Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czyli to jednak ja trafiłem :lol2:

wiesz, bardziej mi chodziło o to że jak ktoś kogoś zaczyna nazywać, np. trolem internetowym to takiej osobie zaczyna brakować argumentów na obalenie tej drugiej osoby jej tezy. Takie teksty już zaczynały być niemodne 20 lat temu. Po za tym jestem za stary i za długo korzystam z internetu żeby mnie takim czymś obrazić albo żebym się przeją.

Opublikowano

No jestem ciekaw czy automotive podbije ten rynek, nawet 10-15% udziału w rynku pozytywnie by wpłynęło na kondycję automotive w Europie. Potrzeba gotówki z różnych miejsc. Razem z Mercosurem być może jest to dobry kierunek. 

Opublikowano
22 minuty temu, sabaru128 napisał(a):

wiesz, bardziej mi chodziło o to że jak ktoś kogoś zaczyna nazywać, np. trolem internetowym to takiej osobie zaczyna brakować argumentów na obalenie tej drugiej osoby jej tezy. Takie teksty już zaczynały być niemodne 20 lat temu. Po za tym jestem za stary i za długo korzystam z internetu żeby mnie takim czymś obrazić albo żebym się przeją.

Sęk w tym, że to nie zmieni ani nie zakończy Internetu. Twoje wizje są bzdurne. Za to może utrudnić “psucie” młodzieży. Nie wiem czemu to w ogóle dla Ciebie nie jest problem :) 

Opublikowano (edytowane)

@sabaru128 Co do SCT to ktoś Ci naściemniał. Każdy chcący wprowadzić strefę wiedział co to oznacza. Jak są niezadowolenie to tylko z tego że póki ograniczenia są tak mało znaczące, wielu mieszkańców liczło na silniejsze normy.

W efekcie wejścia w Krakowie ruszyły tematy sct w kilku innych dużych miastach. Także do kilku lat wejdą w kolejnych.

Co do jakiejś weryfikacji tożsamości w necie, to myślę że wejdzie niezależnie od organiczeń społecznościówek dla małoletnich. Trzeba jakoś zacząć walczyć z farmami botów i fejkami. Obecnie nie bardzo się to udaje.

@GordonLameman Młodzież sobie poradzi. Wystarczy że założy przez vpn konto w USA lub u nas na jakiegoś stałego bywalca monopolwego/żabki ;) Tak jak teraz rejestruja karty tel. Na jeden dowód można po kilkanaście u jednego operatora. To tak apropo rodziców myślących że udało im się poblokowac dziecku rzeczy na telefonie ;) 

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
35 minut temu, Badalamann napisał(a):

@GordonLameman Młodzież sobie poradzi. Wystarczy że założy przez vpn konto w USA lub u nas na jakiegoś stałego bywalca monopolwego/żabki ;) Tak jak teraz rejestruja karty tel. Na jeden dowód można po kilkanaście u jednego operatora. To tak apropo rodziców myślących że udało im się poblokowac dziecku rzeczy na telefonie ;) 

Uroczy jest ten twój chłopski rozum :) 

Opublikowano

@GordonLameman tak wygląda rzeczywiste rozwiązanie tych sytuacji.

Nie ma tu nigdzie "chłopskiego rozumu".

W żabce stali bywalcy ;) rejestrują karty sim, koszt to "na flaszkę"; czy dorobienie klucza do drzwi klatki i piwnicy, to już opłata dla "osób w kryzysie bezdomności".

Drugi tel o którym nie wiedzą rodzice to może 200-300 zł za używany, w pełni sprawny smartfon.

A nawet na tym poblokowanym przez rodziców można otworzyć filmiki w niektórych komunikatorach, które mają wewnętrzną przeglądarke czy kodeki.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Badalamann napisał(a):

W żabce stali bywalcy ;) rejestrują karty sim

Po co się tak bawić? Bratanek zapłacił skinem broni do CS2 za virtualsima żeby sobie konto na discordzie zaaktywować, bo jakaś tam grupka wymagała dołączonego numeru telefonu do konta discord. 

