Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

Cos mnie ominelo?

Na Kanale Zero pojawiała się jakaś imitacja Zaharovej, która w swoim programie usilnie przekonywała, że w Rumunii to skandal, że kandydata na prezydenta zablokowali. Że zamach na demokrację! Że to wcale nie dzięki ruskom i chińczykom mu nagle skoczyło poparcie itp.

I jeszcze kilka pomniejszych, ale tylko to mnie tak podkur(zy)ło, że zapamiętałem.

No bądźmy poważni. To było pomiędzy trzema aferami z tym jak ruscy próbują mieszać w innych krajach, aby wybierać pro-ruskie pacynki. Chodziło o kraje sąsiadujące z rosją. 

A ta wychodzi i "to nie przez ruską agenturę go zblokowali! To zła łunia!"

No ja pierd... 

:boink:

Mazurek zresztą jej wtórował.

No i dawanie platformy Braunowi, wypowiadanie się o nim pozytywnie, brak naciskania na niego w kwestii rosji. 

Maciak to był moim zdaniem teatrzyk mający pokazać "my wcale nie jesteśmy proruscy".

Edytowane przez VRman
  • Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, musichunter1x napisał(a):

Chodzi o te zachowanie wobec Zełenskiego czy co?
USA gra w swoją grę, na swoją korzyść, bez względu na pionki. Nie ma tu nic ruskiego... A że może się oberwać pionkom walczącymi z Rosją to już inna sprawa.

No nie wiem. 

Olewają sojuszników, wycofują się z walki z dezinformacją https://www.wirtualnemedia.pl/usa-wycofuja-sie-z-walki-z-dezinformacja-bo-nie-sluzy-to-ich-korporacjom,7198457107086272a

Nie robią niczego, żeby zachęcić UE do nałożenia cel czy innych ograniczeń na Chiny. Europa uniezależnia się militarnie i nie tylko od USA. Niby co on chce osiągnąć w ten sposób? 

Nie wierzę, że to są jakieś szachy 4D i że Trump jest geniuszem, to jest zwykły kretyn. Zyska na tym wszystkim jak na przyjmowaniu Putina na czerwonym dywanie, w ogóle, a nawet straci. 

Zaraz będziemy niezależni militarnie, już teraz usa nie przekazuje uzbrojenia Ukrainie (sprzedaje, ale to żadna łaska), uderza cłami w UE i odwraca się od Europy. 

Kwestią niedługiego czasu jest moment w którym USA nie będą mieć niczego co mogą nam zaoferować Chiny i to dużo taniej. Skończy się tak, że będziemy zniechęceni, uzbrojeni w USA nie będzie mogło dyktować nam warunków i to do tego stopnia, że w przypadku wojny z Chinami nie kiwniemy palcem. Może teraz na krótką metę coś tam zarobią ale na dłuższą metę będą tracić. 

• Upvote 4
Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

On wielokrotnie powielał ruskie bzdury. Jak zresztą większość opłacanych rubelkami influencerów prawicy w USA. Wygoogluj "Tim pool russian money" 

Ale mi nie chodzi o Tim Poola, który jezotrzepem z przebłyskami. 
Rosja właśnie uwielbia robić zamieszanie i polaryzować. Finansować może nawet dwie strony przez pośredników, byle zapędzić ich w ślepy róg. 
Kirk w swojej istocie robił coś odwrotnego, starał się zmniejszać polaryzacje i otwierać most do rozmowy... To czy zasłyszy czasem jakieś bzdury i może je powtórzy niewiele mnie interesuje, ale zależy to od skali.
Wiec możesz mi przedstawić mi tą jego skalę powielania rosyjskich bzdur. 

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Za często piszesz rzeczy które mają uderzyć tylko we wizerunek.

Pewnie nawet jednego, dłuższego filmu z nim nie obejrzałeś, ale wiesz że przegrał każdą debatę :E 
"Nie używał argumentów"... Argumenty są tylko wtedy, gdy Tobie odpowiadają?
Po prostu to taki korporacyjny odpowiednik - "On jest głupi i nigdy nie ma racji."

