Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman i inne osoby co się ze mnie śmieją jak rzekomo mi źle idzie biznes choć ja nigdy tego nie pisałem:

https://www.money.pl/gospodarka/narastaja-problemy-w-branzy-rekordzista-ma-niemal-14-mln-zl-dlugu-7235099615644160a.html

JDG pod największą presją

Najtrudniejsza sytuacja dotyczy jednoosobowych działalności gospodarczych. Odpowiadają one za 580,6 mln zł zadłużenia, czyli ponad 40 proc. całej kwoty i stanowią ponad połowę wszystkich zadłużonych firm w przemyśle. Ich przeciętne zobowiązanie wynosi 44 tys. zł.

Dlatego piszę o ulgach. Bo jak wyrżniecie do końca JDG to zostaniecie sami z korpo które zrobią wam wszystkim z d. jesień średniowiecza. Nieważne czy jak ty gordo doradzacie czy pracujecie tam na etacie i nieważne na jakim szczeblu. Jak całkowicie przejmą cały rynek zrobią z was wszystkich niewolników. A ten raport dotyczy wyłącznie przemysłu. Podejrzewam, że w handlu i usługach w JDG jest jeszcze gorzej. No ok - może w samym handlu bo na szczęście jeszcze korpo nie wzięły się za fryzjerów i stolarzy choć i tu próbują robić sieciówki. 

I taki kretyn z Lewicy (partii) nie rozumie, że jest kolosalna różnica pomiędzy korpo z milardami i JDG z zadłużeniami. Dla niego każdy ma płacić ten sam ZUS. No ok prawie ten sam bo widełki są takie, że i tak niemal każdy płaci podobnie. Po zmianie w polskim ładzie. Zresztą na tym akurat polu idą ręka w rękę z PiS. Choć też akurat ich projekt dot. składki zdrowotnej jest ok, ale to z kolei blokuje KO. Jednym słowem mówiąc - każdy chce wydymać najmniejszego przedsiębiorcę bo nie mamy siły przebicia, bo mamy za małą siłę wyborczą w przeciwieństwie do etatowców. No, ale szykują kraj pod niewolników więc... Ja mam osobiście wywalone... ale nowe pokolenia nie będą miały dobrze, a jeszcze od małego tak mają mózgi orane przez szkoły i mainstream, że nawet nie będą wiedzieć w jakim g. żyją :) Jak na YT bronili steama... Bo mogą mieć gierkę wciągu 30sek.. i to największa wartość... :rotfl2: A, że nie da się jej sprzedać, a, że po śmierci legalnie przepada, a że teoretycznie steam może im zablokować pod niemal każdym pretekstem - reasumując to nic nie jest ich; to już ich mało obchodzi. 

Jak pisałem - będą wyłącznie mieszkania na wynajem, samochody i pralki na abonament. A cała własność będzie skupiona w rękach 10% ludzi na świecie, a 90% będzie na nich tyrało. Zobaczycie za 100 lat. Jak jakiś 10 latek to teraz przeczyta może dożyje. Chyba, że w końcu znajdzie się ktoś kto poprowadzi za sobą tłumy i rozwali ten system.

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano

kazdy rzad chce dojechac i wycisnac ostatnie soki z JDG, odc 2137

11 minut temu, hubio napisał(a):

Jak pisałem - będą wyłącznie mieszkania na wynajem, samochody i pralki na abonament. A cała własność będzie skupiona w rękach 10% ludzi na świecie, a 90% będzie na nich tyrało. Zobaczycie za 100 lat. Jak jakiś 10 latek to teraz przeczyta może dożyje. Chyba, że w końcu znajdzie się ktoś kto poprowadzi za sobą tłumy i rozwali ten system.

nie bedziesz mial niczego i bedziesz szczesliwy, to nie jest wielkie odkrycie bo od dawna to jest nakreslone i caly zachod to realizuje, tu nawet trudno byc zaskoczonym

