Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tytuł chyba "trochę" wyjaśnia, czemu Ameyrykańce, którym łby nie wystają z dupy Putina tak naciskają, i dlaczego u nas część sceny politycznej tak rzuca błotem w ten (niepozbawiony wad) SAFE

Można zawsze zakłądać tak: Im więcej pacynki rusków krzyczą, tym bardziej potwierdzają, że dany pomysł jest dobry dla Polski.

Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

No to przeciez pytałem w czym widzisz problem i co się nie podoba w opodatkowaniu zysków kapitałowych? 

Jeżeli aktywa pracują, nie są podejmowane ani "gotówkowane", to jak je rozliczać i na bazie czego?

Opublikowano (edytowane)

Ale będą dymy że EU zabiera nam wolność :rotfl2:

Cytat

Z tej aplikacji korzystają miliony Polaków. "Czeka nas pożegnanie"

Popularna wśród Polaków i chętnie promowana aplikacja mObywatel może wkrótce przestać funkcjonować. Wskazuje na to uzasadnienie projektu nowelizacji o usługach zaufania oraz identyfikacji elektronicznej, w którym Ministerstwo Cyfryzacji twierdzi, że rozwiązania aplikacji mObywatel, ustanowione w oparciu o przepisy krajowe, są "zasadniczo różne" od wymagań dla europejskiego portfela tożsamości cyfrowej.

Aplikacja mObywatel może zostać zastąpiona przez europejski portfel tożsamości cyfrowej ze względu na nowe unijne przepisy
Ministerstwo Cyfryzacji twierdzi, że mObywatel nie spełnia wymogów rozporządzenia eIDAS 2.0 i nie da się jej dostosować
Aplikacja mObywatel ma 11 mln użytkowników, a unijne portfele tożsamości cyfrowej mają zostać wdrożone do grudnia 2024 r.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/czy-to-juz-koniec-mobywatela-rozwiazania-zasadniczo-rozne-od-wymagan-ue/9z3n9re

POLEXIT, tylko rosja!!1

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)

Naprawdę nie da się przepisać mObywatela tak żeby zawierał też unijne poświadczenie tożsamości wydawane przez KIR i innych certyfikowanych dostawców obok "poświadczenia dokumentu" - czyli mDowodu? 

No to trudno, będą dwie aplikacje, a potem przepiszą do nowej całą resztę. 

Ale mam wrażenie, że tym razem to faktycznie nie jest wina UE, tylko nieudolność rządu. OK, nasze rozwiązanie było wcześniej, było pionierskie, i nie jest otwarte na konkurencję dostawców (bo chyba o to chodzi, że certyfikaty ma obsługiwać kilka podmiotów?)., a przepisy UE nam brużdżą, ale bez przesady, appki na Androida nie da się rozbudować o kolejny moduł? 

A co z plastikowymi eDowodami? Przecież nie tylko zawarty w nich podpis, ale też poświadczenie tożsamości i obecności są własnościowym rozwiązaniem, certyfikaty nie pochodzą chyba od "agentów zaufania"?

Edytowane przez Zas
Opublikowano
W dniu 21.02.2026 o 19:50, ghostdog napisał(a):

Ja tam jestem ciekawe kiedy Vateusz odpali nową partię. Ostatnio za często jeździ po Polsce i promuje swoją osobę. Chyba czuje, że jest wypychany z głównego nurtu Zjednoczonej Prawicy.

Mógłby coś zrobić z Brzoską.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, trepek napisał(a):

Mógłby coś zrobić z Brzoską.

Myślę, że te jego wyjazdowe spotkania mają wywrzeć presję na Kaczefiego. Jeśli Vateusz nadal będzie tracił pozycję, to zrobi ten sam ruch co Zero, założy partię i będą musieli się z nim układać (jeśli przekroczy 5%). Vateusz nie będzie robił za zwykłego posła, w ostateczności (jeśli ZP wygra) będzie chciał jakieś ministerstwo (np. finansów) i tekę wicepremiera. Poczekamy na oficjalne ogłoszenie kandydata na premiera, jak będzie to Czarnek to Vateusza szlag trafi (choć już mówią, że nie ma go w giełdzie nazwisk).

Edytowane przez ghostdog
Opublikowano

Narracja pis wobec SAFE jest dla idiotów skierowana. pis jak brał pożyczki w koreańskiej walucie wysoko oprocentowanej jest ok, od usa bez offsetu również jest ok nie tracimy suwerenności, ale jak rząd ko bierze od EU pożyczkę nisko oprocentowaną i zakupy wewnątrz wspólnoty to już zdrada, utrata suwerenności i uległość wobec DE... ja pier... co za logika dla idiotów pisowskich i brauna.