Widziałem jakich “argumentów” używa. I jak jest orany na poziomie logicznym. Dlatego to nie są argumenty. 

On był bardzo kiepski retorycznie, a i wiedzę miał mizerną. Ale nikt nie powinien go zabijać. Nawet jeśli uważał że kara śmierci powinna być transmitowana w telewizji.

• Upvote 1
Opublikowano

Skoro Batyr objął pałac prezydencki pomimo tego, ze do dnia dzisiejszego nadal nie wiadomo, kto tak naprawdę wygrał wybory, to może w tej kadencji jako Prezydent RP zrobić jedną, jedyną dobrą rzecz, a jest nią przymusowe wysłanie Jarka Kaczyńskiego na emeryturę oraz całej pisowskiej ferajny na śmietnik historii. Batyr ma w ręku tyle środków, żeby to uczynić wykonalnym, stając się rzeczywistością. Tego domaga się co najmniej 50% ludzi w Polsce!

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Proszę bardzo. Jednak w tym wątku to pisałem:

Niestety bez odnośników, więc ciężko znaleźć źródło wypowiedzi, ale znalazłem wypowiedź w tym stylu, ale bez wszystkich cytatów które skądś wytrzasnąłeś. 

Spoiler

Powiedział nawet że Finlandia jest bardzo rosyjska i była neutralna w czasie IIWW. :E 
Więc jest tam sporo niewiedzy oraz ignorancji wobec informacji ze świata, a stereotyp amerykanina, który gówno wie o Europie nadal jest utrzymany.

Nie zapominajmy, że z perspektywy interesu USA dobrze jest zakończyć tą wojnę, więc pewne narracje im odpowiadają.  Ich również można rozgrywać moralnie, odnosząc się do ich wspaniałej bohaterskości i wielkości (nawet nieprawdziwej), co już sama Ukraina zauważyła i dyskutują inaczej niż na początku, choćby spamowaniem "dziękuję".
Nie skupiał się na argumencie ekspansji NATO, co może być jakimś powodem w Rosji, przynajmniej propagandowym, lecz skupiał się na utrzymania rozmów z Rosją i znalezienia rozwiązania, w którym nie byłby zaangażowany amerykański żołnierz.

Na mój rozum to muszą uznać część narracji Rosji lub zmiękczyć ich obraz, aby nadawali się do rozmów pokojowych w oczach obywateli... W praktyce może to być po prostu bezrefleksyjne przyjęcie narracji deeskalacyjnej. 
Przecież to samo robiono z ZSRR, gdzie nie chcieli ciągnąć nowej wojny przeciw nim, uciszając głosy podkreślające ich okropność. 

To że Ukraina jest skorumpowana to fakt i słyszałem to od samych Ukrainców. Narracyjnie mogą to sobie ubierać w słowa, pod swoje interesy szukania grzechów po obu stronach, aby łatwiej przepchnąć pokój... Ukraina pewnie częściowo oczyści się z korupcji po wojnie, bo szary żołnierz raczej nie będzie zadowolony.

Więc ja tu widzę również interes USA do prowadzenia tej narracji, bo łatwiej deeskalować konflikt, przynajmniej w oczach publiki... Skoro sianie niepewności ze strony rosyjskiej, akurat częściowo pokrywa się z zamiarami, to nie widzą powodu by wszystkiego prostować, a znając Rosję tylko na odległość łatwo logicznie uwierzyć w 100% słuszność tych narracji, szczególnie że jest tam ziarenko prawdy, obtoczone zamiarem propagandowym.

Edit. Światowa polityka nie szuka sprawiedliwości, lecz realizacji interesów.
Np. Bartosiak jest załamany polskimi elitami, bo nadal nie zauważają, że interes i sytuacja USA zmienia się i często nie pokrywając się z naszymi. Dalej Polska jest na autopilocie, a brakuje opanowania sterów w geopolityce i manewrowania swoim interesem...

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Więc jest tam sporo niewiedzy oraz ignorancji wobec informacji ze świata, a stereotyp amerykanina, który gówno wie o Europie nadal jest utrzymany.