13 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Pełna zgoda więc po co ta szopka ? Żeby pewien gatunek półgłówków uwierzył, że dzięki temu zwiększą się jego szanse podczas rekrutacji ?? ??

szopka z tego powodu co zawsze - my implementujemy, nie wymyslamy

cale te cyrki z plcia, lpg czy transami to wszystko dostalismy do zaimplementowania

Opublikowano
8 minut temu, hubio napisał(a):

@GordonLameman i inne osoby co się ze mnie śmieją jak rzekomo mi źle idzie biznes choć ja nigdy tego nie pisałem:

Po co mnie w ogóle zaczepiasz? Znowu mam Ci udowodnić, że się mylisz? :) 

JDG pod największą presją

Najtrudniejsza sytuacja dotyczy jednoosobowych działalności gospodarczych. Odpowiadają one za 580,6 mln zł zadłużenia, czyli ponad 40 proc. całej kwoty i stanowią ponad połowę wszystkich zadłużonych firm w przemyśle. Ich przeciętne zobowiązanie wynosi 44 tys. zł.

Trudno, żeby to nie JDG miały zadłużenie, skoro cała idea osób prawnych to sposób na ograniczenie odpowiedzialności osoby prowadzącej działalność gospodarczą :lol2:

Dlatego piszę o ulgach. Bo jak wyrżniecie do końca JDG to zostaniecie sami z korpo które zrobią wam wszystkim z d. jesień średniowiecza. Nieważne czy jak ty gordo doradzacie czy pracujecie tam na etacie i nieważne na jakim szczeblu. Jak całkowicie przejmą cały rynek zrobią z was wszystkich niewolników. A ten raport dotyczy wyłącznie przemysłu. Podejrzewam, że w handlu i usługach w JDG jest jeszcze gorzej. No ok - może w samym handlu bo na szczęście jeszcze korpo nie wzięły się za fryzjerów i stolarzy choć i tu próbują robić sieciówki. 

Tymczasem rzeczywistość:

image.png.022ae0b731085baa846ba011733b5c95.png

I taki kretyn z Lewicy (partii) nie rozumie, że jest kolosalna różnica pomiędzy korpo z milardami i JDG z zadłużeniami. Dla niego każdy ma płacić ten sam ZUS. No ok prawie ten sam bo widełki są takie, że i tak niemal każdy płaci podobnie. Po zmianie w polskim ładzie. Zresztą na tym akurat polu idą ręka w rękę z PiS. Choć też akurat ich projekt dot. składki zdrowotnej jest ok, ale to z kolei blokuje KO. Jednym słowem mówiąc - każdy chce wydymać najmniejszego przedsiębiorcę bo nie mamy siły przebicia, bo mamy za małą siłę wyborczą w przeciwieństwie do etatowców. No, ale szykują kraj pod niewolników więc... Ja mam osobiście wywalone... ale nowe pokolenia nie będą miały dobrze, a jeszcze od małego tak mają mózgi orane przez szkoły i mainstream, że nawet nie będą wiedzieć w jakim g. żyją :) Jak na YT bronili steama... Bo mogą mieć gierkę wciągu 30sek.. i to największa wartość... :rotfl2: A, że nie da się jej sprzedać, a, że po śmierci legalnie przepada, a że teoretycznie steam może im zablokować pod niemal każdym pretekstem - reasumując to nic nie jest ich; to już ich mało obchodzi. 

Fajny stek bzdur. :) 

Na tym polega niestety największa wada kapitalizmu - premiuje KAPITAŁ. Nie trzeba żadnych zmian, żeby nieruchomości były trudne do kupienia - to wynika z samych cen i utraty wartości nabywczej pieniadza. Grupa, która skupia kapitał wykupuje nieruchomości i wynajmuje je skalpując ludzi do gołego. 

Tak to od lat działa w największych miastach świata. I do nas też dociera bo nieruchomości są bardzo drogie. 

To co ty piszesz o jakichś 100 lat to są infantylne bzdurki. To dzieje się naturalnie i jest wynikiem właśnie kapitalizmu oraz opodatkowania przede wszystkim pracy oraz niewielkim opodatkowaniem kapitału. 

