Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

Pewnie tak, w obecnym swiecie to moze mu nawet na plus wyjsc.

Natomiast ja zawsze bede propsowal mechanizm 'konsekwencji'. Lewa strona juz buczy, ze to jest atak na wolnosc slowa. :boink:

A mnie bawi, ze gdy to samo dotykało prawicy bo był straszny kwik o wolności słowa, cancel culture i w ogóle koniec świata, olaboga, armagedon.

Ale jak robimy to komuś innemu to już git, majonez, prawione chłopaki mogą donosić :) 

• Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, Radziuwilk napisał(a):

Do dziś nie bardzo wierzyłem w plotki o tym, że Polskęzbaw jest gejem. Ale po tym... 

hmm...

;)

PS. Syn Kurskiego jest niewinny! Z takim wzorem moralności jak jego tatuś, nie mógłby nigdy zrobić niczego złego! A Tusk nie tylko się mści na jego rodzinie bo nie lubi Kurskiego, to jeszcze chamsko używa wehikułów czasu i zakłada sprawy w sądach jeszcze za rządów pisu. Co za bezczelność!

25 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Polityka na swiecie: Kimmel out z ABC za smieszkowanie z prawicy.

https://www.bbc.com/news/articles/c203n52x1y9o

Co to za kretynizm? Nie widzę niczego w tych cytatach, może poza mówieniem, że zabójca był prawakiem, ale kim był to nie wiem, nie interesowałem się, wisimito.

Prawica tak nienawidzi cancel culture a teraz to? 

Może jednak po prostu oglądalność była do dupy i szefostwo stacji skorzystało z okazji aby go wywalić? Gość był już naprawdę żenująco nieśmieszny. 

Opublikowano
17 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A mnie bawi, ze gdy to samo dotykało prawicy bo był straszny kwik o wolności słowa, cancel culture i w ogóle koniec świata, olaboga, armagedon.

Ale jak robimy to komuś innemu to już git, majonez, prawione chłopaki mogą donosić :) 

No właśnie miałem pisać, że w takich przypadkach widać tam już tak skrajny podział, że przestają zauważać, że jedni i drudzy robią to samo tylko w imię innych poglądów. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Kimmel podjął się mocnej dezinformacji na temat Kirka tak samo jak i media typu CNN w USA. Tak czy inaczej uważam, że te media powinny po prostu przeprosić i umieścić sprostowanie w prasie/internecie i zapłacić jakąś karę. 

Sorry ale jakby to jakiś prawak zabił jakiegoś znanego lewackiego influencera, a media robił by fikoły, że to zrobił jakiś lewak. A smsy gdzie morderca przyznaje się do winy nazywały by "wzruszającymi". To też byście nie byli zadowoleni.

Edytowane przez KiloKush
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, KiloKush napisał(a):

Sorry ale jakby to jakiś prawak zabił jakiegoś znanego lewackiego influencera, a media robił by fikoły, że to zrobił jakiś lewak. A smsy gdzie morderca przyznaje się do winy nazywały by "wzruszającymi". To też byście nie byli zadowoleni.

"Prawak" w czerwcu zabił małżeństwo polityków należących do demokratów

https://edition.cnn.com/2025/06/14/us/minnesota-shootings-manhunt-vance-boelter-invs

Republikański senator w mediach społecznościowych na siłę próbował wmawiać, że zabójca był "marksistą", demokratem i był powiązany z ofiarami

https://minnesotareformer.com/2025/06/16/sen-mike-lee-outrages-minnesotans-with-social-media-jabs-about-hortman-murder/

Wszystko okazało się nieprawdą. 

Ten sam senator, który w sumie zlekceważył na początku tamto zdarzenie, teraz do zabójstwa Kirka podchodzi znacznie poważniej i ostrzej.

https://www.theguardian.com/us-news/2025/sep/11/republican-senator-mike-lee-kirk-shooting-melissa-hortman

Tylko dlatego że chodzi o człowieka dzielącego jego poglądy, a nie po prostu o człowieka. 

To jest straszne w tym wszystkim, że po tylu różnych wydarzeniach na przestrzeni całych wieków ludzi dalej aż tak bardzo dzielą poglądy polityczne, religijne i wiele innych do takiego stopnia, że są w stanie akceptować jakąkolwiek przemoc i to nieważne po jakiej stronie... Może to zabrzmi symetrystycznie i mocno centrowo, ale jakiekolwiek formy przemocy nie powinny być akceptowalne po żadnej ze stron sporu politycznego, religijnego itp. W przeciwnym razie idziemy w stronę autorytaryzmu.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 5
Opublikowano

@LeBomB To nie takie proste.

Na podstawie tego sporu politycznego,  czy jak w przypadku Kirka propagandy MAGA, w tym prokacapskiej, mają miejsce zmiany na świecie, w polityce, prawie, podejściu do konfliktu na Ukrainie, podejściu do obrony części "nowych" państw NATO w tym Polski.

Ten propagandysta nie rozwodził się nad kwestią zmiany czasu na letni ;) gdzie można by uznać że to bez wielkiego znaczenia.

Opublikowano
21 minut temu, LeBomB napisał(a):

"Prawak" w czerwcu zabił małżeństwo polityków należących do demokratów

https://edition.cnn.com/2025/06/14/us/minnesota-shootings-manhunt-vance-boelter-invs

Republikański senator w mediach społecznościowych na siłę próbował wmawiać, że zabójca był "marksistą", demokratem i był powiązany z ofiarami

https://minnesotareformer.com/2025/06/16/sen-mike-lee-outrages-minnesotans-with-social-media-jabs-about-hortman-murder/

Nie sledzilem jakos mocno tamtym wydarzen - ale perplexity podpowiada ze mike lee to byl raczej dosc mocno przejaskrawiony glos w obu zamachach. Ja tam takie outlinery wyrzucam z badan ;)

Drwiny tez powinny go stolka pozbawic.

Opublikowano

@oldfashioned czy przejaskrawiony czy nie, to senator, osoba publiczna, kreująca poglądy na sprawy w których się wypowiada. 

@Badalamann nikt nie mówił że to proste. Tylko że akceptacja jakiejkolwiek przemocy na tle politycznym, rasowym, religijnym, światopoglądowym prowadzi zawsze do eskalacji. Niestety to część ludzkiej "natury" w świecie, który człowiek sam sobie wykreował i nigdy nie będzie idealnie. Jednak jako ludzie, którzy mają jeszcze dość dobrze udokumentowane ostatnie dwie wojny światowe powinniśmy mieć na uwadze co prowadzi do takich wojen i przeciwstawiać się wszystkiemu co może doprowadzić do kolejnej. 

• Upvote 1
Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/komendant-stolecznej-policji-ma-odejsc-zmuszono-go-7201474382957152a

A więc tak - kilka dni temu, Komendant SP na obradach Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego, poparł wprowadzenie nocnej prohibicji w Warszawie. Następnie na tym samym posiedzeniu odbyło się głosowanie, które głosami radnych z PO odrzuciło plany wprowadzenia zakazu sprzedaży alkoholu nocą. Według mediów, jednym z przeciwników zakazu jest szef MSWiA Marcin Kierwiński (no a jak?), czyli de facto przełożony komendanta.  

• Thanks 1
Opublikowano

Rzecz w tym, że to przeciwstawianie się często nie jest możliwe w innej formie niż siła i np w ostateczności likwidacja wrogich przywódców czy propagandystów. A w mniejszym natężeniu użycia siły to zostają protesty czy pobicia.

Inaczej współcześni faszyści zwyciężą i podporządkują sobie służby państwowe jak policja i wojsko.

I też użyją siły i terroru, tylko systemowego/państwowego na masową skalę. Oni tego nie ukrywają.

A wówczas będą mieć już ogromną przewagę, jak daje właśnie to że zmienią prawo i będą mieć siły policyjne realizujące ich wymysły.

Całkowicie rezygnując z przemocy godzisz się po prostu czekać aż wróg wygra i po Ciebie przyjdzie mając już dominującą pozycję.

Opublikowano
29 minut temu, Lypton napisał(a):

https://wiadomosci.wp.pl/komendant-stolecznej-policji-ma-odejsc-zmuszono-go-7201474382957152a

A więc tak - kilka dni temu, Komendant SP na obradach Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego, poparł wprowadzenie nocnej prohibicji w Warszawie. Następnie na tym samym posiedzeniu odbyło się głosowanie, które głosami radnych z PO odrzuciło plany wprowadzenia zakazu sprzedaży alkoholu nocą. Według mediów, jednym z przeciwników zakazu jest szef MSWiA Marcin Kierwiński (no a jak?), czyli de facto przełożony komendanta.  

W Warszawie na trzeźwo było by ludziom ciężko więc w sumie nie powinniśmy się głosującym dziwić :)

Opublikowano
13 minut temu, LeBomB napisał(a):

a środkami przymusu w celu utrzymania porządku publicznego.

Dokładnie tak tłumaczą się dyktatorzy i autorytarni przywódcy z użycia siły przez swoją stronę, gdy już zdobędą władzę nad policją i wojskiem. Wówczas kończą się dyskusje bez przemocy, bo ich zdanie i pomysły stają się prawem, a druga strona staje się kryminalistami/wrogami publicznymi.

Dokładnie o nie dopuszczeniu do tego pisałem. W tym, gdy metody pokojowe zawiodą, przy użyciu przemocy. Bo inaczej i tak do niej dojdzie i to w sytuacji gdy przeciwnik będzie miał po swojej stornie siły bezpieczeństwa.

Opublikowano

@Badalamann Z jednej strony piszesz, że bez przemocy się nie da, z drugiej strony jak Ci piszę, że przemoc, a zbiór ściśle określonych działań w celu utrzymania porządku to co innego, to piszesz, że tak piszą dyktatorzy. Czyli mam rozumieć w tym momencie, że popierasz niczym niekontrolowaną przemoc w celu osiągnięcia celu?

14 minut temu, Badalamann napisał(a):

Dokładnie o nie dopuszczeniu do tego pisałem. W tym, gdy metody pokojowe zawiodą, przy użyciu przemocy. Bo inaczej i tak do niej dojdzie i to w sytuacji gdy przeciwnik będzie miał po swojej stornie siły bezpieczeństwa.

Wiesz że nie opisujesz w tym momencie niedopuszczenie do takiej sytuacji, a po prostu opisujesz to jak powinna działać policja i inne służby porządkowe? Czyli opisujesz dokładnie użycie uszczegółowionych, określonych działań przymusu w celu utrzymania porządku publicznego. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Lewostronni zasłużenie oberwali swoją zabawką.

3 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Kimmel podjął się mocnej dezinformacji na temat Kirka tak samo jak i media typu CNN w USA. Tak czy inaczej uważam, że te media powinny po prostu przeprosić i umieścić sprostowanie w prasie/internecie i zapłacić jakąś karę. 

Każda niesprawiedliwa śmierć czy to po lewej czy po prawej stronie nie powinna budzić w człowieku chorych odruchów radości czy celebracji.
Jeśli ktoś ma inaczej to jest wynaturzeńcem i powinien ponieść konsekwencje swoich czynów.

Edytowane przez Umpero
  • Upvote 1
Opublikowano
45 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

W Warszawie na trzeźwo było by ludziom ciężko więc w sumie nie powinniśmy się głosującym dziwić :)

Ta prohibicja to jest tak skuteczna i sensowna jak te kampanie przeciw przemocy w rodzinie.

Patus który chlał i dymił, kupi wcześniej i dalej będzie dymił. Analogicznie żonobijca ma w dupie te reklamy.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, crush napisał(a):

Ta prohibicja to jest tak skuteczna i sensowna jak te kampanie przeciw przemocy w rodzinie.

Patus który chlał i dymił, kupi wcześniej i dalej będzie dymił. Analogicznie żonobijca ma w dupie te reklamy.

Patus idzie na melinę do miecia i bierze pół litra.
Te ograniczenia to trochę jak te tańce spurkowych i innych wariatek lewostronnych w sejmie celem zniesienia głodu i okrucieństwa na świecie.

• Haha 1
Opublikowano

https://www.kacdoktor.pl/blog/alkohol-w-skandynawii#:~:text=Analizując dostępne dane można dojść,7%2C2% całego społeczeństwa.

Alkohol w Skandynawii ‒ czy utrudnienie sprzedaży alkoholu jest odpowiedzią na problem alkoholizmu?

Obserwując rozwiązania wprowadzone w Szwecji i Norwegii nie sposób nie zadać sobie powyższego pytania. Analizując dostępne dane można dojść do wniosku, że kraje te odniosły znaczący sukces w walce ze spożyciem alkoholu, choć nie wyeliminowały całkowicie problemu choroby alkoholowej. Odsetek osób dotkniętych alkoholizmem wciąż wynosi w Szwecji 11%, a w Norwegii 7,2% całego społeczeństwa.

Nie każdy mietek ma melinę. 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, crush napisał(a):

https://krakow.pl/aktualnosci/284749,29,komunikat,po_roku_nocny_zakaz_sprzedazy_alkoholu_daje_pozytywne_efekty_.html

https://demagog.org.pl/wypowiedzi/nocna-prohibicja-w-krakowie-jakie-przyniosla-skutki/

Coś tam jednak daje.

12 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Ja myślę, że z nocnym zakazem wyszłoby trochę jak z niedzielami niehandlowymi - marudzili marudzili a w końcu się przyzwyczaili ;) 

To nie jest żadna nowość. Coraz więcej polskich miast ją wprowadza. Na zeszły rok było to 176 gmin. 

Edytowane przez Lypton
  • Like 2
  • Upvote 2