Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Fatality napisał(a):

:) :) :)  trochę mało. Należy im się więcej

obraz.png.e432dd9f6f92b2496be35c53472e527c.png
:hahaha:

Polak u siebie obywatelem drugiej kategorii :) Aż się łezka w oku kręci jak sobie człowiek przypomni, że kiedyś tylko Żymianie byli u nas narodem wybranym.

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano
8 minut temu, Michaelred napisał(a):

obraz.png.e432dd9f6f92b2496be35c53472e527c.png
:hahaha:

Polak u siebie obywatelem drugiej kategorii :) Aż się łezka w oku kręci jak sobie człowiek przypomni, że kiedyś tylko Żymianie byli u nas narodem wybranym.

Patrz, jak lefucki to tlumaczą. No idioci nieziemscy.

Opublikowano
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Wiem o czym pisałeś, ale doczytaj to co dzisiaj napisałem.

Jakbyś wiedział, to byś nie pytał, bo napisałem dlaczego cena mimo iż wyższa to wiąże się z większymi kosztami transportu (35-40% drożej), rosnącymi cenami pracy, a w odniesieniu do niektórych składników relatywnie wyższa nie jest, a tylko liczbowo.

Widzę że przekaz z konfy już poszedł czym spamować temat (tematem sprzed parunastu miesięcy, który był przewałkowany już kilka razy), żeby przykryć konfę z zondą? 

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Jakbyś wiedział, to byś nie pytał, bo napisałem dlaczego cena mimo iż wyższa to wiąże się z większymi kosztami transportu (35-40% drożej), rosnącymi cenami pracy, a w odniesieniu do niektórych składników relatywnie wyższa nie jest, a tylko liczbowo.

Także ze sporo wyższymi wpływami z vat, ten rośnie tak samo jak cena paliwa, prawda? Jaka jest różnica gdy paliwo było po 5,5zł a teraz gdy mamy 8zł ?

Cytat

rosnącymi cenami pracy

Co to ma do sytuacji z ostatnich tygodni? Pensje nagle wzrosły?

Opublikowano

@Cappucino w niektórych miejscach regularnie rosną, co wpływa ogólnie na trend wzrostowy kosztów i cen. Średnia ma swoje wahania, ale z trendem wzrostowym. 

A reszta była tłumaczona. 

Cena hurtowa paliwa na Orlenie zawiera już akcyzę i opłatę paliwową. Ci co od nich hurtem kupują paliwo VAT i tak odliczają. VAT który wpływa do skarbu państwa to ten, który płaci klient na stacji.

Twoje poprzednie pytanie sugerowało jakby Orlen miał wpływ na to jakie ceny dają stacje innych sieci. Na to miał wpływ rząd rezygnując z części VATu i ustalając maksymalną cenę paliwa, czyli w praktyce regulując rynek centralnie. Mniej ingerującą i mniejszą regulacyjnie byłaby zawetowana ustawa regulująca sztuczną maksymalizację zysków, którą zawetował prezydent

Zatem to co sugerujesz nie ma za bardzo punktu zaczepienia.

Opublikowano
26 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Cappucino 

Cena hurtowa paliwa na Orlenie zawiera już akcyzę i opłatę paliwową. 

Wiem, ale pytałem, ile dokładnie (w złotóweczkach) wynosi ten vat przy cenie 5,5zł a ile przy obecnych 8zł.  Cena przy nalewaku zmienia się wraz z cena hurtową. Więc ile więcej pieniążków trafia do budżetu? 

Opublikowano

@Cappucino obecnie po około 7,99 na stacji z czego 23% VAT to 1,50 zł, cena hurtowa na Orlenie 6,133 zł, kurs dolara dziś 3,72 zł

Na końcu lipca gdy nie obowiązywał CPN i zaczęły rosnąć ceny na stacjach co wywołało kolejne wprowadzenie CPN, paliwo było po około 7,47 zł, VAT 1,40, cena hurtowa paliwa na Orlenie 5,794 zł, kurs dolara 3,76 zł

Różnica 10 groszy na litrze. No szaleństwo, teoria spiskowa normalnie...

Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@Cappucino obecnie po około 7,99 na stacji z czego 23% VAT to 1,50 zł, cena hurtowa na Orlenie 6,133 zł, kurs dolara dziś 3,72 zł

Na końcu lipca gdy nie obowiązywał CPN i zaczęły rosnąć ceny na stacjach co wywołało kolejne wprowadzenie CPN, paliwo było po około 7,47 zł, VAT 1,40, cena hurtowa paliwa na Orlenie 5,794 zł, kurs dolara 3,76 zł

Różnica 10 groszy na litrze. No szaleństwo, teoria spiskowa normalnie...