1 minutę temu, kubikolos napisał(a):

nie bedziesz mial niczego i bedziesz szczesliwy, to nie jest wielkie odkrycie bo od dawna to jest nakreslone i caly zachod to realizuje, tu nawet trudno byc zaskoczonym

Fajne bzdurki, takie wprost z szurskich teorii spiskowych. Ale pasują do Ciebie :) 

To po prostu wynik kapitalizmu i jak pisałem wyżej - opodatkowania przede wszystkim pracy. 

• Upvote 3
Opublikowano
28 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Po co mnie w ogóle zaczepiasz? Znowu mam Ci udowodnić, że się mylisz? :) 

Trudno, żeby to nie JDG miały zadłużenie, skoro cała idea osób prawnych to sposób na ograniczenie odpowiedzialności osoby prowadzącej działalność gospodarczą :lol2:

No, ale ten artykuł co podlinkowałem różnicował właśnie JDG i osoby prawne. Sp z o.o. czyli sektor MSP też jest zadłużony tylko mniej. Chyba chodzi ci o to, że w spółkach nie odpowiada się własnym majątkiem? Ok - w tym układzie to rzeczywiście JDG mają gorzej, ale artykuł porównywał wszystkie podmioty.

Tymczasem rzeczywistość:

image.png.022ae0b731085baa846ba011733b5c95.png

Wiesz różnica 7% czy 10% pomiędzy jednymi i drugimi to nie jest przepaść :) Po za tym czy 46% czy 39% to wciąż bardzo, bardzo daleko do 100%. I tak - obecnie jeszcze korpo walczą o pracowników więc niewolnicy mają całkiem dobrze. Jak korpo wszystko zmonopolizują i się dogadają to zarówno wobec klientów, podwykonawców jak i pracowników zastosują takie metody, że te wskaźniki będą systematycznie maleć. Ja piszę o trendzie jaki nam grozi. A, że za wieloma decyzjami już za 10-20 lat będzie stało Ai nastawione wyłącznie, matematycznie i bezuczuciowo na zysk to i wezmą się za średni, a potem wysoki szczebel zarządzania. Choć oczywiście na początku najgorzej będą mieć pracownicy fizyczni. Nie ma tego teraz, ale będzie.

Fajny stek bzdur. :) 

Zobaczymy za 100 lat :) 

Na tym polega niestety największa wada kapitalizmu - premiuje KAPITAŁ. Nie trzeba żadnych zmian, żeby nieruchomości były trudne do kupienia - to wynika z samych cen i utraty wartości nabywczej pieniadza. Grupa, która skupia kapitał wykupuje nieruchomości i wynajmuje je skalpując ludzi do gołego. 

Nie ma już żadnego kapitalizmu. Jest władza grupki kilkuset ludzi, a wszystkim zarządzają poganiacze niewolników. Korpo to takie małe ZSRR - ponieważ zyski będą już zawsze bo taki Mikrosyf albo Pepsico nikt im nigdy nie zagrozi to menadżerowie co nie zrobią to i tak będzie ok. A zarządzają tak jak pierwsi sekretarze PZPR. Przy czym mają lepiej komuna była skazana na plajtę, a korpo nie są. Więc w sensie typowo ekonomicznym to złe porównanie, ale w sensie zarządzania, a raczej w sensie psychologicznego zarządzania podobne. Apele na chwałę komunizmu niewiele się różnią od mydlenia oczu nowomową w korpo. Człowiek styrany po 10h stania przy taśmie, a oni mu mówią, że ma karnet na siłkę. Znajomemu, który pracował w Holandii przy taśmie nadzorca niewolników zrobił awanturę bo wziął 2 ciastka zamiast jednego. Było raz w tygodniu. Nie było nigdzie napisane, że wolno wziąć jedno. Ukrainiec będący na niskim szczeblu zarządzania nawet nie mówił do pracowników tylko na nich gwizdał :) A są miejsce o wiele gorsze. A jak były włoskie obozy pracy jak obozy koncentracyjne na początku XXI gdzie k. było polskie państwo? Cimoszewicz i jego słynne: "trzeba było się ubezpieczać"? Nawet nie zainteresowali się ludźmi. 