Jeszcze 5 lat temu by mnie taki argument przekonał. Niestety nie możliwe, że wszyscy są tam debilami bez szkoły. Niemożliwe, żeby ignorowali komentarze. Ktoś powienien powiedzieć "nie, to bzdura". A nie mówi. Czemu? No właśnie. Bo to nie jest tylko głupota, tak jak niewiedzą nie wytłumaczysz Tima Poola plującego się "We should stop supporting Ukraine and apologize to Russia". 

Tam w podcastach z Timem Poolem siedzi Łukasz. Polak. I on też milczy gdy leci gęste gówno z ruskiej propagandy od kogoś siedzącego pół metra od niego. Ba, on sam je powtarza. 

Można być debilem, oczywiście, ale moim zdaniem to nie ten przypadek. 

Co do "skąd". Po prostu poprosiłem GPTa żeby wylistował. Przed zamachem nie miałem pojęcia o istnieniu tego typa. Wygooglowałem natychmiast po newsie z obawy "byle to nie był proruski, bo pro-rusim wzrośnie przez ten zamach poparcie". Niestety był.

Nie zapominajmy, że z perspektywy interesu USA dobrze jest zakończyć tą wojnę, więc pewne narracje im odpowiadają. 

Ależ oczywiście. Nie można odmówić logiki w niechęci wydawania kilkudziesięciu miliardów gdy Ameryka zmaga się z inflacją i ludzie mają coraz większe problemy finansowe. Tylko że ta logika się skończyła, a oni nadal swoje. Do tego pochwalanie zachowania Vance'a itp. itd. 

Ruskie onuce w USA trzymają się razem i to mocno. MTG to u Tima Poola niemal na rękach noszą, a wiesz przecież co to szmata mówiła o Ukrainie, NATO i rosji.  Nawet jak nie oglądasz nic z USA, to nawet u nas o jej wypowiedziach były newsy, bo tak głęboko włazi Władymirowi, że aż Trump mówi, żeby się tak nie pchała na niego.

Nie skupiał się na argumencie ekspansji NATO, co może być jakimś powodem w Rosji, przynajmniej propagandowym, lecz skupiał się na utrzymania rozmów z Rosją i znalezienia rozwiązania, w którym nie byłby zaangażowany amerykański żołnierz.

Jakby to było same, bez np. pierdzielenia o tym, że Biden wywołał wojnę*, że Putin nie miał wyboru bo złamano umowy i NATO winne bo się pchało na wschód*, że to Ukraina zaczęła wojnę waląć w niewinnych separatystów.. to bym ten argument przyjął. Ale nie w tej sytuacji.

Gwiazdkami zaznaczyłem wypowiedzi większości pro-ruskich influencerów w USA, ostatnie to jest to co sam Kirk gadał.

Bardzo prawdopodobne, że gadał wszystkie bzdury, nie tylko te kilka które GPT znalazł.

Na mój rozum to muszą uznać część narracji Rosji lub zmiękczyć ich obraz, aby nadawali się do rozmów pokojowych w oczach obywateli...

że co? :hmm:

Nie no. Bez jaj.

W praktyce może to być po prostu bezrefleksyjne przyjęcie narracji deeskalacyjnej. 
Przecież to samo robiono z ZSRR, gdzie nie chcieli ciągnąć nowej wojny przeciw nim, uciszając głosy podkreślające ich okropność. 

Nie wiem. Nie mam wiedzy. Jak upadało ZSSR to ja jeszcze oglądałem Gumisie w telewizji.

(no co, fajna baja, nawet jak się już było nastolatkiem :D )

To że Ukraina jest skorumpowana to fakt i słyszałem to od samych Ukrainców.

Oczywiście, że jest. Nikt nigdy temu nie zaprzeczał. Tak samo jak rządy Republikanów są i rządy Demokratów są.

Narracyjnie mogą to sobie ubierać w słowa, pod swoje interesy szukania grzechów po obu stronach, aby łatwiej przepchnąć pokój...

Znowu: Obraz całości nie pozwala mi przyjąć tego argumentu.

Ukraina pewnie częściowo oczyści się z korupcji po wojnie, bo szary żołnierz raczej nie będzie zadowolony.

