Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, indexinfio napisał(a):

I są.

KPO

Ano, że dostali kasę tylko za to doszli do władzy to ja wiem :) Bardziej tu idzie mi o kontekst, że przez jakieś rządowe konszachty z loobbystami  za niezrealizowanie tego konkretnego "kamienia milowego" 8 mld przejdzie nam koło nosa.

Opublikowano (edytowane)

4 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Ano, że dostali kasę tylko za to doszli do władzy to ja wiem :) Bardziej tu idzie mi o kontekst, że przez jakieś rządowe konszachty z loobbystami  za niezrealizowanie tego konkretnego "kamienia milowego" 8 mld przejdzie nam koło nosa.

Może nie przejdzie jeśli zastąpią ten kamień milowy innym. Raczej nie ryzykowaliby takiej wpadki.

Edytowane przez indexinfio
Opublikowano
2 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Tak . Warszawa przetarła szlak. Teraz dołączył Kraków. Niebawem Wrocław, Katowice, Poznań oraz inne duże miasta :) 

To bardzo dobra wiadomość z naszego krajowego podwórka. 

Dobra:D? Mamy już szereg restrykcji od UE i pewnien plan zmian w motoryzacji. Wystarczający aby się go trzymać a nie robić dodatkową wolną amerykankę SCT 

Opublikowano
4 minuty temu, Decus napisał(a):

Dobra:D? Mamy już szereg restrykcji od UE i pewnien plan zmian w motoryzacji. Wystarczający aby się go trzymać a nie robić dodatkową wolną amerykankę SCT 

Mieszkasz w centrum miasta? Mijając myślisz jakieś bloki/kamienice stoją, a to jest czyjś dom. Trzeba się szanować 

• Upvote 1
Opublikowano

Coraz większe normy muszą spełniać producenci to raz a dwa odejście od silników spalinowych, ścieżka jest wytyczona ale proces musi trwać wiele lat a nie zrobić wszystko w kilka lat za pomocą SCT. 

SCT miałoby sens gdyby dotyczyło ścisłego centrum miasta a nie po 80% jego powierzchni. W obecnej formie nie ma to żadnych zalet, jest jedynie maszynką pieniędzy dla miasta. 

Opublikowano

Polskiego społeczeństwa nie stać na maks kilku letnie auto co parę lat. Komunikacja między dużymi a mniejszymi miejscowościami prawie nie istnieje. 

Ba, nawet w samych miastach nikt nie chwali komunikacji. A Ty chcesz wykluczyć komunikacyjnie znaczną część społeczeństwa od tak. 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@Decus Mogę wiedzieć skąd wziąłeś "maks kilkuletnie" auto? Teraz będą ok 20 letnie nawet. A po zaostrzeniach za kilka lat, mające wówczas z 15 może więcej.

Chcę od lat wykluczenia trujących gruzów z ruchu.

Niezależnie od moch chęci to właśnie zaczyna tak na poważnie wchodzić w życie.

Stąd zwyczajnie się cieszę.

Opublikowano

Nie chce mi się szukać jaki % stanowią diesle ale aktualnie odpadają wszystkie poniżej 2014 roku.

Jakie dokładnie będą zaostrzenia tego nie wie nikt a to kolejna patologia uniemożliwiająca jakiekolwiek planowanie. 

A czy fabryki śmigajace na full aby wyprodukować nowe autka to już Cię cieszy czy nie? Bo jednak długa eksploatacja samochodu jest korzystniejsza dla środowiska niż cykl 10 letni. 

Dlaczego SCT nie uwzględnia LPG gdzie 25 letnia skoda będzie bardziej eco niz 2 letni SUV z dieslem? 

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Decus napisał(a):

LPG gdzie 25 letnia skoda będzie bardziej eco niz 2 letni SUV z dieslem? 

25 letnia Skoda z LPG będzie przepalać więcej oleju od wymiany do wymiany niż diesel ropy na 100km, ponadto pewnie będzie miała 17 lat temu wycięty katalizator.

Dlatego właśnie powstają SCT.

• Haha 1
Opublikowano

Ja tam wolę kupić Bigstera lub Dustera w LPG, ale ja akurat nie mam ciśnienia na "wypasy", które mają zaimponować sąsiadowi. Ale skoro te chinole spełniają normy, to dlaczego nie - lepsze to, niż jazda przerdzewiałym, niespełniającym żadnych norm bezpieczeństwa gruzem.

• Upvote 3
Opublikowano

Ale ich "rozliczą"  :rotfl2:

Cytat

Sąd Najwyższy blokuje uchylenie immunitetu zaufanego prokuratura Ziobry

Zaufany prokurator Zbigniewa Ziobry, który przechowywał w garażu akta śledztw dotyczących polityków PiS, może uniknąć odpowiedzialności — dowiedział się Onet. Wniosek o uchylenie jego immunitetu trafił do sędziego, który — jak ustaliliśmy — zna go prywatnie i również jest kojarzony z obozem PiS.

https://wiadomosci.onet.pl/lublin/immunitet-prokuratura-jerzego-ziarkiewicza-wniosek-blokuje-sad-najwyzszy/4yxe8km

Cytat

Nagła decyzja w Unii Europejskiej w sprawie umowy z Mercosur. "To prawdziwy skandal"

Cypryjska prezydencja w UE, pod presją Komisji Europejskiej, zdecydowała się wykluczyć Parlament Europejski z procesu decyzyjnego dotyczącego wdrożenia umowy z Mercosurem — podało w czwartek RMF FM. Taki ruch oznaczałaby, że porozumienie mogłoby wejść w życie już w najbliższych dniach. — To prawdziwy skandal — komentuje jeden z unijnych dyplomatów.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/nagla-decyzja-w-unii-europejskiej-w-sprawie-umowy-z-mercosur-to-prawdziwy-skandal/j0q93ry

• Haha 1
Opublikowano

@Decus Tak, jeden z celi przyspieszenia wymiany samochodów to nakręcenie rynku. Czyli zapewnienie pracy przemysłowi samochodowemu. Choć gdy to realizowano na zachodzie to pewnie miało większy wpływ niż będzie mieć u nas. Ale jednak sprzedaż a więc i produkcja będzie choć trochę większa.

Eliminacja diesli to cel główny, one mocno trują.

Także jest zrobiony pierwszy duży krok, wcześniejszy to sct w centrum Wawy półtora roku temu.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, bergercs napisał(a):

Ja tam wolę kupić Bigstera lub Dustera w LPG, ale ja akurat nie mam ciśnienia na "wypasy", które mają zaimponować sąsiadowi. Ale skoro te chinole spełniają normy, to dlaczego nie - lepsze to, niż jazda przerdzewiałym, niespełniającym żadnych norm bezpieczeństwa gruzem.

Głupie stereotypowe myślenie, a 3 letni diesel z egr i dpf off oraz lejącymi wtryskami będzie okej? 

4 minuty temu, Badalamann napisał(a):

@Decus Tak, jeden z celi przyspieszenia wymiany samochodów to nakręcenie rynku. Czyli zapewnienie pracy przemysłowi samochodowemu. Choć gdy to realizowano na zachodzie to pewnie miało większy wpływ niż będzie mieć u nas. Ale jednak sprzedaż a więc i produkcja będzie choć trochę większa.

Eliminacja diesli to cel główny, one mocno trują.

Także jest zrobiony pierwszy duży krok, wcześniejszy to sct w centrum Wawy półtora roku temu.

Czyli nakręcamy produkcję by niszczyć bardziej środowisko. To o co właściwie chodzi? o ekologię czy jednak nie;D? 

Edytowane przez Decus
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, indexinfio napisał(a):

I są.

