Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

No właśnie. Ulżyć trzeba ludziom na etacie, a nie przedsiębiorcom i leniwym przedsiębiorcom ;) 

I jakakolwiek próba zmiany spotyka się z oporem społeczeństwa. Bo się przyzwyczailiśmy. 

I jak to? To już nie będzie można “załatwić” czegoś z pracy?! 

Kiedyś liczyłem na minimalnej krajowej w UK płaciło się 12% od wypłaty do państwa. W Polsce coś koło 40%. Nie wiem jak jest teraz. 

No a Polscy przedsiębiorcy to wiadomo każdy ich dyma, a państwo najbardziej. Tymczasem lubię sobie wyszukiwać NIP jak ktoś bierze w sklepie na fakturę coś co widzę, że nie za bardzo do działalności. Chociaż ostatnio widziałem przedsiębiorcę co bonami sodexo płacił w sierpniu hehe.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano

Ale bomba z samego rana. 

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-nieoficjalnie-polska-zwolniona-z-relokacji-migrantow-i-finan,nId,8030170?fbclid=IwdGRleANW7kdleHRuA2FlbQIxMQABHmbS1yO59NbqFUkf4cPbL9nY2PVm97FNqHvfV9ljsuCElqh-BF0pBEG71-Lc_aem_9ga88ygupI48z5gIUcDADg

Prawica niech już robi damage control na X bo na FB już jeden gościu od “wyłącz TV włoncz myślenie” robi robotę.

IMG_0649.jpeg

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Ale bomba z samego rana. 

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-nieoficjalnie-polska-zwolniona-z-relokacji-migrantow-i-finan,nId,8030170?fbclid=IwdGRleANW7kdleHRuA2FlbQIxMQABHmbS1yO59NbqFUkf4cPbL9nY2PVm97FNqHvfV9ljsuCElqh-BF0pBEG71-Lc_aem_9ga88ygupI48z5gIUcDADg

Prawica niech już robi damage control na X bo na FB już jeden gościu od “wyłącz TV włoncz myślenie” robi robotę.

IMG_0649.jpeg

Jesli tak by było to jest to duży sukces Tuska.

A prawica się zesra :E 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Kris194 napisał(a):

No i po co takie bzdury rozsiewać?

§  2a.  Nie podlega karze, kto przekracza granice obrony koniecznej, odpierając zamach polegający na wdarciu się do mieszkania, lokalu, domu albo na przylegający do nich ogrodzony teren lub odpierając zamach poprzedzony wdarciem się do tych miejsc, chyba że przekroczenie granic obrony koniecznej było rażące.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-25

Albo go wypchniesz nie robiąc mu krzywdy, albo przekroczysz granice obrony koniecznej. 

Zresztą to tylko przykład. Tego jest dużo więcej. 

W innym temacie ktoś podał przykład 6000 grzywny za potrącenie osoby na pasach. Jestem ciekaw ile ten płacący zarabia i jak go to zaboli.

To jeżdżenie po cudzych posesjach. Ja nie wiem czy tamten film z przewracaniem auta jest fałszywy czy nie, ale problem jest istniejący. Ten co mu głowę ścięło, czy on jeździł po drodze publicznej, że teraz prokuratura będzie szukać sposobu jak dojechać właściciela terenu na którym był ten łańcuch? 

Wszelakiej maści mokabe i ahmedy których występki, w tym gwałty będą zamiatane pod dywan, bo w sumie nie byłoby co z nimi zrobić, a trzeba przecież jeszcze uszanować obca kulturę. 

Z podwórka nie możesz siłą intruza wypierdzielić, jeśli tylko nie jest agresywny. Właściwie to i policja może takiego osobnika cmoknąc w pompę, bo mała szkodliwość społeczna czynu.\

Mamy w mieście dilera miękkich narkotyków. Pół miasta wie kto to, ale policja jakoś nie potrafi znaleźć dowodów. Choć nie wiem. Może on ma wyrok, ale po prostu nie mają go gdzie zamknąć. 