Więc ja tu widzę również interes USA do prowadzenia tej narracji, bo łatwiej deeskalować konflikt, przynajmniej w oczach publiki... Skoro sianie niepewności ze strony rosyjskiej, akurat częściowo pokrywa się z zamiarami, to nie widzą powodu by wszystkiego prostować, a znając Rosję tylko na odległość łatwo logicznie uwierzyć w 100% słuszność tych narracji, szczególnie że jest tam ziarenko prawdy, obtoczone zamiarem propagandowym.

Taa. I takie same gadanie tu czytam od ponad pół roku o Trumpie. A z każdym kolejnym czynem widać, że to jednak na 100% pacynka kremlinów, której Fiutin po prostu rozkazuje (zapewne szantażem).

Argumenty podajesz logiczne i mądre, mające pewnie nie raz zastosowanie w rzeczywistości. Ale moim zdaniem nie mające nic wspólnego z realnymi przyczynami, przez które wokół Trumpa jest tylu ludzi z podejrzanymi kontaktami z Rosją i przede wszystkim, dlaczego Trump wszystko co robi, robi z korzyścią dla Putina i stratą dla zachodu, nawet nie Ukrainy.

I to samo z propagandystami. Raz można coś palnąć przypadkiem. Dwa. Można starać się nie urażać rosji. No ale nie że powtarza się kolejne i kolejne bzdury wymyślone na Kremlu mając milionowe widownie i obracając się wśród jednak inteligentnych osób. 

Edytowane przez VRman
  • Upvote 3
Opublikowano
4 godziny temu, Spl97 napisał(a):

Charlie Kirk, który ostatnio zarobił kulkę (przy tym również padło ostrzeżenie dla Trumpa i jego ekipy, że mogą jako następni dostać kulkę, jeżeli będą to kontynuować) to był amerykański odpowiednik Krzysia Stanowskiego.

Nie Stanowskiego tylko Brauna ale młodszy i bez partii politycznej. Jak Braun Kirk to bardzo toksyczny ekstremista, z którego prawa strona robi teraz cnót wzór.

• Upvote 4
Opublikowano
8 minut temu, kalderon napisał(a):

Nie Stanowskiego tylko Brauna ale młodszy i bez partii politycznej. Jak Braun Kirk to bardzo toksyczny ekstremista, z którego prawa strona robi teraz cnót wzór.

Mam nadzieję, że to samo sądzisz o influencerach z lewej strony, typu Hasan Piker?

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

On był bardzo kiepski retorycznie, a i wiedzę miał mizerną.

Witaj w świecie "debat". Lewica krzyczy, że ich jełop zmiażdżył, prawica krzyczy, że ich jełop zaorał. A de facto gówno z tych "debat wynika

Przy czym lewica preferuje kierowanie się sercem, szczególnie w kwestiach spolecznych, a nie statystykami.

A tak się nie da. 

Opublikowano (edytowane)

@VRmanNie mam ochoty dziś wpadać w aż taką obszerną dyskusję, ale jeszcze trochę pociągnę temat.

2 godziny temu, VRman napisał(a):

Jeszcze 5 lat temu by mnie taki argument przekonał. Niestety nie możliwe, że wszyscy są tam debilami bez szkoły. Niemożliwe, żeby ignorowali komentarze. Ktoś powienien powiedzieć "nie, to bzdura". A nie mówi. Czemu? No właśnie. Bo to nie jest tylko głupota, tak jak niewiedzą nie wytłumaczysz Tima Poola plującego się "We should stop supporting Ukraine and apologize to Russia". 

O Tim Poola mi nie chodzi, ponieważ jak pisałem to jezotrzep - strzepi język, papla byle paplać i przy syndromie oblężonej twierdzy będzie łapał prawie wszystko co prasuje do swojej narracji. Czy jest świadomie opłacany przez Rosję? Nie wiem i nie chcę mi się tego weryfikować, bo uważam go taki odpowiednik lewicowej gadzinówki, z lepszymi przebłyskami. Widziałem parę jego filmów parę lat temu.
Zastanawia mnie dlaczego miałby twierdzić "We should stop supporting Ukraine and apologize to Russia"... Możliwe że pojawiła się jakaś teoria dążenia do wojny proxy z Rosją na Ukrainie, aby ją zmęczyć i wykrwawić, co trochę się pokrywa z zachowaniem administracji Bidena oraz dążeniami kompleksu militarnego. Nie takie rzeczy USA robiło w Afryce... Na pewno nie deeskalowali sytuacji i była tam walka o wpływy na Ukrainie. W jakim stopniu to się tam ciągnie, nie chce mi się wnikać.