KPO

czyli na zielone bzdury i ciagniecie linii energetycznych do wiatraków i farm fotowoltanicznych, które to nie sa nam w stanie zapewnić stabilnej energii do potrzeb bytowych o przemyśle nawet nie wspominając, o opłacalność morskich farm wiatrowych wystarczy zapytać Niemców z Alpha Ventus, technologie wodorowe (typu osiedle wodorowe budowane w Śremie) na chwilę obecną to juz totalna utopia, produkcja wodoru z elektrolizy jest kompletnie nieopłacalna a więc produkuje się go z gazu ziemnego i tu cytuję AI "Wodór z gazu ziemnego produkuje się głównie przez reforming parowy metanu (SMR), gdzie metan reaguje z parą wodną w wysokiej temperaturze (700-1100°C) z katalizatorem, tworząc wodór, tlenek węgla i dwutlenek węgla. Inne metody obejmują pirolizę (rozkład termiczny na wodór i węgiel) oraz reformowanie autotermiczne (ATR), które łączy reforming parowy z utlenianiem, przy  czym CO2 może być wychwytywany (wodór niebieski), aby zminimalizować emisję. W skrócie wykorzystujemy gaz ziemny, wykładamy masę energii aby go rozłożyć na wodór ale i tak w wyniku reakcji otrzymujemy (dwutlenek węgla):boink: do tego dochodzi, problem transportu;

Sprężony gaz (CGH2): Przechowywany w zbiornikach pod wysokim ciśnieniem (np. 200-350 barów).

Ciekły wodór (LH2): Skroplony w bardzo niskich temperaturach (poniżej -253°C) dla większej gęstości. Wymaga zbiorników kriogenicznych.

i do tego 

Kluczowe wyzwania i technologie

Kruchość wodorowa: Problem techniczny związany z oddziaływaniem wodoru na stal, wymagający specjalnych materiałów w rurociągach i infrastrukturze.

Infrastruktura: Budowa dedykowanych gazociągów i stacji tankowania, dostosowanych do specyfiki wodoru.

Bezpieczeństwo: Rygorystyczne procedury ze względu na właściwości wodoru (łatwopalność, skrajne temperatury dla LH2

mało tego czasteczki wodoru są tak małe że przenikają przez stal

bezpieczeństwo użytkowania;

granice wybuchowości metanu 5-15% (poniżej 5 nic się nie dzieje przy otwartym ogniu, powyżej 15% obejetości w powietrzu metan się zapala nie powodując wybuchu)

granice wybuchowości wodoru 4-75% objętości w powietrzu

Podsumowując trzeba być skrajnym idiotą bez żadnej wiedzy technicznej aby w tej chwili inwestować w tę technologię, skrajnie nieopłacalna, niebezpieczna, do tego wbrew pozorom nie mająca nic wspolnego z ekologią, krew w piach a kasa w błoto ale lewe ministry od klimatu i środowiska to lubią, dodam tylko że szacunkowy koszt mieszkania to około 630 000zł., gdzie w tej miejscowości i okolicy można od developera ww. kwocie nabyć bliżniaka 70-80m2  z działką 400-500m2 

Edytowane przez ptys
Opublikowano
31 minut temu, Decus napisał(a):

o ekologię czy jednak nie;D? 

Przecież że o ekologię nie chodzi, to już wszyscy od dawna wiedzą, choć niektórzy nadal próbują udawać (albo są głupi xD) automotive tonie, to sobie powymyślali sposoby aby nakręcać rynek, ale przyszedł Pan Chińczyk, a dla ichniego rządu te wszystkie opłaty, to znacznie lepsze rozwiązanie niż łapówki - full legit. Jeszcze będą płakać, oj będą. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Camis napisał(a):

ten cały curwidołek jest do gruntownej reformy łącznie z rozliczeniem ursulki z afery szczpionkowej albo do zaorania, tam kilka osób które ma interesy wprowadza swoją dyktaturę a tych którzy okazują sprzeciw nęka sankcjami 

Edytowane przez ptys
  • Haha 1