lub identyfikacji z nowym narodem - Polacy za granicą, też mają zakaz używania naszego języka, obchodzenia polskich świąt i zaprzeczania, że są Polakami? Bo w tym kontekście chodzi o asymilacje.
A co do płacenia za język — przypominam, że szkolnictwo w PL jest "sponsorowane" z podatków, które Ukraińcy u nas także odprowadzają. Widocznie wolicie zamiast nich Kolumbijczyków....

36 minut temu, kubikolos napisał(a):

Polak wyjezdzal do UK i po tygodniu zapominal polskiego XD

I tego chcą uniknąć Ukraińcy - całkowitego zniszczenia ich tożsamości narodowej. 

• Upvote 5
Opublikowano
21 minut temu, Winter napisał(a):

Nieeeeee, Janusz się rozmnożył? Czyli do 2100 jakiś jego potomek będzie nas zamęczać?

Tak na poważnie to ja współczuję dzieciakowi, za kilka lat nie będzie miał życia w szkole.

Opublikowano
1 minutę temu, bergercs napisał(a):

I tego chcą uniknąć Ukraińcy - całkowitego zniszczenia ich tożsamości narodowej. 

a co mnie to obchodzi? ty od ukraincow?

dla mnie polski interes jest tu najwazniejszy, tylko i wylacznie prawdziwa asymilacja

Opublikowano

Sensowne argumenty @bergercs

Ale

3 minuty temu, bergercs napisał(a):

przypominam, że szkolnictwo w PL jest "sponsorowane" z podatków, które Ukraińcy u nas także odprowadzają. Widocznie wolicie zamiast nich Kolumbijczyków....

Jest też sponsorowane przez wiele poprzednich pokoleń Polaków. Poza tym wkład Ukraińców do budżetu jeszcze długo będzie na minusie, nawet jak liczyć podatki.

I dlaczego przy braku dofinansowań pierdół, na które nas jako narodu tonącego w długach nie stać, od razu zamiast nich mają być Kolumbijczycy?

PS. Ale byś chociaż ten tekst od AI przeredagował, a nie tak...

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, bergercs napisał(a):

A kto im tego broni? Tylko oni mają rozumieć, że tu zawsze będzie Polska. Więc albo tożsamość ukraińska będzie obok polskiej, albo nie będzie jej wcale.

No i niestety ale mimo pitolenia o zrozumieniu aspektów historycznych przez@Kris194ów, to Bandera nie u nas.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

No ale jakie pluć na Ukraińców jak ja piszę tylko o tym, że nie powinni od nas wymagać przywilejów i dotacji do tego, na co Polski nie stać. Szczególnie nie po tym ile im już pomogliśmy. Powinni po stopach ten kraj całować, a nie się domagać więcej. To jest zachowanie które sprzyja tylko i wyłącznie ruskiej propagandzie. 

Co do AI. No jak nie AI, to zapytam: W jakim kraju mieszkasz od urodzenia? Jesteś zawodowym pisarzem powieści może w Irlandii na przykład? Bo jak nie to cóż... 

Come on. 

Nie oznaczyłeś przeklejki z AI to teraz nie udawaj Greka ;)

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Winter napisał(a):

Tobie dobrze idzie jedynie obrażanie.

Nie mam problemu z tym, że ukraiński będzie dodatkowym językiem. Mam problem, że musimy sponsorować niszowy język. Ukraiński nawet na Ukrainie nie jest używany przez wszystkich. Wiesz, jakie to są koszty dla państwa? Jeśli Ukraina sama sfinansowałaby naukę ich języka w Polsce to nie mam z tym problemu.

Ty masz problem ze wszystkim. Najbardziej z mieszkaniem w Polsce :) 

Ja nie mam problemu z tym. Nie jesteśmy wszak Litwinami, nie? :) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Winter napisał(a):

Czyli mamy potwórzyć błędy innych i mieć V kolumnę u siebie? Wszak ruscy cały czas tłumaczą się, że chodzi o ochronę ludności rosyjskojęzycznej.

Ale to nie są ruscy, a Ukraińcy. Tak samo ty nie jesteś russkiem mimo że niektórym idiotom z USA wydaje się (lub wydawało się jeszcze latach 90) ze to to samo. 

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, VRman napisał(a):

Łot? :E

Gość pierdzielił ruskie bzdury o tym, że Ukraina była wredna i okrutnie atakowała separatystów, dlatego Rosja musiała wkroczyć aby pomóc swoim braciom (dlatego zamiast śmierci garstki separatystów zginęło pół miliona Rosjan i oczywiście po prostu tych swoich obywateli stamtąd zabrać nie było można)

Masz tu zresztą konkretne cytaty innego szamba jakie pomagał wylewać na swoich widzów, samo gęste z Kremla:

Czyli według ciebie Ukraina nie jest bardzo skorumpowanym krajem? 