Rządzący wymyślają same głupoty, głupie i niedziałające. Jeszcze zanim wprowadzą jakiś przepis, to jest dostępnych pięć metod jak to obejść. Bzdurne przepalanie kasy i udawanie, że się coś robi.

Ci co się tym zajmują, to są ludzie wybrakowani technologicznie, takich ułomów jak np. ci od kryptowalut, to powinno się z daleka trzymać od czegokolwiek związanego z cyfryzacją. To są szkodnicy, którzy tylko uprzykrzają życie obywatelom, a nigdy nie rozwiązują realnych problemów. 

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
16 minut temu, Badalamann napisał(a):

@GordonLameman tak wygląda rzeczywiste rozwiązanie tych sytuacji.

Nie ma tu nigdzie "chłopskiego rozumu".

Jest. Jest mnóstwo chłopskiego rozumku.

W żabce stali bywalcy ;) rejestrują karty sim, koszt to "na flaszkę"; czy dorobienie klucza do drzwi klatki i piwnicy, to już opłata dla "osób w kryzysie bezdomności".

Dzieci w wieku 12 lat raczej mu flaszki nie kupią. Mogą nawet nie mieć aby dać mu na flaszkę :) 

Drugi tel o którym nie wiedzą rodzice to może 200-300 zł za używany, w pełni sprawny smartfon.

Który będzie można znaleźć.

A nawet na tym poblokowanym przez rodziców można otworzyć filmiki w niektórych komunikatorach, które mają wewnętrzną przeglądarke czy kodeki.

To już kwestia tego jak się rodzic do tego tematu przyłoży.

Ale tu chodzi o coś zupełnie innego:

Aby posaidanie kont w mediach społęcnzościowych dla dzieci przestało być standardem. Aby bigtechy nie kształtowały nam dzieci od małego.

I jest to oczywiste dla każdego kto ma iq powyżej 70, że są sposoby na obejście tego. Ja wiem, że niektórzy się zachowują jakby mocno myśleli nad obejściem i wydaje im się, ze są geniuszami bo to wymyślili, ale to nei o to chodzi :lol2: 

Chodzi o zmianę, która ma generalny wpływ na całe pokolenie. 

Czy zakaz palenia papierosów powoduje, że nikt nie pali? Nie. Czy powoduje, że znaczna większość nie pali? Tak. 

I o to chodzi. To samo będzie w tej sytuacji. Nie musimy wymyślać systemu, którego nikt nie obejdzie. Wystarczy, że większość sie będzie stosować to już nam uratuje pokolenie młodych ludzi. Na to chłopskie rozumki nie potrafią wpaść :hahaha: 

Opublikowano

Na poprzedniej stronie, piszac ze ten pomysl moze im sie odbic czkawka, bardziej sugerowalem to ze francuska mlodziez ma tez duzo "powazniejsze" problemy, od dostepu do social mediow (nie bagatelizujac tego problemu, bo ten tez jest dosyc istotny).  Bardziej dywaguje czy teraz Ci wszyscy co siedzieli ze lbami w telefonach nie przerzuca sie na inne, jeszcze mniej spolecznie akceptowane, formy 'rozrywki'. 

Opublikowano
4 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

Na poprzedniej stronie, piszac ze ten pomysl moze im sie odbic czkawka, bardziej sugerowalem to ze francuska mlodziez ma tez duzo "powazniejsze" problemy, od dostepu do social mediow (nie bagatelizujac tego problemu, bo ten tez jest dosyc istotny).  Bardziej dywaguje czy teraz Ci wszyscy co siedzieli ze lbami w telefonach nie przerzuca sie na inne, jeszcze mniej spolecznie akceptowane, formy 'rozrywki'. 

Ja z kolei w ogóle się nie odnosiłem do Twojego posta :) 

Co do francuskiej młodzieży - nie wiem. Może po prostu będą się uczyć :lol2: 

Opublikowano

@GordonLameman Kupią w sensie sfinansują. Tak to się odbywa teraz, nie sądze by się zmieniło.

