Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, ibizpl napisał(a):

Zauważ że właściciele stacji nie maja gdzie magazynować zapasów, w przeciwieństwie do Orlenu, muszą kupować na bieżąco po cenach hurtowych.

Też zauważ, że jak sypią się łańcuchy dostaw (blokada cieśniny Ormuz) a kupujący dostają sraczki i owczego pędu, że hurr-durr trzeba kupować (podziękowanie dla mediów) to podnosi się ceny aby wszystkiego nie wykupili bo by nic nie było. Popyt-podaż.

Pamiętasz robienie zakupów na zapas w panice covidowej?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, huudyy napisał(a):

tylko jak? mamy mieć reglamentowane paliwo czy ceny ustawowe? :E

Bardzo prosto. Wystarczy karać tam, gdzie nie ma wątpliwości.

Jak sobie jakaś firma/instytucja zarobi nieuzasadnione 5 miliardów, to nie ma prawa płakać, że nie może obniżać ceny paliwa jak spadły o 40%, "bo ryzyko". Można zrobić tak, że tak nieuzasadniony zysk jest dozwolony raz. Ale ma być rezerwą. Następnym razem jak ta sama firma tak zagra albo nie chce obniżać o 20% nawet jak cena im spadła o 50%, to dopierdolić taką karę, żeby się nie pozbierali.

Można zrobić wymogi posiadania rezerw. Można dopierdzielić 90% podatek od nieuzasadnionych zysków. Można patrzeć długoterminowo.

Oczywiście to nie zadziała bez współpracy z resztą Unii i sąsiadów, ale oczywiście, że się to da zrobić. Bez problemu. No z jednym, ale dużym: brak woli rządzących. I nie łudzę się, że dożyję czasów, gdzie się to zmieni.

Natomiast jak mi ktoś mówi, że nie ma co narzekać, że "to normalne" to mam ochotę takiego kopnąć w jaja.

Nie. To nie jest normalne, żeby bogata już i tak firma zarabiała sobie kokosy sprzedając paliwo kupione po starej cenie z marżą o 500% wyższą niż normalna, szkodząc przy tym całej gospodarce. To nie są chipsy. To jest energia. Od tego zależy inflacja i życie milionów ludzi.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 minutę temu, trepek napisał(a):

kupujący dostają sraczki i owczego pędu

Dostają bo widzą co się dzieje z cenami przy dystrybutorach, jakby Orlen trochę odpuścił i wolniej podnosił ceny to sraka była by mniejsza a tak to sam wygenerował ten popyt a co gorsza myślę że dokładnie wiedzą co robią, zysk ponad wszystko.

Opublikowano
7 minut temu, huudyy napisał(a):

tylko jak? mamy mieć reglamentowane paliwo czy ceny ustawowe? :E

https://swiatoze.pl/7-zl-za-litr-paliwa-i-kontrola-uokik-konflikt-na-bliskim-wschodzie-czy-niedozwolone-praktyki/ 

:)

Chróstny to jedyny dobry urzędnik jakiego cenię, a który pozostał po PiS. Fakt, że w 2022 roku odwalił manianę bo wydali raport mówiący, że tamto trzymanie cen było OK, ale domyślam się, że nie mógł sobie pozwolić na nic więcej. A działania z marketami czy np. Dellem, które podejmuje są naprawdę OK. 

5 minut temu, trepek napisał(a):

Też zauważ, że jak sypią się łańcuchy dostaw (blokada cieśniny Ormuz) a kupujący dostają sraczki i owczego pędu, że hurr-durr trzeba kupować (podziękowanie dla mediów) to podnosi się ceny aby wszystkiego nie wykupili bo by nic nie było. Popyt-podaż.

Pamiętasz robienie zakupów na zapas w panice covidowej?

Jeden z kolegów na forum ostatnio dojadał właśnie zapasy covidowe :E 

Opublikowano

@huudyy Jeszcze zależy kiedy mieli dostawy, gdzie tankujesz i kiedy.

U mnie w piątek różnica między 2 stacjami w odległości 400m to ponad 40gr była. Najlepsze, że tam gdzie drożej to była mała kolejka :E Pojechałem dalej gdzie zatankowałem od razu, bez czekania i taniej.

Jak zaczęła się panika we wtorek (?) to w mieście przez które jadę do pracy to już były kolejki i też 40gr wyżej niż u mnie gdzie normalnie mają 15-20gr drożej.

Wracając z weekendu wczoraj na trasie za bodaj 7,29 lałem na Orlenie, bo tylko dotankować chciałem. Wiedziałem, że ze spokojem dojadę do siebie i bez większych ekscesów zatankuję do pełna taniej.

Rano płaciłem 6,34 za 95.