Tak to od lat działa w największych miastach świata. I do nas też dociera bo nieruchomości są bardzo drogie. 

To co ty piszesz o jakichś 100 lat to są infantylne bzdurki. To dzieje się naturalnie i jest wynikiem właśnie kapitalizmu oraz opodatkowania przede wszystkim pracy oraz niewielkim opodatkowaniem kapitału. 

Może i dzieje się naturalnie... Naturalnie się działo na początku rewolucji przemysłowej, że 8 letnie dzieci pracowały po 12h a ówcześni mądrusie w twoim stylu - takie ówczesne gordnonki też mówiły, że to się dzieje naturalnie i taki jest kapitalizm. Aż przyszedł Marks i Engels, a potem Lenin i zmienili pół świata na hasłach walki z tym wykorzystywaniem. Naturalne też było to w historii, że wielkie kraje ograbiały mniejsze, że byli kiedyś niewolnicy itp. Całe południe w USA mówiło, że "niewolnictwo" jest "naturalne"... Nie - nie będzie to naturalne, że 10% ludzi będzie miało wyłączną autorytarną władzę nad 90% ludzi i zrobi sobie z nich niewolników.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

nie bedziesz mial niczego i bedziesz szczesliwy,

o ile faktycznie będę szczęśliwy, to w sumie w dupie będę miał co będę miał. Pytanie tylko, czy z tym szczęściem to faktycznie tak zadziała.

Opublikowano
14 minut temu, hubio napisał(a):

No, ale ten artykuł co podlinkowałem różnicował właśnie JDG i osoby prawne. Sp z o.o. czyli sektor MSP też jest zadłużony tylko mniej. Chyba chodzi ci o to, że w spółkach nie odpowiada się własnym majątkiem? Ok - w tym układzie to rzeczywiście JDG mają gorzej, ale artykuł porównywał wszystkie podmioty.

Tak, o to chodzi. To podstawowa funkcja spółek.

Wiesz różnica 7% czy 10% pomiędzy jednymi i drugimi to nie jest przepaść :) Po za tym czy 46% czy 39% to wciąż bardzo, bardzo daleko do 100%. I tak - obecnie jeszcze korpo walczą o pracowników więc niewolnicy mają całkiem dobrze. Jak korpo wszystko zmonopolizują i się dogadają to zarówno wobec klientów, podwykonawców jak i pracowników zastosują takie metody, że te wskaźniki będą systematycznie maleć. Ja piszę o trendzie jaki nam grozi. A, że za wieloma decyzjami już za 10-20 lat będzie stało Ai nastawione wyłącznie, matematycznie i bezuczuciowo na zysk to i wezmą się za średni, a potem wysoki szczebel zarządzania. Choć oczywiście na początku najgorzej będą mieć pracownicy fizyczni. Nie ma tego teraz, ale będzie.

Zmyślasz co nam grozi. :) 

Zobaczymy za 100 lat :) 

Nie zobaczymy, bo będziemy martwi. 