Niewiedze oraz ignorancje w tej sprawie wymieniłem jako tylko jeden z możliwych elementów... Amerykanie są zajęci innymi bzdurami.

Po prostu poprosiłem GPTa żeby wylistował.

GPT będzie Ci halucynował oraz również podawał zarzuty wobec niego i podróbki jako jego słowa... Lewica po śmierci potrafiła podrabiać jego słowa. Niedługo to AI powie Ci, że ktoś z Metallica chce finansować przyszłość jego dzieci, co było kolejnym oszustwem.
W jego wypowiedziach nie padło nic tak dosadnego, jak w tych wygenerowanych "cytatach"... Napomniał tylko o rozszerzającym się NATO, ale jednocześnie palnął głupotę o Finlandii w tym samym zdaniu... Taką uwagę temu dał...
Bardziej skupił się na argumentacji potrzeby rozmów i alternatywnych metod rozwiązania konfliktu wraz z dążeniem do deeskalacji, aby nie był zaangażowany amerykański żołnierz. Kładł nacisk na brak rozmów poprzednia administracji i koszt ich rozpoczęcia.
Argumentował z poziomu interesu USA, a nie na podstawie propagandy rosyjskiej...

Przed zamachem nie miałem pojęcia o istnieniu tego typa. Wygooglowałem natychmiast po newsie z obawy "byle to nie był proruski, bo pro-rusim wzrośnie przez ten zamach poparcie". Niestety był.

To sobie obejrzyj parę filmów z nim, ponieważ to nie jest kwintesencja tej postaci. Skupia się głównie na polityce wewnętrznej, a o sytuację zagraniczną odpowiada w pytaniach od ludzi z ulicy, którzy podeszli do otwartego mikrofonu... Przynajmniej tyle widziałem, ponieważ głębiej nie wchodzę w nie moje podwórko.

Jakby to było same, bez np. pierdzielenia o tym, że Biden wywołał wojnę*, że Putin nie miał wyboru bo złamano umowy i NATO winne bo się pchało na wschód*, że to Ukraina zaczęła wojnę waląć w niewinnych separatystów.. to bym ten argument przyjął. Ale nie w tej sytuacji.

Gwiazdkami zaznaczyłem wypowiedzi większości pro-ruskich influencerów w USA, ostatnie to jest to co sam Kirk gadał.

We filmie który linkowałem w spoilerze masz wypowiedź z NATO... Możesz sobie przewinąć do końca pytania i zaraz usłyszysz... To nie jest rdzeń jego odpowiedzi, lecz nieskupione napomnienie o tym... Nacisk kładzie na inne argumenty. Kirkowi daleko do Tim Pool, a ty ich niemalże zrównujesz... Tim Pool wręcz uderza w sensacyjność oraz często polaryzację, Kirk na odwrót.

Bardzo prawdopodobne, że gadał wszystkie bzdury, nie tylko te kilka które GPT znalazł.

Bardzo możliwe że nic tak nie ubrał w słowa, a wiele nawet nie powiedział, bo GPT Ci halucynuje na podstawie artykułów o nim... A wiadomo jaka jest prasa... Nawet jego wspomnienie o NATO ma inny wydźwięk + oczywista nieświadomość relacji w Europie. Rosja nie potrzebuje realnego zagrożenia, lecz pretekstu propagandowego do uzasadnienia działań, a wspominanie o Ukrainie w NATO nie pomaga, bo pasuje do napędzania ich propagandy. 

Nie wiem. Nie mam wiedzy. Jak upadało ZSSR to ja jeszcze oglądałem Gumisie w telewizji.