To koszt jednego wyjścia do maca czy kina, na które rodzice czy dziadkowie dają kasę. Czy po prostu z kieszonkowego.

Telefon można będzie znaleźć tak samo jak można dziś. Dzieciaki potrafia konsole switch ukrywać a co dopiero tel ;) 

By samo posiadanie kont przez dzieci przestało być standardem, to musiałby to wprowadzić conajmniej prawie cały "Zachód". Zobaczymy co zrobią USA, bo tam to jest różnie regulowane w zalezności od stanu.

Poza tym konto to jedno, dostęp do treści influencerów kierujących się do młodego widza to drugie. A tu się nic nie wymyśli, bo ci sami twórcy treści kierują swoje materiały tak to dzieci jak nastolatków i młodych dorosłych.

A trzecie to same komunikatory. Bo poza typowymi socjalami są właśnie komunikatory, w tym różne coraz nowsze.

No ale zoabczymy za kilka lat, na ile to będzie skuteczne.

P.S. Są tez obawy że właśnie stany zyskają i zdominują rynek jeszcze bardziej. Tzn influencerzy w tych stanach, które nie wprowadzą zakazów. 

Obstawiam że będą probować wykorzystać ograniczenia w innych państwach, by wiązać widzów-przyszłych klientów od małego z swoimi grupami influencerów.

Opublikowano
Teraz, Badalamann napisał(a):

By samo posiadanie kont przez dzieci przestało być standardem, to musiałby to wprowadzić conajmniej prawie cały "Zachód". Zobaczymy co zrobią USA, bo tam to jest różnie regulowane w zalezności od stanu.

Europa już mocno zapowiada walkę z tym, a to ma większe znaczenie niż to co dzieje się w USA> 

Poza tym konto to jedno, dostęp do treści influencerów kierujących się do młodego widza to drugie. A tu się nic nie wymyśli, bo ci sami twórcy treści kierują swoje materiały tak to dzieci jak nastolatków i młodych dorosłych.

UOKiK :) 

A trzecie to same komunikatory. Bo poza typowymi socjalami są właśnie komunikatory, w tym różne coraz nowsze.

Ale komunikatory są OK.

P.S. Są tez obawy że właśnie stany zyskają i zdominują rynek jeszcze bardziej. Tzn influencerzy w tych stanach, które nie wprowadzą zakazów. 

Obstawiam że będą probować wykorzystać ograniczenia w innych państwach, by wiązać widzów-przyszłych klientów od małego z swoimi grupami influencerów.

Jak pisałem - wszystkich nie uratujemy. Ale większosć się pewnie uda :) 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, 209458 napisał(a):

W USA strzelają do ludzi, a u nas cichaczem zaczyna się płatna sprzedaż priorytetowego dostępu do usług medycznych

https://allegro.pl/produkt/voucher-na-wybrane-badanie-usg-w-krotoszynie-4320c9b9-5dcf-4ffe-829f-6b34619de6db

Tak, to jest publiczny, powiatowy szpital.

Licytacja jednej sztuki i co z tego? Takie vouchery to od lat są sprzedawane na różne badania.

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano

Co do mediów społecznościowych to w końcu zaczyna się zauważać, że mogą być równie niebezpieczne co alkohol czy narkotyki. Dodajmy do tego, że z reguły są w rękach bardzo niebezpiecznych ludzi, którym ostatnie na czym zależy to dobrostan ogółu społeczeństwa oraz ogólnoświatowy pokój i mamy gotowy przepis na nie przesadzając, zagrożenie cywilizacyjne.

Opublikowano
21 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Licytacja jednej sztuki i co z tego? Takie vouchery to od lat są sprzedawane na różne badania.

Wiadomo, że jak ICE zastrzeli 100 to gorzej niż jak tylko jedną niewinną osobę,ale nawet ta jedna zastrzelona słabo wygląda.Tak samo słabo etycznie  wygląda państwowy szpital sprzedający dostęp do usług za kasę. nawet jak to tylko jeden voucher i na cel charytatywny.

Opublikowano
6 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Myślę jednak że jego skuteczność będzie ograniczona, bo młodzież, już wczesne nastolatki, dobrze ogarniają świat cyfrowy i obchodzenie ograniczeń.

Wzrośnie używanie vpnów i będą w ten sposób zakłądać konta z państw, gdzie nie będzie ograniczeń. Obecnie tak obchodzą zakaz dzieciaki z Australii.

jak o tym pisałem przy wprowadzaniu zakazu w Australii to się tu śmiali, obecnie dzieciaki nie potrafią samodzielnie łańcucha do roweru założyć ale w cyfrowym świecie większość doskonale się odnajduje 

5 godzin temu, Dimazz napisał(a):

efekt tfuska i  debili od zielonego ładu z brukseli, każdy kto za tym głosował znając sytuacje energetyki w Polsce powinien odpowiedzieć za zdradę stanu i działanie na szkodę państwa

5 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

Jest dużo osób, które popiera taką inicjatywne ale zdaje się że żadne z nich nie rozumie jakie skutki to dla nich samych będzie miało. To samo było ze SCT w Krakowie. Też popierali i śmiali się z tego że przecież to nic takiego. Ale jak większość z nich nagle nie może wjechać swoim samochodem do Krakowa to chyba się przestali śmiać i to popierać. 

wydaje się że cześć była tego świadoma ale niejśmieszniejsze jest to że jakość powietrza nie uległa specjalnie poprawie https://ztp.krakow.pl/wszystkie-aktualnosci/sct/strefa-czystego-transportu-w-krakowie-dlaczego-jest-nam-potrzebna-co-nam-mowia-nowe-badania-no2.html

5 godzin temu, bergercs napisał(a):

Ogarniają, ogarniają - że będą mieli normalniejsze dzieci, a nie nawiedzeńców produkujących się potem w "Mężczyźni a podryw..." itp, myślących, że świat wygląda jak w filmikach innych patodebili.

to nie wiena dzieci tylko rodziców idiotów że od niemowlaka dają dzieciom smartfony do ręki nawet przy podawaniu posiłków, żyby było spokojne, żeby się czymś zajął, to nie wychowanie ale hodowla dzieci, skutki takie że 13latek bez smartfona i interenetu nie wie co ze sobą począć

4 godziny temu, TheMr. napisał(a):

No jestem ciekaw czy automotive podbije ten rynek, nawet 10-15% udziału w rynku pozytywnie by wpłynęło na kondycję automotive w Europie. Potrzeba gotówki z różnych miejsc. Razem z Mercosurem być może jest to dobry kierunek. 

dla Niemiec tak ale dla reszty Europy chyba nie specjalnie 

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Jest. Jest mnóstwo chłopskiego rozumku.

Dzieci w wieku 12 lat raczej mu flaszki nie kupią. Mogą nawet nie mieć aby dać mu na flaszkę :) 

Który będzie można znaleźć.

To już kwestia tego jak się rodzic do tego tematu przyłoży.

Ale tu chodzi o coś zupełnie innego:

Aby posaidanie kont w mediach społęcnzościowych dla dzieci przestało być standardem. Aby bigtechy nie kształtowały nam dzieci od małego.

I jest to oczywiste dla każdego kto ma iq powyżej 70, że są sposoby na obejście tego. Ja wiem, że niektórzy się zachowują jakby mocno myśleli nad obejściem i wydaje im się, ze są geniuszami bo to wymyślili, ale to nei o to chodzi :lol2: 

Chodzi o zmianę, która ma generalny wpływ na całe pokolenie. 

Czy zakaz palenia papierosów powoduje, że nikt nie pali? Nie. Czy powoduje, że znaczna większość nie pali? Tak. 