Cytat

wynosi ten vat przy cenie 5,5zł a

Przeliterować? Może nie tyle bo ciut więcej płaciliśmy w 2025r. zanim pomarańczowy odpalił iran.

7 minut temu, LeBomB napisał(a):

Na końcu lipca gdy nie obowiązywał CPN 

Gdzie ja pytałem o jakiś lipiec? 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@Cappucino Kiedy paliwo było po 5,5 zł? 

Cytat

Może nie tyle bo ciut więcej płaciliśmy w 2025r

Co do lipca a właściwie czerwca, baryłka pizła ze 100 dolarów na 70, było to w trakcie trwania tego cpn, czy wtedy tez ceny na stacjach proporcjonalnie spadły?

Po za tym, co to ma do rzeczy? Dlaczego odpowiadasz pytaniem na pytanie? Podaj ile było tego vat wtedy, proste.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

@Cappucino tego się spodziewałem, kolejny raz czytasz bez rozumienia tego co czytasz.

Usilnie próbujesz się odnosić do cen paliwa z okresu obowiązywania pakietu CPN czyli obniżonego VATu do 8%, co dodatkowo sprawia, że Twoja teoria się nie spina. 

Czerwiec, początek, maksymalna cena paliwa w pakiecie CPN 5,95 zł. Przy stawce 8% VAT wynosił on 0,44 zł. Cena hurtowa Orlen 4,325 zł, kurs dolara 3,64 zł. 

Czy ja nie pisałem wcześniej o tym, że sam bałagan wokół cieśniny Ormuz to wzrost kosztów o 35-40%? Pisałem... Te dodatkowe koszty częściowo weszły od sierpnia, a część z nich jest związana ze wzrostem kosztów transportu i ubezpieczenia. 

Nie będę kolejny raz rozpisywał tego samego. Pisałem, że matematyka wokół tematu dla niektórych jest zbyt skomplikowana, bo obecnie to nie tylko cena baryłki ropy jest wyznacznikiem ceny paliw.

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

@Cappucino tego się spodziewałem, kolejny raz czytasz bez rozumienia tego co czytasz.

Nie, ja nie odnosiłem się do okresu gdy obowiązywał cpn tylko przed jego wprowadzeniem  gdy ceny oscylowały wokół 6zł z hakiem. O czerwcu pisałem w innym kontekście.

3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Gra w szachy z gołebiem bywa zabawna, ale zawsze kończy się tak samo ;) 

Nie, to prosta matematyka.

Opublikowano (edytowane)

Pierwszy CPN w tym roku był od 31 marca do 30 czerwca 2026 roku, a cena poniżej 6 zł spadła jeszcze tylko w kwietniu. Wcześniej ani później nie było ceny poniżej 6 zł. Pomyliło Ci się może z 2025 albo jeszcze wcześniejszymi latami. 

A te 6 z hakiem (gdzie wcześniej wyraźnie pisałeś 5,5 zł i jeszcze czepiałeś się czy mi przeliterować, potem poniżej 6 zł teraz nagle 6 z hakiem), też było gdy był pakiet CPN, czyli VAT 8%. 

Może i prosta matematyka, ale się wyłożyłeś.

Edit: a tu masz wykres cen paliw z ostatnich 3 lat. Ten wzrost co widzisz jest z marca, po tym jak Trump zaatakował Iran i zaczął się cyrk z Ormuz. Potem wszedł pakiet CPN, potem został zniesiony i masz górkę, następnie znów dołek między 17 a 31 sierpnia i teraz idzie w górę. 

image.png.6639169efedfabd0d163aa8e0fc3fe75.png

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

https://www.rp.pl/polityka/art45122861-barbara-mroz-gorgon-wciaz-pracuje-na-uniwersytecie-ale-nie-prowadzi-zajec-nie-przesadzajmy

Cytat

Premier Donald Tusk podkreślił jej wysokie kwalifikacje oraz wieloletnie doświadczenie, przedstawiając prof. Barbarę Mróz-Gorgoń jako „najwybitniejszą w Polsce specjalistkę od kształtowania marki

eksperci tuska zarabiający miliony na państwowych projektach

copy-paste-paste.gif

https://www.money.pl/finanse/nowy-kraj-w-polskim-systemie-zus-sa-kontrowersje-7327527868000416a.html

Cytat

Polska chce podpisać z Brazylią umowę o zabezpieczeniu społecznym, która pozwoli obywatelom obu państw zachować prawa emerytalne i rentowe wypracowane po obu stronach Atlantyku. Resort pracy wyjaśnił w "Rzeczpospolitej", że chodzi m.in. o ochronę osób, które mogłyby zostać zmuszone do nagłego opuszczenia Brazylii. Prawniczka Katarzyna Kalata widzi w tej argumentacji wątpliwości.

xDDDD

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
38 minut temu, LeBomB napisał(a):

Edit: a tu masz wykres cen paliw z ostatnich 3 lat. Ten wzrost co widzisz jest z marca, po tym jak Trump zaatakował Iran i zaczął się cyrk z Ormuz. Potem wszedł pakiet CPN, potem został zniesiony i masz górkę, następnie znów dołek między 17 a 31 sierpnia i teraz idzie w górę. 

Dlatego pisałem, że przed atakiem na Iran i przed wprowadzeniem cpn. 

Cytat

Nie, ja nie odnosiłem się do okresu gdy obowiązywał cpn tylko przed jego wprowadzeniem  gdy ceny oscylowały wokół 6zł z hakiem

Cytat

Może i prosta matematyka, ale się wyłożyłeś.

Ja?:E Napisz po prostu, ile wynosił ten vat przy np. 6zł, trzeci raz o tym wspominam i daruj sobie kolejne manipulacje.

Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

obecnie po około 7,99 na stacji z czego 23% VAT to 1,50 zł, 

Czyli przy ok. 6zł będzie to 1,15zł. Prosta matematyka mówi, że obecnie jest 30% więcej, a ta polityczna?

Opublikowano
6 minut temu, kalderon napisał(a):

Prawda? Ch..j z oficjalnymi pismami ZUSu, propagandowy film populistów źródłem wiedzy! Polska ma umowy o uznawaniu emerytury ze wszystkimi krajami UE oraz wieloma spoza tego bloku.

Przeciez na filmie caly czas opiera sie na danych ze strony ZUSu i pismach z ZUSu. xD

Opublikowano
12 minut temu, Winter napisał(a):

Przeciez na filmie caly czas opiera sie na danych ze strony ZUSu i pismach z ZUSu. xD

Że mamy umowę dwustronną podobnie jak z kilkudziesięcioma innymi krajami np. o unikaniu podwójnego opodatkowania czy uznawaniu emerytur. To znaczy staż czy składki się de facto sumują. Standardowa procedura. To nie jest tak że przyjdzie młody byczek, popracuje tydzień w Polsce i dostanie emeryturę. Afera z niczego.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, kalderon napisał(a):

Że mamy umowę dwustronną podobnie jak z kilkudziesięcioma innymi krajami np. o unikaniu podwójnego opodatkowania czy uznawaniu emerytur. To znaczy staż czy składki się de facto sumują. Standardowa procedura. To nie jest tak że przyjdzie młody byczek, popracuje tydzień w Polsce i dostanie emeryturę. Afera z niczego.

Przeciez na filmie podali konkretny przyklad. Kobieta miala lata skladkowe na Ukrainie i minimalny w Polsce, ale jako, ze na Ukrainie emerytura jest znacznie nizsza to Polska musi doplacac do minimalnego poziomu.

Edytowane przez Winter
Opublikowano
3 minuty temu, Winter napisał(a):

Przeciez na filmie podali konkretny przyklad. Kobieta miala lata skladkowe na Ukrainie i minimalny w Polsce, ale jako, ze na Ukrainie emerytura jest znacznie nizsza to Polska musi doplacac do minimalnego poziomu.

No i? W Polsce nie można wypłacić emerytury niższej niż minimalna. Idiotyczna afera.

Opublikowano
Teraz, kalderon napisał(a):

No i? W Polsce nie można wypłacić emerytury niższej niż minimalna. Idiotyczna afera.

No, ale jesli ona na Ukrainie wynosi 300 zlotych, a w Polsce kilka razy wiecej to czemu Polska ma doplacac? Na Zachodzie masz rozne okresy, w NL, gdzie mieszkam musisz minimum 5 lat przepracowac, zeby sie na to zalapac.