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Dlaczego bzdury ? Co rusz można u nas usłyszeć o "przekroczeniu granic obrony koniecznej" To jest wyjątkowo śliski temat. Generalnie jak ktoś Ci wtargnie do mieszkania/ na posesję i jest nieuzbrojony to w zasadzie jesteś w czarnej dupie i jedyne co to możesz go prosić żeby sobie poszedł. No chyb, że masz ochotę się potem bujać po sądach w charakterze oskarżonego to wtedy możesz wziąć sprawy w swoje ręce :E

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

Ja sie czasami zastanawiam po co ludzie rzucają sie na prowadzenie biznesu, dobijają do 10-15k netto zysku miesiecznie i tak trwają latami.

Toz to głupsze od 5-10k netto na UOP.

Stres, obowiązki, brak normowanego czasu pracy, brak podziału prywata/praca. 

A potem narzekanie za im ciezko. No ciezko.

• Upvote 3
Opublikowano
46 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Ja sie czasami zastanawiam po co ludzie rzucają sie na prowadzenie biznesu, dobijają do 10-15k netto zysku miesiecznie i tak trwają latami.

Toz to głupsze od 5-10k netto na UOP.

Stres, obowiązki, brak normowanego czasu pracy, brak podziału prywata/praca. 

A potem narzekanie za im ciezko. No ciezko.

Bo mogą sobie 5090 w koszty wrzucić:red:

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

W innym temacie ktoś podał przykład 6000 grzywny za potrącenie osoby na pasach.

Żeby tylko potracenie, gościu mataczył i kłamał, policja też. Dopiero jak ojciec? dotarł do nagrania to wyszło że przechodziła legalnie na pasach.  

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Bo mogą sobie 5090 w koszty wrzucić:red:

Zapomniałeś o VAT, na firmę nie płacisz VAT za wiele firmowych zakupów, a w PL to 23% :E Auto w koszta, paliwo w koszta, tankowanie w koszta i taniej bo bez VAT, naprawy, serwisy też w koszta i bez VAT itd.

Godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Jak wyżej. A samo to co zostaje na papierze po księgowości to inaczej się kalkuluję w realu. 

Sam mam małą firmkę od wielu lat, milionów nie zarabiam, ale da się żyć :E Dodatkowo to co najbardziej cenię to to, że jak chcę poniedziałeczek wolny to się nie muszę tłumaczyć nikomu, po prostu biorę. Chcę pracować danego dnia 5, 6h czy 7h to tyle pracuję, chce w piątek skończyć pracę o 12tej to kończę i mam wywalone, mam coś umówionego w środku tygodnia o 11 to nikomu nic nie muszę zgłaszać, zwalniać się, po prostu wolność :E 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

@GordonLameman

Dlaczego bzdury ? Co rusz można u nas usłyszeć o "przekroczeniu granic obrony koniecznej" To jest wyjątkowo śliski temat. Generalnie jak ktoś Ci wtargnie do mieszkania/ na posesję i jest nieuzbrojony to w zasadzie jesteś w czarnej dupie i jedyne co to możesz go prosić żeby sobie poszedł. No chyb, że masz ochotę się potem bujać po sądach w charakterze oskarżonego to wtedy możesz wziąć sprawy w swoje ręce :E

Bzdury :) 

Opublikowano
45 minut temu, lukadd napisał(a):

Sam mam małą firmkę od wielu lat, milionów nie zarabiam, ale da się żyć :E

No i jestes świadomy plusów i minusów rozwiązania, nie narzekasz ze tak źle czy tak dobrze ;)

Mi w poprzednim poscie bardziej chodziło o to, ze nie każdy jest stworzony do swojego biznesu, nawet jak on pozwala sie utrzymać.

• Upvote 2
Opublikowano

Polecam osobom głosującym na lewicę czy inne Kotłownie. 

Fiutin nie mógłby prosić św. Mikołaja o lepszy prezent niż rządy lewicowych debili. Nic mu tak nie nagarnia wyborców do proruskich partii jak te właśnie kwestie w wykonaniu pierdolewicy.