I o to chodzi. To samo będzie w tej sytuacji. Nie musimy wymyślać systemu, którego nikt nie obejdzie. Wystarczy, że większość sie będzie stosować to już nam uratuje pokolenie młodych ludzi. Na to chłopskie rozumki nie potrafią wpaść :hahaha: 

bredzisz, flaszka w biedrze czy żabce to koszt około 20zł. większość dzieciakó w tym wieku ma kieszonkowe znacznie przekraczające te kwoty i to nawet nie z jakiś zamożnych rodzin, rodzice nie mają z tym nic wspólnego, kieszonkowe służy do wychowywania dzieci, szacunku dla pieniędzy i nauki dokonywania wyborów

dla zbuntowanych dzieciaków zakazane rzeczy smakuja najbardziej, jakiś papieros, piwko wypite gdzieś ukradkiem, nie liczyłbym na to aby jakieś zakazy były w stanie skutecznie powtrzymać to co funkcjonuje w społeczeństwie od lat a prostota obejścia zakazu spowoduje że będziemy mieli kolejną ustawę widmo której nie da się wyegzekwować 

Opublikowano
Teraz, ptys napisał(a):

to nie wiena dzieci tylko rodziców idiotów że od niemowlaka dają dzieciom smartfony do ręki nawet przy podawaniu posiłków, żyby było spokojne, żeby się czymś zajął, to nie wychowanie ale hodowla dzieci, skutki takie że 13latek bez smartfona i interenetu nie wie co ze sobą począć

wać 

Trzynastolatek jest na tyle "duży", że powinien mieć smartfon, aby się skomunikować ze znajomymi lub rodzicami, ale zbyt malo rozgarnięty, żeby nie wierzyć w duperele z netu. I po to tworzy się te przepisy. 

Opublikowano
1 minutę temu, ptys napisał(a):

bredzisz, flaszka w biedrze czy żabce to koszt około 20zł. większość dzieciakó w tym wieku ma kieszonkowe znacznie przekraczające te kwoty i to nawet nie z jakiś zamożnych rodzin, rodzice nie mają z tym nic wspólnego, kieszonkowe służy do wychowywania dzieci, szacunku dla pieniędzy i nauki dokonywania wyborów

Może i ma, ale ma też inne wydatki :) 

1 minutę temu, ptys napisał(a):

dla zbuntowanych dzieciaków zakazane rzeczy smakuja najbardziej, jakiś papieros, piwko wypite gdzieś ukradkiem, nie liczyłbym na to aby jakieś zakazy były w stanie skutecznie powtrzymać to co funkcjonuje w społeczeństwie od lat a prostota obejścia zakazu spowoduje że będziemy mieli kolejną ustawę widmo której nie da się wyegzekwować 

Łatwiej obejść zakaz palenia czy picia, a jednak dzieci nie robią tego masowo. Jak to się dzieje? MAGIA! 

Ale już internetowi znawcy dziecięcej psychiki wiedza, że WSZYSCY to będą masowo obchodzić. 

Dajcie sobie panowie znafcy na wstrzymanie. Nie będzie tak wielu odbiorców to i pato kontent trochę wymrze. Same plusy. Tylko wy narzekacie. Znowu. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ptys napisał(a):

jak o tym pisałem przy wprowadzaniu zakazu w Australii to się tu śmiali, obecnie dzieciaki nie potrafią samodzielnie łańcucha do roweru założyć ale w cyfrowym świecie większość doskonale się odnajduje 

efekt tfuska i  debili od zielonego ładu z brukseli, każdy kto za tym głosował znając sytuacje energetyki w Polsce powinien odpowiedzieć za zdradę stanu i działanie na szkodę państwa

wydaje się że cześć była tego świadoma ale niejśmieszniejsze jest to że jakość powietrza nie uległa specjalnie poprawie https://ztp.krakow.pl/wszystkie-aktualnosci/sct/strefa-czystego-transportu-w-krakowie-dlaczego-jest-nam-potrzebna-co-nam-mowia-nowe-badania-no2.html

dla Niemiec tak ale dla reszty Europy chyba nie specjalnie 

Zdaję się że zielony ład to za PIS przyklepano, zwolnienia grupowe też za PiS się zaczęły. Co do energetyki od 25 było mówione że na węglu daleko nie zajedziemy, PO i PIS nic z tym nie zrobiło. Praktycznie cała kasa z ETS idzie na wszystko tylko nie na energetyke.

Edytowane przez Tomik83