Skocz do zawartości

Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny

Spl97

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, ze niektorych to totalnie nie przekona do refleksji, a reszta bedzie miala kolejny powod do darcia beki, ale co mi tam szkodzi :) Opisze ponizej spotkanie z turbo fanatykiem PiSu, ziomek ziomka, zyje na codzien w UK.

- glosowal za brexitem i przeciwko imigracji, bo przeciez on juz ma obywatelstwo/rezydenta

- po ostatnich wyborach do parlamentu, doslownie kilka dni po wynikach - nie, on jednak nie wraca, bo zle sie w kraju dzieje

Bylo jedno dluzsze spotkanie przy szklance rudej, takze jak sie mozecie domyslac, dlugie rozmowy o wszystkim. Typ jest ogolnie mega wkurzajacy dla tej paczki ziomkow, bo wiecznie wszystko wie najlepiej i tylko PiS zbawia narod, ale trafil na mocnego przeciwnika do dyskusji :) Skonczylo sie tym, ze na wszystkie mozliwe tematy, koles musial siedziec na telefonie i googlowac, bo nawet tematy okolo hardwarowe spieral sie, nie majac racji i juz nie byl taki hop do przodu. Oczywiscie u niego to nie spowodowalo zadnych przemyslen, ale widok ziomka placzacego ze smiechu (i chyba szczescia) w poduszke - bezcenne.

37 minut temu, sk09372 napisał(a):

Czasem żal mi polityków PIS jak muszą się tłumaczyć w sprawie tego zamachu.

Mi tam wcale ich nie szkoda to ich robota po prostu, brudna co prawda, ale robota i za to biorą hajsy szukając frajera co łyknie historie wyssaną z dupy :E A takich ludków łykających co powie pisowski guru niestety nie brakuje.
O dziwo nawet u nas na forum nawet można trafić :E

Edytowane przez lukadd

5 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Umiesz czytać ze zrozumieniem ? To przeczytaj tą książkę. Może zaczniesz wyciągać jakieś wnioski dotyczące tego co się działo i co się obecnie dzieje, żeby zrozumieć co się obecnie dzieje, trzeba trochę poznać historii. 

Polecam Zakazane Historie na YT.

Ale w przytoczonej przez moja skromna osobe ksiazce, rowniez jest podawana argumentacja z ktorej mozna wyciagnac wnioski. Jak widac po internecie, wiele osob w to wierzy - a czy jest to zgodne z prawda?

3 godziny temu, Umpero napisał(a):

rodzic nie jest swego rodzaju krzewicielem dobrych wzorców

No i właśnie. Kto ustala jakie wzorce są dobre jakie złe? Rodzic, społeczeństwo, jakieś organizacje/instytucje/grupy ustalające normy społeczne? 

Jak rodzic, to skąd wiadomo czy są to dobre wzorce? Jak rodzic pokaże że kradzież w pewnych sytuacjach jest ok, to jest to dobry wzorzec? Z punktu widzenia takiego rodzica może taki być, z punktu widzenia społecznego i prawa taki jest? Jak wzorce ustala społeczeństwo czy organizacje/instytucje/grupy, to kto w takim razie ma realny wpływ na dziecko w pewnych kwestiach?

2 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

Wiarygodność komisji ds. badania wpływów rosyjskich  ?

To jak tak grzebiemy, to czy jak Cenckiewicz miał za promotora pracy magisterskiej profesora, który do 1980 roku był w PZPR to też się liczy jako wątpliwa wiarygodność? Jak dalsze stopnie naukowe zdobywał na UKSW, który w swoim dokumencie z 2014 roku

https://monitor.uksw.edu.pl/docs/download/ecd2895da8c5a8d068b269b69d03e920

wyraźnie wskazuje:

Cytat

W gronie naszych partnerów znajdują się uczelnie i ośrodki naukowe z Australii, Austrii, Belgii, Bułgarii, Chile, Chorwacji, Czech, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Luksemburga, Niemiec, Norwegii, Portugalii, Rosji, Rumunii, Słowacji, Słowenii, Stanów Zjednoczonych, Szwecji, Ukrainy, Węgier, Wielkiej Brytanii i Włoch. O intensywności rozwoju współpracy świadczą liczne umowy, które UKSW podpisał z uczelniami zagranicznymi. 

to też świadczy o wątpliwej wiarygodności? 

Na prawdę, nie dajmy się zwariować, bo na większość osób da się jakieś tego typu informacje wyciągnąć.

Jak chcieć się tak czepiać, to większości Polaków można od razu zarzucić że ma korzenie austriackie, niemieckie czy rosyjskie, bo to będzie wynik choćby rozbiorów, ale i wielu różnych wydarzeń na przestrzeni wieków, które spowodowały wymieszanie się genów różnych narodów. Zatem kim jest prawdziwy Polak? Osoba "genetycznie czysta" czy ktoś kto utożsamia się z krajem i narodem?

2 godziny temu, hubio napisał(a):

Nie mam nic przeciwko zrobieniu jakiegoś filmu czy gry z takimi osobami, ale niech to ma jakiś sens, a nie wrzucanie na siłę.

No dokładnie. Niech sobie będą takie postacie jako jakaś dodatkowa opcja, ale nie wciskane na siłę "zamiast".

2 godziny temu, Camis napisał(a):

:smiech:

To jakieś ogłoszenie zbioru pomarańczy czy coś? Ja wiem że dużo zależy od światła, ale mimo wszystko nikt w jego sztabie nie potrafi tego ogarnąć? 