Opublikowano
Teraz, VRman napisał(a):

Polecam osobom głosującym na lewicę czy inne Kotłownie. 

Fiutin nie mógłby prosić św. Mikołaja o lepszy prezent niż rządy lewicowych debili. Nic mu tak nie nagarnia wyborców do proruskich partii jak te właśnie kwestie w wykonaniu pierdolewicy.

A co to ma wspólnego z Polską? :) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

A tam bzdury, załóżmy, że robisz sobie grilla, a ja do Ciebie wchodzę  na ogródek i bez jednego słowa postanowie się poczęstować. Co możesz z tym fanetm zrobić ? ;)

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)

No na przykład możesz na tym grillu mieć wieprzowinę. To będzie z czasem coraz bardziej skuteczny sposób. Tylko że znowu jak nieproszonego gościa dotkniesz tą wieprzowiną to możesz mieć potężne kłopoty, bo to mu daje religijnego raka i ogólnie straszna tragedia. ;)

@GordonLameman

No jak to co? Widziałeś kto i co zrobił na zachodzie? A widzisz istnienie Zandgergów, Żukowskich i Kotłowni? Bo oni bardzo chętnie zrobiliby u nas dokładnie to samo. 

Zresztą pewnie i tak zrobią. Jak nie oni to inni. Walka z mową nienawiści to bardzo atrakcyjny pomysł dla każdego polityka-socjopaty. Czy to lewak czy kato-talibaniarz. Czy to Razem czy Konfa. 

Edytowane przez VRman
  • Haha 2
Opublikowano
Teraz, Klakier1984 napisał(a):

A tam bzdury, załóżmy, że robisz sobie grilla, a ja do Ciebie wchodzę i na ogródek i bez jednego słowa postanowie się poczęstować. Co możesz z tym fanetm zrobić ;)

Targam za fraki i lądujesz za bramą. Oczywiście najpierw bym cię wezwał do opuszczenia terenu :) 

W międzyczasie pewnie telefon na policję. 

p.s. Ciebie bym zaprosił do stołu :) 

2 minuty temu, VRman napisał(a):

No na przykład możesz na tym grillu mieć wieprzowinę. To będzie z czasem coraz bardziej skuteczny sposób. Tylko że znowu jak nieproszonego gościa dotkniesz tą wieprzowiną to możesz mieć potężne kłopoty, bo to mu daje religijnego raka i ogólnie straszna tragedia. ;)

@GordonLameman

No jak to co? Widziałeś kto i co zrobił na zachodzie? A widzisz istnienie Zandgergów, Żukowskich i Kotłowni? Bo oni bardzo chętnie zrobiliby u nas dokładnie to samo. 

Zresztą pewnie i tak zrobią. Jak nie oni to inni. Walka z mową nienawiści to bardzo atrakcyjny pomysł dla każdego polityka-socjopaty. Czy to lewak czy kato-talibaniarz. Czy to Razem czy Konfa. 

Co do grilla - bzdury.

Co do polityki - bzdury. Podałeś przykład z UK, które jest poza EU. 

Gdzie jak gdzie, ale kwestia prywatności jest dość dobrze chroniona w UE. To Ue jest w tej kwestii wzorem dla innych państw na świecie. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Tymczasem lubię sobie wyszukiwać NIP jak ktoś bierze w sklepie na fakturę coś co widzę, że nie za bardzo do działalności. Chociaż ostatnio widziałem przedsiębiorcę co bonami sodexo płacił w sierpniu hehe.