Nie ma już żadnego kapitalizmu. Jest władza grupki kilkuset ludzi, a wszystkim zarządzają poganiacze niewolników. Korpo to takie małe ZSRR - ponieważ zyski będą już zawsze bo taki Mikrosyf albo Pepsico nikt im nigdy nie zagrozi to menadżerowie co nie zrobią to i tak będzie ok. A zarządzają tak jak pierwsi sekretarze PZPR. Przy czym mają lepiej komuna była skazana na plajtę, a korpo nie są. Więc w sensie typowo ekonomicznym to złe porównanie, ale w sensie zarządzania, a raczej w sensie psychologicznego zarządzania podobne. Apele na chwałę komunizmu niewiele się różnią od mydlenia oczu nowomową w korpo. Człowiek styrany po 10h stania przy taśmie, a oni mu mówią, że ma karnet na siłkę. Znajomemu, który pracował w Holandii przy taśmie nadzorca niewolników zrobił awanturę bo wziął 2 ciastka zamiast jednego. Było raz w tygodniu. Nie było nigdzie napisane, że wolno wziąć jedno. Ukrainiec będący na niskim szczeblu zarządzania nawet nie mówił do pracowników tylko na nich gwizdał :) A są miejsce o wiele gorsze. A jak były włoskie obozy pracy jak obozy koncentracyjne na początku XXI gdzie k. było polskie państwo? Cimoszewicz i jego słynne: "trzeba było się ubezpieczać"? Nawet nie zainteresowali się ludźmi. 

To co się dzieje to jest właśnie kwintesencja kapitalizmu. 

A to co tam dalej napisałeś to taki bzdurny strumień świadomości i łączenie zupełnie odrębnych spraw. Serio, co za bzdury :lol2:

Może i dzieje się naturalnie... Naturalnie się działo na początku rewolucji przemysłowej, że 8 letnie dzieci pracowały po 12h a ówcześni mądrusie w twoim stylu - takie ówczesne gordnonki też mówiły, że to się dzieje naturalnie i taki jest kapitalizm. Aż przyszedł Marks i Engels, a potem Lenin i zmienili pół świata na hasłach walki z tym wykorzystywaniem. Naturalne też było to w historii, że wielkie kraje ograbiały mniejsze, że byli kiedyś niewolnicy itp. Całe południe w USA mówiło, że "niewolnictwo" jest "naturalne"... Nie - nie będzie to naturalne, że 10% ludzi będzie miało wyłączną autorytarną władzę nad 90% ludzi i zrobi sobie z nich niewolników.

Chłopie, do kogo ty to piszesz? 
To ty rozważałeś głosowanie na konfederację - na ludzi, którzy otworzyliby system na korpo-wyzysk w pełni.

Walka o prawa pracownicze działa się dość mocno niezależnie od Marksa i Engelsa, a już na pewno od Lenina. 

To będzie naturalne, jeśli będziesz dalej ślepo wspierał kapitalizm :) 

• Upvote 3
Opublikowano
4 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Problemu nie widzę nigdzie. Śmieję się tylko z zapisu, który kompletnie nic nie zmieni. Taka sztuka dla sztuki :)

Zmieni formułowanie ofert o pracę żeby uniknąć profilowania ofert tu gdzie to nie musi lub nie powinno mieć miejsca. 

Ja rozpatruję to w takich kategoriach, że lepiej dać pierdołę, która niż nie zmienia, ale żeby lewica się cieszyła że ma "sukces" niż nie dać im nic, co spowoduje że będą wymyślali i żądali gorszych rzeczy. 

• Upvote 1
Opublikowano

ZIOBRO zdziwienia.

Cytat

Zaskakujący zwrot w sprawie Zbigniewa Ziobry. Sąd z nową decyzją

Posiedzenie aresztowe Zbigniewa Ziobry zostało odroczone do 15 stycznia.

Głos po posiedzeniu sądu zabrał prokurator Piotr Woźniak, jak i obrońcy Zbigniewa Ziobry. — Posiedzenie zostało odroczone w związku z powyższym, celem merytorycznego rozpoznania wniosku prokuratury, do połowy stycznia — przekazał prokurator. Pytany, czy w sprawie zostały złożone inne wnioski, w tym o wyłączenie prok. Woźniaka ze sprawy, który zapowiadała obrona Ziobry odpowiedział: — Ten wniosek został wcześniej złożony, natomiast sąd uznał, iż odroczenie rozprawy ze względu na konieczność uzupełnienia materiałów, jest najistotniejsza, do pozostałych wniosków się nie ustosunkował — dodał prokurator.