@Pitt_34 a mówimy o stanowiskach czy o wiarygodności danych osób? Sam wstawiłeś artykuł sugerując, że pewne osoby są niewiarygodne właśnie poprzez pośrednie powiązania sprzed lat z rosją. Zatem pokazuję Ci, że takie grzebanie i tym samym podważenie wiarygodności można wykonać np. do jednego z autorów tegoż artykułu i tak można sobie dłubać praktycznie o każdym i idąc tym kluczem podważyć znaczną większość. 

Edit: a gdzie w artykule zalinkowanym przez Ciebie jest informacja o współpracy Stróżyka z fsb? Mowa o rektorze Uniwersytetu w Siedlcach i nie bezpośredniej współpracy z fsb, a o umowach m.in. z uczelniami białoruskimi i rosyjskimi (które osobiście uważam, że powinny zostać zerwane po agresji rosji na Ukrainę). Tam wspomina się, że te uczelnie z którymi są podpisane umowy szkolą ludzi z fsb.

Edit 2: i to powołują się na informacje z 2018 roku.

Edytowane przez LeBomB
  • Confused 1
  • Upvote 1

3 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

Jeżeli dla wielu gazeta wyborcza jest źródłem informacji to warto obejrzeć ten film. 

https://www.youtube.com/watch?v=LnHhzl5_5Vw

Oglądnąłem i już na wstępie dwa wnioski

1. Autor twierdzi, że gazeta wyborcza się kończy i na dowód pokazuje statystyki z niską sprzedażą gazety. W tych samych statystykach widać, że portal wyborcza.pl ma realnie blisko 8 mln 690 tys. użytkowników. Jeśli teza autora nie jest naciągana niczym guma w gaciach to nie wiem jaka jest.

2. Pan Leszek mówi, że Zybertowicz poniósł konsekwencje za krytykę Michnika. 

No właśnie nie, nie za krytykę

https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/strasburg-sukces-i-porazka-zybertowicza-w-sporze-z-michnikiem,69046.html

Dalej mi się nawet nie chce sprawdzać skoro autor tak manipuluje.

Edytowane przez Kris194
  • Like 2
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1

1 godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

Ja się zgadzam, że kolesiostwo trzeba wyplenić. Nie ważne kto rządzi.

Ale jednak nie przypominam sobie takiego zaangażowania z Twojej strony jak PiS obsadzał stare baby i dosłownie cieci oderwanych od szpadla.

Skąd ta zmiana?

37 minut temu, Kris194 napisał(a):

Oglądnąłem i już na wstępie dwa wnioski

1. Autor twierdzi, że gazeta wyborcza się kończy i na dowód pokazuje statystyki z niską sprzedażą gazety. W tych samych statystykach widać, że portal wyborcza.pl ma realnie blisko 8 mln 690 tys. użytkowników. Jeśli teza autora nie jest naciągana niczym guma w gaciach to nie wiem jaka jest.

2. Pan Leszek mówi, że Zybertowicz poniósł konsekwencje za krytykę Michnika. 

No właśnie nie, nie za krytykę

https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/strasburg-sukces-i-porazka-zybertowicza-w-sporze-z-michnikiem,69046.html

Dalej mi się nawet nie chce sprawdzać skoro autor tak manipuluje.

Nieprawda! Zostales juz tak zmanipulowany, ze nie chcesz sluchac FAKTOW!111 xD

8 godzin temu, crush napisał(a):

Wolę żeby decydował pełnoletni człowiek. Z pełnią praw i konsekwencji.

Lepszego systemu nie ma i nie będzie.

Nic nie jest pewne i stałe gdyby wielcy wynalazcy prezentowali twoje podejście bracie to do dziś siedzieliśmy w lepiankach i polowali na zwierzę przy pomocy maczugi 

10 godzin temu, ryba napisał(a):

Sam pokazujesz w czym jest jeden z Twoich problemow: inni sprawdzaja zrodla, ktorych nie lubia, zeby miec obraz obu stron. Ty natomiast TV Russia 1 i koniec, bo wszystko inne to bolszewicy i putinowcy.

Dopytalem o zamach i argumentacje, podajac co tam sie pojawialo - zero odpowiedzi. Jak to mozna traktowac powaznie?

Nie było zamachu z jednego prostego powodu w katastrofie smoleńskiej zginęły osoby które zostało łatwo zastąpione przez innych i nic się nie zmieniło nadal ten sam kierunek

20 minut temu, voltq napisał(a):

Nic nie jest pewne i stałe gdyby wielcy wynalazcy prezentowali twoje podejście bracie to do dziś siedzieliśmy w lepiankach i polowali na zwierzę przy pomocy maczugi 

Podejście w którym rodzic ma decydować o partnerze dla potomstwa, potencjalnie dla niepełnoletniego dziecka, to jest ten progres?

Nie. To jest regres o przynajmniej 100 lat. Idealnie za to wpisuje się w doktryny muzułmańskie i nawet pasuje do ich kalendarza... Tam aktualnie jest 1446 rok.

Czasami progres to "progres", tylko z nazwy. Znalazło by się obecnie kilka przykładów. Ale wiek zgody nie jest dyskusyjny, nawet jeśli temat próbuje podnieść stary zboczeniec.

Ten tytuł "Braun-Cejrowski (film ograniczony)" to jakaś autorefleksja z ich strony? 🤔

Edytowane przez crush