A co do tego: "We need to be cautious about what we’re being told." To przecież też w 100% racja i odnosi się to do każdego przekazu w dzisiejszych mediach. Każda ze stron sra propagandą i przyjmowanie wszystkiego jako pewniak to głupota i wiele osób wielokrotnie o tym pisało również na tym forum w różnych wątkach. 

I jak crush już wspomniał, z punktu widzenia zwykłego Amerykanina Ukrainy mogłoby i nie być, obeszło by to ich jak zeszłoroczny śnieg. A to że to nie jest zgodne z naszymi interesami to już inna sprawa. 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Winter napisał(a):

Boshe, Gordą. Jesteś wykształconym człowiekiem, a mimo to nie potrafisz myśleć racjonalnie. Gdyby jakakolwiek nacja uzyskała takie przywileje to by je wykorzystała. Kieruję kilkunastoosobowym zespołem i wiem doskonale, że jak dasz palec to będą chcieli rękę. Tu nawet nie chodzi o nację, ale o ludzką naturę. Czemu nie potrafisz tego dostrzec? Ja byłbym przeciw temu pomysłowi nawet gdyby chodziło o mniejszość litewską lub białoruską. Tutaj nie chodzi o moją niechęć antyukraińską. Po prostu czysty pragmatyzm.

Bzdura. Chodzi o czystą niechęć :) 

To jest tylko nauka drugiego języka. 

Nie dostrzegam zagrożenia, bo nie jestem pod wpływem russkiej propagandy :) 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano

jakos nie zauwazylem najzadu "kaszubow" i "slazakow", mimo, ze maja w swoich regionach mozliwosc nauki kulturowo im bliskiego jezyka :hmm: w ukrainskich szkolach ucza jezyka polskiego czy to ozancza juz nowe wojewodztwo dla nas?

• Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, SuLac0 napisał(a):

jakos nie zauwazylem najzadu "kaszubow" i "slazakow", mimo, ze maja w swoich regionach mozliwosc nauki kulturowo im bliskiego jezyka :hmm: w ukrainskich szkolach ucza jezyka polskiego czy to ozancza juz nowe wojewodztwo dla nas?

Ślązacy to wciąż Polacy. A i tak masz już tam grupki separatystów.

Ilu Polaków, ale takich którzy czują się Polakami, a nie bo ich rodzice byli Polakami, jest na Ukrainie?

A ilu świeżych Ukraińców w Polsce?

To MUSI być kontrolowane. Różnorodność to nie są motyle i słońce jak nieudolnie próbuje malować to lewica. To konflikty i podziały.

I powiem dosadnie, że j***e mnie to czy taka opinia jest symetryczna do ruskiej.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Winter napisał(a):

Czyli jak nie damy Ukrainie drugiego języka to już ruska onuca/rozkazy Putina? Idziesz na bloka kolego. To już jest zaczadzenie.

Nie. 

Po prostu pamiętam co i jak piszesz. Lubisz prawicowe gownozrodelka, które są pod wpływem russkiej propagandy bo one potwierdzają twoje biasy. 

Dlatego wczoraj pisałeś takie :kupa: w sprawie dronów.

A blokować to se tam możesz. Już 5 raz to zapowiadasz. Jesteś równie słowny jak ten czarny co obiecał sędzi poprawę i że będzie grzeczny.

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, bergercs napisał(a):

Jakie Al - SJP. Jak tak będziecie pluć na "złych  Ukraińców" to opuszczą kraj - firmy sobie ściągną  "inżynierów z Kolumbii, Pakistanu" itp. Wtedy będzie cudownie zapewne.

https://epoznan.pl/news-news-167533-19_letni_ukrainiec_zatrzymany_na_a2_pod_poznaniem_przewozil_nielegalnych_imigrantow

nie potrzebujemy żeby firmy ściągały inżynierów bo wasi bracia ukraińcy przemycają inżynierów do Polski, miesiąc w miesiąc przynajmniej 3-4 wykrycia takiego procederu, a to oznacza, że skala jest ogromna. 

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
3 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

hmm. no tak. faktycznie zapomnialem. slowo "tolerancja" jest zdecydowanie przereklamowane i kompletnie nie na czasie. :flaga2:

Tolerancja musi mieć granice. W Polsce i na całym świecie.

A jak ktoś nie potrafi się dostosować to nie :flaga2: tylko :ssij:.

3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ja bym poszedł dalej. Zakazać języka polskiego w szkołach na Litwie :E 

Jesli taka będzie ich decyzja to trzeba to uszanować.

Ukraińskich uczniów w polsce jest ile?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem dokładnie, pewnie Ukraińcy w Polsce, procentowo podobnie jak na Litwie Polacy. 

"Polacy stanowią 6,5 procent ludności Litwy i są największą mniejszością narodową w tym kraju."

I jakoś Litwini nie wyrzucają Polaków, ba nawet umożliwiają im jako największej mniejszości narodowej kształcenie się po polsku w ich szkołach.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 4