Jak wyjaśnił prok. Woźniak, posiedzenie zostało odroczone ze względu na braki w materiale złożonym przez prokuraturę. — Materiały te nie były powołane we wniosku prokuratora o zastosowanie tymczasowego aresztowania, albowiem materiały te nie mają znaczenia dla rozstrzygnięcia sprawy — dodał.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/zaskakujacy-zwrot-w-sprawie-zbigniewa-ziobry-sad-z-nowa-decyzja/bpm7bhy

Opublikowano

to jest tylko linia polityczna i damage control ;)

realnie to nie ma wplywu na to ze lewica walczy o swoje destrukcyjne postulaty, co pokazali juz z edukacja dzieci

11 minut temu, Camis napisał(a):

Jak wyjaśnił prok. Woźniak, posiedzenie zostało odroczone ze względu na braki w materiale złożonym przez prokuraturę.

:sex:

no i tak dociagna do wyborow,

te wybory beda oczywiscie najwazniejszymi w historii polski i w programie obiecaja rozliczenie pisu XDDDDDDDDDDDDD

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

:thumbup:

Niestety i stety, bo kapitalizm ma też swoje zalety. Idealnie byłoby odciągnąć skutecznie kapitał od zainteresowania pewnymi rzeczami. Na przykład mieszkaniami, albo konsolami PS6 na premierę. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Chłopie, do kogo ty to piszesz? 
To ty rozważałeś głosowanie na konfederację - na ludzi, którzy otworzyliby system na korpo-wyzysk w pełni.

Wiesz mam wrażenie, że na korpo wyzysk to drzwi w pełni otworzyła Lewica i KO. Zresztą PiS także. W sensie etatów - owszem masz rację bo jakby konfa w wydaniu Mentzena zniosła minimalną to niewolnicy by harowali za miskę ryżu. Ale z kolei z mojej perspektywy jako JDG dobrowolny ZUS czy znaczące obniżenie podatków uczyniłby nieco bardziej wyrównaną walkę z korpo. Bo te nie dość, że zbijają w Polsce ogromne zyski to jeszcze  a to dzięki optymalizacji podatkowej, a to dzięki zwolnieniom mogą płacić mniej niż JDG. Takiego państwa się doczekaliśmy. 

To jest po prostu myślenie elit politycznych, że Polak nadaje się wyłącznie do eatatu dla najczęściej obcojęzycznego Pana z wysp. Polska nie ma żadnej globalnej marki na świecie. Polacy na stanowiskach Prezesów i członków zarządu obcych firm są jak kapo w obozach koncentracyjnych i gnębią swoich. I to jest u nas dodatkowy element tej układanki. Natomiast problem jest w strukturze kapitału o światowych monopolach, które długofalowo zrobią nam straszny świat. Obecnie są już przebłyski jak kanał Bez Cenzury czy Zandberg, którzy to powoli zaczynają mówić. To nie jest tak, że ja jestem odklejony tylko ty i podobni do ciebie nie przyjmujecie tego do wiadomości. Bo tam wam wygodniej bo czerpiecie sami z tego zyski. Natomiast masz dziecko i pomyśl w jakim świecie temu dziecku przyjdzie żyć. Jeśli korpo się nie zatrzyma zmonopolizują wszystko, ai zacznie zastępować cały średni i częściowo wyższy sektor zarządzania. A jedynie ludzie będą potrzebni do obsługi masznych. Bo nie będzie już żadnej JDG czy MSP która będzie jakąkolwiek konkurencją. Już podobno np cała ta wojna pomiędzy lidlem a biedronką to jest gra pozorów i są dogadani. Sektor bankowy? Konkurencja? Śmiechu warte. Chyba tylko w reklamach. Jedne dają na wyższy procent kredyty osobom z gorszym BIKiem inne  na lepszy procent z lepszym BIKiem i tym się tylko różnią. Lokaty? Zapomnij. Wszędzie 2 albo 3% do 6%. Niby konkurencja, a żaden bank nie zrobił game-changer i nie dał lokaty na 10% - 14%? Obecnie jeszcze korpo nie są całkowicie dogadane. Wciąż jest konkurencja. I wciąż są ogromne połacie rynku gdzie nie zniszczyli całej konkurencji. Natomiast to jest proces idący w tą stronę. Zaczęło się w USA w II poł XXw. gdzie zaczęły przejmować drobny biznes u siebie, a obecnie przejmują globalnie wszystko. Ludzie pracujący po Amazonach po fabrykach są traktowani jak niewolnicy. Z tym, że w takim Bangladeszu gdzie wykorzystuje się dzieci to nie mają żadnych oporów, a np w UE dzięki dużej ochronie praw pracowniczych nie mogą sobie za dużo pozwalać. Bo jeszcze jako tako rządy skutecznie bronią. Ale jak korpo przejmą wszystko to i rządy nie podskoczą.

Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Walka o prawa pracownicze działa się dość mocno niezależnie od Marksa i Engelsa, a już na pewno od Lenina. 

Wiesz ja pisałem o tym pracę mgr, a jeszcze w podstawówce wypracowania. Więc wiem doskonale. Natomiast cała ta walka o te prawa pracownicze to był taki Zandberg i Bez Cenzury. Ciekawostka przyrodnicza. Tak - np wprowadzono nakaz żeby dzieciaki nie pracowały po ciemku albo zamiast 12h zmniejszono na 8h. Natomiast żeby przepędzić kapitalistów i zabrać im wszystko to chciał Lenin. Wiemy jak to się skończyło i wiemy, że stworzyli jeszcze gorszy ustrój. Ale ja pisałem o przyczynach, a nie skutkach. I tak - jak pokojowo się nie weźmie porządnie za korpo to za 50 lat może historia zatoczyć koło i rewolucja krwawo wykończy tych właścicieli. Ale to już ludzie będą musieli mieć serdecznie dość. A będą mieć dość jak się kiedyś obudzą i zobaczą, że nic nie mają oprócz kredytów na które muszą ciężko tyrać fizycznie po fabrykach. Już teraz w USA pojawia się ten problem bo ja myślę, że rewolucja się zacznie właśnie tam. Obecnie człowiek jak chce iść na studia to musi zaciągnąć kredyt. Nie ma żadnej innej możliwości. Bogaci rodzice albo stypendia to z 4%. Cała reszta zaciąga kredyt już na starcie... Albo idzie od razu do Amazona na taśmę i też zaciąga kredyt na mieszkanie... Jak posłuchać Amerykanów to mówią, że w XXw. rodzice byli w stanie odłożyć na studia dla dziecka, że własność - nieruchomości były w zasięgu. Obecnie to abstrakcja. To też dla ciebie naturalne? Ludzie krok po kroku, małymi krokami z roku na rok, miesiąca na miesiąc mają coraz gorsze życie...

A wracając do naszej wojenki polsko polskiej:

https://wiadomosci.wp.pl/co-z-aresztem-dla-ziobry-decyzja-sadu-o-odroczeniu-posiedzenia-7235172045494784a

Hahaha :rotfl2: Przyjmuję zakłady, że SR 15.01 odwali prokuaturze ten wniosek o tymczasowe aresztowanie. Bo jak tu już pisałem wcześniej - te sprawy nie nadają się na ENKI czy tymczasowe aresztowania. No, ale co się nie robi żeby zadowolić swój elektorat. Jak to fajnie po całym dniu pracy jak się ma teściową popierającą PiS usłyszeć w TV, że takiego Ziobro chcą wsadzić.... PiS robił co mógł żeby zniszczyć wymiar sprawiedliwości... I ze smutkiem przyznaję, że KO również instrumentalnie to traktuje.

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Keller

Generalnie w idealnym świecie każdy powinien być tym kim chce i nikt nie powinien stawać mu na drodze. Zakładając że jego marzenia nie opierają się na krzywdzeniu ludzi.