Opublikowano

To czy Czarnek przetrwa aż do wyborów jako kandydat, czy zostanie podmieniony, będzie zależało od reakcji elektoratu oraz od daty zgonu Kaczyńskiego. Negatywny elektorat ma duży. Natomiast spodziewam się, że jego sp9osób trollowania KO będzie całkiem malowniczy.

Opublikowano
3 minuty temu, adashi napisał(a):

To czy Czarnek przetrwa aż do wyborów jako kandydat, czy zostanie podmieniony, będzie zależało od reakcji elektoratu oraz od daty zgonu Kaczyńskiego. Negatywny elektorat ma duży. Natomiast spodziewam się, że jego sp9osób trollowania KO będzie całkiem malowniczy.

Te kompromitacje z OZE czy systemem kaucyjnym nazywasz trollowaniem?

Opublikowano (edytowane)

Patryk Jaki wyjaśnia ceny paliwa :) może teraz sznaucerek zrozumie i tłumaczenie tvn że paliwo musi być droższe bo Polacy wszystko wykupią i nie będzie, no i kto tu jest inteligentny  inaczej, tego przekazu chyba nawet najbardziej zatwardziałe łuby nie łykną? chociaż po wyborcach tfuska i dupiarza wszystkiego można się spodziewać 

czytając te posty śmiech mnie mnie ogrania po wybuchu wojny na Ukrainie to Obajtek i ten wstrętny kaczor okradali naród, obecnie za tfuska robią to pazerni "prywaciarze" :boink:

:dj:

Edytowane przez ptys
Opublikowano
33 minuty temu, ptys napisał(a):

Patryk Jaki wyjaśnia ceny paliwa :) może teraz sznaucerek zrozumie i tłumaczenie tvn że paliwo musi być droższe bo Polacy wszystko wykupią i nie będzie, no i kto tu jest inteligentny  inaczej, tego przekazu chyba nawet najbardziej zatwardziałe łuby nie łykną? chociaż po wyborcach tfuska i dupiarza wszystkiego można się spodziewać 

czytając te posty śmiech mnie mnie ogrania po wybuchu wojny na Ukrainie to Obajtek i ten wstrętny kaczor okradali naród, obecnie za tfuska robią to pazerni "prywaciarze" :boink:

Zacytuj gdzie tak tłumaczyłem, albo przestań łżeć, łgarzu. 

Po ruskich trollach można zdecydowanie spodziewąć się wszystkiego. A Przede wszystkim zmyślania, bo rzeczywistość zdecydowanie nie zgrywa się z tym co mają w swoich głowach. Świat ich urojeń jest do prawdy przezabawny. 

No i standardowo - nawet po polsku poprawnie nic nie potrafią napisać. Bo jak wiadomo u nich występuje główna ta "odwrócona" inteligencja. i to w bardzo obfitej ilości. :) 

Opublikowano

Ile tam było? Kilkanaście milionów? To jest na waciki dla nich.

Zrobił to bo tak mu doradzili spece od propagandy na Kremlu. Teraz będzie gadał, że Zelensky to nakradł i połączy to z zakręconym kurkiem = ma wytlumaczenie dla debili, że to wszystko nie jego wina.

Opublikowano

@lokiju nie istotne, pisowski beton i tak na to patrzył nie będzie, bo patrzy wyłącznie na to co im znów obiecają. Zaraz zobaczysz, że będzie wizja kolejnego rozdawnictwa i korzyści, kolejny populizm, na skalę dotąd niespotykaną.

Swoją drogą, czy takie działania to nie jest już rozpoczęcie pewnej formy kampanii?, której jeszcze oficjalnie przecież nie ma?

Opublikowano
17 minut temu, LeBomB napisał(a):

@lokiju nie istotne, pisowski beton i tak na to patrzył nie będzie, bo patrzy wyłącznie na to co im znów obiecają. Zaraz zobaczysz, że będzie wizja kolejnego rozdawnictwa i korzyści, kolejny populizm, na skalę dotąd niespotykaną.

Swoją drogą, czy takie działania to nie jest już rozpoczęcie pewnej formy kampanii?, której jeszcze oficjalnie przecież nie ma?

obraz.png.9feba9974aee3e752c364da60bc138ac.png

obraz.png.f186983649f6e4187775a8d0a54f28a2.png

?

Opublikowano
7 godzin temu, Mar_s napisał(a):

Jak nie znajdziesz to uznam że obraziłeś administrację forum bezpodstawnym oskarżeniem, myślę że za coś takiego 90 dni poza forum będzie w sam raz.

Obraziłem administrację  :rotfl2::rotfl2::rotfl2:

Wiem że cie korci, więc dajesz BANUJ DOŻYWOTNIO :dj: