Skocz do zawartości

Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny

Spl97

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, MasterBlaster napisał(a):

Rudy chyba nigdy się nie nauczy :D "Nie wykluczone, że Trump został zwerbowany przez rosyjskie służby już 30 lat temu" Szur szur szuraj xD Fajnie to zaczyna wyglądać. Premier i minister spraw zagranicznych cisnęli po Trumpie ostro. Tyle było gadania, że pisowcy są głupi stawiając na jednego konia w poprzednich wyborach, a słońce peru z ekipą robią to samo. 

Za mocno się tym podniecacie, zarówno Tusk jak i Trump to politycy naplują sobie w twarz a potem podadzą ręke

Z Orbanem plują na siebie ostatnie lata non-stop

A potem z Szijjarto

c50abbb7a515df0c63d33482e3e7.jpg.0339e56fbc5894b64c2e70e225415ea5.jpg

Jakoś nie widzę, żeby sojusznicy PiS-u i wielbiciele Trumpa postawili Tuska za drzwiami, przecież teraz mają swojego Donalda w USA, powinni Tuskowi pokazać miejsce w szeregu a nie jeszcze z nim śmichy hihy i dyskusje odstawiać

32 minuty temu, crush napisał(a):

Wiesz która grupa per capita ma najwięcej przestępców seksualnych?

Nie wiem i wątpię, żeby to było w ogóle (obiektywnie) mierzalne. Tak samo realna skala pedofilii wśród księży to zagadka.

Ogólnie ty się odwołujesz do bardzo małych grup (<1% populacji), a na takich dość trudno cokolwiek wywnioskować.

39 minut temu, crush napisał(a):

I zanim mi napiszesz, że to odosobnione przypadki.

Nawet lepiej, podam ci nieodosobniony przypadek – starzy ludzie całujący się w parku. Definitywnie powinni tego zakazać xD

26 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

@Kamiyanx z ciebie też jest dobry ancymon. Co chwila posty, że lgbthqsdfsdfds to temat zastępczy i w ogóle wpływu na politykę nie mają. Jednocześnie cały czas stara się odloty tego marginesu racjonalizować :rotfl:i wszystko piecze jak ktoś na kolegów choćby źle spojrzy.

A mają jakiś realny w sumie oprócz mobilizacji skrajnej prawicy? U nas też Duda przed wyborami mieli jakieś "ideologię LGBT" i inne podobne bzdury.

Też mi się bardzo nie podoba, jak bardzo globalnie spadła kultura polityczna. Zaczyna to przypominać festiwal pod tytułem kto bardziej obrazi jakąś grupę społeczną. 

W USA wygrał kandydat, który zasadniczo nawet nie próbował bawić się w jakiejś merytoryczne dyskusje. No ale cóż, taki mamy klimat.

• Haha 1
  • Confused 1

Kamiyam jest na etapie wyparcia, po prostu nie akceptuje tego że ludziom przeszkadza ta propaganda. Odrzuca zdanie tych ludzi, oni nie wiedzą co myślą bo tak naprawdę nie powinno im to przeszkadzać xD

Podobna historia jak z badalamanem, wyparcie rzeczywistości a potem wybory weryfikują czy śruba jest już dokręcona, czy puściło.

44 minuty temu, trepek napisał(a):

A co to ma wspolnego z wojna? Troche sie zagalopowales.

Ogromny. Ludzie zaczęli zaciskać pasa i boją się wydawać większe sumy, bo jest okres niepewności spowodowany wojną. Firmy z innych branż też mają problemy głównie z powodu cen energii.

7 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Nie wiem i wątpię, żeby to było w ogóle (obiektywnie) mierzalne. Tak samo realna skala pedofilii wśród księży to zagadka.

Ogólnie ty się odwołujesz do bardzo małych grup (<1% populacji), a na takich dość trudno cokolwiek wywnioskować.