.... ale to na KPiR a nie ryczałcie... Oczywiście, że PiS ponieważ sami są mega cwaniakami to polskim ładem stworzyli system przyjazny cwaniactwu, a pognębili ryczałt, który jest mega przejrzysty i uczciwy. Na KPiR sobie odliczysz co będziesz chciał, a potem najwyżej będziesz się martwił jak zaliczyć pieluchy do DG :) A wysyp "ciekawych" usług pod koniec roku na VAT? Byle sobie odliczyć. Przecież to banalnie proste. Przedsiębiorca A ma kolegę Przedsiębiorcę B i jeden sobie robi "szkolenia" w jednej firmie, a drugi w drugiej. Oczywiście to są zazwyczaj trochę bardziej złożone mechanizmy... Znam osobiście przedsiębiorców szczycących się tym, że od np. dekady nie zapłacili 1zł ZUSu czy podatku. Wystarczy wejść np. w sp. z o.o. albo zarejestrować spółkę z Estonii. Ale taki gordo będzie po mnie jechał i rzekomych "przywilejach" na ryczałcie...

Polska od zawsze to był i niestety wciąż jest taki kraj gdzie przepisy nie robi się tak aby ludziom się dobrze żyło i było uczciwie tylko tak, żeby każdy kombinował, a byle aparatczyk miał na każdego haka. 

No i dochodzi druga sprawa, że dyskutować o LGBT, aborcji czy imigrantach może niemal każdy bo to proste. A zapytać kogoś o rozproszony kapitał Allegro, albo nawet wiele osób nie wie czyja jest biedra i lidl. 80% ludzi nawet nie odróżnia KPiR od ryczałtu nie mówiąc o VAT. Dlatego tu państwu bardzo łatwo robić co chce.

4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Bzdury. 

No nie do końca takie bzdury... Człowiek w stresie nożem zadźga złodzieja w środku nocy bo po prostu wyłączy racjonalne myślenie i cyk. - już ma przekroczenie obrony koniecznej. Bo nie użył adekwatnych środków. Akurat analizowanie potem przez sąd tego przekroczenia odbywa się za pomocą racjonalnej oceny, a człowiek działając w stresie bardzo często nie myśli racjonalnie.

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Bzdury🙂

Edit: Dobra, bo widzę że pociągnęło się nie w tą stronę.

Obrona siebie, swojego majątku i tak dalej to jeden temat.

Mi chodzi przede wszystkim o należyte karanie bandyterki. Obecnie większość występków jest tak karana, że jeśli ktoś wymyślił sobie być bandytą, to taki interes jak najbardziej się opłaca. Katy niskie w stosunku do tego co można zyskać. Jednocześnie życie i zdrowie chronione tak lub prawie tak jak ofiary bandyty. A na przeszkodzie do należytego karania stoją odklejone od wspólczesnych realiów prawa człowieka. One w takiej formie jak są były dobre kiedyś, albo tam gdzie NAPRAWDE w sposób rażący są łamane. Tymczasem w naszym społeczeństwie my nawet nie mamy możliwości aby zmusić bandytę do odpracowania całości szkód które poczynił. Kiedy nas zaatakuje musimy zadbać nie tylko o świetle życie i zdrowie z ale także o jego miarkujac odpowiednio środki obronne. Musimy utrzymywać wieźniów z dożywociem zamiast kazać im pracować na swoje utrzymanie pod rygorem nie podania środków do życia. Dlaczego kibolom jak zrobią rozrube nie można wręczyć po bańce kary? Niech spłacają do końca życia. Zobaczymy wtedy czy ich znajomi będą chętnie się składać. Jest tyle rzeczy które można bardzo łatwo ukrucić, gdyby tylko bandyterce poobcinac część praw.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

:rotfl2:

6 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Cytat

W sieci zawrzało po doniesieniach o pakcie migracyjnym. Fala komentarzy

Komisja Europejska w najbliższych dniach przedstawi obowiązki państw Unii Europejskiej wynikające z paktu migracyjnego. Według nieoficjalnych doniesień Polska zostanie zwolniona z relokacji migrantów i finansowych obciążeń. Informację, która rozgrzała polityków, potwierdził Donald Tusk. Gdy koalicja rządząca cieszy się z efektów wielomiesięcznych starań, opozycja uważa, że decyzja KE to zasługa PiS i listu prezydenta Karola Nawrockiego.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/w-sieci-zawrzalo-po-doniesieniach-o-pakcie-migracyjnym-fala-komentarzy/1xeh1qc

• Haha 1