(no co, fajna baja, nawet jak się już było nastolatkiem :D )

Nie chodzi o upadek ZSRR... Polacy w 1945r łudzili się jeszcze, że alianci zaraz rusza na ZSRR. Polski rząd na emigracji przez lata usiłował nagłośnić różne świństwa robione przez nowego "sojusznika", ale reszta nie chciała o tym słyszeć, ponieważ utrudniało to współpracę, która realizowała ich interesy - zmęczenie Niemiec. Gdyby opinia publiczna usłyszała co się tam dzieje, to mogliby mieć trudności z dalszym wspieraniem ZSRR we walce z Niemcami. Jedna z teorii jest taka, że to Alianci zestrzelili samolot z naszymi ludźmi i dlatego dalej jest to utajniona sprawa.
Wiele państw witało Niemców jak wybawicieli, ponieważ chcieli walczyć przeciw ZSRR. Gdyby dać swobodę w przekonywaniu opinii publicznej to szybko Niemcy stałyby się sojusznikiem, przeciwko Rosji, gdyby postawić ich w sytuacji bez wyjścia.
Teraz zachodzi bardzo podobny schemat... Tym bardziej, że USA ma interes w powstrzymaniu silnego sojuszu Chin - Rosja.

Oczywiście, że jest. Nikt nigdy temu nie zaprzeczał. Tak samo jak rządy Republikanów są i rządy Demokratów są.

Dlaczego więc podajesz mówienie o tym jako coś negatywnego? To że pomoc może być przejadana na korupcję jest na rękę interesowi USA, gdy się to nagłaśnia. Przecież ich interesem jest wydanie jak najmniej i zakończenie tego jak najszybciej. To że nie realizują interesu Ukrainy, nie znaczy że są opłaceni przez Rosję... A mam wrażenie, że u Ciebie zachodzi schemat - Jeśli szkodzi to Ukrainie to musi być ruskie.

Znowu: Obraz całości nie pozwala mi przyjąć tego argumentu.

Twój obraz całości Kirka wywodzi się z pytania chata GPT o niego...
Googlując nie mogłem znaleźć żadnego cytatu, a media od razu chwyciłyby takie słowa. O Nato powiedział coś podobnego, ale w innych słowach.

Taa. I takie same gadanie tu czytam od ponad pół roku o Trumpie. A z każdym kolejnym czynem widać, że to jednak na 100% pacynka kremlinów, której Fiutin po prostu rozkazuje (zapewne szantażem).

Argumenty podajesz logiczne i mądre, mające pewnie nie raz zastosowanie w rzeczywistości. Ale moim zdaniem nie mające nic wspólnego z realnymi przyczynami, przez które wokół Trumpa jest tylu ludzi z podejrzanymi kontaktami z Rosją i przede wszystkim, dlaczego Trump wszystko co robi, robi z korzyścią dla Putina i stratą dla zachodu, nawet nie Ukrainy.

I to samo z propagandystami. Raz można coś palnąć przypadkiem. Dwa. Można starać się nie urażać rosji. No ale nie że powtarza się kolejne i kolejne bzdury wymyślone na Kremlu mając milionowe widownie i obracając się wśród jednak inteligentnych osób. 

Oczywiście że narracja pacynki Putina jest powszechna, ale ma taki sam poziom, jak ta "tuba propagandowa Rosji" o której mówisz.
W interesie USA jest teraz nawet DOGADAĆ SIĘ Z ROSJĄ. Nie jest to nam i Ukrainie na rękę, ale taki układ spraw bardziej odpowiadałby USA. Nie trzeba tu być pacynką Putina. Jeśli dążenia i cele Rosji nie będą odpowiadać USA to będą stanowczy wobec nich. Na razie dalej wierzą w swoje imperium, ale nie widzą glinianych nóg, więc mogą przeliczyć się w swoich zagrywka geopolitycznych...
Rosja nie zawrze pokoju, jeśli nie będzie to im w jakiś sposób na rękę lub wyjątkowo uciążliwe. USA chce to możliwie szybko zakończyć i nie inwestować zbyt dużo uwagi. Oczywiście że będzie dorabiania do tego propaganda wizerunkowa z pacynką, a jest na takim poziomie jak propaganda rosyjska. :E Podłoża ma dobre, ale to nie o to w tym chodzi. 

Edit.2 Dziś pewnie nawet coś takiego będzie odebrane jako prorosyjskie, gdy to standardowane paplanie pokojowe. Szary człowiek w Polsce również ma w czterech literach walczenie z Rosją, a co dopiero ludzie w USA gdzie to praktycznie nie ich sprawa. 
image.thumb.png.7abf14f07fc908c5e1fa03449383032a.png

@VRmanEdit.3 Znalazłem takie nagranie odnośnie geopolityki od niego, gdy zacząłem szukać w inny sposób.
Idealnie wpisuje się w interesy USA, ograniczenie obecności w Europie, skupienie na rywalizacji z Chinami, normalizacja stosunków z Rosją. 
Bartosiak od dawna ostrzega, że USA mogą chcieć dogadać się z Rosją, aby mieć lepsze podłoże do rywalizacji z Chinami, a Polska powinna przygotować się na manewrowanie w nowej sytuacji, zamiast włażenia jeszcze głębiej, bez ugrania czegoś dla siebie. Oczywiście :kupa: wyszło z przygotowania. 

Spoiler

Edytowane przez musichunter1x
literówki i więcej literówek
  • Haha 1
Opublikowano

Taki sojusznik to skarb %-)

Cytat

Trump wystawił sojusznika. Zablokował pomoc w najgorszym momencie

Prezydent Donald Trump zablokował pakiet pomocy wojskowej o wartości 400 mln dol. dla Tajwanu, wieloletniego sojusznika USA. Powód? Próbuje wynegocjować nową umowę handlową z Chinami i przygotowuje się do ewentualnego szczytu z udziałem Xi Jinpinga.

https://forsal.pl/swiat/bezpieczenstwo/artykuly/9891633,trump-zdradza-sojusznika-zablokowal-pomoc-w-najgorszym-momencie.html

ORŁAJT!!!

IMG_0990-768x433.jpg

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

A tu taka ciekawostka motoryzacyjna. Niemcy, które można by powiedzieć motoryzacją stoją nie głosowały za podnoszeniem ceł na chińskie elektryki jak i wiele innych państw, część się wstrzymała od głosu. My byliśmy "za" więc dostaliśmy figę z makiem. Ktoś jest w stanie wyjaśnić jaki mieliśmy interes głosując tak, a nie inaczej?

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/leapmotor-ukaral-polske-za-jedna-decyzje-przeniosl-sie-do-hiszpanii/004gnkm

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)

df215d658f48d9e022ca81660a7c36426198de44

8 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Ktoś jest w stanie wyjaśnić jaki mieliśmy interes głosując tak, a nie inaczej?

No to w końcu wprowadzać te cła na Chińczyki czy nie?, niech się ludzie zdecydują... 

Edytowane przez Camis
  • Haha 1
Opublikowano

milo widziec ten kwik z rana ale w tej sprawie akurat trzymam kciuki za KO, im mocniej beda wprowadzac ideologiczny sciek z zachodu tym mocniej przegraja wybory ;)

22 godziny temu, Spl97 napisał(a):

Jedno nadal się nie zmienia, wszechobecne tu głupoty

moze zeby ulatwic zrozumienie zagadnienia tym "glupszym", dajmy proste przyklady dla chlopa jak wyglada "wszechobecna glupota":

20 godzin temu, Spl97 napisał(a):

w tegorocznych wyborach głosowałem w II turze na Trzaskowskiego

W dniu 26.05.2025 o 20:11, Spl97 napisał(a):

przyłączyłem do waszej akcji #mimowszystkoduda, oddając swój głos na Dudę

mam nadzieje ze proste przyklady "z zycia wziete" ulatwia zrozumienie tych glebokich przeslan XD

Opublikowano
56 minut temu, kubikolos napisał(a):

im mocniej beda wprowadzac ideologiczny sciek z zachodu tym mocniej przegraja wybory ;)

Walić kto będzie rządził, i tak będzie tu ściek. 

Bawić za to będzie kwik lawendowej mafii jak owieczek do głaskania będzie brakować. 

• Upvote 3