O. Czyli statystyka nie ma sensu? Czy tylko ta, której nie szanujesz?

I tu jest kolejna ciekawostka. Wiesz wśród jakiego zawodu łapią najwięcej pedofili? I to tak gruuubo więcej? Wśród nauczycieli. To skoro księża w tej statystyce nie są grupą dominującą to zbywamy ten problem? Przecież to <1% populacji, nie?

11 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Nawet lepiej, podam ci nieodosobniony przypadek – starzy ludzie całujący się w parku. Definitywnie powinni tego zakazać xD

Ale ja nie napisałem nic o całowaniu w parku.

Cytat

Europoseł Prawa i Sprawiedliwości Dominik Tarczyński uważa, że współpraca rządu Donalda Tuska z nowym prezydentem USA Donaldem Trumpem będzie "bardzo trudna".

Mogę ujawnić, że sztab Donalda Trumpa otrzymał wszystkie materiały z negatywnymi wypowiedziami na jego temat – poinformował w rozmowie z portalem wPolityce.pl Tarczyński. – Donald Trump jest świadomy, co pisała na jego temat żona Radosława Sikorskiego, co mówili o nim polscy politycy, w tym Donald Tusk – przekazał eurodeputowany PiS.

No pięknie, jak to się nazywa bo nie mogę znaleźć odpowiednich słów?

2 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

U nas też Duda przed wyborami mieli jakieś "ideologię LGBT" i inne podobne bzdury.

Też kiedyś na to patrzyłem z przymrużeniem oka. Może pojęcie nie jest do końca trafione? Ale już abstrahując od tego Dudy, którego nie lubię... coś w tym jest. I coraz więcej ludzi to zauważa. Jestem bardzo wyczulony na propagandę. Tak samo jak bolała mnie pisowska szczujnia (TVP), tak samo boli mnie jak radykalna lewica przepycha propagandę do gier, filmów czy książek. Szczyt sukcesu to wykupić jakąś dobrą markę, która była robiona dla każdego i zrujnować ją wpychaniem na siłę 'wartości' współczesnego feminizmu, czy też identity politics.

Oczywiście propaganda i cenzura to nie jest tylko domena lewicy. Ale nie ma co udawać że żadna ideologia, czy też bardziej agenda związana z LGBT czy feminizmem nie są na Zachodzie przepychane. Bo widać to od dłuższego czasu gołym okiem. I nie, zanim ktoś mi coś zarzuci... walka o np. prawo do aborcji to nie jest wg. mnie feminizm. Ja mówię o trochę innych rzeczach.

Chciałoby się aż założyć foliową czapeczkę, bo trudno nie odnieść wrażenie, że to co się czasami wyprawia, to jak radykalne poglądy ludzie potrafią przyjmować w dobie rzekomego swobodnego przepływu informacji, to jakiś chytry plan światowych władz i korporacji, żeby ludzie byli ze sobą sztucznie skłóceni. Gdzieś w tym wszystkim brakuje zdrowego rozsądku, a zamiast tego ludzie jakby na siłę starali się wpasować w utarte schematy, zarówno te lewicowe jak i prawicowe.

A wiecie, że jest jedna fajna rzecz, którą zrobił Trump dla Polaków? I to zwykłych Polaków. To on zniósł wizy do USA. Wcześniej latami było wiele słów ze strony innych prezydentów i na gadaniu się kończyło. W końcu to Trump załatwił nam wizy. Zwykłym ludziom bo ci co gadali wcześniej po jednej i drugiej stronie to były te elity - dziennikarze, celebryci, politycy - oni i tak nie mieli problemów z wjazdem więc gadali do woli. A cała reszta zwykłych ludzi harująca po magazynach, nawet nie mogła polecieć na wycieczkę marzeń.

5 minut temu, Maciek. napisał(a):

No pięknie, jak to się nazywa bo nie mogę znaleźć odpowiednich słów?

To się nazywa działanie na niekorzyść kraju.

To, że Tusk powinien być mądrzejszy i milczeć, a Sikorski rzucić tej swojej szekla żeby się czymś zajęła to jedno. Ale to jest ze strony PiSu ku*estwo najwyższych lotów.

Po raz kolejny polska scena polityczna udowadnia że nie jesteśmy krajem, który można traktować poważnie. I to cokolwiek by nam nie słodzili w TV, podbudowując nasze narodowe ego. Polityk, szczególnie pełniący jakieś ważne stanowisko, nie powinien kłapać dziobem na lewo i prawo co mu ślina na język przyniesie. Jak chcą to potrafią kłamać ile wlezie, ale jak trzeba to nagle wylewają z siebie coś, co wpływa bardzo niekorzystnie na interes państwa. W dodatku te nasze wewnętrzne partyjne wojenki. Albo ludzie się kiedyś wkurzą, wyjdą z przysłowiowymi widłami na ulicę i wykopią raz na zawsze PiS i PO, albo zginiemy przez te partyjne wojenki. To się już robi bardzo szkodliwe i widać to już od dłuższego czasu. Jako kraj położony w takim miejscu na świecie, nie możemy sobie pozwalać na tak oczywiste błędy.

• Confused 1
  • Upvote 1

31 minut temu, Winter napisał(a):

Ogromny. Ludzie zaczęli zaciskać pasa i boją się wydawać większe sumy, bo jest okres niepewności spowodowany wojną. Firmy z innych branż też mają problemy głównie z powodu cen energii.

Lepiej nie bedzie w najblizszej przyszłości bo za rogiem jest gospodarczy hegemon w postaci Chin. 

29 minut temu, crush napisał(a):

O. Czyli statystyka nie ma sensu?

Dla małych populacji i bardzo rozbudowanych parametrów modelu? Bardzo ograniczony. Jak estymujesz z 0,5-1% zakresu zamiast 99-99,5%, to mogą wychodzić bardzo skrajne wartości. Już pomijam zresztą też kwestię interpretacji danych, bo kwalifikowanie przestępstw seksualnych nie wydaje się zbyt proste.

Chociaż największy zarzut mam do manipulacji samymi wynikami. Np. rzuca się pustym "najwięcej % samobójstw to osoby trans", ale nie dodaje się już przy tym z tego samego raportu, że główna przyczyna samobójstwa to brak akceptacji ze strony najbliższej rodziny.

25 minut temu, Isharoth napisał(a):

Oczywiście propaganda i cenzura to nie jest tylko domena lewicy.

A jest nią w ogóle? Propaganda i sterowanie opinią to bardziej zabawki ustrojów totalitarnych/autorytarnych, a te u podstaw mają akurat skrajną prawicę.

Tak samo boli mnie jak radykalna lewica przepycha propagandę do gier, filmów czy książek.

I że niby robi to lewica, a nie korporacje nastawione na zysk, które po prostu chwytają się mało kosztownej formy reklamy? Sry, ale to właśnie ludzie dają się tutaj rozgrywać jak dzieci. Wystarczy wrzucić jeden losowy fragment bez kontekstu i mamy gównoburzę, i nagle dużo się mówi o danym tytule. Tym śmieszniejsze, że ostatnia gównoburza dotyczy Dragon Age, gdzie cały ten wątek jest opcjonalny, czyli tylko chcącemu dzieje się krzywda. No ale wystarczy wrzucić jeden obrazek bez kontekstu i kaboom, mamy to xD

Czy też identity politics.

A to bym poniekąd uznał z jednej strony za wartościowe, a z drugiej dla bezwartościowe. No bo z jednej strony poszerza trochę świadomość, ale z drugiej strony tyczy się takiego marginesu społeczeństwa (z 0,1% może przypadków będzie?), że większość ludzi nigdy nie będzie musiała nawet wchodzić w interakcje z tego typu jednostkami.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1

Godzinę temu, hubio napisał(a):

A wiecie, że jest jedna fajna rzecz, którą zrobił Trump dla Polaków? I to zwykłych Polaków. To on zniósł wizy do USA. Wcześniej latami było wiele słów ze strony innych prezydentów i na gadaniu się kończyło. W końcu to Trump załatwił nam wizy. Zwykłym ludziom bo ci co gadali wcześniej po jednej i drugiej stronie to były te elity - dziennikarze, celebryci, politycy - oni i tak nie mieli problemów z wjazdem więc gadali do woli. A cała reszta zwykłych ludzi harująca po magazynach, nawet nie mogła polecieć na wycieczkę marzeń.

A to czasem nie było tak, że już nikt nie chciał jeździć do USA i dlatego znieśli. Wcześniej chyba ludzie jeździli aby tam na czarno robić i były z tym jakieś problemy. To nie Trump załatwił tylko spełniliśmy jakieś tam warunki i samo się stało.

51 minut temu, Isharoth napisał(a):

Albo ludzie się kiedyś wkurzą, wyjdą z przysłowiowymi widłami na ulicę i wykopią raz na zawsze PiS i PO, albo zginiemy przez te partyjne wojenki.

Dokładnie, już wcześniej o tym pisałem, że trzeba jako społeczeństwo w końcu wziąć sprawy w swoje ręce, jeśli nie chce się nadal PiS-u wraz z PO i zarazem również całą gromadę prorosyjską, katotalibańską wraz z szurami, foliarzami, wyznawcami przeróżnych teorii spiskowych o nazwie Konfederacja u władzy. Tyle że, nie każdemu się chce w to bagno babrać.

PiS się zachowuje  jakby Polska była kolejnym stanem USA. Chyba zapomnieli, że my jesteśmy częścią UE. Dzisiaj słyszałem nową narrację z Nowogrodzkiej. Jeśli Trump coś będzie chciał wprowadzić negatywnego w kwestii Ukrainy, to będzie to wina Tuska że nie zareagował :lol2: Już jeden mądry pisowiec tłumaczył co miał na myśli JD Vance wypowiadający się na temat wojny na Ukrainie.

3 godziny temu, Maciek. napisał(a):

Wyjaśnij mi to, bo nie dokońca rozumiem w jakiej czrnej dupie my niby jesteśmy?

Chodziło mi o nasze położenie na mapie.

3 godziny temu, _forfun_ napisał(a):

Co to za bzdura? Od poczatku kadencji obecnego rzadu caly korpus dyplomatyczny pracuje nad relacjami z Republikanami, które sa obecnie dobre/bardzo dobre.

Jak cytujesz kogoś to cytuj post, a nie wyrwany kawałek. Ja się odnosiłem do tej całej wypowiedzi Tuska, że Trump jest ruskim agentem zwerbowanym 30 lat temu, a minister spraw zagranicznych dzisiaj w TV tłumaczy się za żonę i porównania do Hitlera, Stalina, Mussoliniego.

To, że korpus dyplomatyczny pracuje nad relacjami z jednymi i drugimi to chyba logiczne, tylko publiczne gadanie przez premiera o ruskim agencie, który został prezydentem USA i nie przewidzieć tego, że może nim zostać nie pomaga.

11 minut temu, ghostdog napisał(a):

A to czasem nie było tak, że już nikt nie chciał jeździć do USA i dlatego znieśli. Wcześniej chyba ludzie jeździli aby tam na czarno robić i były z tym jakieś problemy. To nie Trump załatwił tylko spełniliśmy jakieś tam warunki i samo się stało.

Tam kluczowy bodajże był wskaźnik odmów przyznania wiz i w pewnym momencie dla Polski spadł z dość wysokiego poziomu do poniżej 3% i tym samym Polska mogła zostać włączona w VIsa Waiver Program, to się stało za pierwszej prezydentury Trumpa.

2 minuty temu, ghostdog napisał(a):

Jeśli Trump coś będzie chciał wprowadzić negatywnego w kwestii Ukrainy, to będzie to wina Tuska że nie zareagował :lol2:

Co najciekawsze dzisiaj usłyszałem, że jeśli serio Trump przed wyborami prezydenckimi u nas doprowadzi do pokoju i końca wojny, to automatycznie wytrąci argumenty PiS-iorom :E.