Tymczasem żyjemy w prawdziwym świecie. Jeżeli ktoś będzie wolał kobiety "bo tak" to żadna ustawa tego nie zmieni. Zwłaszcza przymuszająca do zatrudnienia kogoś kogo się nie chce. Po za tym. To nigdy nie jest proste bo "bo tak". W przytłaczającej większości przypadków przegrywa się nie ze względu na płeć sama w sobie, tylko ze względu na niespełnienie określonych kryteriów zatrudniającego, do których przecież on też powinien mieć prawo. Zwłaszcza że nie ma czegoś takiego jak "Katalog jedynie słusznych kryteriów".

Opublikowano

Oczywiście że ustawy wiele zmieniają w kwestiach prawa pracy, w tym samej rekrutacji.

Na ich podstawie powstaja wewnątrz firmowe zasady/regulaminy. Ich przestrzeganie jest weryfikowane ze strony pracowniczej(związki zawodowe) oraz samej firmy(audyty), dochodzi też sam kandydat i odwołanie do sądu pracy.

Tak to działa w dużych, poważnych firmach, tzw korporacjach.

To też jedna z przyczyn migracji ludzi do dużych miast - tam są takie firmy. Ludzie nie chcą być chłopami pańszczyźnianymi u Wielkiego Janusza w gminie wiejskiej ;) 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Keller napisał(a):

Wrócę do tematu. Czy gdybyście aplikowali na np obsługę klienta a woleliby kobiety "bo tak" to nie czulibyście się źle z tym?

ale jak oni wola kobiete (i czesto tak jest) to roznica polega jedynie na tym ze stracisz czas na procesowanie oferty po swojej stronie bo nie mogles sie dowiedziec wprost kogo chca zatrudnic

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
W dniu 21.12.2025 o 08:19, GordonLameman napisał(a):

Nie. 

Po prostu ma nie być profilowania na konkretną płeć w ogłoszeniach.

bredzisz jak potrzebuję opiekunę do dziecka czy osoby starszej to chcę  aby przyszła opiekunka a jak cycatą blondykę do reklamy bielizny to taka osoba ma przyjść a   nie zarośniety drwal czy alernatywna z fioletowymi włosami i tunelami w uszach, to ja jestem pracodawcą i wiem co do mojej firmy jest najlepsze a nawet jak nie wiem to moja firma i ja ponosze konsekwencje za swoje błędy, dobrze  że lewwacy nie wymyślili jeszcze profilowania gatunkowego bo na rozmowę o pracę przyprowadzali by psy i chomiki 

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, ptys napisał(a):

bredzisz jak potrzebuję opiekunę do dziecka czy osoby starszej to chcę  aby przyszła opiekunka a jak cycatą blondykę do reklamy bielizny to taka osoba ma przyjść a   nie zarośniety drwal czy alernatywna z fioletowymi włosami i tunelami w uszach, to ja jestem pracodawcą i wiem co do mojej firmy jest najlepsze a nawet jak nie wiem to moja firma i ja ponosze konsekwencje za swoje błędy, dobrze  że lewwacy nie wymyślili jeszcze profilowania gatunkowego bo na rozmowę o pracę przyprowadzali by psy i chomiki 

"nie wiem, ale się wypowiem" - klasyk :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Do tego, że będziesz powielał russką propagandę znowu? :) 

ale gdzie tu Rosyjska propaganda, zachowujesz się jak typowy przedstawiciej "walczącej lewicy" wiem toć to warto przytoczyć Hueya Longa „Oczywiście, że będziemy go mieć [faszyzm]. Jednakże będzie on pod przykrywką antyfaszyzmu.” i napisałbym więcej i dosadniej ale znów polecisz do Tomcug-a aby usunął tego Ptys-ia bo ci się narracja nie zgadza  a jeszcze ten niedobry człowiek wrzuca źródła i moga mu uwierzyć zamiast tobie propgandowej tube Tfuska a w zasadzie "nowej lewicy" z bystrzakami pokroju zielinskiej, nowackiej, hennig-klloski i kliku innych mocarzy intelektu polskiej lewicy

Edytowane przez ptys
  • Haha 1